Google (Alphabet) aandelen kopen: hoe beleggen in Google?
Denk je erover na om Alphabet aandelen te kopen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voordat je in aandelen Google belegt!
Waar kan je Google aandelen kopen?
Heb je vertrouwen in Google en het moederbedrijf Alphabet? Dan kan het erg aantrekkelijk zijn om te investeren in aandelen Alphabet. In het verleden hebben aandeelhouders sterk geprofiteerd van het aandeel Google.
Hieronder kan je zien waar je Google aandelen kunt kopen:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
€0 aan kosten voor Google. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | |||
Koop goedkoop aandelen Google! Je kunt je inleg verliezen. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Wat is de aandelenkoers van (Alphabet) ?
Ben je benieuwd naar de actuele koers van het Alphabet (Google) aandeel? Hieronder kan je de koers van Alphabet bekijken. Met de Google koers kan je bepalen of je wilt beleggen in het aandeel. Wil je direct een order plaatsen? Je kunt hiervoor de knoppen gebruiken in de grafiek.
Bedrijfsgegevens van Alphabet
Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Alphabet.
Analyse van Alphabet
Voordat je besluit of je Alphabet wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Alphabet zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.
Beurskoersen van de laatste 5 dagen
In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Alphabet zien van de laatste 5 dagen:
Wat doet de koers van Alphabet in 2024?
Ben je benieuwd wat analisten denken dat Alphabet gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Alphabet is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!
Waarom beleggen in Alphabet (Google)?
Marktleider
Google is met bijna negentig procent de marktleider op de zoekmachinemarkt. Met de AdWords en AdSense platformen heeft de zoekmachine bovendien een sterke positie opgebouwd binnen de advertentiemarkt, waarmee het bedrijf hoge winsten behaald.
Diversificatie
Het kan interessant zijn om aandelen Alphabet te kopen vanwege de diversificatie. Google is actief over de hele wereld en bezit diverse bedrijven zoals YouTube, Google Cloud en Waymo.
Innovatie
Google heeft een goede reputatie opgebouwd op het gebied van innovatie. Werknemers krijgen bijvoorbeeld veel vrijheid om te experimenteren met nieuwe technieken. Hierdoor kan Alphabet in de toekomst nog meer winst genereren door nieuwe projecten uit te brengen.
Krachtige data
Google ontvangt enorm veel interessante data. Wereldwijd ontvangt Google vele miljarden zoekopdrachten per dag. Op basis hiervan kan Google door middel van zeer complexe algoritmes goed voorspellen hoe mensen zich op het internet gedragen, wat natuurlijk interessant is voor adverteerders.
Deze informatie zal ertoe leiden dat de advertenties steeds geavanceerder zijn en dat adverteerders steeds beter een bepaalde doelgroep kunnen bereiken. Dit draagt bij aan de winstgevendheid van het Alphabet aandeel en kan de koers positief beïnvloeden.
Android
Een andere troef voor Google is het Android besturingssysteem voor mobieltjes. Dit systeem werkt in tegenstelling tot het besturingssysteem van Apple ook op goedkopere telefoons. Hierdoor is het bereik van Google veel groter. In de komende tientallen jaren zullen juist deze opkomende economieën een grote bron van inkomen zijn. Google speelt hier dus goed op in en dit kan een positief effect hebben op de koers van het aandeel.
Financiële positie
Alphabet heeft een sterke financiële positie opgebouwd. Het bedrijf heeft grote cash reserves, waarmee het andere bedrijven kan overkopen of kan investeren in nieuwe technieken. Dit maakt een belegging in Google extra interessant.
Wat zijn de risico’s van beleggen in Google?
Risico van een bijna monopolie
Google is zo sterk dat ze soms bijna als monopolie worden gezien. De Europese Commissie legt in zo’n geval al snel miljardenboetes op. Als belegger moet je dus goed in de gaten houden of Google zich aan alle wetten en regels houdt. Het bedrijf ligt regelmatig onder een vergrootglas en negatieve publiciteit en boetes kunnen de aandelenkoers een flinke duw naar beneden geven.
Ethiek en privacy
Ook moet Google of Alphabet oppassen met het beschermen van hun reputatie. Het is niet altijd helemaal duidelijk wat Google precies met alle data doet. Ook heeft Google enorm veel macht bij het bepalen van de informatie die wel of niet wordt vertoond aan het algemene publiek. Slecht nieuws kan de koers van Alphabet een negatieve impuls geven. Houdt daarom altijd het nieuws in de gaten wanneer je aandelen Google wilt kopen.
Economische afhankelijkheid
Ruim 90% van de inkomsten van Google zijn afkomstig uit de advertenties. Deze advertenties worden geplaatst door consumenten en bedrijven. Wanneer het minder goed gaat met de economie, nemen de advertentiebudgetten af. Dit gaat vervolgens ten koste van de winstgevendheid van Google.
Het is daarom verstandig om voordat je Google aandelen koopt, goed te analyseren hoe het met de economie gaat. Lijkt het erop dat de economie in de toekomst gaat krimpen? Dan kan je misschien beter even wachten met een investering in Google aandelen.
Flop
Ook doet Google niet altijd alles even goed. Zo was het sociale netwerk van Alphabet een regelrechte flop. Een ander voorbeeld van een mislukking waren de Google glasses die uiteindelijk nooit zijn uitgebracht.
Google investeert veel geld aan het ontwikkelen van nieuwe technieken en hier verdienen ze dan ook regelmatig veel geld aan. Toch is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat deze ontwikkelingskosten goed terecht komen.
Kunstmatige intelligentie
Een nieuw risico voor Google is de opkomst van kunstmatige intelligentie. Alphabet verdient het meeste geld met het verkopen van advertentieruimte binnen de zoekmachine. Wanneer mensen in de toekomst de meeste vragen aan een ai programma vragen, kan het lastig worden voor het bedrijf om geld te verdienen met het vertonen van advertenties.
Concurrentie
Het is belangrijk is om de concurrentie van Alphabet goed in de gaten te houden. Facebook heeft Hyves immers ook in een niet al te korte tijd vervangen. Wie zegt dat een andere partij niet hetzelfde kan doen met Google?
Hoe kan je Google aandelen kopen?
Stap 1: onderzoek het bedrijf
Bepaal eerst hoe Google ervoor staat en of het aantrekkelijk is om nu aandelen Google te kopen. Bestudeer de financiële cijfers en de toekomstplannen van het bedrijf.
Stap 2: open een account bij een broker
Je hebt een account nodig bij een aandelen broker om te kunnen investeren in aandelen Google. Let bij het selecteren van een geschikte broker op de kosten om op de Amerikaanse beurs te beleggen. De conversiekosten zijn ook belangrijk: dit zijn de kosten die berekend worden voor het omwisselen van euro’s naar dollars.
Stap 3: account activeren & geld storten
Je activeert je account door een kopie van je paspoort en rijbewijs te uploaden. Nadat je account is geactiveerd, kan je direct geld storten vanaf je bankrekening. Houd er rekening mee dat het enkele dagen kan duren voordat het geld op je aandelen rekening staat.
Stap 4: aandelen Alphabet (Google) kopen
Navigeer nu binnen het handelsplatform naar het aandeel Alphabet en druk op kopen. Vul vervolgens het bedrag in dat je wilt investeren. Je kunt hierbij gebruikmaken van twee typen orders:
- Marktorder: met een marktorder koop je de aandelen direct tegen de geldende prijs.
- Limietorder: met een limietorder koop je de aandelen tegen een vastgestelde prijs.
Stap 5: evalueer je belegging in Google
Neem regelmatig de tijd om je investering in Google te evalueren. Passen de aandelen niet langer binnen je strategie? Dan kan je de aandelen op elk moment verkopen en het geld weer terug laten storten op je bankrekening.
Wat zijn de grootste bedrijven van Alphabet?
Naast de zoekmachine Google, heeft Alphabet nog diverse andere bedrijven in handen.
YouTube
YouTube werd in 2005 opgericht door enkele voormalige werknemers van PayPal en staat bekend als de grootste videowebsite van de wereld. Google weergeeft advertenties bij video’s, waarmee het veel extra inkomsten kan genereren. Met miljarden dagelijkse views is YouTube één van de populairste websites van de wereld.
Android
Het besturingssysteem Android wordt gebruikt op mobiele telefoons en tablets. Android is ongekend populair en wordt vooral op goedkopere toestellen gebruikt. Doordat steeds meer mensen wereldwijd een smartphone kopen, kan Alphabet hier veel extra winst mee behalen.
Nest
Google heeft in 2014 Nest Labs overgenomen en heeft fit bedrijf samengevoegd met de Home divisie van het bedrijf. Google produceert met dit bedrijf verschillende slimme producten zoals beveiligingssystemen, camera’s en Wifi-routers.
DoubleClick
DoubleClick richt zich op het surfgedrag van consumenten dat wordt gemeten door middel van cookies. Dankzij deze overname kon Google haar advertenties beter afstemmen op het publiek, wat positief is uitgepakt voor de winstgevendheid.
DeepMind
DeepMind is een neuraal netwerk dat steeds meer als een mens kan denken en functioneren. In 2016 lukte het DeepMind bijvoorbeeld om de wereldkampioen Go te verslaan. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie is het belangrijk voor Google om in deze sector te blijven investeren.
Waymo
Google richt zich met Waymo ook op de markt voor zelfrijdende auto’s wat in de toekomst erg winstgevend kan zijn. Zelfrijdende auto’s kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als robot taxi’s of automatische bezorgers.
Wat zijn de grootste cocurrenten van Google?
Bing
Bing is de zoekmachine van Microsoft en de tweede zoekmachine wereldwijd. Met een marktaandeel van 2,32% is Bing bij lange na niet zo groot als Google die wereldwijd geniet van een marktaandeel van 92,51%. Toch zal Google Bing in de gaten moeten blijven houden.
Yahoo!
Yahoo! was vroeger een stuk groter. Toch wordt de zoekmachine wereldwijd nog maar door ongeveer 1,6% van de populatie gebruikt. In sommige landen is het marktaandeel van Yahoo! nog opvallend groot. In Indonesië, Irak en Iran heeft Yahoo! een groter aantal gebruikers.
Baidu
Baidu is een erg grote zoekmachine in China. Google is geblokkeerd in China via de normale kanalen. Daardoor is het lokale Baidu erg groot geworden. In China heeft de zoekmachine 51% van de markt in handen. China is vanwege de grootte en de snelle economische ontwikkelingen natuurlijk een interessante markt voor zoekmachines.
Yandex
In Rusland is Google nog de grootste, maar het scheelt weinig met de lokale zoekmachine Yandex. In deze regio zal Google dus extra zijn best moeten doen om de grootste zoekmachine te blijven.
Lokale concurrenten
Er bestaan in verschillende landen diverse lokale concurrenten. Google zal de specifieke markten moeten blijven analyseren zodat ze de lokale concurrenten kunnen voorblijven. In Zuid-Korea wordt Naver bijvoorbeeld veel gebruikt. In Slowakije is SNZ een populaire zoekmachine en in Tsjechië Seznam.
Korte analyse aandeel Google
Sinds 2015 zit Google als los bedrijf binnen de Alphabet groep. Binnen deze organisatiestructuur hebben de losse bedrijven zoals Google en Life Science veel vrijheid om hun eigen taak goed uit te voeren.
Groei op de smartphone markt
Google kan in de toekomst veel extra winst behalen met de verkoop van smartphones en tablets. Er zijn nog steeds meer mensen die de weg weten te vinden naar deze producten. Bovendien wordt het Android-besturingssysteem hierbij steeds populairder. Alphabet of Google kan hier mooi op inspelen door nog meer van deze producten te verkopen.
Bedreiging van alternatieven
Wel staat de zoekgigant enigszins onder druk door de opkomst van alternatieven. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld applicaties om antwoorden op hun prangende vragen te vinden. Ook aritifical intelligence vormt steeds meer een bedreiging. Momenteel is Google als zoekmachine in ieder geval nog wel leidend wereldwijd. Denk je dat Google dit zo weet te behouden? Dan kan het aantrekkelijk zijn om aandelen Alphabet te kopen.
Het imago van Google
Een andere bedreiging waar je op moet letten, is het imago van de zoekgigant. Zo was er een bekende rechtszaak waar naar voren kwam dat Google concurrenten minder hoog in de zoekmachine plaatste. De Europese Commissie gaf Google een boete en de zoekgigant moest haar leven beteren. Dit soort gebeurtenissen zijn natuurlijk niet goed voor de reputatie van een bedrijf.
Moet je aandelen Google of Alphabet kopen? Bedenk voor jezelf of je vertrouwen hebt in de toekomst van het bedrijf. Is dit het geval? Dan is het zeker aantrekkelijk om de aandelen te kopen.
Hoe weet je wanneer je Google aandelen moet kopen?
Nu is het natuurlijk de vraag hoe je weet wanneer je de aandelen moet kopen; hiervoor is het belangrijk om gebruik te maken van goede timing. Voordat je een belegging opent is het namelijk belangrijk dat je hier een goede aanleiding voor hebt. Een aanleiding kan zowel fundamenteel als technisch zijn.
Bij een fundamentele aanleiding koop je Google aandelen omdat je in de cijfers of nieuwsberichten iets ziet waarvan je denkt dat dit de waarde van het bedrijf zal laten toenemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hogere verwachte winstcijfers of een succesvolle overname van een ander bedrijf door Google. In het artikel over fundamentele analyse lees je hier meer over.
Een andere steeds populairdere manier om te beleggen is het beleggen met technische analyse. In dit geval ga je binnen de grafiek van het aandeel Google op zoek naar bepaalde patronen. Denk hierbij aan bepaalde niveaus die de koers steeds aanraakt waarna deze weer afketst. Je kunt hier meer over lezen in onze tutorial over beleggen >>
Wanneer je vertrouwen hebt in Alphabet aandelen, maar de markt niet constant in de gaten wilt houden kan je gebruikmaken van dollar cost averaging. Je koopt dan periodiek voor een vast bedrag aandelen Google, waardoor je een gemiddeld rendement behaalt.
Hoe verdient Google zijn geld?
Google haalt vooral veel inkomsten binnen met het vertonen van advertenties. Deze advertenties zijn onder andere te zien binnen de zoekmachine. De gesponsorde links zijn links waarvoor adverteerders betalen. Wanneer een bezoeker erop klikt ontvangt Google daar een bedrag voor van de adverteerders.
Het slimme trucje hierachter is dat Google gebruikmaakt van een dienst onder de noemer Google AdWords: binnen deze dienst kunnen adverteerders tegen elkaar opbieden voor bepaalde zoektermen. Financiële termen die bijvoorbeeld over het lenen van geld gaan zijn soms meer dan € 10,00 per klik waard.
Ondertussen wordt er nog meer waarde gecreëerd binnen Google door ook nog de dienst Google AdSense aan te bieden. Dit is een dienst waarmee webmasters advertenties kunnen invoegen op hun website. Google onderzoekt vervolgens de termen die voorkomen op de site en vertoont relevante advertenties. Zowel Google als de webmaster ontvangen een deel van de winst die ontstaat doordat bezoekers op de advertenties klikken.
Deze advertenties hebben ervoor gezorgd dat Google aandelen een hoge koers hebben. Gezien de snelle groei van het internet is de kans op verdere koerswinsten zeker niet uitgesloten!
Wel of niet aandelen Alphabet kopen?
Alphabet heeft met Google nog steeds het grootste deel van de zoekmachinemarkt in handen. Hiermee stoppen de activiteiten van het bedrijf niet: Alphabet is bijvoorbeeld ook actief op het gebied van hardware, advertenties en cloud computing. Door de hoge mate van innovatie zijn er voldoende mogelijkheden voor het bedrijf om verder te groeien.
Wel is het belangrijk om de industrie goed te blijven onderzoeken: de concurrentie is sterk en Google kan in de toekomst bezoekers verliezen. Recent heeft Microsoft bijvoorbeeld de strijd geopend met de release van ChatGPT. Kunstmatige intelligentie kan de zoekmachine van Google in de toekomst wellicht helemaal vervangen.
Het is bovendien aan te raden om de politieke situatie rondom het aandeel goed in de gaten te houden. Alphabet kwam bijvoorbeeld onder vuur te liggen vanwege problemen als content moderatie en privacy.
Geloof je dat Alphabet nog verder kan groeien? Dan kan het potentieel interessant zijn om in aandelen Alphabet te investeren. Onderzoek wel eerst of de aandelen goed binnen je risicotolerantie passen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!
Geen reacties
Moet je daar ook belastingen op betalen