fbpx

Plus500 tutorial: hoe kan je beleggen bij Plus500?

In dit artikel leer je binnen 30 minuten hoe je kunt beleggen bij Plus500. We beginnen met een introductie van één van de beste brokers voor nieuwe beleggers: Plus500. Je leert hoe de software werkt en we nemen door hoe je een positie opent. Daarna leren we je belangrijke informatie die je kunt gebruiken om veel winstgevender te beleggen.

In deze tutorial

 • Deel 1: Plus500 software: leer hoe je belegt met de software van Plus500.
 • Deel 2: Marktomstandigheden: werken met horizontale niveaus binnen de marktomstandigheden.
 • Deel 3: price action: leer de richting van de koers te voorspellen.

Account openen

In deze tutorial maken we gebruik van de software van Plus500. Plus500 is één van de betere brokers; zeker als nieuwe belegger is Plus500 erg prettig doordat de software geheel Nederlandstalig is. Bij Plus500 ontvang je als nieuwe belegger een demo van 40.000 euro om het beleggen mee uit te proberen; hiermee kan je zo lang als je wilt oefenen!

 • Onbeperkt & gratis oefenen met een demo
 • Demo van €40.000 zonder moeite 
 • Handelen in alle populaire Nederlandse aandelen
 • Eenvoudig & snel openen binnen 3 minuten

Klik hier om direct een account te openen bij Plus500 >>*

* vereist voor de tutorial, download eerst de software en gebruik de tutorial in combinatie met de software. Het openen van een account is gratis & snel. 76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Deel 1: Plus500 software

Plus500: de software uitgelegd

Het beginscherm van Plus500 geeft direct een goed overzicht van wat je zoal kunt doen. Onder (1) kan je wisselen tussen handelen waarbij je posities kunt openen, open posities wat beleggingen zijn die al open zijn en gesloten posities die je hebt gesloten met een bepaald resultaat.

Bij (2) zie je de verschillende financiële instrumenten waarin je kunt handelen. Naast aandelen kan je bij Plus500 ook handelen in CFD's van grondstoffen, indexfondsen en valuta’s. Helemaal linksonder (3) zie je een overzicht van het geld dat beschikbaar is op je account.

In het hoofdscherm (4) kan je nadat je een categorie hebt geselecteerd een bepaald effect selecteren om vervolgens de uitgebreidere gegevens waaronder een grafiek (5) te bestuderen. Dit zijn de voornaamste onderdelen van de Plus500 software die je in de eerste instantie zult gebruiken.

Plus500 software uitleg

Plus500 software met illustratieve prijzen

Het openen van een positie

Wanneer je wilt handelen bij Plus500 open je een positie op bijvoorbeeld een aandeel of grondstof. Pas zodra je een positie sluit is de winst of het verlies definitief: in de tussentijd kan er dus nog van alles en nog wat gebeuren!

Er zijn twee mogelijkheden binnen de software van Plus500: je kunt kopen of verkopen. Wanneer je koopt maak je winst bij een stijgende koers en wanneer je verkoopt maak je juist winst een dalende koers. Je kan dus profiteren in economisch goede en slechte tijden!

kopen verkopen plus500

Het sluiten van een positie

Bij Plus500 kan je meer koopdracht zetten op een positie dan je bezit: dit werkt via een zogenaamde hefboom. Bij een hefboom van één om twintig kan je bijvoorbeeld een positie openen die twintig keer zo groot is als het bedrag op je account. Hierbij geeft de initiële marge aan hoeveel geld er aanwezig moet zijn om de positie te openen en de onderhoudsmarge geeft aan hoeveel geld je moet hebben om de positie open te houden.

Zodra de positie geopend is kan je zien wat het actuele resultaat is op de positie: winsten worden groen weergeven en verliezen rood. Je kan de positie handmatig sluiten door onder open posities op de knop sluiten te drukken.

Meer controle over je belegging

Wanneer je een positie opent kan je gebruik maken van een stop loss en take profit. Met een stop loss kan je een moment instellen waarop je automatisch je verlies neemt; met een take profit kan je een moment instellen waarop je automatisch je winst neemt. Stel altijd een stop loss in: op die manier hoef je de positie niet constant in de gaten te houden en je weet dan altijd hoeveel je maximaal kunt verliezen op één belegging!

Plus500 order plaatsen

Wanneer je goede resultaten wilt  behalen met beleggen is het verstandig om het moment waarop je winst neemt twee keer zo hoog te zetten als het moment waarop je verlies neemt. Wanneer je maximaal 10 euro verliest op een positie terwijl je 20 euro kunt winnen hoef je in minder dan 50% van de gevallen de juiste beslissing te nemen: goed omgaan met risico’s is essentieel wanneer je veel geld wilt verdienen met beleggen.  

Aan de slag met orders

Erg handig binnen Plus500 is de mogelijkheid om een order te openen. Met een order kan je aangeven dat je een positie wilt openen zodra een bepaalde prijs is bereikt. Het gebruik van orders is erg handig; op die manier kan je na je analyse de order klaarzetten en wanneer je dit combineert met een stop loss en eventueel een take profit hoef je er voor de rest niet meer aan te zitten.

Wat algemene tips

 • Stort direct een klein bedrag: op die manier wen je aan handelen met echt geld.
 • Oefen en houd bij wat werkt en wat niet werkt: leer van je fouten.
 • Gebruik altijd een stop loss: op die manier verlies je niet meer dan X% van je account.
 • Zet niet teveel geld in op één belegging, riskeer slechts een bescheiden percentage.

Deel 2: marktomstandigheden & horizontale niveaus

Nu je begrijpt hoe de software van Plus500 werkt kunnen we ingaan op de timing van je beleggingen. Om goed te kunnen beleggen zijn twee zaken van belang: je moet beleggingen kunnen spotten (1) die een gunstige winst/risico verhouding hebben (2). In deel twee bekijken we hoe je met de verschillende marktomstandigheden kunt omgaan en we bekijken hoe je die goede beleggingen met een grote kans op succes kunt vinden.

Marktsituatie bekijken

Op iedere tijdschaal is er altijd een marktsituatie te zien. Bekijk over een iets grotere periode wat de algemene richting is, er zijn drie mogelijkheden:

 • Uptrend: de koers beweegt voornamelijk omhoog, je zoekt naar een goed moment om te kopen.
 • Downtrend: de koers beweegt voornamelijk omlaag, je zoekt naar een goed moment om te verkopen.
 • Consolidatie: de koers beweegt tussen twee punten; er is tijdelijk geen duidelijke trend.

uptrend

Voorbeeld van een duidelijke uptrend

downtrend

Voorbeeld van een duidelijke downtrend

Met de trend handelen

Wanneer de markt een duidelijke trend heeft is het belangrijk om in de richting van de trend te handelen. Wanneer je binnen de software van Plus500 dus ziet dat de koers voornamelijk omhoog gaat koop je en wanneer je binnen de software van Plus500 ziet dat de koers voornamelijk omlaag gaat verkoop je. Hierbij is het belangrijk om niet willekeurig een positie te openen!

Beter is het om een technische reden te zoeken waarom je op een bepaald moment een positie opent. Wanneer er sprake is van een trend beweegt de koers vaak een stuk in de richting van de trend, dit noemen we ook wel een impuls, om vervolgens een stukje terug te zakken, de retracement.

retracements

De kans op succes is het hoogst wanneer we na de retracement een positie innemen. In een uptrend kopen we dus na de tijdelijke beweging omlaag en in een downtrend kopen we juist na een tijdelijke beweging omhoog. Deze manier van handelen kan je volhouden totdat er sprake is van een trendbreuk: er vormt zich dan een nieuwe trend in de tegengestelde richting.

impuls retracement forex

Horizontale niveaus herkennen

Maar hoe time je een belegging nu eigenlijk? Hiervoor is het verstandig om op zoek te gaan naar horizontale niveaus. Een horizontaal niveau is een niveau waar de prijs meerdere keren tegenaan botst, maar waar de prijs niet doorheen lijkt te gaan. Een lager horizontaal niveau in een uptrend noemen we een ondersteuningsniveau of support en een hoger horizontaal niveau in een downtrend noemen we een weerstandsniveau of resistance.

Door op een horizontaal niveau je positie in te nemen vergroot je de kans op een succesvolle belegging: doordat bijna iedereen verwacht dat de koers in een bepaalde richting gaat bewegen op zo’n niveau gebeurt dit ook vaak! Hierbij zijn horizontale niveaus die gedurende langere tijd geldig zijn krachtiger dan een niveau met slechts enkele aanrakingen.

Het gebeurt ook vaak dat een horizontaal niveau van rol verandert na een doorbraak. Een weerstand kan dan een ondersteuning worden of andersom: dit is erg handig, aangezien je vervolgens kunt bekijken of er nieuwe actie plaatsvindt bij een aanraking van dit niveau.

Speciale situatie: consolidatie

Naast de uptrend en downtrend kan het ook gebeuren dat er sprake is van een consolidatie: wanneer er sprake is van een consolidatie beweegt de koers zich voornamelijk tussen twee horizontale niveaus. In een consolidatie kan je het beste kopen op de lagere horizontale niveaus en verkopen op de hogere horizontale niveaus.

consolidatie

Consolidatie: koop laag, verkoop hoog

Deel 3: price action & de juiste timing

Wanneer je echt goede resultaten wilt behalen is confluentie nodig: een samenkomst van meerdere factoren. We hebben gekeken naar het belang van de marktsituatie en we hebben ook doorgenomen wat horizontale niveaus zijn. Om de perfecte belegging te spotten is het verstandig om ook gebruik te maken van price action: in dit derde en laatste deel van deze tutorial bekijken we hoe je price action kunt gebruiken binnen Plus500.

Werken met candles

candlestick uitlegEen lijn binnen een grafiek geeft maar weinig informatie: daarom gebruiken goede beleggers liever candles. Met candles kan je zogenaamde price action aflezen, en price action geeft een indicatie van de mogelijke volgende beweging. Binnen de software van Plus500 kan je eenvoudig omschakelen naar candles door op de onderstaande knop te drukken:

Plus500 candlesticks

Een candle heeft een body die is ingekleurd en een stok die erbuiten steekt. De kleur van de body geeft aan of er sprake is van een daling of stijging: bij rood is de koers die periode lager gesloten en bij groen is de koers die periode hoger gesloten. De stok geeft aan wat het bereik was van de koers binnen die periode; hoe hoog of laag is de koers gekomen?

Candles uitgelegd: duidelijke trend

De high test / low test

hightestLinks zie je een high test; de high test wordt gekenmerkt door een lange steel boven de body (minimaal 2/3). Een low test is precies het tegenovergestelde, de body ligt dan boven en de steel is lang naar beneden toe. De kleur maakt bij de high en de low test niet uit.

De high en low test zijn beide erg sterke prijssignalen; ze weerspiegelen de omslag van kopers naar verkopers en vice verca. Bij de high test is de prijs sterk omhoog geduwd: de kopers waren echter te zwak en de prijs is weer teruggezakt. Dit is een sterk verkoopsignaal. Andersom is de low test dus een sterk koopsignaal.

Train tracks en twin towers

train tracksDe train tracks bestaan uit twee (bijna) identieke bars naast elkaar: eerst een groene en dan een rode. Bij de twin towers is het tegenovergestelde het geval: een rode bar wordt afgewisseld door een identieke groene bar. Deze combinatie kan worden gezien als een samengevoegde high of low test, de twee bars samen vormen immers een mislukte doorbraak.

De train tracks zijn een sterk verkoopsignaal; immers de verkopers nemen het van de kopers over. De twin tower is het tegenovergestelde en is dus een sterk koopsignaal.

Bullish / bearish engulfing bar

forex bullish engulfing barDe bullish engulfing bar is een dalende bar gevolgd door een stijgende bar die zowel de onderkant als de bovenkant van de bar voorbijstreeft. Na de initiële daling is de prijs verder gestegen: hier kwamen er echter veel verkopers bij en dit niveau kon niet gehouden worden. De koers zakt dan ook weer terug en de low van de vorige bar wordt doorbroken; dit is een sterk koopsignaal.

Andersom is een bearish engulfing bar juist een sterk verkoopsignaal. De stijging wordt gevolgd door een veel sterkere daling waarbij zowel de high als de low van de vorige bar worden overschreden.

Candles uitgelegd: besluiteloosheid

Inside bars

Forex inside barDe inside bars zijn een sterke indicatie van besluiteloosheid. De inside bar past in de voorgaande bar: er is dan dus geen duidelijke richting. De dubbele inside bars zijn nog sterker; hierbij past de derde bar weer in de twee bar; na dubbele inside bars kan er een sterke beweging omlaag of omhoog verwacht worden.

Doji bars

Forex dojibarDe doji bar geeft een sterke mate van besluiteloosheid aan: de doji bar is nagenoeg symmetrisch in het midden waarbij de koers evenveel omlaag als omhoog is gegaan. Binnen die periode is er dus per saldo bar weinig gebeurt.

Aan de slag met handelen!

Je weet nu al meer dan veel andere beginnende beleggers. Vergeet niet dat het bij beleggen niet om intelligentie gaat; het gaat om het managen vanen het omgaan met risico’s. Zorg er daarom voor dat je altijd meer verdient op een winnende belegging dan dat je verliest op een verliezende belegging.

Voor de rest is het belangrijk om te onthouden dat je op zoek gaat naar een samenkomst van factoren. Heb je een goede price action op een sterk horizontaal niveau? Neem dan een positie in! Wees voor de rest bereid om te verliezen; je kunt niet altijd winnen, de koersen zijn nooit met 100% zekerheid te voorspellen. Maar daarom altijd gebruik van een stop loss!

Wil je nog beter worden in beleggen? Dan is het tijd om te beginnen met oefenen! Heb je nog geen account aangemaakt?

Klik hier & handel krijg €40.000 aan demogeld! >> 

Pagina in het Engels 

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €1000 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!