Wat is short gaan en hoe werkt het?

Short gaan of short selling maakt het mogelijk om te speculeren op een dalende koers. Maar wat is short gaan nu eigenlijk en hoe werkt short selling? In dit artikel leggen we uit hoe je ook zelf short kunt gaan.

Wat is de betekenis van short gaan?

Wanneer je short gaat speculeer je op een dalende koers. Wanneer de koers vervolgens daalt maak je winst, terwijl je geld verliest wanneer de koers daalt. Er bestaan verschillende manieren waarop je short kunt gaan. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste zelf een short positie kunt openen.

Waar kan je short gaan?

Het is voor particuliere beleggers niet overal mogelijk om short te gaan. Je zult daarom een account moeten openen bij een betrouwbare broker die hier ondersteuning voor biedt. Hieronder zie je direct mijn favoriete brokers voor het openen van short posities:

BrokerShort gaanAanmelden
eToro logo aandelenBij eToro kan je speculeren op dalende koersen met behulp van CFD's. Probeer het gratis uit met een demo.
DEGIRO-review-logoBij DEGIRO kan je direct aandelen shorten. Ook kan je bij DEGIRO speculeren op dalende koersen met behulp van opties.

Hoe kan je short gaan op de beurs?

Wil je speculeren op een dalende koers? Dan kan je short gaan! Hieronder bespreken we drie manieren die je kunt gebruiken om short te gaan op de beurs.

Methode 1: direct short gaan op een aandeel

Bij sommige brokers kan je direct short gaan op een aandeel. Je doet dit door aandelen te verkopen die je op dit moment nog niet bezit. Je ontvangt het geld van de verkoop vervolgens al wel op je beleggingsrekening.

Wanneer de aandelenkoers vervolgens daalt, kan je de aandelen goedkoper terugkopen. Het koersverschil kan je vervolgens in je zak steken. Wanneer de aandelenkoers echter stijgt, kan je ook flink geld verliezen. Wil je weten hoe je zelf op deze manier short kunt gaan? Lees dan ons artikel over short gaan bij DEGIRO:

Methode 2: short gaan met een put optie

Je kunt er ook voor kiezen om met opties short te gaan. Je kan met een put optie speculeren op een dalende koers. Een put optie geeft je de mogelijkheid om een aandeel tegen de huidige prijs te verkopen. Wanneer de koers vervolgens daalt, kan je het effect goedkoper kopen en behaal je winst.

Een put optie is altijd beperkt geldig. Voor het kopen van een put optie betaal je een zogenaamde premie. Wanneer de koers stijgt, is je verlies nooit hoger dan de premie. Dit maakt opties een aantrekkelijke manier om short te gaan. Wil je meer weten over de werking van opties?

Wil je leren hoe beleggen in opties werkt? Lees dan onze duidelijke opties handleiding:

Manier 3: CFD’s of contract for difference

Een andere populaire manier waarop je short kunt gaan, zijn CFD’s. Met CFD’s kan je  speculeren op een koersdaling van bijvoorbeeld een aandeel. Je wordt nooit de eigenaar van het product waarin je belegt; je belegt alleen in het prijsverschil.

Ben je benieuwd hoe beleggen in CFD’s werkt? Lees dan onze uitgebreide CFD handleiding:

Short gaan voorbeeld

Met een simpel voorbeeld laten we zien hoe short gaan werkt in de praktijk. Stel er is een aandeel beschikbaar voor 100 euro. Je besluit om een short positie te nemen op dit aandeel. Vervolgens daalt de koers met 10 euro. Je besluit om de positie te sluiten. Je maakt vervolgens per positie 10 euro winst.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Wanneer je een short positie opent op 100 euro en de koers met 10 euro stijgt, dan maak je 10 euro verlies op elke positie.

Waarin kan je short gaan?

Je kunt short gaan op verschillende effecten:

  • Aandelen
  • Crypto’s
  • Indexen zoals de AEX
  • Grondstoffen

Wat zijn de voordelen van short gaan?

Short selling heeft de nodige voordelen. Hieronder bespreken we wat de grootste voordelen van short gaan zijn.

Flexibiliteit

Short gaan verhoogt de flexibiliteit van je beleggingen. Wanneer je alleen aandelen koopt, kan je alleen in een stijgende markt een goed resultaat neerzetten. Door ook short te gaan kan je ook in economisch slechte tijden speculeren op een dalende koers.

Hedging

Door short te gaan kan je ook hedgen. Door te hedgen kan je bepaalde risico’s afdekken. Denk je bijvoorbeeld dat de beurskoersen gaan dalen? Dan kan het prijzig zijn om al je aandelen te verkopen en later weer te kopen. Je kan dan voordelig je risico afdekken door een short positie in te nemen op bijvoorbeeld de AEX.

Rendement

Wanneer beleggers in paniek raken, zie je dat de beurskoersen vaak erg snel dalen. Door short te gaan kan je in een korte tijd dan ook een fors rendement behalen. Hieronder zie je bijvoorbeeld het koersverloop van Shell op het moment van de coronacrisis in 2020:

Short gaan Shell aandelen

Wanneer je op het juiste moment een short positie had geopend, dan had je hiermee een goed resultaat kunnen behalen. Onthoud echter wel dat het timen van de markt erg lastig is.

Wat zijn de nadelen van short selling?

Er zijn ook de nodige nadelen aan short selling. Hieronder bespreken we wat de mogelijke risico’s zijn van short selling.

Je kunt onbeperkt geld verliezen

Wanneer je een aandeel koopt, kan je niet meer geld verliezen dan de waarde van het aandeel. Wanneer een aandeel € 10 kost, kan je je niet meer dan € 10 verliezen. Bij een short positie kost elke euro stijging je geld. Het aandeel kan in theorie tot € 100 of misschien zelfs € 1000 stijgen. Je potentiële  verlies is dan ook onbeperkt.

Dividend uitbetalen

Wanneer je short bent gegaan op een aandeel, moet je het dividend uitbetalen. In de praktijk is dit gelukkig geen groot probleem: de koers van een aandeel daalt namelijk net zoveel als de waarde van het uitbetaalde dividend.

Short squeeze

Een groot risico van short selling is een short squeeze. Een short squeeze is een situatie waarbij de prijs van een aandeel flink stijgt doordat er veel short orders openstaan. Wanneer de koers toeneemt, worden veel stop loss orders geraakt van de mensen die short zijn gegaan op het aandeel. Ze worden dan verplicht om de aandelen te kopen waardoor de prijs verder stijgt. Hierdoor kan je met een short positie veel geld verliezen.

Wil je meer lezen over short squeezes? Lees dan dit artikel!

Tegen de trend

Op de lange termijn stijgen de aandeelmarkten. Wanneer je short gaat, plaats je een positie tegen de algemene trend. Je moet dan ook bovenop de markt zitten om goede resultaten te behalen met een short positie.

Financieringskosten

Bij veel financiële producten betaal je financieringskosten over je short positie. Bij CFD’s betaal je bijvoorbeeld een dagelijkse premie. Wanneer je short gaat met opties betaal je geen financieringskosten. Wel loop je dan het risico dat je optie geheel waardeloos wordt aan het einde van de looptijd.

Hoe werkt short gaan in detail?

Short gaan betekent letterlijk het verkopen van aandelen die je niet bezit. Ik snap helemaal dat dit erg verwarrend klinkt. Daarom bekijken we nog een keer in detail hoe short gaan nu eigenlijk precies werkt. Ik waarschuw je nog maar even: de achterliggende theorie is niet eenvoudig en vrij abstract! Als je nog vragen hebt kan je ze dan ook gerust onderaan het artikel stellen.

Een eenvoudige uitleg van hoe short gaan werkt

Aandelen verkopen die je niet hebt

Wanneer je short gaat, verkoop je aandelen die je niet bezit. Om deze aandelen toch te kunnen verkopen, zul je je ze moeten lenen. Deze aandelen worden doorgaans geleend bij een partij die veel aandelen in bezit heeft voor de langere termijn. Je kan hierbij denken aan een bank, verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds.

Vervolgens is de belegger verplicht om de onderliggende waarde van de aandelen te dekken. Op die manier kunnen de aandelen op elk moment teruggekocht worden. De uitlenende partij wil namelijk de garantie dat de belegger voor de geleende aandelen kan betalen wanneer dit nodig is.

Je moet dan ook altijd voldoende geld op je beleggingsaccount hebben. Wanneer je niet voldoende geld hebt, kan je te maken krijgen met een margin call. Je kan dan het volledige bedrag op je account verliezen.

Hoe maak je winst op een short positie?

Wanneer de koers vervolgens daalt, kan de belegger de aandelen tegen de lagere koers kopen en teruggeven aan de partij die de aandelen heeft uitgeleend. Op die manier behaal je als belegger winst bij een dalende koers. Het verschil tussen de huidige koers en het moment waarop de aandelen worden teruggekocht bepaalt vervolgens het resultaat.

Je betaalt de partij waarvan je de aandelen leent rente. Dit percentage noemen we ook wel de financieringskosten.

Drie strategieën voor short selling

Je kunt verschillende strategieën toepassen wanneer je aan short selling doet.

Speculeren op de prijs

Daghandelaren proberen constant te profiteren van kleine koersbewegingen omlaag en omhoog. Door short te gaan kan je speculeren op een dalende koers.

Risico’s afdekken

Denk je dat de koersen van je aandelen flink gaan dalen? Dan kan je dit risico afdekken door short te gaan via bijvoorbeeld een put optie. Je betaalt hier een kleine premie voor. Dalen de koersen? Dan verlies je geen geld. Stijgen de koersen? Dan verlies je alleen je premie.

Arbitrage

Sommige aandelen worden op verschillende beurzen verhandeld. Het aandeel Unilever staat bijvoorbeeld genoteerd aan de Nederlandse en de Engelse beurs.

Soms bestaan er minuscule verschillen in de prijs van het aandeel op beide beurzen. Door short te gaan op het aandeel met de te hoge prijs kan je hierop speculeren. Deze manier van beleggen is als particuliere investeerder niet mogelijk, omdat je hier snelle computers voor nodig hebt.

Hoeveel kost short gaan?

Je betaalt over je short positie transactiekosten. Hoe hoog de transactiekosten zijn hangt van de broker af. Bij de meeste brokers wordt er een spread berekend. Dit is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs en betaal je wanneer je een positie opent.

Ook betaal je over je short positie financieringskosten. Dit is een dagelijkse vergoeding over het totale bedrag van je belegging. Houd goed in de gaten wat je dagelijkse financieringskosten zijn. Je betaalt bij de meeste brokers al snel 4 tot 5 procent op jaarbasis, waardoor short posities niet geschikt zijn voor lange termijn beleggingen.

Wat zijn goede momenten om short te gaan?

Bij beleggen is een goede timing belangrijk. Maar wanneer kan je nu het beste een short selling strategie toepassen? We bespreken drie momenten waarop short gaan een aantrekkelijke optie kan zijn.

Short gaan tijdens een economische crisis

Tijdens een economische crisis kan short goed uitpakken. Wanneer handelaren in paniek raken dalen de beurskoersen vaak sterk. Door een short positie in te nemen ben je één van de weinige beleggers die van de situatie profiteert.

Short gaan vanwege slechte bedrijfsresultaten

Ook de publicatie van slechte cijfers kan een mooi moment zijn om short te gaan. Beleggers verwachten bijvoorbeeld een bepaalde winst. Zet het bedrijf opvallend slechtere resultaten neer? Dan kan dit een goed moment zijn om short te gaan.

Short gaan bij slecht nieuws

Ook slecht nieuws is een goede reden om short te gaan. Zo zorgde de emissieschandalen ervoor dat de beurskoersen van diverse autofabrikanten flink onderuit gingen. Hier kan je als slimme belegger op inspelen.

Volkswagen short emissieschandaal

Het emissieschandaal deed de koers van Volkswagen sterk dalen tussen 2015 en 2016

Ethiek en short gaan

Short gaan wordt door sommige instanties gezien als iets slechts. Bedrijven die al onder druk staan vanwege tegenvallende cijfers kunnen nog verder in de problemen raken door mensen die short gaan op het aandeel. Klanten van een bank kunnen bijvoorbeeld massaal hun tegoeden van hun bankrekening halen wanneer ze de beurskoers verder zien dalen. Hierdoor kan een bank uiteindelijk alsnog omvallen.

Toch is de mogelijkheid om short te gaan doorgaans niet de hoofdverantwoordelijke voor het dalen van de koers. Short gaan wordt door de meeste overheden namelijk streng gecontroleerd. Wanneer het slecht gaat op de beurs wordt het vaak tijdelijk verboden om short te gaan.

In Nederland werd de mogelijkheid om short te gaan in SNS, AEGON en BinckBank bijvoorbeeld tijdelijk verboden om de koers de tijd te geven om te herstellen. Bovendien draagt de mogelijkheid om short te gaan bij aan de prijsvorming van effecten en kan het de liquiditeit op de markt bevorderen.

Ook houdt de mogelijkheid tot short gaan bedrijven eerlijk. Wanneer er iets niet in de haak is worden bedrijven hier flink voor afgestraft. Zo daalde het aandeel Luckin Coffee sterk nadat uitlekte dat het bedrijf fraude had gepleegd met de boekhouding. Een bedrijf dat short was gegaan in het aandeel kwam hierachter.

Short gaan en de AFM

De AFM publiceert alle grote netto short posities in aandelen. Hierdoor is het altijd transparant welke partijen short gaan op een aandeel. Je kunt het register hier inzien.

Voor wie is short gaan geschikt?

Short gaan is niet geschikt voor beginnende beleggers. De risico’s van short posities liggen hoger, doordat je meer dan je inleg kunt verliezen. Ook is het voor beginnende beleggers vaak lastig om de financieringskosten te doorgronden. Doordat je een percentage over je positie betaalt, kan je met een short positie geen lange termijn beleggingen doen.

Veelgestelde vragen over shorten

Naked short gaan is het aangaan van een short positie zonder dat je de onderliggende aandelen kunt leveren. Bij de meeste brokers is dit niet mogelijk. Om naked short te kunnen gaan, heb je in ieder geval veel onderpand nodig.

In Nederland is de AEX misschien wel het populairste om te shorten. De AEX is een index die je kunt volgen met bijvoorbeeld ETF’s. Wanneer je short wilt gaan op de AEX, kan je gebruikmaken van een derivaat. Met CFD’s kan je bijvoorbeeld speculeren op prijsschommelingen op de AEX.

Je gaat normaal gesproken short, wanneer je verwacht dat de koers van het onderliggende effect gaat dalen. Met een short positie zet je namelijk in op een dalende koers. Short gaan is niet alleen gunstig voor actieve speculatie; je kunt door een short positie te openen bijvoorbeeld ook je beleggingen beschermen.

Je verdient geld met short gaan, wanneer de koers daalt. Je speculeert met een short positie namelijk op een dalende koers.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *