Wat is short gaan en hoe doe je het?

Short gaan of short selling maakt het mogelijk om te speculeren op een dalende koers. Maar wat is short gaan ? En hoe kan je zelf short gaan? In dit artikel leggen we het in simpele termen uit.

Wat is short gaan of short selling?

Wanneer je short gaat verdien je geld bij een dalende koers. Daar staat tegenover dat je juist geld verliest wanneer de prijs toeneemt.

Je kunt op bijna alles short gaan. Je kan bijvoorbeeld short gaan op aandelen. Het is daarnaast ook mogelijk om short te gaan op grondstoffen, valuta’s en zelfs op cryptocurrencies. Zeker in economisch slechte tijden kan het aantrekkelijk zijn om short te gaan.

Hoe kan je zelf short gaan?

Wil je speculeren op een dalende koers? Dan kan je short gaan! Hieronder bespreken we twee manieren die je kunt gebruiken om short te gaan op bijvoorbeeld een aandeel.

Manier 1: CFD’s of contract for difference

De eerste manier waarop je short kunt gaan is door een CFD of contract for difference te gebruiken. Met CFD’s kan je  speculeren op een koersdaling van bijvoorbeeld een aandeel. Je wordt nooit de eigenaar van het product waarin je belegt. Met CFD’s handel je alleen in prijsverschillen van het onderliggende effect. Meer weten over CFD’s? Klik dan hier.

Er zijn verschillende online brokers die de mogelijkheid om short te gaan met CFD’s aanbieden. Een goede partij die short gaan aanbiedt is eToro. Bij deze broker kan je handelen in alle bekende Nederlandse aandelen. Een groot voordeel van eTorois het feit dat je de mogelijkheden onbeperkt met een demo kunt uitproberen. Daardoor kan je zonder risico ontdekken hoe short gaan precies werkt. Klik op de onderstaande knop om een gratis (demo) account aan te maken.

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Methode 2: short gaan met een put optie

Je kunt er ook voor kiezen om met opties short te gaan. Je kan met een put optie speculeren op een dalende koers. Een put optie geeft je de mogelijkheid om een effect tegen de huidige prijs te verkopen. Wanneer de koers daalt, kan je het effect vervolgens goedkoper kopen. Je maakt op die manier dus winst op een dalende koers.

Een put optie is altijd beperkt geldig. Voor het kopen van een put optie betaal je een zogenaamde premie. Wanneer de koers stijgt, is je verlies nooit hoger dan de premie. Dit maakt opties een aantrekkelijke manier om short te gaan. Wil je meer weten over de werking van opties? Klik dan hier!

DEGIRO is een goede partij voor het kopen en verkopen van opties. Je kunt bij deze Nederlandse partij gratis een account aanmaken, gebruik hiervoor de onderstaande knop:

Wat zijn de grootste voordelen van short gaan?

Short selling geeft je de nodige voordelen. Hieronder bespreken we wat de grootste voordelen van short gaan zijn.

Flexibiliteit

Wanneer je short kunt gaan, verhoogt dit je flexibiliteit. Wanneer je alleen aandelen koopt, kan je alleen in een stijgende markt een goed resultaat neerzetten. Door ook short te gaan kan je ook in economisch slechte tijden profiteren van een dalende koers.

Hedging

Door short te gaan kan je ook hedgen. Door te hedgen kan je bepaalde risico’s afdekken. Denk je bijvoorbeeld dat de beurskoersen gaan dalen? Dan kan het prijzig zijn om al je aandelen te verkopen en later weer te kopen. Je kan dan voordelig je risico afdekken door een short positie in te nemen op bijvoorbeeld de AEX.

Rendement

Wanneer beleggers in paniek raken, zie je dat de beurskoersen vaak erg snel dalen. Door short te gaan kan je in een korte tijd dan ook een fors rendement behalen. Hieronder zie je bijvoorbeeld het koersverloop van Shell op het moment van de coronacrisis in 2020:

Shell aandeel shorten

Wat zijn de nadelen van short selling?

Er zijn ook de nodige nadelen aan short selling. Hieronder bespreken we wat de mogelijke risico’s zijn van short selling.

Onbeperkt verlies

Wanneer je een aandeel koopt, kan je niet meer geld verliezen dan de waarde van het aandeel. Wanneer een aandeel € 10 kost, kan je je niet meer dan € 10 verliezen. Bij een short positie kost elke euro stijging je geld. Het aandeel kan in theorie tot € 100 of misschien zelfs € 1000 stijgen. Je potentiële  verlies is dan ook onbeperkt.

Dividend uitbetalen

Wanneer je short bent gegaan op een aandeel, moet je het dividend uitbetalen. In de praktijk is dit gelukkig geen groot probleem: de koers van een aandeel daalt immers net zoveel als de waarde van het uitbetaalde dividend.

Short squeeze

Een groot risico van short selling is een short squeeze. Een short squeeze is een situatie waarbij de prijs van een aandeel flink stijgt doordat er veel short orders openstaan. Wanneer de koers toeneemt, worden veel stop loss orders geraakt van de mensen die short zijn gegaan op het aandeel. Ze worden dan verplicht om de aandelen te kopen waardoor de prijs verder stijgt.

Tegen de trend

Op de lange termijn stijgen de aandeelmarkten. Wanneer je short gaat, plaats je een positie tegen de algemene trend. Het is dan ook extra belangrijk om je belegging goed te timen.

Financieringskosten

Bij veel financiële producten betaal je financieringskosten over je short positie. Bij CFD’s betaal je bijvoorbeeld een dagelijkse premie. Wanneer je short gaat met opties betaal je geen financieringskosten. Wel loop je dan het risico dat je optie geheel waardeloos wordt aan het einde van de looptijd.

Hoe werkt short gaan in detail?

Short gaan betekent letterlijk het verkopen van aandelen die je niet bezit. Ik snap helemaal dat dit erg verwarrend klinkt. Daarom bekijken we nog een keer in detail hoe short gaan nu eigenlijk precies werkt. Ik waarschuw je nog maar even: de achterliggende theorie is niet eenvoudig en vrij abstract! Als je nog vragen hebt kan je ze dan ook gerust stellen onderaan het artikel.

Een eenvoudige uitleg van hoe short gaan werkt

Aandelen verkopen die je niet hebt

Als je short gaat, verkoop je aandelen die je niet bezit. Om deze aandelen toch te kunnen verkopen, zul je je ze moeten lenen. Deze aandelen worden doorgaans geleend bij een partij die veel aandelen in bezit heeft voor de langere termijn. Je kan hierbij denken aan een bank, verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds.

Vervolgens is de belegger verplicht om de onderliggende waarde van de aandelen te dekken. Op die manier kunnen de aandelen op elk moment teruggekocht worden. De uitlenende partij wil namelijk de garantie dat de belegger voor de geleende aandelen kan betalen wanneer dit nodig is. Je moet dan ook altijd voldoende geld op je beleggingsaccount hebben. Wanneer je niet voldoende geld hebt, kan je te maken krijgen met een margin call. Je kan dan het volledige bedrag op je account verliezen.

short gaan aandelen

Hoe maak je winst op een short positie?

Wanneer de koers vervolgens daalt, kan de belegger de aandelen tegen de lagere koers kopen en teruggeven aan de partij die de aandelen heeft uitgeleend. Op die manier behaal je als belegger winst bij een dalende koers. Het verschil tussen de huidige koers en het moment waarop de aandelen worden teruggekocht bepaalt vervolgens het resultaat.

De uitlenende partij ontvangt een percentage van de waarde van het aandeel. Dit percentage noemen we ook wel de financieringskosten. Van je winst moet je nog de financieringskosten aftrekken. De hoogte hiervan verschilt per aandeel.

Gelukkig zorgt de bank of broker voor dit ingewikkelde proces. Voor ons als particulieren is short gaan vaak een kwestie van op een knop drukken. De resultaten worden vervolgens automatisch bijgewerkt op je account!

Een wat uitgebreidere uitleg van hoe short gaan werkt door RTL Z

Hoe werkt short gaan in de praktijk?

Short gaan is tegenwoordig vrij toegankelijk. Bij de meeste online brokers kan je met een druk op de knop short gaan. Vervolgens houdt de software netjes bij of je winst of verlies maakt op je positie. Een goede broker om short te gaan is Plus500. Binnen de gebruiksvriendelijke software kan je namelijk binnen enkele seconden kiezen of je een effect wilt kopen of verkopen.

Wanneer je een effect koopt speculeer je op een koersstijging en wanneer je een effect verkoopt speculeer je op een koersdaling. Het grootste voordeel van short gaan is dan ook dat je altijd effectief kunt inspelen op de marktsituatie. Wil je ook een shortshell positie innemen? Gebruik dan de onderstaande knop:

72% van de retail beleggers verliest geld.

Short gaan Plus500

Plus500 software met de optie om short te gaan: illustratieve prijzen

Hoe profiteer je van short selling?

Wanneer is short gaan nu eigenlijk aantrekkelijk? Short selling kan erg winstgevend zijn. Dalingen op de beurs zijn vaak extremer dan stijgingen, waardoor je meer geld kunt verdienen bij een daling dan bij een stijging. Bovendien zijn dalingen vaak beter te voorspellen: bij negatief nieuws dalen de koersen vaak een dag lang behoorlijk en hier kan je goed van profiteren!

Binnen de software van eToro kan je positieve resultaten behalen door short te gaan. Het is binnen de software bijvoorbeeld mogelijk om short te gaan op alle bekende Nederlandse aandelen. Negatief nieuws zal de koers laten dalen, terwijl positief nieuws de koers juist omhoog stuwt. Het mooie van de software van eToro is dat je beleggen 100% gratis kunt uitproberen met een demoaccount. Laten we kijken hoe short gaan in de praktijk kan uitpakken.

Short gaan op aandelen

Je kan ervoor kiezen om short te gaan op een aandeel. Dit is bijvoorbeeld aantrekkelijk in economisch slechte tijden. De coronacrisis zorgde bijvoorbeeld voor forse dalingen op de beurs. De tientallen procenten verlies kunnen voor de short seller tientallen procenten winst betekenen.

Short gaan op bitcoins

Schrik je niet van een beetje spanning? Dan kan het interessant zijn om short te gaan op de bitcoin. De volatiele munt is meerdere keren flink ingestort. Negatief nieuws kan de koers van een bitcoin zo duizenden dollars laten instorten. Door slim aan short selling te doen kan je hier van profiteren.

Bitcoin short

Short gaan op de Bitcoin kan erg goed uitpakken

Drie strategieën voor short selling

Er zijn drie strategieën die beleggers gebruiken met short selling.

Speculeren op de prijs

Daghandelaren proberen constant te profiteren van kleine koersbewegingen omlaag en omhoog. Door short te gaan kan je ook een positief resultaat neerzetten bij een dalende koers.

Risico’s afdekken

Denk je dat de koersen van je aandelen flink gaan dalen? Dan kan je dit risico afdekken door short te gaan via bijvoorbeeld een put optie. Je betaalt hier een kleine premie voor. Dalen de koersen? Dan verlies je geen geld. Stijgen de koersen? Dan verlies je alleen je premie.

Arbitrage

Sommige aandelen worden op verschillende beurzen verhandeld. Het aandeel Unilever staat bijvoorbeeld genoteerd aan de Nederlandse en de Engelse beurs. Soms bestaan er minuscule verschillen in de prijs van het aandeel op beide beurzen. Door short te gaan op het aandeel met de te hoge prijs kan er een positief resultaat worden behaald. Deze manier van beleggen is als particuliere investeerder niet mogelijk, omdat je hier snelle computers voor nodig hebt.

Hoeveel kost short gaan?

Je betaalt over je short positie transactiekosten. Hoe hoog de transactiekosten zijn hangt van de broker af. Bij de meeste brokers wordt er een spread berekend. Dit is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs.

Ook betaal je over je short positie financieringskosten. Dit is een dagelijkse vergoeding over het totale bedrag van je belegging. Houd goed in de gaten wat je dagelijkse financieringskosten zijn.

Wat zijn goede momenten om short te gaan?

Bij beleggen is een goede timing belangrijk. Maar wanneer kan je nu het beste een short selling strategie toepassen? We bespreken drie momenten waarop short gaan een aantrekkelijke optie kan zijn.

Short gaan tijdens een economische crisis

Tijdens een economische crisis kan short goed uitpakken. Wanneer handelaren in paniek raken dalen de beurskoersen vaak sterk. Door een short positie in te nemen ben je één van de weinige beleggers die van de situatie profiteert.

Short gaan vanwege slechte bedrijfsresultaten

Ook de publicatie van slechte cijfers kan een mooi moment zijn om short te gaan. Beleggers verwachten bijvoorbeeld een bepaalde winst. Zet het bedrijf opvallend slechtere resultaten neer? Dan kan dit een goed moment zijn om short te gaan.

Short gaan bij slecht nieuws

Ook slecht nieuws is een goede reden om short te gaan. Zo zorgde de emissieschandalen ervoor dat de beurskoersen van diverse autofabrikanten flink onderuit gingen. Hier kan je als slimme belegger mooi van profiteren!

Volkswagen short emissieschandaal

Het emissieschandaal deed de koers van Volkswagen sterk dalen tussen 2015 en 2016

Wat zijn de risico’s van short selling?

Het is belangrijk om goed op te passen wanneer je short gaat. Het verlies bij een normale belegging waarbij je een effect koopt is beperkt tot de waarde van het aandeel. Wanneer een aandeel op het moment van kopen 100 euro kost, kan je nooit meer dan 100 euro verliezen. Het potentiële verlies op een short positie is echter onbeperkt. De prijs van een aandeel kan in theorie oneindig blijven stijgen.

Negatief saldo bij short selling

Gelukkig bieden de meeste online brokers bescherming tegen een negatief saldo aan. Dit is het geval bij zowel Plus500 als bij eToro. Dit betekent dat je niet meer dan je inleg kunt verliezen. Toch moet je oppassen met een short positie. Wanneer je een verkeerde beslissing neemt kan je in één klap al het geld op je beleggingsaccount verliezen.

Wat is een Short-squeeze?

Wanneer een aandeel onverwacht flink stijgt, kan er een short-squeeze plaatsvinden. De partijen die short gegaan waren, moeten bij een stijging plotseling hun aandelen leveren. Hierdoor worden er nog meer aandelen gekocht, waardoor de prijs verder stijgt. Short posities kunnen de koers van een aandeel dus ook verder omhoog helpen.

Lenen partijen altijd aandelen uit?

Ook ben je als shorter afhankelijk van de welwillendheid van andere partijen om aandelen uit te lenen. Wanneer grote partijen allemaal besluiten om te stoppen met het uitlenen van aandelen, dan wordt het onmogelijk om short te gaan. Gelukkig heb je hier als particuliere belegger doorgaans geen last van. Wanneer dit gebeurt, worden de lasten vaak gedragen door de online broker.

Short gaan op de Bitcoin is bijvoorbeeld vrij risicovol!

Short gaan voorbeeld

Met een simpel voorbeeld laten we zien hoe short gaan werkt in de praktijk. Stel er is een aandeel beschikbaar voor 100 euro. Je besluit om een short positie te nemen op dit aandeel met een CFD. Vervolgens daalt de koers met 10 euro. Je besluit om de positie te sluiten. Je maakt vervolgens per aandeel 10 euro winst.

Door een hefboom toe te passen kan je met een kleiner bedrag je resultaat vergroten. Wanneer je een hefboom van één om tien toepast in het bovenstaande voorbeeld zou je een winst behalen van 100 euro met dezelfde investering. Wil je meer weten over het toepassen van een hefboom op je belegging? Klik dan hier!

Wat is naked short gaan?

Naked short gaan is het aangaan van een short positie zonder dat je de onderliggende aandelen kunt leveren. Bij de meeste brokers is dit niet mogelijk. Je zult in ieder geval een deel van de positie moeten dekken met geld.

Ethiek en short gaan

Short gaan wordt door sommige instanties gezien als iets slechts. Bedrijven die al onder druk staan vanwege tegenvallende cijfers kunnen nog verder in de problemen raken door mensen die short gaan op het aandeel. Klanten van een bank kunnen bijvoorbeeld massaal hun tegoeden van hun bankrekening halen wanneer ze de beurskoers verder zien dalen. Hierdoor kan een bank uiteindelijk alsnog omvallen.

Toch is de mogelijkheid om short te gaan doorgaans niet de hoofdverantwoordelijke voor het dalen van de koers. Short gaan wordt door de meeste overheden namelijk streng gecontroleerd. Wanneer het slecht gaat op de beurs wordt het vaak tijdelijk verboden om short te gaan.

In Nederland werd de mogelijkheid om short te gaan in SNS, AEGON en BinckBank bijvoorbeeld tijdelijk verboden om de koers de tijd te geven om te herstellen. Bovendien draagt de mogelijkheid om short te gaan bij aan de prijsvorming van effecten en kan het de liquiditeit op de markt bevorderen.

Ook houdt de mogelijkheid tot short gaan bedrijven eerlijk. Wanneer er iets niet in de haak is worden bedrijven hier flink voor afgestraft. Zo daalde het aandeel Luckin Coffee sterk nadat uitlekte dat het bedrijf fraude had gepleegd met de boekhouding. Een bedrijf dat short was gegaan in het aandeel kwam hierachter.

Short gaan en de AFM

De AFM publiceert alle grote netto short posities in aandelen. Hierdoor is het altijd transparant welke partijen short gaan op een aandeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *