fbpx

Wat is short gaan en hoe doe je het zelf?

Short gaan of short selling maakt het mogelijk om te speculeren op een dalende koers. Maar hoe werkt short gaan nu eigenlijk precies? En hoe kan je zelf short gaan? In dit artikel leggen we het in simpele termen uit! We beginnen met de basis en verderop in het artikel kan je precies werken hoe short gaan precies werkt.

In het kort: wat gebeurt er als je short gaat?

Wanneer je short gaat verdien je geld bij een dalende koers. Daar staat tegenover dat je juist geld verliest wanneer de prijs toeneemt. Je kunt op bijna alles short gaan: denk hierbij aan aandelen maar ook aan grondstoffen zoals goud en zilver. Zeker in economisch slechte tijden kan het erg aantrekkelijk zijn om short te gaan.

Een eenvoudige uitleg van hoe short gaan werkt

Hoe kan je zelf short gaan?

Ook als particulier kan je short gaan. Hieronder worden twee methoden beschreven waarmee je short kunt gaan.

Manier 1: CFD's of contract for difference

De eerste manier waarop je short kunt gaan is door een CFD of contract for difference te gebruiken. Met CFD’s kan je zowel speculeren op een koersstijging als op een koersdaling van bijvoorbeeld een aandeel. Je wordt echter nooit de eigenaar van het product waarin je belegt. Je belegt namelijk alleen maar op de prijs van het onderliggende effect. Het resultaat wordt vervolgens bijgeschreven op je account. Meer weten over CFD's? Klik dan hier.

Er zijn verschillende online brokers die de mogelijkheid om short te gaan door middel van CFD’s aanbieden. Een goede partij die short gaan aanbiedt is Markets.com. Bij deze broker kan je handelen in alle bekende Nederlandse aandelen. Een groot voordeel van Markets.com is het feit dat je de mogelijkheden met een demo onbeperkt kunt uitproberen. Daardoor kan je ook zonder risico ontdekken hoe short gaan precies werkt. Klik op de onderstaande knop om een gratis (demo) account aan te maken.

ga short

Methode 2: short gaan met een put optie

Je kunt er ook voor kiezen om door middel van opties short te gaan. Wanneer je short wilt gaan, moet je een zogenaamde put optie kopen. Een put optie geeft je namelijk de mogelijkheid om een effect tegen de huidige prijs te verkopen. Wanneer de koers daalt, kan je het effect vervolgens goedkoper kopen. Je maakt op die manier dus winst op een dalende koers.

Een put optie is altijd beperkt geldig. Voor het kopen van een put optie betaal je een zogenaamde premie. Wanneer de koers stijgt, is je verlies nooit hoger dan de premie. Dit maakt opties een aantrekkelijke manier om short te gaan. Wil je meer weten over de werking van opties? Klik dan hier!

DEGIRO is een goede partij voor het kopen en verkopen van opties. Je kunt bij deze Nederlandse partij gratis een account aanmaken, gebruik hiervoor de onderstaande knop:

DEGIRO account openen

Hoe werkt short gaan in detail?

Short gaan betekent letterlijk het verkopen van aandelen die je niet bezit. Ik snap helemaal dat dit erg verwarrend klinkt. Daarom bekijken we nog een keer in detail hoe short gaan nu eigenlijk precies werkt. Ik waarschuw je nog maar even: de achterliggende theorie is niet eenvoudig en vrij abstract! Als je nog vragen hebt kan je ze dan ook gerust stellen onderaan het artikel.

Als je short gaat verkoop je aandelen die je niet hebt. Om deze aandelen toch te kunnen verkopen, zal je ze moeten lenen. Deze aandelen worden doorgaans geleend bij een partij die veel aandelen in bezit heeft voor de langere termijn. Je kan hierbij denken aan een bank, verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds.

Vervolgens is de belegger verplicht om de onderliggende waarde van de aandelen te dekken. Op die manier kunnen de aandelen op elk moment teruggekocht worden. De uitlenende partij wil immers de garantie dat de belegger voor de geleende aandelen kan betalen wanneer dit nodig is. Je moet dan ook altijd voldoende geld op je beleggingsaccount hebben. Wanneer je niet voldoende geld hebt, kan je te maken krijgen met een margin call.

Wanneer de koers vervolgens daalt, kan de belegger de aandelen tegen de lagere koers kopen en teruggeven aan de partij die de aandelen heeft uitgeleend. Op die manier behaal je als belegger dus winst bij een dalende koers. Het verschil tussen de huidige koers en het moment waarop de aandelen worden teruggekocht bepaalt vervolgens het resultaat.

De uitlenende partij wordt doorgaans vergoed door middel van een percentage van de waarde van het aandeel. Van je winst moet je dus nog de zogenaamde financieringskosten aftrekken. De hoogte hiervan verschilt per aandeel.

Gelukkig zorgt de bank of broker voor dit ingewikkelde proces. Voor ons als particulieren is short gaan vaak een kwestie van op een knop drukken. De resultaten worden vervolgens automatisch bijgewerkt op je account!

Een wat uitgebreidere uitleg van hoe short gaan werkt door RTL Z

Hoe werkt short gaan in de praktijk

Short gaan is tegenwoordig vrij eenvoudig. Bij de meeste online brokers kan je met een druk op de knop van je muis short gaan. Vervolgens houdt de software netjes bij of je winst of verlies maakt op je positie. Een andere goede broker om short te gaan is Plus500, binnen de eenvoudige software kan je namelijk binnen enkele seconden kiezen of je een effect wilt kopen of verkopen.

Wanneer je een effect koopt speculeer je op een koersstijging en wanneer je een effect verkoopt speculeer je op een koersdaling. Het grootste voordeel van short gaan is dan ook dat je altijd effectief kunt inspelen op de marktsituatie: goed nieuws, of slechts nieuws!

Klik hier om gratis een (demo) account aan te maken bij Plus500!

short gaan plus500

Plus500 software met de optie om short te gaan: illustratieve prijzen

Wat maakt short gaan aantrekkelijk?

Maar wanneer is short gaan nu eigenlijk aantrekkelijk? Short gaan kan erg winstgevend zijn. Dalingen zijn op de beurs vaak extremer dan stijgingen waardoor je meer geld kunt verdienen bij een daling dan bij een stijging. Bovendien zijn dalingen vaak eenvoudig te voorspellen: bij negatief nieuws dalen de koersen vaak een dag lang behoorlijk en hier kan je goed van profiteren!

Hoe profiteer je van short gaan?

Binnen de software van Plus500 kan je eenvoudig profiteren van short gaan. Het is binnen de software bijvoorbeeld mogelijk om short te gaan op alle bekende Nederlandse aandelen. Negatief nieuws zal de koers omlaag brengen terwijl positief nieuws de koers juist omhoog stuwt. Het mooie van de software van Plus500 is dat je beleggen 100% gratis kunt uitproberen door middel van een een demo account.

Waarom je toch moet oppassen

Het is belangrijk om goed op te passen wanneer je short gaat. Het verlies bij een normale belegging waarbij je een effect koopt is beperkt tot de waarde van het aandeel. Wanneer een aandeel op het moment van kopen 100 euro kost, kan je nooit meer dan 100 euro verliezen. Het potentiële verlies op een short positie is echter onbeperkt, aangezien de koers van een aandeel tot extreme hoogten kan stijgen.

Gelukkig bieden de meeste online brokers bescherming tegen een negatief saldo aan. Dit is het geval bij zowel Plus500 als bij Markets.com. Dit betekent dat je niet meer dan je inleg kunt verliezen. Toch moet je oppassen bij een short positie, aangezien je in één klap al het geld op je beleggingsaccount kunt verliezen.

Zeker wanneer een aandeel plotseling onverwacht sterk stijgt, kan dit gebeuren. Er kan dan een zogenaamde short-squeeze optreden. De partijen die short gegaan waren, moeten bij een stijging plotseling hun geleende aandeel teruggeven. Hierdoor worden er nog meer aandelen gekocht, waardoor de prijs verder stijgt. Short posities kunnen de koers van een aandeel dus ook verder omhoog helpen.

Ook ben je als shorter afhankelijk van de welwillendheid van andere partijen om aandelen uit te lenen. Wanneer grote partijen allemaal besluiten om te stoppen met het uitlenen van aandelen, dan wordt het onmogelijk om short te gaan. Gelukkig heb je hier als particuliere belegger doorgaans geen last van. Wanneer dit gebeurt, worden de lasten vaak gedragen door de online broker.

Short gaan op de Bitcoin is bijvoorbeeld vrij risicovol!

Een voorbeeld uit de praktijk

Door middel van een simpel voorbeeld laten we zien hoe short gaan werkt in de praktijk. Stel er is een aandeel beschikbaar voor 100 euro. Je besluit om een short positie te nemen op dit aandeel door middel van een CFD. Vervolgens daalt de koers met 10 euro. Je besluit om de positie te sluiten. Je maakt vervolgens per aandeel 10 euro winst.

Zoals je ziet is short gaan in de praktijk niet erg ingewikkeld. Door een hefboom toe te passen kan je met een kleiner bedrag je resultaat vergroten. Wil je meer weten over het toepassen van een hefboom op je belegging? Klik dan hier!

Ethiek en short gaan

Short gaan wordt door sommige instanties gezien als iets slechts. Bedrijven die al onder druk staan vanwege tegenvallende cijfers kunnen nog verder in de problemen raken door mensen die short gaan op het aandeel. Toch is de mogelijkheid om short te gaan doorgaans niet verantwoordelijk voor het dalen van de koers: short gaan wordt namelijk door de meeste overheden streng gecontroleerd.

In Nederland werd de mogelijkheid om short te gaan in SNS, AEGON en BinckBank bijvoorbeeld tijdelijk verboden om de koers de tijd te geven om te herstellen. Bovendien draagt de mogelijkheid om short te gaan bij aan de prijsvorming van effecten en kan het de liquiditeit op de markt bevorderen. 

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!