Wat is een short squeeze? Profiteer van shorters!

In 2021 was Gamestop zonder twijfel de meest bekende short squeeze. In dit artikel bespreken we wat een short squeeze precies is en hoe deze plaatsvindt. Na het lezen van dit artikel weet je wat een short squeeze betekent en hoe je ervan kunt profiteren.

Wil je zelf speculeren op een short squeeze?

Dat kan door een account te openen bij een broker! Met een broker account kan je direct aandelen kopen en in veel gevallen ook shorten. Bekijk direct bij welke aanbieders je aan de slag kunt:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is short gaan?

Een short squeeze kan alleen plaatsvinden wanneer veel mensen een aandeel shorten. Je gaat short op een aandeel wanneer je inzet op een dalende koers. Je verkoopt dan aandelen die je niet bezit, in de hoop die op een later moment tegen een lagere prijs te kunnen terugkopen.

Wil je in meer details lezen hoe short gaan werk? Lees dan dit artikel:

Wat is een short squeeze?

Wanneer je een short positie opent, leen je aandelen van een andere partij. Je zult op een gegeven moment deze aandelen moeten terugkopen. Shorters hopen deze aandelen tegen een lagere prijs te kunnen kopen.

Dit lukt echter niet altijd; de koers kan immers ook stijgen. Wanneer er veel mensen short posities hebben uitstaan, dan kan dit leiden tot een domino-effect. Een positief nieuwsbericht kan een impuls geven aan de aandelenkoers, waarna shorters beginnen met het sluiten van hun posities. Een short positie wordt gesloten door de aandelen te kopen, waardoor de vraag naar het aandeel nog verder toeneemt.

Met een short squeeze worden de shorters als een citroen uitgeknepen: de koers van het aandeel kan dan plotseling sterk stijgen.

De 6 stappen van een short squeeze

  • Een bedrijf doet het niet goed, daarom besluiten veel mensen short posities te openen.
  • Het bedrijf rapporteert echter beter dan verwachte resultaten waardoor de prijs stijgt.
  • Enkele shorters raken in paniek en sluiten hun posities, waardoor ze het aandeel moeten kopen.
  • Hierdoor ontstaat er een kettingreactie waardoor nog meer beleggers hun short posities sluiten.
  • Door de grote toename in vraag naar het aandeel stijgt de prijs explosief
  • De short squeeze is een feit, de raket gaat omhoog, maar stort vaak snel weer in.

Gamestop: Bekend voorbeeld van een short squeeze

Misschien wel het bekendste voorbeeld van een short squeeze is terug te vinden in 2021. Het aandeel Gamestop steeg toen van een paar dollar naar meer dan 300 dollar.

Het bedrijf Gamestop is een simpele fysieke gaming winkel. Niet echt het moderne type onderneming dat forse koersstijgingen aantrekt. Op een gegeven moment waren er echter meer short posities dan Gamestop aandelen, waardoor de kans op een short squeeze wel erg groot was.

Een grote groep particuliere beleggers op Reddit had dit door en besloot om massaal het aandeel te kopen. Hierdoor steeg de prijs van het aandeel binnen een week naar enorme hoogtes en wist een groepje ‘normale mensen’ meerdere grote hedgefondsen te verslaan.

Gamestop short squeeze

Hoe kan je ook profiteren van een short squeeze?

Ook jij als belegger kan profiteren van een short squeeze. Het is dan wel belangrijk dat je aandelen zoekt met een hoge kans op een short squeeze:

  • Aandelen met een lage marktkapitalisatie (dus een lage totale waarde) hebben een grotere kans op een short squeeze (<$ 1 miljard)
  • Aandelen waar goed nieuws wordt verwacht. Het goede nieuws geeft dan de initiële boost in de aandelenkoers.
  • Aandelen met relatief veel short posities tegenover het aantal beschikbare aandelen hebben een grotere kans op een short squeeze

Kijk voor het laatste punt naar de short interest ratio. Deze ratio geeft aan hoeveel aandelen percentueel gezien geshort worden. Wanneer er 100 aandelen bestaan en 10 aandelen zijn geschort, dan bedraagt dit percentage 10%. Het maakt dus niet uit hoeveel absolute short posities er zijn, het gaat echt volledig om het aantal relatieve short posities.

Wanneer er vervolgens positief nieuws uitkomt, dan is de kans groter dat er een short squeeze plaatsvindt. Houdt er echter rekening mee dat de beurs moeilijk te voorspellen is: er is zeker geen garantie op een short squeeze.

Tip: neem een kijkje op Wallstreetbets voor informatie over short squeezes.

Wat is de grootste short squeeze?

De grootste short squeeze ooit vond plaats op het aandeel Volkswagen / Porsche in 2008. Dit verhaal laat de kracht van een short squeeze zien, aangezien het bedrijf toen tijdelijk het grootste van de wereld was.

In 2018 daalde de koers van het bedrijf eerst fors, bijna 50%. Dit trok veel shorters aan, aangezien je met een short positie geld kunt verdienen bij een dalende koers. Porsche kondigde echter aan dat ze een groot deel van het bedrijf in handen had, waardoor shorters hun posities besloten te sluiten. Bij een overname zie je namelijk vaak dat de koers fors stijgt (er wordt dan een premie betaald).

Dit leidde tot een enorme kettingreactie, waardoor de koers binnen enkele dagen vijf keer over de kop ging!

Wat zijn de risico’s van een short squeeze?

Short squeezes zijn niet geheel zonder risico. Sowieso vinden short squeezes niet altijd plaats; wanneer de koers verder daalt, dan kan je geld verliezen op je beleggingspositie.

Ook beleggers die wel op het juiste moment instappen, verliezen vaak alsnog geld aan een short squeeze. Ze zijn hebberig en stappen niet op tijd uit. Een short squeeze is namelijk per definitie altijd tijdelijk: vaak duurt deze slechts enkele dagen. Dit zag je ook bij Gamestop: nadat de piek van 300 dollar was behaald, daalde de koers weer naar 40 dollar.

Hoe kan je je beschermen tegen een short squeeze?

Wanneer je zelf een short positie opent, kan je te maken krijgen met een short squeeze. Je verlies kan dan enorm zijn: wanneer de koers meerdere keren over de kop gaat, kan je het volledige bedrag op je beleggingsaccount kwijtraken.

Het is daarom aan te raden om altijd gebruik te maken van een stop loss. Met een stop loss stel je een bedrag in waarop je automatisch je verlies pakt. Een stop loss kan bij snelle bewegingen echter niet altijd uitgevoerd worden. Bij sommige brokers kan je gebruikmaken van een gegarandeerde stop loss, wat aantrekkelijk is wanneer je veel volatiliteit verwacht.

Wat is de gamma squeeze?

Bij de sterke koersontwikkeling van Gamestop, speelde opties een belangrijke rol. Wanneer je opties koopt, dan heeft de tegenpartij een risico wanneer ze dit doen zonder het onderpand te bezitten. Een naked call kan immers erg duur worden, zeker wanneer de prijs fors stijgt.

De tegenpartij kan dan ook bewogen worden om meer aandelen bij te kopen wanneer er veel call opties worden afgenomen. Hierdoor kunnen beleggers die opties kopen de kans op een forse koersstijging vergroten. Dit heet ook wel een gamma squeeze.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *