Geld verdienen bij dalende aandeelkoersen

Veel beleggers worden angstig wanneer de aandeelkoersen dalen. Uit angst verkopen ze vaak een deel van hun aandelen. Dit is zonde! Juist in tijden van dalende aandeelkoersen kan je veel winst behalen. Het is op de beurs namelijk ongeacht de richting van de koersen mogelijk om een goed resultaat te behalen. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste omgaan van dalende aandeelkoersen? In dit artikel gaan we daar op in!

Manier 1: een short positie innemen

Iedereen begrijpt dat het mogelijk is om geld te verdienen bij dalende aandeelkoersen. Wanneer je een aandeel koopt en de koers stijgt, dan behaal je automatisch een positief resultaat. Het is echter ook mogelijk om in te zetten op een dalende koers. Je behaalt dan een positief resultaat wanneer de koers van een aandeel daalt en je behaalt een negatief resultaat wanneer deze stijgt.

Maar hoe kan je nu eigenlijk short gaan op een aandeel? Dit kan je met een derivaat doen. CFD’s zijn hiervoor een populaire optie. Een CFD is een contract op het prijsverschil van een aandeel. Je kan dan dus aangeven of je verwacht dat de waarde van het achterliggende aandeel gaat stijgen of dalen.  Houd er rekening mee dat deze strategie vooral geschikt is op de korte termijn.

Het handelen met derivaten kan je geheel zonder risico proberen met een demo. Dit is zeker aan te raden: op die manier kan je wennen aan het inzetten op stijgende en dalende koersen. Houd er rekening mee dat deze strategie vooral geschikt is op de korte termijn. Wil je de mogelijkheden uitproberen met een gratis demo? We hebben de beste oefenaccounts voor je op een rij gezet:

Geld verdienen dalende koersen CFD

Bij een CFD broker kan je eenvoudig profiteren van dalende koersen

Manier 2: op zoek naar koopjes

Ook voor de belegger met een strategie gericht op de lange termijn zijn lage beurskoersen erg aantrekkelijk. Je hebt dan wel voldoende geld nodig om nieuwe aandelen te kunnen kopen. Je ziet dat aandelenkoersen die flink dalen, op de lange termijn weer stijgen. Zelfs na de crash van 2008 herstelde de meeste aandelen alweer naar twee of drie jaar.

Wanneer de koersen crashen, is het dan ook slim om aandelen bij te kopen. Je profiteert hiervan dubbel. Door de aandelen goedkoop te kopen, behaal je waarschijnlijk een hogere koerswinst. Daarnaast profiteer je tegelijkertijd van een hoger relatief dividendrendement. Bedrijven betalen een deel van de winst uit in dividend. Wanneer het weer beter gaat met het bedrijf zal dit percentage flink stijgen tegenover het geld dat je er direct hebt ingestopt.

Ben je benieuwd bij welke brokers je het beste aandelen kunt kopen? Bekijk dan direct het onderstaande overzicht:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig

Methode 3: met opties

Je kan ook gebruikmaken van opties om te profiteren van een dalende koers. Hiervoor kan je een zogenaamde put optie gebruiken. Een put optie maakt het mogelijk om een aandeel tegen een bepaalde prijs te verkopen. Wanneer de koers vervolgens daalt, kan je het aandeel goedkoper inslaan. Het is vervolgens nog steeds mogelijk om het aandeel tegen de hogere prijs te verkopen. Op die manier profiteer je dus van de daling van de koers.

Opties hebben een beperkte houdbaarheid. Alleen binnen de looptijd van de optie kan je deze uitoefenen en dus profiteren van een dalende koers. Voor een optie betaal je een premie. Het is dus belangrijk dat je een optie koopt die binnen de looptijd winstgevend wordt. Wil je meer weten over opties? In onze special over opties lees je alles wat je moet weten:

put optie dalende koers

Een lagere aandeelprijs betekent meer winst bij een put optie

Zijn dalende aandeelkoersen een probleem?

In het nieuws worden dalende aandeelkoersen vaak dramatisch gerapporteerd. Wanneer je wat beter kijkt naar wat er aan de hand is, dan valt het vaak wel mee. Statistisch gezien zet de beurs namelijk één op de drie beursjaren een negatief resultaat neer. Je hebt dus altijd een kans van 33% om geld te verliezen in een jaar op de beurs.

Wanneer we naar de maandelijkse resultaten kijken dan liggen deze cijfers nog dichter bij elkaar: in ongeveer 60% van de maanden wordt er een positief beursresultaat neergezet terwijl 40% van de maanden in het rood worden afgesloten.

Toch zijn dalende beurskoersen alles behalve een probleem. Ze zijn simpelweg normaal. Niets stijgt eeuwig: er zullen altijd correcties zijn. Uit de geschiedenis kunnen we echter opmaken dat deze correcties altijd tijdelijk zijn. De algemene richting is altijd omhoog.

Hoe ga je om met dalende beurskoersen?

Over de afgelopen honderd jaar kan je zien dat de beurskoersen eigenlijk altijd zijn gestegen. Dit is ook makkelijk te verklaren. Zowel de bevolking als de productiviteit nemen toe. Hierdoor maken bedrijven steeds meer en meer winst. Het is dan ook een feit dat de beurskoersen fluctueren. Ze zullen nooit in een rechte lijn alleen maar stijgen.

Als slimme beurshandelaar kan je hier van profiteren. Het is dan wel belangrijk om je natuurlijke reactie tegen te gaan. In onze hersenen vind je een onderdeel dat we de amygdala noemen. Dit angstcentrum in het brein wordt erg actief wanneer we iets verliezen. Hierdoor zie je dat veel beleggers in tijden van crisis massaal hun aandelen verkopen.

beleggers angst dalende koersen

Dit is echter geen winnende strategie. Het verkopen van je aandelen tijdens een daling is erg risicovol, omdat je nooit zeker weet waar de bodem zit. Totdat je de aandelen verkoopt is je verlies slechts een papieren verlies. Wanneer je ze verkoopt is het verlies definitief en zit je met de gebakken peren. Het is daarom belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je langere tijd kunt missen. Op die manier heb je ruimte om betere tijden af te wachten.

Wat is een goede beleggingsstrategie?

Een goede strategie om met zowel dalende als stijgende koersen om te gaan is spreiding. Het is natuurlijk verstandig om je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren of regio’s. Op die manier voorkom je dat je een slecht resultaat behaalt doordat één bepaalde sector of regio het niet goed doet. Om het negatieve effect van dalende beurskoersen tegen te gaan, is het echter ook belangrijk om over de tijd te spreiden.

Dit doe je door op verschillende tijden in te stappen. Door elke maand een vast bedrag te beleggen, voorkom je dat je een groot bedrag investeert op de top. Een goede manier om gespreid in te stappen is door fondsen of ETF’s op te kopen. Door slim te beleggen kan je dus onder alle marktomstandigheden geld verdienen. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende tijd hebt!

Hoe profiteer je van forse dalingen?

Stijgingen gaan vaak vrij geleidelijk, terwijl forse dalingen vaak in één keer gebeuren. Hier kan je enorm veel geld mee verdienen! Negatief nieuws rondom een aandeel of economische zone kunnen een indicatie zijn dat de koers flink gaat dalen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij het aandeel Lucky Coffee toen duidelijk werd dat ze gefraudeerd hadden met de bedrijfscijfers.

Luckin coffee dalende koers

Wanneer je een daling verwacht kan je nog grotere resultaten behalen door gebruik te maken van een hefboom. Door een hefboom te gebruiken telt iedere euro harder mee. Met een hefboom van één om twintig is een daling van één euro een winst van twintig euro waard. Vanzelfsprekend loopt je verlies ook een stuk sneller op wanneer je een hefboom gebruikt. Pas dus zeker op met het gebruik van een hefboom!

Wanneer een aandeel daalt met 30 procent kan je een rendement behalen van 300 procent wanneer je een hefboom gebruikt van 1:10! Wel is het belangrijk om te onthouden dat je je inleg ook verliest bij een daling van slechts 10%.

Tijdens een crisis kan je op die manier forse rendementen behalen. Actief beleggen gedurende een economische crisis kan dan ook een goed idee zijn wanneer je weet wat je doet.

Beweging is alles wat je nodig hebt!

Uiteindelijk heb je bij beleggen tegenwoordig alleen maar beweging nodig. Het maakt niet uit of de koersen dalen of stijgen: je kan altijd geld verdienen. Wel is het belangrijk om op het juiste moment te kopen of verkopen. Deze timing kan je leren door veel te oefenen bij een broker met een demo: op die manier leer je bepaalde patronen herkennen en kan je dalende koersen sneller zien aankomen.

Kopen en verkopen: hoe doe je dat?

Normaal gesproken kies je bij de handel in bijvoorbeeld aandelen voor de optie kopen. Wanneer je koopt verdien je geld wanneer de koers stijgt. Dit kan erg winstgevend zijn, maar de laatste tijd gebeurt het nog wel eens dat de beurskoers flink inzakt.

Wanneer je verwacht dat de koers gaat inzakken is het verstandig om de optie verkopen te kiezen. Je verdient dan juist geld wanneer de koers van het effect daalt. Op die manier profiteer je dus van een situatie waarin de meeste mensen enorm veel geld verdienen!

kopen verkopen optie

Informatief: in beurstermen wordt kopen ook wel long genoemd en verkopen short

Conclusie: hoe kan je nu geld verdienen met dalende koersen?

Er zijn dus twee manieren waarop je geld kunt verdienen bij dalende beurskoersen. De eerste manier is door actief te handelen en door de sterke bewegingen omlaag mee te pakken. De tweede manier is door juist aandelen te kopen wanneer de koers op zijn gat ligt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *