Dalende aandeelkoersen? Zo verdien je geld met een dalende beurs!

Veel beleggers worden angstig wanneer de aandeelkoersen dalen. Uit angst verkopen ze vaak een deel van hun aandelen. Dit is zonde! Slimme beleggers weten dat je juist bij dalende aandeelkoersen je slag kan slaan. In dit artikel bespreken we hoe je het beste kunt omgaan met een dalende beurs.

Hoe kan je het beste reageren op dalende aandeelkoersen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt reageren op dalende aandeelkoersen. In dit deel van het artikel bekijken we hoe je geld kunt verdienen wanneer de aandeelprijzen crashen.

Manier 1: een short positie innemen

Bijna iedereen begrijpt dat je bij een stijgende aandeelkoers geld kunt verdienen. Wanneer je een aandeel op het juiste moment koopt, profiteer je van de toegenomen prijs. Wist je echter dat het ook mogelijk is om juist te speculeren op dalende aandeelkoersen?

Bij sommige brokers kan je namelijk een short positie innemen. Met een short positie speculeer je direct op een dalende koers. Ben je benieuwd bij welke brokers je actief kunt speculeren op een daling van de aandeelbeurs? In de onderstaande tabel zie je direct waar je dit kunt doen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Geld verdienen dalende koersen CFD

Bij een CFD broker kan je speculeren op dalende koersen

Manier 2: buy the dip

Ook voor de belegger met een strategie gericht op de lange termijn zijn lage beurskoersen potentieel aantrekkelijk. Je hebt dan wel voldoende geld nodig om nieuwe aandelen te kunnen kopen. Je ziet dat aandelenkoersen die flink dalen, op de lange termijn vaak weer stijgen. Zelfs na de crash van 2008 herstelde de meeste aandelen alweer naar twee of drie jaar.

SP500 aandelencrash

Na de aandelencrash van 2008 werd er binnen enkele jaren weer een nieuwe top gevormd

Wanneer de koersen crashen, kan het dan ook interessant zijn om aandelen bij te kopen. Dit noemen ze op de beurs ook wel buy the dip. Door de aandelen goedkoop te kopen, is er meer ruimte voor het behalen van een hoge koerswinst. Je kunt vervolgens ook profiteren van een relatief hoog dividendrendement. Bedrijven betalen vaak deel van de winst uit in dividend. Wanneer het weer beter gaat met het bedrijf zal dit percentage flink stijgen tegenover het geld dat je er hebt ingestopt.

Invasies effect aandelencrash

In het bovenstaande overzicht zie je dat zelfs oorlogen en invasies vaak slechts een tijdelijke daling veroorzaken. Het kopen van aandelen van sterke & stabiele bedrijven tijdens een crash kan dan ook goed uitpakken.

Luckin coffee aandelen crash

Zelfs bij de crash van een individueel aandeel, kan het soms aantrekkelijk zijn om te kopen. Hierboven zie je het koersverloop van het aandeel Luckin Coffee: toen er fraude werd geconstateerd binnen de boekhouding stortte de koers sterk in. De koers is vervolgens alweer meerdere keren verdubbeld. Pas wel op met dit soort aandelen: wanneer het bedrijf failliet gaat verlies je het volledige bedrag van je belegging.

Methode 3: met opties reageren op dalende koersen

Je kan ook gebruikmaken van opties om te profiteren van een dalende koers. Hiervoor kan je een zogenaamde put optie gebruiken. Een put optie maakt het mogelijk om een aandeel tegen een bepaalde prijs te verkopen. Wanneer de koers vervolgens daalt, kan je het aandeel goedkoper kopen. Het is vervolgens nog steeds mogelijk om het aandeel tegen de hogere prijs te verkopen. Op die manier profiteer je dus van de daling van de koers.

Opties hebben een beperkte houdbaarheid. Alleen binnen de looptijd van de optie kan je deze uitoefenen en dus profiteren van een dalende koers. Voor een optie betaal je een premie. Het is dus belangrijk dat je een optie koopt die binnen de looptijd winstgevend wordt. Wil je meer weten over opties? In onze special over opties lees je alles wat je moet weten:

put optie dalende koers

Een lagere aandeelprijs betekent meer winst bij een put optie

Methode 4: gespreid instappen

Word je onrustig van dalende aandeelkoersen? Je bent niet alleen! Je zult niet de eerste belegger zijn die uit paniek zijn of haar aandelen op het verkeerde moment verkoopt. Wanneer je in deze categorie valt, kan je ervoor kiezen om gespreid in te stappen.

Wanneer je periodiek investeert (bijvoorbeeld maandelijks) stap je zowel tegen lage als hoge prijzen in. Forse dalingen maken in dit geval niet uit: je koopt dan automatisch meer aandelen tegen een voordeliger tarief.

Door gespreid in te stappen kan je ook geld verdienen bij dalende markten, mits je voldoende geduld hebt. In deze uitgebreide gids leer je hoe je zelf periodiek kunt beleggen door gebruik te maken van ETF’s.

Hoe overleef je een fors dalende aandelenbeurs?

Je weet nu op welke manieren je strategisch kunt omgaan met een dalende aandelenbeurs. Toch ken ik als belegger het gevoel van angst maar al te goed wanneer je verliezen fors ziet oplopen. Pas daarom deze tips toe om de volgende crash op de aandelenbeurs te overleven!

Verkoop niet met een verlies

Ga niet halsoverkop je aandelen verkopen met een verlies! Verkoop alleen aandelen wanneer je daar echt een goede reden voor hebt. Wanneer alle aandeelkoersen dalen door bijvoorbeeld een oorlog of economische crisis, dan is dit geen goede reden om direct je aandelen te verkopen. Wanneer je voldoende gespreid belegt, is de kans klein dat alle bedrijven failliet gaan.

Blijf weg van het nieuws

Zeker bij dalende koersen, zie je dat veel beleggers het nieuws bijna obsessief volgen. Op die manier hopen ze te voorspellen wat er met hun beleggingen gaat gebeuren. Het is verstandiger om de televisie uit te zetten en om een tijdje niet in te loggen op je beleggingsaccount. Leidt jezelf af van de dalende beurs en evalueer je beleggingen pas op een rustig moment.

Focus op de lange termijn
Dalende aandeelkoersen zijn eigenlijk alleen op de korte termijn een probleem. Stijgingen gaan niet oneindig door, maar dit geldt eigenlijk ook voor dalingen. Door een duidelijk lange termijn plan op te stellen, voorkom je dat tegenslagen je direct van je stuk afbrengen.

Risico’s spreiden

Een goede strategie om met zowel dalende als stijgende koersen om te gaan is spreiding. Het is natuurlijk verstandig om je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren of regio’s. Op die manier voorkom je dat je een slecht resultaat behaalt doordat één bepaalde sector of regio het niet goed doet. Om het negatieve effect van dalende beurskoersen tegen te gaan, is het echter ook belangrijk om over de tijd te spreiden.

Dit doe je door op verschillende tijden in te stappen. Door elke maand een vast bedrag te beleggen, voorkom je dat je een groot bedrag investeert op de top. Een goede manier om gespreid in te stappen is door fondsen of ETF’s op te kopen. Door slim te beleggen kan je dus onder alle marktomstandigheden geld verdienen.

Waarom dalen de koersen eigenlijk?

Aandeelkoersen stijgen en dalen door het spel van vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar een aandeel afneemt, zal de koers doorgaans dalen.

Er zijn duizenden factoren die invloed uitoefenen op de koers van een aandeel en de beurs in het algemeen. Ben je benieuwd wat de belangrijkste factoren zijn die de koers van een aandeel beïnvloeden? Lees dan dit artikel!

Zijn dalende aandeelkoersen een probleem?

In het nieuws worden dalende aandeelkoersen vaak dramatisch gerapporteerd. Wanneer je wat beter kijkt naar wat er aan de hand is, dan valt het vaak wel mee. Statistisch gezien zet de beurs namelijk één op de drie beursjaren een negatief resultaat neer. Je hebt dus altijd een kans van 33% om geld te verliezen in een jaar op de beurs.

Wanneer we naar de maandelijkse resultaten kijken dan liggen deze cijfers nog dichter bij elkaar: in ongeveer 60% van de maanden wordt er een positief beursresultaat neergezet terwijl 40% van de maanden in het rood worden afgesloten.

Toch zijn dalende beurskoersen alles behalve een probleem. Ze zijn simpelweg normaal. Niets stijgt eeuwig: er zullen altijd correcties zijn. Uit de geschiedenis kunnen we echter opmaken dat deze correcties tijdelijk zijn. De algemene richting is tot nu toe altijd omhoog.

Hoe ga je om met dalende beurskoersen?

Over de afgelopen honderd jaar kan je zien dat de beurskoersen eigenlijk altijd zijn gestegen. Dit is ook makkelijk te verklaren. Zowel de bevolking als de productiviteit nemen toe. Hierdoor maken bedrijven steeds meer en meer winst. Tegelijkertijd is het een feit dat de beurskoersen schommelen. Ze zullen nooit in een rechte lijn alleen maar stijgen.

Als slimme beurshandelaar kan je hier van profiteren. Het is dan wel belangrijk om je natuurlijke reactie tegen te gaan. In onze hersenen vind je een onderdeel dat we de amygdala noemen. Dit angstcentrum in het brein wordt erg actief wanneer we iets verliezen. Hierdoor zie je dat veel beleggers in tijden van crisis massaal hun aandelen verkopen.

beleggers angst dalende koersen

Dit is echter geen winnende strategie. Het verkopen van je aandelen tijdens een daling is erg risicovol, omdat je nooit zeker weet waar de bodem zit. Totdat je de aandelen verkoopt is je verlies slechts een papieren verlies. Wanneer je ze verkoopt is het verlies definitief en zit je met de gebakken peren. Het is daarom belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je langere tijd kunt missen. Op die manier heb je ruimte om betere tijden af te wachten. Klik hier om meer te lezen over de rol van emoties op je beleggingen.

Conclusie: hoe kan je nu geld verdienen met dalende koersen?

Een dalende beurs hoeft niet gelijk te staan aan verlies, in ieder geval niet op de lange termijn. Zorg ervoor dat je het hoofd koel houdt en verkoop niet direct je aandelen. Wanneer je wilt kan je zelfs speciale technieken toepassen waarmee je geld kunt verdienen bij dalende koersen. Denk hierbij aan:

  • Actief speculeren op dalende aandelenkoersen
  • Voordelige nieuwe aandelen kopen

Vergeet echter nooit: beleggen is risicovol en ook wanneer je speculeert op dalende koersen kan je geld verliezen. Investeer daarom alleen met geld dat je kunt missen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *