Beleggen in aardgas: hoe doe je dat?

Vandaag de dag brengt je geld op een spaarrekening zetten niet meer veel op. Hierdoor gaan steeds meer mensen op zoek naar interessante beleggingen. Aardgas kan misschien wel een interessante belegging zijn. De vraag naar aardgas zal in de toekomst immers alleen maar toenemen. Maar hoe kan je zelf beleggen in aardgas?

Beleggen in aardgas

Beleggen in aardgas wordt tegenwoordig steeds populairder. Kenmerkend voor het beleggen in aardgas is dat de kostprijs grote, maar regelmatige schommelingen kent. Hierdoor is het bij investeren in aardgas verstandig om veel in te kopen op die momenten dat de kostprijs laag is. Dit betekent echter niet dat je over een groot startkapitaal dient te beschikken.

Hoe beleg je in aardgas?

Wil je weten hoe je kunt profiteren van koersbewegingen van aardgas? Je kan zowel direct als indirect beleggen in aardgas. Lees hieronder direct joe je dit kunt doen!

Actief beleggen in de grondstof

Je kunt op verschillende manieren in aardgas beleggen. Allereerst kun je dit rechtstreeks via de beurs doen. Dit is mogelijk bij de meeste brokers met een contract op de grondstof. Je moet er wel rekening mee houden dat bij elke transactie een klein bedrag voor transactiekosten wordt gerekend. Als je heel actief belegt, wordt dit bedrag natuurlijk groter dan wanneer je minder frequent belegt.

Wanneer je met contracten in aardgas belegt, dan beleg je alleen in de prijs van de grondstof. Je krijgt het aardgas nooit daadwerkelijk geleverd. Een groot voordeel van contracten, is dat je ook kunt speculeren op dalende koersen door een short positie in te nemen.

Wil je zelf handelen in CFD´s aardgas? Dat kan met een gratis demo van $ 100.000 bij eToro! Gebruik de onderstaande knop om direct gratis een demoaccount te openen:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Beleggen in aardgas aandelen

Ook kan je beleggen in bedrijven die hun geld met gaswinning verdienen. Het voordeel hiervan is dat je minder risico loopt. Het is aantrekkelijk om in deze bedrijven te beleggen als de gasprijs hoog is. Shell en Gazprom zijn twee bedrijven die veel in aardgas handelen. De beurskoersen zijn bij het beleggen in aardgasbedrijven stabieler, omdat beleggers vaak op lange termijn in deze bedrijven beleggen. Hierdoor zijn er doorgaans minder bewegingen in deze koersen te zien.

Wanneer je in aardgas aandelen gaat beleggen is het belangrijk om ook de bedrijfsgegevens erbij te pakken. Er zijn immers andere factoren naast de prijs van aardgas die het koersverloop van een bedrijf bepalen. Zelfs bij een stijgende aardgasprijs, kan een bedrijf slechte resultaten neerzetten.

Wil je aardgas aandelen kopen? Het is verstandig om aardgas aandelen te kopen bij een goedkope partij. Op die manier voorkom je dat je veel geld verliest aan transactiekosten. Vergelijk nu de beste & meest voordelige brokers:

Beleggen in aardgas

Beleggen in ETF’s op aardgas

Het is ook mogelijk om met ETF’s te beleggen op de prijs van aardgas. ETF staat ook wel voor exchange traded fund. Een ETF is een fonds dat vrij verhandeld wordt op de beurs. Er bestaan diverse aardgas fondsen die de prijs van de grondstof proberen te volgen.

Een goed voorbeeld hiervan is de VelocityShares 3X Long Natural Gas ETF. Dit fonds volgt de prijs van aardgas zo nauwlettend mogelijk. Er wordt een hefboom toegepast binnen het fonds. Hierdoor beweegt het fonds sterker dan de prijs van aardgas zelf. Hierdoor kan je snel hogere rendementen behalen. Wanneer het niet goed gaat met de prijs van aardgas, kan je echter ook snel een behoorlijk bedrag verliezen.

Een andere optie is de United States Natural Gas Fund of UNG. Dit fonds is gericht op de koers van aardgas binnen Amerika. Je kan dit fonds gebruiken om te speculeren op prijsstijgingen en-dalingen van de grondstof.

Bij DEGIRO kan je tegen gunstige tarieven beleggen in ETF’s. Op ETF’s uit de kernselectie betaal je bovendien geen aankoop- en verkoopkosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Hoe komt de prijs van aardgas tot stand?

Aardgas is een waardevolle grondstof die zowel door particulieren als door bedrijven wordt gebruikt. Je weet waarschijnlijk dat aardgas wordt gebruikt om bijvoorbeeld te koken. De Nederlandse overheid werkt eraan om Nederland aardgasvrij te maken. Maar zelfs in een aardgasvrij Nederland wordt de grondstof nog steeds gebruikt voor elektriciteitscentrales bij het opwekken van elektriciteit.

Wanneer je wilt bepalen of het slim is om aardgas te kopen op de lange termijn, dan moet je kijken naar de globale vraag. De vraag naar aardgas in Nederland kan bijvoorbeeld afnemen. Dit wil echter niet betekenen dat de prijs van aardgas in opkomende economieën zoals die van China niet zal stijgen.

De prijs van aardgas hangt gedeeltelijk samen met de wereldeconomie. In economisch goede tijden is er vaak meer vraag naar aardgas. Maar ook in slechte economische tijden is er nog vraag naar aardgas. Ook het weer heeft een belangrijke invloed op de prijs. Zowel extreem koude winters als warme zomers kunnen leiden tot een stijging van de koers.

Bij extreem koude winters wordt er immers meer aardgas opgestookt om de huizen te verwarmen. Wanneer het erg heet is, wordt er weer meer elektriciteit gebruikt om de huizen af te koelen. Ten slotte heeft de dollarprijs ook invloed op de koers van aardgas. De prijs van aardgas wordt genoteerd in dollars. Bij een lage en dus goedkope dollar stijgt de prijs van aardgas doorgaans. Dit komt doordat importeurs buiten Amerika het aardgas dan goedkoper kunnen inslaan.

Kortom; bij een goede wereldeconomie, extreem heet of koud weer en een lage dollarprijs stijgt de prijs van aardgas vaak. Vanzelfsprekend is dit kort door de bocht en spelen andere factoren ook een rol. Toch kunnen dit goede redenen zijn om te beleggen in aardgas.

Aardgas beleggingen

Hoe kan je actief beleggen?

De kostprijs van aardgas mag dan flink schommelen, maar wanneer de prijs erg laag is, kan je in één keer veel aankopen, zonder een enorm kapitaal uit te geven. Dankzij de aanwezigheid van een hefboom is het namelijk mogelijk om met een lage inleg veel posities op aardgas te openen.

Wel is het belangrijk te weten dat als je belegt in aardgas contracten je altijd actief belegt. Dit betekent dat je altijd goed in de gaten moet houden wat de prijs van aardgas doet. Vooral als je bij een explosieve prijsstijging direct je aardgas wenst te verkopen, is het erg belangrijk dat je de prijskoers van aardgas nauwgezet volgt!

Maak hierbij ook gebruik van een stop loss. Met een stop loss kan je de aardgas contracten of aandelen automatisch bij een bepaalde waarde verkopen. Op die manier voorkom je dat je je volledige inleg verliest op je belegging.

In welke aardgas aandelen kan je beleggen?

In dit deel van het artikel bespreken we in welke aardgas aandelen je kunt beleggen. Voordat je het aandeel koopt, is het belangrijk dat je de toekomstplannen van het bedrijf goed onderzoekt.

Gazprom aandelen kopen

In een ver verleden was Gazprom één van de grootste bedrijven van de wereld. Na de beurscrash van 2008 is het bedrijf flink weggezakt. Toch is het Russische Gazprom nog één van de grootste spelers op de gasmarkt. Wanneer je belegt in het bedrijf, is het belangrijk om te onthouden dat het bedrijf ook actief is op de oliemarkt.

De Chinese markt is het belangrijkste voor het bedrijf. In 2014 sloot het bedrijf een contract af voor 30 jaar om 38 miljard kubieke meter aardgas te leveren aan de rode reus. Het bedrijf heeft toegang tot 18% van de wereldwijde voorraden waardoor dit zeker geen problemen zal opleveren.

Wel is het belangrijk om de politieke stabiliteit goed in de gaten te houden. Rusland heeft de toegang tot gas in het verleden gebruikt als drukmiddel. Dit soort instabiliteit kan de winstgevendheid van een bedrijf als Gazprom onder druk zetten.

EQT Corporation aandelen kopen

EQT Corporation is de belangrijke actieve partij in de aardgassector in Amerika. Met de voorraden waar EQT toegang toe heeft, kan het bedrijf ruim 10 miljoen huishouders voor 15 jaar van aardgas voorzien. Het bedrijf exploiteert overigens niet alleen aardgas: EQT is ook actief in het aanleggen van pijplijnen. Door de grootte van het bedrijf kan je met een investering in EQT vrij stabiel beleggen in de aardgassector. Er is echter niet zoveel ruimte voor groei als bij de kleinere, meer speculatieve ondernemingen in Amerika.

Antero Resources aandelen kopen

Antero Resources houdt zich bezig met een speciale vorm van aardgas: natural gas liquids. Deze vorm van gas is makkelijker te vervoeren en wordt doorgaans verhandeld tegen een hogere prijs. Met plaats 600 in de Fortune 500 lijst laat het bedrijf in ieder geval zien dat ze een sterke positie hebben ingenomen op de markt.

Economisch onzekere tijden

Het is duidelijk dat in economisch onzekere tijden veel beleggingsvormen groot risico met zich mee brengen. Beleggen in aardgas kan echter ook in economisch onzekere tijden goed uitpakken. Beleggen in aardgas wordt meer en meer gezien als een interessante optie voor beleggers die variatie in hun beleggingen aan willen brengen. Naast het beleggen in goud kent beleggen in aardgas dan ook een flinke groei.

Die groei is onder andere te danken aan het feit dat een belegger die voor bijvoorbeeld 1,80 dollar inkoopt, op een zeker moment zijn aardgas kan verkopen voor het drievoudige. De regelmatige schommelingen maken het interessant om actief te handelen in aardgas. Wel is het belangrijk dat je beseft dat je belegt met geld dat je misschien niet direct terug zal zien. Niemand kan immers voorspellen wanneer de prijs van aardgas weer zal stijgen.

Strategie: beschermen tegen een zwakke dollar

Sommige mensen gebruiken aardgas om te hedgen tegen een zwakke dollar. Wanneer de dollarprijs laag staat, zie je dat de prijs van aardgas stijgt. Bedrijven kunnen aardgas dan voordeliger kopen wat gunstig is voor de prijs. Door aardgas op te nemen in je portfolio kan je dus bescherming bieden tegen een lage dollarprijs.

Overigens zit er wel een plafond aan de stijging van de aardgasprijs. Consumenten hebben vaak nog gas nodig om te koken of om hun huizen te verwarmen. Veel bedrijven hebben echter de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende bronnen van energie. Wanneer de prijs te hoog wordt, zullen ze dan ook geneigd zijn om voor alternatieve energiebronnen te kiezen. Dit kan de prijs van aardgas weer onder druk zetten.

Wat is de actuele prijs van aardgas?

Hieronder kan je zien wat de actuele CFD prijs is van aardgas. Met de knoppen kopen en verkopen kan je direct een belegging openen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *