Beleggen in aardgas: hoe doe je dat?

Vandaag de dag brengt je geld op een spaarrekening zetten niet meer veel op. Hierdoor gaan steeds meer mensen op zoek naar interessante beleggingen. Aardgas kan misschien wel een interessante belegging zijn. De vraag naar aardgas zal in de toekomst immers alleen maar toenemen. Maar hoe kan je zelf beleggen in aardgas?

Beleggen in aardgas

Beleggen in aardgas wordt tegenwoordig steeds populairder. Kenmerkend voor het beleggen in aardgas is dat de kostprijs grote, maar regelmatige schommelingen kent. Hierdoor is het bij investeren in aardgas verstandig om veel in te kopen op die momenten dat de kostprijs laag is. Dit betekent echter niet dat je over een groot startkapitaal dient te beschikken.

Hoe beleg je in aardgas?

Actief beleggen in de grondstof

Je kunt op verschillende manieren in aardgas beleggen. Allereerst kun je dit rechtstreeks via de beurs doen. Dit is mogelijk bij de meeste brokers door middel van een contract op de grondstof. Je moet er wel rekening mee houden dat bij elke transactie een klein bedrag voor transactiekosten wordt gerekend. Als je heel actief belegt, wordt dit bedrag natuurlijk groter dan wanneer je minder frequent belegt.

Zelf handelen in CFD´s aardgas? Dat kan met een gratis demo van €40.000 bij Plus500! 80.5% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.

Plus500 account aanmaken

Beleggen in aardgas aandelen

Ook kan je beleggen in bedrijven die hun geld met gaswinning verdienen. Het voordeel hiervan is dat je minder risico loopt. Het is aantrekkelijk om in deze bedrijven te beleggen als de gasprijs hoog is. Shell en Gazprom zijn twee bedrijven die veel in aardgas handelen. De beurskoersen zijn bij het beleggen in aardgasbedrijven stabieler, omdat beleggers vaak op lange termijn in deze bedrijven beleggen. Hierdoor zijn er doorgaans minder wisselingen in de beurskoers te zien.

Andere aardgas aandelen zijn PetroHwak Energy Corporation, Stone Energy Corporation, SandRidge Energy en McMoran Exploration Co.

Wanneer je in aardgas aandelen gaat beleggen is het belangrijk om ook de bedrijfsgegevens erbij te pakken. Er zijn immers andere factoren naast de prijs van aardgas die het koersverloop van een bedrijf bepalen.

Wil je aardgas aandelen kopen? Vergelijk nu de beste brokers om dit te doen:

Brokers vergelijken

Beleggen in aardgas

Hoe komt de prijs van aardgas tot stand?

Aardgas is een waardevolle grondstof die zowel door particulieren als door bedrijven wordt gebruikt. Je weet waarschijnlijk dat aardgas wordt gebruikt om bijvoorbeeld te koken. De Nederlandse overheid werkt eraan om Nederland aardgasvrij te maken. Maar zelfs in een aardgasvrij Nederland wordt de grondstof nog steeds gebruikt voor elektriciteitscentrales bij het opwekken van elektriciteit.

Wanneer je wilt bepalen of het slim is om aardgas te kopen op de lange termijn, dan moet je kijken naar de globale vraag. De vraag naar aardgas in Nederland kan bijvoorbeeld afnemen. Dit wil echter niet betekenen dat de prijs van aardgas in opkomende economieën zoals die van China niet zal stijgen.

De prijs van aardgas hangt gedeeltelijk samen met de wereldeconomie. In economisch goede tijden is er vaak meer vraag naar aardgas. Maar ook in slechte economische tijden is er nog vraag naar aardgas. Ook het weer heeft een belangrijke invloed op de prijs. Zowel extreem koude winters als warme zomers kunnen leiden tot een stijging van de koers.

Bij extreem koude winters wordt er immers meer aardgas opgestookt om de huizen te verwarmen. Wanneer het erg heet is, wordt er weer meer elektriciteit gebruikt om de huizen af te koelen. Ten slotte heeft de dollarprijs ook invloed op de koers van aardgas. Bij een lage en dus goedkope dollar stijgt de prijs van aardgas doorgaans. Dit komt doordat aardgas dan buiten de VS goedkoper is.

Kortom; bij een goede wereldeconomie, extreem heet of koud weer en een lage dollarprijs stijgt de prijs van aardgas vaak. Vanzelfsprekend is dit kort door de bocht en spelen andere factoren ook een rol. Toch kunnen dit goede redenen zijn om te beleggen in aardgas.

Aardgas beleggingen

Hoe actief beleggen?

De kostprijs van aardgas mag dan flink schommelen, maar wanneer de prijs erg laag is, kan je in één keer veel aankopen, zonder een enorm kapitaal uit te geven. Dankzij de aanwezigheid van een hefboom is het namelijk mogelijk om met een lage inleg veel posities op aardgas te openen.

Wel is het belangrijk te weten dat als je belegt in aardgas contracten je altijd actief belegt. Dit betekent dat je altijd goed in de gaten moet houden wat de prijs van aardgas doet. Vooral als je bij een explosieve prijsstijging direct je aardgas wenst te verkopen is het erg belangrijk dat je de prijskoers van aardgas nauwgezet volgt!

Maak hierbij ook gebruik van een stop loss. Met een stop loss kan je de aardgas contracten of aandelen automatisch bij een bepaalde waarde verkopen. Op die manier voorkom je dat je je volledige vermogen verliest op je belegging.

Economisch onzekere tijden

Het is duidelijk dat in economisch onzekere tijden veel beleggingsvormen groot risico met zich mee brengen. Beleggen in aardgas kan echter ook in economisch onzekere tijden goed uitpakken. Beleggen in aardgas wordt meer en meer gezien als een interessante optie voor beleggers die variatie in hun beleggingen aan willen brengen. Naast het beleggen in goud kent beleggen in aardgas dan ook een flinke groei.

Die groei is onder andere te danken aan het feit dat een belegger die voor bijvoorbeeld 5 dollar inkoopt, op een zeker moment zijn aardgas kan verkopen voor het drievoudige. De regelmatige schommelingen maken het interessant om actief te handelen in aardgas. Wel is het belangrijk dat je beseft dat je belegt met geld dat je misschien niet direct terug zal zien. Niemand kan immers voorspellen wanneer de prijs van aardgas weer zal stijgen.

Aardgas wordt steeds schaarser, op de lange termijn zal de koers dus stijgen.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!