Gazprom Energy aandelen kopen

Gazprom Energy is een groot Russisch bedrijf dat aardgas exporteert naar Europa en China. Ondanks de politiek instabiele situatie, kan het interessant zijn om te beleggen in Gazprom. In dit artikel bespreken we hoe & waar je het beste Gazprom aandelen kunt kopen.

Hoe kan je beleggen in Gazprom?

Een investering in Gazprom kan interessant zijn: het bedrijf controleert een groot deel van de wereldwijde aardgas reserves. Maar hoe kae kan je nu eigenlijk het beste beleggen in Gazprom aandelen?

Een goede broker waar je kunt beleggen in Gazprom is eToro. Bij eToro betaal je namelijk geen commissies, waardoor het ook aantrekkelijk is om actief te handelen in het aandeel. Je kunt de mogelijkheden bovendien gratis proberen met een demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

eToro aanmelden

Waar kan je Gazprom aandelen kopen?

Wil je Gazprom aandelen kopen voor de lange termijn? Vergeet dan niet om goed te onderzoeken hoe de bedrijfsprestaties van Gazprom zich ontwikkelen. Bij DEGIRO kan je Gazprom aandelen kopen tegen lage transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen:

degiro aanmelden

Is het verstandig om te investeren in Gazprom?

Gazprom wordt niet door alle beleggers met wijde armen ontvangen. Dit komt doordat Gazprom door de Russische overheid wordt gecontroleerd: de overheid heeft namelijk de meerderheid van de aandelen in handen. Ze gebruiken de aardgas toegang dan ook regelmatig als politiek wapen. Wanneer de overheid leveringen aan bepaalde landen afsluit, dan is dit slecht voor de bedrijfsresultaten van Gazprom. Het is daarom belangrijk om de Russische overheid in de gaten te houden wanneer je een belegging in Gazprom overweegt.

Toch zijn er ook voldoende redenen waarom een belegging in Gazprom interessant kan zijn. Zo betaalt het bedrijf een hoog dividendpercentage uit: het Russische bedrijf wil 50% van de nettowinst uitkeren. Ook de aangelegde pijplijn naar China zorgt ervoor dat het bedrijf minder afhankelijk is geworden van Europa. Een belegging in Gazprom kan dan ook zeker goed uitpakken: het is wel belangrijk om de politieke en economische situatie in Rusland goed in de gaten te houden.

Vergeet ook de concurrentie niet: zeker op de nationale markt zijn er steeds meer partijen actief. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Novatek en Rosneft. De prijs van Gazprom aandelen beweegt sterk mee met de olieprijs; het is dan ook aan te raden om deze goed in de gaten te houden wanneer je een belegging in Gazprom overweegt.

beleggen in Gazprom

Over Gazprom

Wereldwijd is Gazprom, met een aandeel van 15%, een van de grootste gasleverancier. In 2005 verkreeg de Russische overheid met 50,0002% van de aandelen een meerderheidsbelang. Het gasbedrijf levert aardgas aan veel landen in Europa. Het aardgas wordt vooral geleverd aan ex-Sovjetstaten en aan landen in Centraal en Oost-Europa. Er wordt al decennialang aardgas geleverd aan Europese energiebedrijven als Essent en Nuon.

In mei 2007 werd in Amsterdam Gazprom EP International B.V. opgericht. Dit is, buiten Rusland en de voormalige Sovjetstaten, een speciale tak van Gazprom. Het bedrijf heeft 51% van de aandelen van de Nord Stream gaspijpleiding door de Oostzee in handen. Ook heeft Gazprom een belang van 9% in de BBL-pijplijn. Die pijplijn verbindt Nederland met Groot-Brittannië. Bovendien heeft het bedrijf in Nederland een aandeel in Gasopslag Bergermeer. In die gasopslag locatie zal Gazprom gas injecteren.

Het hoofdkantoor van Gazprom bevindt zich in Sint-Petersburg, Rusland.

Geschiedenis van het bedrijf

Sovjet President Mikhail Gorbatsjov liet in de jaren 80 de ministeries van olie en gas fuseren. Dit was een onderdeel van zijn economische hervormingsprogramma. Zo ontstond op 8 augustus 1989 het Russische staatsbedrijf Gazprom. Dit staatsbedrijf was het orgaan voor de productie, distributie en verkoop van gas.

Het bedrijf werd in november 1992 geprivatiseerd. Dit gebeurde nadat de Russische president daartoe een besluit had genomen. De omvorming van het staatsbedrijf tot nationale corporatie gebeurde onder andere door de verkoop van vouchers. De verkoop van deze vouchers was gebonden aan strenge voorwaarden. Zo mochten buitenlandse aandeelhouders niet meer dan 9% van de aandelen kopen. Het geprivatiseerde bedrijf Gazprom sloot in 1993 de eerste partner verdragen met buitenlandse ondernemingen. Er werden toen partners verdragen gesloten met Finse Neste en het Franse Gaz de France.

Gazprom levert gas aan China

In 2014 tekenden Rusland en China een megacontract. Gazprom levert namens Rusland 30 jaar lang aardgas aan China. Met China heeft Rusland, na Europa, een tweede grote buitenlandse klant gekregen. Dat is belangrijk voor de Russische economie. Het contract heeft een geschatte waarde van 400 miljard dollar. Om levering van het aardgas mogelijk te maken moet de “Power-of-Siberia-pijpleiding” worden aangelegd. Dit vergt een investering van circa 55 miljard dollar.

Doordat China een nieuwe klant is van Gazprom, wordt het bedrijf minder afhankelijk van de politieke relatie met Europa. De toegenomen spanningen zijn een bedreiging voor Gazprom en deze nieuwe samenwerking versterkt de positie van het bedrijf dan ook. Dit kan een goede reden zijn om te investeren in Gazprom door de aandelen te kopen.

Gazprom is een aantrekkelijk aandeel

Volgens analisten is Gazprom een aantrekkelijk aandeel. Feit is dat aardgas schoner is dan steenkool. De kolencentrales om energie op te wekken worden daarom steeds meer vervangen door gascentrales. De vraag naar aardgas zal daarom wereldwijd toenemen en Gazprom kan daarvan profiteren.

Door COVID-19 hebben de aandelen van gasbedrijven een flinke klap gekregen. Inmiddels zitten de gasprijzen weer wereldwijd in de lift. Door de nieuwe gaspijpleiding naar China, die inmiddels af is, heeft het bedrijf nieuwe afzetmogelijkheden gekregen. Bovendien ontvangen beleggers een dividendrendement van 7,2 %. De aandelen van dit bedrijf worden daarom door veel analisten, hoewel Rusland risicovol is en het bestuur te wensen overlaat, gezien als een aantrekkelijk aandeel.

Heb je ook vertrouwen in de toekomst van Gazprom? Dan kan het interessant zijn om Gazprom aandelen te kopen.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!