Gazprom aandelen kopen (2024) – analyse & koers
Gazprom Energy is een groot Russisch bedrijf dat aardgas exporteert naar Europa en China. Ondanks de politiek instabiele situatie, kan het interessant zijn om te beleggen in Gazprom. In dit artikel bespreken we hoe & waar je het beste Gazprom aandelen kunt kopen.
Waar kan je Gazprom aandelen kopen?
Ben je benieuwd bij welke brokers je het beste Gazprom aandelen kunt kopen? Bekijk dan het onderste overzicht met de beste brokers voor het verhandelen van Gazprom:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | |||
€0 aan kosten voor Gazprom. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Waarom kan het interessant zijn om te beleggen in Gazprom aandelen?
- Grote reserves: Gazprom heeft de grootste aardgas reserves in de wereld.
- Diverse portfolio: Gazprom heeft een divers aanbod aan gasvelden en pijpleidingen in verschillende landen.
- Marktleider: Gazprom is de marktleider binnen de aardgasindustrie en heeft vooral een sterke positie opgebouwd binnen Europa.
- Nieuwe projecten: Gazprom heeft de Nord Stream 2 gebouwd en heeft ook nieuwe verbindingen met Azië.
Met welke risico’s moet je rekening houden wanneer je Gazprom aandelen koopt?
- Politiek risico: Gazprom is in handen van de Russische staat. Door de oorlog in Oekraïense is de positie van Gazprom dan ook sterk verslechterd.
- Milieu: aardgas heeft een negatieve invloed op het milieu. Negatieve aandacht kan de positie van het bedrijf verslechteren.
- Volatiliteit: wisselende prijzen van aardgas kunnen de resultaten van het bedrijf beïnvloeden.
- Transitie: aardgas wordt steeds meer ingeruild voor milieuvriendelijke alternatieven.
Wat zijn de grootste concurrenten van Gazprom?
Invasie van Oekraïne door Rusland
Door de invasie van Rusland in Oekraïne staat de aandelenkoers van Gazprom sterk onder druk. Sancties maken het steeds moeilijker voor het bedrijf om winst te maken. Bovendien is de Russische roebel in een duikvlucht geraakt wat de concurrentiepositie van Gazprom verder aantast. Zelfs onder de sterk stijgende prijs van aardgas is de aandelenprijs van Gazprom fors gedaald.
Wist je dat het bij bijvoorbeeld eToro ook mogelijk is om een short positie in te nemen? Je speculeert dan op een dalende koers.
Bezit je al Gazprom aandelen? Onthoud dan dat Gazprom de grootste leverancier van aardgas is aan Europa. Door alle onzekerheid handelt het aandeel momenteel onder 2X de winst. Vertrouw je in een goede afloop van het conflict? Dan bestaat er een kans dat de koers van het aandeel in de toekomst weer zal stijgen.
Tegelijkertijd bestaat er angst dat Rusland alle bezittingen van buitenlandse investeerders gaat afpakken als een reactie op de sancties. Het verkopen van Russische aandelen door buitenlanders is momenteel bijvoorbeeld ook niet mogelijk. Pas dus goed op met beleggingen in Russische aandelen: deze investeringen zijn erg risicovol!
Wat is de actuele Gazprom koers?
Ben je benieuwd naar de actuele koers van het Gazprom aandeel? Hieronder kan je zien tegen welke prijs je direct Gazprom aandelen kunt kopen:
Bedrijfsgegevens van Gazprom
Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Gazprom.
Beurskoersen van de laatste 5 dagen
In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Gazprom zien van de laatste 5 dagen:
Hoe kan je beleggen in Gazprom?
Een investering in Gazprom kan interessant zijn: het bedrijf controleert een groot deel van de wereldwijde aardgas reserves. Maar hoe kan kan je nu eigenlijk het beste beleggen in Gazprom aandelen?
Stap 1: open een account bij een broker
Je kunt als particuliere belegger investeren in het aandeel Gazprom bij je broker. Door de politieke spanning is het aandeel Gazprom niet bij iedere broker verhandelbaar. Doe daarom onderzoek naar de verschillende brokers wanneer je specifiek Gazprom aandelen wilt kopen. Klik hier om brokers met elkaar te vergelijken.
Stap 2: doe onderzoek
Onderzoek de concurrentiepositie en financiële situatie van Gazprom. De gasprijs is bijvoorbeeld bepalend voor het koersverloop van Gazprom aandelen. Daarnaast is de politieke situatie binnen Rusland ook erg belangrijk voor het koersverloop van dit aandeel.
Stap 3: bepaal een strategie
Sommige beleggers speculeren actief op het koersverloop van Gazprom. Dit heeft als voordeel dat je actief kunt reageren op de laatste marktontwikkelingen. Tegelijkertijd is het lastig om de markt te verslaan, waardoor de kans op verliezen groter is. Als alternatief kan je op meerdere momenten aandelen Gazprom kopen voor de lange termijn.
Stap 4: aandelen Gazprom kopen
Wanneer je besloten hebt dat je wilt beleggen in Gazprom, kan je een order plaatsen. Je kunt hierbij kiezen tussen een marktorder en een limietorder. Met een marktorder koop je de aandelen tegen de op dat moment geldende prijs en met een limietorder stel je zelf een prijs in die je wilt betalen voor de aandelen.
Is het verstandig om te investeren in Gazprom?
Macht van de Russische overheid
Gazprom wordt niet door alle beleggers met wijde armen ontvangen. Dit komt doordat Gazprom door de Russische overheid wordt gecontroleerd: de overheid heeft namelijk de meerderheid van de aandelen in handen.
Ze gebruiken de aardgastoegang dan ook regelmatig als politiek wapen. Wanneer de overheid leveringen aan bepaalde landen afsluit, dan is dit slecht voor de bedrijfsresultaten van Gazprom. Het is daarom belangrijk om de Russische overheid in de gaten te houden wanneer je een belegging in Gazprom overweegt.
Hoog dividend
Toch zijn er ook voldoende redenen waarom een belegging in Gazprom interessant kan zijn. Zo betaalt het bedrijf een hoog dividendpercentage uit: het Russische bedrijf wil 50% van de nettowinst uitkeren.
Nieuwe pijpleiding naar China
Ook de aangelegde pijplijn naar China zorgt ervoor dat het bedrijf minder afhankelijk is geworden van Europa. Een belegging in Gazprom kan dan ook zeker goed uitpakken: het is wel belangrijk om de politieke en economische situatie in Rusland goed in de gaten te houden.
Concurrentie
Vergeet ook de concurrentie niet: zeker op de nationale markt zijn er steeds meer partijen actief. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Novatek en Rosneft. De prijs van Gazprom aandelen beweegt sterk mee met de olieprijs; het is dan ook aan te raden om deze goed in de gaten te houden wanneer je een belegging in Gazprom overweegt.
Over het bedrijf Gazprom
Wereldwijd is Gazprom, met een aandeel van 15%, één van de grootste gasleveranciers. In 2005 verkreeg de Russische overheid met 50,0002% van de aandelen een meerderheidsbelang. Het gasbedrijf levert aardgas aan veel landen in Europa. Het aardgas wordt vooral geleverd aan ex-Sovjetstaten en aan landen in Centraal en Oost-Europa. Er wordt al decennialang aardgas geleverd aan Europese energiebedrijven als Essent en Nuon.
In mei 2007 werd in Amsterdam Gazprom EP International B.V. opgericht. Dit is, buiten Rusland en de voormalige Sovjetstaten, een speciale tak van Gazprom. Het bedrijf heeft 51% van de aandelen van de Nord Stream gaspijpleiding door de Oostzee in handen.
Ook heeft Gazprom een belang van 9% in de BBL-pijplijn. Die pijpleiding verbindt Nederland met Groot-Brittannië. Bovendien heeft het bedrijf in Nederland een aandeel in Gasopslag Bergermeer. In die gasopslag locatie zal Gazprom gas injecteren.
Het hoofdkantoor van Gazprom bevindt zich in Sint-Petersburg, Rusland.
Geschiedenis van Gazprom
Sovjet President Mikhail Gorbatsjov liet in de jaren 80 de ministeries van olie en gas fuseren. Dit was een onderdeel van zijn economische hervormingsprogramma. Zo ontstond op 8 augustus 1989 het Russische staatsbedrijf Gazprom. Dit staatsbedrijf was het orgaan voor de productie, distributie en verkoop van gas.
Het bedrijf werd in november 1992 geprivatiseerd. De omvorming van het staatsbedrijf tot nationale corporatie gebeurde onder andere door de verkoop van vouchers. De verkoop van deze vouchers was gebonden aan strenge voorwaarden. Zo mochten buitenlandse aandeelhouders niet meer dan 9% van de aandelen kopen.
Het geprivatiseerde bedrijf Gazprom sloot in 1993 de eerste partner verdragen met buitenlandse ondernemingen. Er werden toen partners verdragen gesloten met Finse Neste en het Franse Gaz de France.
Gazprom levert gas aan China
In 2014 tekenden Rusland en China een megacontract. Gazprom levert namens Rusland 30 jaar lang aardgas aan China. Met China heeft Rusland, na Europa, een tweede grote buitenlandse klant gekregen. Dit contract heeft een geschatte waarde van 400 miljard dollar.
Om levering van het aardgas mogelijk te maken moet de “Power-of-Siberia-pijpleiding” worden aangelegd. De aanleg van deze verbinding vergt een investering van circa 55 miljard dollar.
Doordat China een nieuwe klant is van Gazprom, wordt het bedrijf minder afhankelijk van de politieke relatie met Europa. De toegenomen spanningen zijn een bedreiging voor Gazprom en deze nieuwe samenwerking versterkt de positie van het bedrijf dan ook. Dit kan een goede reden zijn om te investeren in Gazprom door de aandelen te kopen.
Wel of niet Gazprom aandelen kopen?
Het is na de invasie van Oekraïne door Rusland erg lastig voor buitenlandse investeerders om te beleggen in Russische bedrijven. Er bestaat bovendien veel onzekerheid: Rusland kan de bezittingen van buitenlanders op elk moment afpakken. Beleggen in Gazprom aandelen is dan ook erg risicovol.
Ondanks alle politieke problemen behaalt Gazprom nog steeds goede resultaten. De energieprijzen zijn flink gestegen, waardoor de winstmarge is toegenomen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!
3 reacties
met interesse uw stuk over Gazprom gelezen . Wat bedoelt u met ,, het aandeel doet minderdan 2 x de winst ? welke winst over welk jaar ? Persoonlijk denk ik , dat er al veel tegenslag in de koers verdisconteerd zit . ( en dat k/w ·s van 40 en meer aanzienlijk meer potentieelrisico in zich verbergen ……) Overigens de aanpak van Amerika en de EU vind ik vanweinig inzicht in de bestaande economische verhoudingen getuigen ., een nog verderoplopende inflatie valt niet te vermijden en daarmee een grotere kans op een forse recessie.De economie is aanmerkelijk minder ,, maakbaar ,, dan menig beleidsmaker denkt ., aardig voorbeeld : de uit de hand lopende en nog steeds stijgende inflatie gaat ,, binnenkort ,,weer terug naar 2 procent , een uitlating die kant noch wal raakt en van geen enkelewerkelijkheidszin getuigt .
Hoi Bob,
Bedankt voor je reactie! Wat denk jij nu van het aandeel Gazprom?
ik ben monetair econoom , dus wat ik denk over individuele aandelen is prive- terrein …..Maar ik acht de structuur van beleidsmakers van dien aard , dat het nog wel even kanduren , voordat zij doorhebben dat zij in eigen vlees snijden . Het ene land zal het zwaarder te verduren krijgen dan een ander , maar de nadelige gevolgen komen erso wie so aan . En daarmee wordt de zogenaamde solidariteit ook geweld aangedaan .en daarmee dus ook de ,,effectiviteit ,, van de sanctiemaatregelen .Dat gezegd hebbende ,blijf ik bij mijn reeds geventileerde mening , dat ik het risico metGazprom , omdat dat al in de laatste koers is doorberekend , persoonlijk aanmerkelijkminder acht , dan aandelen die tegen k/w s van 40 plus worden verhandeld en waarmen alleen maar eenzijdig oog heeft voor een wellicht toch iets te zonnige toekomst …..Conclusie : er moet gepraat worden , zonder de wederpartij met zijn rug tegen de muurte drukken , want tot nu toe heeft deze situatie alleen maar onschuldige slachtoffersgemaakt . In de top van het bedrijfsleven dringt deze mening hier en daar al langzamerhand door . Nu de beleidsmakers dus nog ….