Beleggen in bitcoins doe je zo!

De bitcoin kent enorme koersschommelingen. Het is daarom erg aantrekkelijk om te beleggen in de bitcoin. Bekijk direct waar je in bitcoins kunt beleggen en lees de korte cursus zodat je direct aan de slag kunt met het verhandelen van bitcoins! 

Waar en hoe kan je in bitcoins beleggen?

Er zijn twee manieren waarop in je bitcoins kunt beleggen. Je kan ervoor kiezen om actief te handelen in bitcoins of je kan ervoor kiezen om bitcoins voor de lange temijn te kopen.

Hoe kan je Bitcoins kopen?

Veel mensen denken onterecht dat het kopen van bitcoins erg ingewikkeld is. Je kunt bij online aanbieders vaak met een druk op de knop al vanaf €100 bitcoins kopen en door gebruik te maken van iDEAL kan je de cryptomunten snel op je account laten bijschrijven.

Een betrouwbare Nederlandse partij waarbij je bitcoins kunt kopen is Bitvavo. Wanneer je met de knop een account opent bij Bitvavo betaal je de eerste week helemaal geen transactiekosten. Daarna betaal je maximaal 0,25% aan transactiekosten waardoor je prima Bitcoins kunt kopen & verkopen om koerswinst te behalen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Bitvavo aanmelden

Actief beleggen in bitcoins

Voordat we de diepte in gaan en het onderwerp bitcoins verder ontleden bekijken we waar je kunt beleggen in bitcoins. Op het moment is er één betrouwbare broker waar het mogelijk is om direct te handelen in bitcoins. Bij de broker Plus500 kan je CFD bitcoins kopen en verkopen en je kunt profiteren van de sterke koerswijzigingen door op het juiste moment een positie in te nemen.

Een groot voordeel van de handel in bitcoins bij Plus500 is het feit dat je v oor een kortere periode een aantal bitcoins kunt kopen. De bitcoins zijn vrij onstabiel, maar door op de goede manier te beleggen in bitcoins kan je hiervan profiteren. Dit doe je door bij een dalende koers short te gaan. Je speculeert dan op een koersdaling van de Bitcoin. 

Je kan beleggen met bitcoins gratis uitproberen met een onbeperkte demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis en risicovrij demo account te openen bij Plus500:

Plus500 aanmelden

Beleggen in Bitcoin

Wat wil je weten over beleggen in bitcoins?

Winstgevend beleggen in bitcoins

De koers van bitcoins is enorm bewegelijk. Waar de traditionele valutaparen maar beperkt bewegen heeft de koers van de bitcoin enorme sprongen gemaakt. Dit grillige koersverloop maakt het mogelijk om enorme bedragen te verdienen door te handelen in bitcoins: Je kunt namelijk zowel profiteren van dalende als van stijgende koersen.

Gemiddeld gezien beweegt de koers van bitcoins meerdere procenten per dag waardoor je iedere dag goede resultaten kunt behalen. Maar hoe zorg je ervoor dat je maximaal profiteert van deze volatiliteit in de koers van de bitcoin?

Dit doe je door op de juiste manier te beleggen in bitcoins:

 • Koop de bitcoin wanneer je denkt dat de prijs stijgt.
 • Verkoop de bitcoin wanneer je een prijsdaling verwacht.

Beleggen in bitcoins

Kleine cursus beleggen in bitcoins

In deze kleine cursus beleggen in bitcoins leer je alles wat je moet weten om succesvol te beleggen in bitcoins.

Hoe beleg je in bitcoins?

Het is vrij eenvoudig om in bitcoins te beleggen bij een online broker. Hieronder zie je een kort lijstje van de belangrijkste opties die je moet doorlopen om te beleggen in de bitcoin:

 • Kopen: druk op deze knop wanneer je verwacht dat de koers gaat stijgen
 • Verkopen: druk op deze knop wanneer je verwacht dat de koers gaat dalen
 • Order: vul hier een bedrag in waarop je automatisch een belegging opent
 • Stop loss: vul hier in op welke waarde je automatisch je verlies neemt
 • Take profit: vul hier in op welke waarde je automatisch je winst neemt

Het is aan te raden om altijd gebruik te maken van een stop loss. Op die manier voorkom je onverwachte verliezen op je beleggingen wanneer je bijvoorbeeld even weg moet.

Bitcoins order

Illustratieve prijzen. Hier zie je hoe je een order kunt plaatsen op de bitcoin CFD.

Wanneer koop je bitcoins?

Het is verstandig om bitcoins te kopen, wanneer je verwacht dat de koers gaat stijgen. De koers van de bitcoin zal doorgaans stijgen bij positief nieuws. Daarnaast zorgt aandacht in de media er ook voor dat de koers van de bitcoin stijgt. De hype zet beleggers immers aan om meer bitcoins te kopen waardoor de prijs weer verder stijgt. Het is in dat geval dus slim om te beleggen in bitcoins.

Hieronder zie je een voorbeeld van een nieuwsbericht dat bijdraagt aan de koersstijging van de bitcoin. Door het bericht te lezen kan je beredeneren of het een goed moment is om de bitcoin te kopen. Doordat bitcoins nu verhandelbaar zijn als futures, kunnen ook grotere financiële instanties profiteren van de digitale munt. Na het lezen van een positief bericht is het dus verstandig om te kopen.  

Bitcoin goed nieuws

Gunstig nieuws leidt vaak tot het stijgen van de bitcoin koers. Bron: Nu.nl.

Wanneer verkoop je bitcoins?

Wanneer je het meeste uit je bitcoin beleggingen wilt halen, is het verstandig om soms ook bitcoins te verkopen. Bij veel online brokers bestaat er de mogelijkheid om short te gaan. Elke euro daling van de bitcoin is dan winst voor jou! Je kan op die manier dus profiteren van eventuele koersdalingen. Ook bij slecht nieuws kan het dus verstandig zijn om te beleggen in bitcoins.

Hieronder zie je een overzicht van een nieuwsbericht dat kan bijdragen aan de koersdaling van de bitcoin. Ook hier is het belangrijk om de inhoud aandachtig te lezen. Het feit dat China het uitgeven van nieuwe digitale munten wilt voorkomen is een sterk negatief signaal. China is immers een erg groot land en wanneer dit hier verboden wordt, dan kan dit leiden tot een behoorlijke koersdaling van de bitcoin. In zo’n geval kan je dus het beste short gaan.

bitcoin verkopen

Nadelig nieuws leidt vaak tot het dalen van de bitcoin koers 

Wat zijn bitcoins nu precies?

Voordat je gaat beleggen in bitcoins is het belangrijk dat je begrijpt wat de bitcoin precies is. De bitcoin kan worden gezien als een nieuwe digitale munt. Deze digitale munten worden ook wel cryptocurrencies genoemd. In vergelijking met normale valuta is de bitcoin is een beetje een vreemde eend in de bijt: de bitcoin is namelijk niet gereguleerd en wordt door geen enkele centrale bank of overheid beïnvloedt.

De bitcoin is een uitvinding van een briljante hacker onder de schuilnaam Satoshi Nakamoto waarbij het mogelijk is om de bitcoins te minen door computers ingewikkelde cijferreeksen te laten ontdekken. Maar hoe kan het dat een digitale munt enige waarde heeft? En op welke manier kan je zelf bitcoins verkrijgen? In de rest van het artikel gaan we hier op in.

Wil je meer weten over de bitcoin? Lees dan dit uitgebreide artikel over de bitcoin.

Duidelijk filmpje waarin kort wordt uitgelegd wat bitcoins zijn

Hoe komt de waarde van bitcoins tot stand?

Bitcoins worden in geen enkel land gebruikt als geldig betaalmiddel. Het is dan ook nogal vreemd dat de bitcoins of ook wel BTC toch een bepaalde waarde kennen. Deze waarde is ontstaan doordat de bitcoin gebruikt kan worden als online ruilmiddel. Elke gebruiker heeft een eigen portemonnee waarbij het mogelijk is om via een uniek adres bitcoins te versturen naar andere internetgebruikers.

Doordat de bitcoins worden ingezet als actief ruilmiddel is er een bepaalde waarde tot stand gekomen. De prijzen bij beleggingen in bitcoins komen dus eigenlijk op dezelfde manier tot stand als de prijzen bij beleggingen in aandelen. Steeds meer online webshops accepteren betalingen in bitcoins en de bitcoins lijken ook hun intrede te maken in fysieke winkels. Sinds kort accepteert het Delftse stadscafé De Waag bijvoorbeeld betalingen in bitcoins.

Hoe verkrijg je bitcoins?

Het is nu duidelijk dat de waarde van bitcoins bestaat doordat het als ruilmiddel gebruikt wordt, maar hoe verkrijg je nu eigenlijk bitcoins? Zonder schaarste zou een bitcoin immers niets waard zijn. Doordat bitcoins echter gevonden moeten worden door te minen kost het tijd en energie om een bitcoin te vinden.

Voor het delven van een bitcoin moet een computer namelijk minen. Bij minen wordt de rekenkracht van een computer gebruikt om een unieke code te vinden waarmee het mogelijk is om een bitcoin te verkrijgen. Er zijn maar een beperkt aantal bitcoins beschikbaar. Tegelijkertijd neemt de vraag steeds meer toe doordat de bitcoin steeds vaker als ruilmiddel gebruikt wordt. Een gelijk aanbod bij een toenemende vraag kan de prijs van de bitcoin verder laten stijgen.  

minen Bitcoins

De 3 strategieën voor je bitcoin belegging

Er zijn drie strategieën die je kunt toepassen bij je belegging in de bitcoin. Laten we kijken welke dit zijn.

Buy & hold strategie

Dit is een goede strategie wanneer je veel vertrouwen hebt in de bitcoin. Bij deze strategie koop je fysieke bitcoins om deze vervolgens langere tijd vast te houden. Er zijn mensen die geloven dat de bitcoin ooit meer dan €100.000 waard zal zijn. Bij het toepassen van deze strategie is het slim om de bitcoin te kopen wanneer deze in een dipje zit. Op die manier behaal je direct een hoger rendement wanneer de koers daadwerkelijk stijgt.

Long positie

Sommige beleggers kiezen ervoor om bitcoins te kopen wanneer deze in een rally zit. Dit noemen we ook wel een long positie aangaan. Het is belangrijk om vervolgens te bedenken bij welke prijs je de bitcoin weer verkoopt. Je neemt bij deze strategie je winst wanneer je het idee hebt dat de bitcoin weer verder gaat dalen in de toekomst.

Short positie

De bitcoin is regelmatig gecrasht. Hier kan je van profiteren door een order te plaatsen op een dalende koers. Je behaalt dan een positief resultaat wanneer de koers van de bitcoin verder daalt. Ook hier is het belangrijk om te bedenken bij welke prijs je de positie weer sluit. Dit zou je moeten doen wanneer je denkt dat de bodem van de bitcoin prijs in zicht komt.

Waarom stijgt de bitcoin regelmatig zoveel?

 • De bitcoin was een hype: media-aandacht trekt beleggers aan.
 • Het is een nieuwe manier van betalen die gebruikt wordt via allerlei aanbieders.
 • De munt is anoniem en daardoor pefect voor bijvoorbeeld criminelen.
 • De bitcoin wordt al snel gezien als veilige haven net zoals goud dat is.
 • De bitcoin kan gebruikt worden om transactiekosten te ontwijken.

Actuele bitcoin koers/prijs

Hieronder kan je de actuele CFD prijs van de bitcoin bekijken. Ook is het mogelijk om direct CFD bitcoins te kopen of verkopen door middel van de knoppen.

Crash van de bitcoin 2017

Na de enorme bitcoin hype van 2017 is de koers flink ingestort. Is de munt niets meer waard? Dat is misschien een beetje kort door de bocht. De handelsvolumes liggen namelijk nog steeds hoger dan die van de zomer van 2017. Ook heeft de achterliggende techniek nog steeds veel potentie. Het probleem met de koers is echter dat deze amper de achterliggende waarde weergeeft: de waarde komt namelijk vooral tot stand door speculanten.

Toch is dit voor slimme beleggers niet direct een probleem. Ook nu is de koers van de bitcoin nog steeds erg volatiel. Hier kan je op inspelen door orders te gebruiken en door zowel de bewegingen omlaag als de bewegingen omhoog mooi mee te pakken. Actief handelen in de bitcoin is anno 2018 dus nog steeds erg relevant!

Update 2020: de koers van de bitcoin heeft alweer een nieuwe top weten te bereiken van 10.000 euro. Onder druk van het coronavirus is de koers daarna weer ingezakt. Als actieve belegger zijn er echter nog volop manieren om te profiteren van beleggingen in de bitcoin.  

Andere cryptovaluta’s

De bitcoin is de meest bekende cryptovaluta. Toch bestaan er ondertussen al honderden alternatieve cryptovaluta’s waar je in kunt handelen. Al deze cryptomunten hebben allemaal hun unieke kenmerken die ze interessant maken. Er bestaat een grote kans dat de bitcoin uiteindelijk ingehaald wordt door aan andere munt die wellicht meer potentie heeft.

Momenteel is dit echter nog niet het geval. Er bestaat een sterke correlatie tussen de koers van de bitcoin en de koers van altcoins zoals Ethereum en NEO. Bij sommige platformen heb je zelfs bitcoins nodig om andere cryptovaluta’s op te kopen. In het artikel beleggen in cryptocurrencies kan je meer informatie vinden over de bekendste cryptocurrencies waarin je momenteel kunt handelen.

beleggen cryptos

De risico's van beleggen in bitcoins

Bitcoins zijn niet gereguleerd door een centrale bank, hierdoor is het moeilijk om enige vorm van regulatie toe te passen op de muntsoort. Doordat de bron van bitcoins vrij onduidelijk is kunnen brokers vieze spelletjes spelen waarbij het lastig is om de bron van een bitcoin te ontdekken. Daarnaast kunnen bitcoins gebruikt worden voor het witwassen van geld doordat ze zo lastig te traceren zijn. Wanneer je niet oplet kan beleggen in bitcoins dus best gevaarlijk zijn!

Wanneer je gaat beleggen in bitcoins, is het ook belangrijk om te onthouden dat er geen onderliggende waarde is. Wanneer je een aandeel koopt ben je bijvoorbeeld mede-eigenaar van een bedrijf. De bitcoin wordt echter door niemand beheerd en er zit dus niets fysieks achter. Dit maakt de toekomst van de bitcoin een stuk minder zeker.

Ook moet je zorgen voor voldoende beveiliging. Wanneer je actief in bitcoins gaat handelen bij bijvoorbeeld Plus500 kan je niet bestolen worden. Je maakt dan gebruik van derivaten om te handelen in de bitcoin. Wanneer je bitcoins echter fysiek koopt, kan er ingebroken worden in je wallet. Het is al regelmatig gebeurd dat beleggers hun bitcoins verloren met een waarde van duizenden of zelfs tienduizenden euro’s.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat cryptogeld ingewikkeld is. Dankzij de gebruiksvriendelijke software van brokers is het eenvoudig om crypto’s zoals de bitcoin snel te kopen en verkopen. Wees je er echter bewust dat de techniek achter de bitcoin erg complex is. Doe voldoende onderzoek en zorg dat je de risico’s afweegt voordat je een positie opent.

Al met al vormen bitcoins een erg interessante maar tevens speculatieve investeringsmogelijkheid. Het kan erg leuk zijn om met dit soort financiële effecten te spelen, maar we raden het je niet aan om al te veel geld in te zetten op de handel in bitcoins.

Pagina in het Engels 

 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!