Beleggen in Bitcoins: de complete handleiding voor beginners

Wil je aan de slag met beleggen in Bitcoins? In deze handleiding voor beginners leren we je alles wat je moet weten om je eerste investering in Bitcoins uit te voeren. Door de simpele drie stappen uit te voeren kan je al direct je eerste belegging uitvoeren.

Beleggen in Bitcoins in 3 stappen

1 – Kies een crypto exchange: bij een crypto exchange kan je direct Bitcoins kopen.
2 – Geld storten: je kunt met iDEAL of bankoverschrijving direct geld storten.
3 – Bitcoins kopen: je kunt je geld vervolgens inruilen voor Bitcoins.

Wil je beginnen met beleggen in Bitcoins? Klik dan op de knop & begin direct!

Hoe werkt beleggen in Bitcoins precies?

Bitcoins zijn enorm populair: dankzij de Bitcoin zijn er wereldwijd immers veel mensen miljonair geworden. Wanneer je bij de lancering € 100 had geïnvesteerd in de cryptomunt dan had je op het hoogtepunt in 2021 ruim € 600 miljoen gehad! Toch zijn er nu ook nog voldoende mogelijkheden: een investering van € 100 in 2020 liep in 2021 op tot € 1000.

Maar wat doe je nu eigenlijk wanneer je in Bitcoins belegt? Wanneer je Bitcoins koopt, investeer je in een digitale cryptovaluta. Sommige mensen vertrouwen erin dat de Bitcoin de valuta van de toekomst is en dat iedereen in de toekomst via het internet zal betalen.

Doordat er schommelingen zijn in de vraag naar Bitcoins kan de koers sterk bewegen. Hier kan je als belegger mooi op inspelen: door de Bitcoin op het juiste moment te kopen & verkopen kan je een goed rendement neerzetten.

Hieronder zie je de actuele koers van de Bitcoin. Door op de knop te drukken kan je ook direct beleggen in de Bitcoin.

Waar & hoe kan je beleggen in Bitcoins?

Je kunt in Bitcoins beleggen bij een zogenaamde crypto exchange. Een crypto exchange is een partij die het mogelijk maakt om euro’s om te zetten naar bijvoorbeeld Bitcoins. Zelf maak ik hiervoor gebruik van Bitvavo. Bij deze partij betaal je over de eerste €1000 aan Bitcoins helemaal geen aankoop- en verkoopkosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij deze partij:

Zeker als beginner kan het wat ingewikkeld zijn om je eerste investering op de Bitcoin te openen. Ik help je in deze handleiding dan ook graag op weg. Om een account te openen hoef je in eerste instantie alleen een mailadres en wachtwoord achter te laten:

Account openen Bitvavo

Nadat je een account hebt geopend, moet je nog geld storten op je account. Dit is gelukkig erg eenvoudig: je kunt met bijvoorbeeld iDEAL of je creditcard eenvoudig geld toevoegen aan je account.

Geld storten Bitvavo

Nadat je geld hebt toegevoegd, kan je je eerste belegging openen. Navigeer hiervoor naar de Bitcoin en druk op de cryptomunt om direct het orderscherm te openen.

Bitvavo cryptos

Binnen het orderscherm kan je vervolgens aangeven voor welk bedrag je Bitcoins wilt kopen. Gelukkig kan je ook voor erg kleine bedragen Bitcoins kopen: je kunt bijvoorbeeld 1/1000e Bitcoin aan je account toevoegen.

Bitvavo orderscherm

Druk vervolgens op de kopen knop om de Bitcoins aan je account toe te voegen. Binnen enkele seconden kan je de Bitcoins vervolgens terugvinden binnen je account. Wanneer je denkt dat de Bitcoin niet meer verder gaat stijgen, kan je ze verkopen door op verkopen in plaats van kopen te drukken.

Bitcoins verkopen Bitvavo

Wil je het geld weer van je beleggingsaccount afhalen? Dat kan gelukkig op elk moment! Nadat je de Bitcoins hebt verkocht, kan je het geld direct op je bankrekening laten storten.

Actieve handel in Bitcoins

Je kunt er ook voor kiezen om actief te handelen in Bitcoins door gebruik te maken van CFD’s. Je kunt op die manier speculeren op zowel stijgende als dalende koersen. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo te openen bij Plus500 en probeer de mogelijkheden zonder risico uit:

80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.

Wat is de beste strategie voor beginnen in de Bitcoin?

Je kunt als belegger kiezen voor verschillende beleggingsstrategieën. Niet elke strategie is even geschikt voor elke belegger. Sommige beleggers hebben de voorkeur voor een hold strategie: je houdt de Bitcoin dan een langere tijd vast. Vind je het leuk om de Bitcoin actief te volgen? Dan kan je actieve speculatie overwegen.

Ik heb een artikel geschreven over de verschillende belegging strategieën voor Bitcoins. In deze handleiding voor beginners is dit wat te diepgaand, maar wanneer je dit interessant vindt is het zeker een aanrader:

Waarom beleggen in Bitcoins?

Veel mensen beleggen natuurlijk in de Bitcoin omdat ze er rijk mee hopen te worden. Het rendement op de Bitcoin kan dan ook enorm zijn. In de onderstaande grafiek zie je bijvoorbeeld hoe de koers van de Bitcoin in een jaar tijd ruim tien keer over de kop ging in 2020-2021 wat neerkomt op een rendement van 1000%! Wanneer je bedenkt dat het gemiddelde rendement op aandelen en ETF’s slechts 8 procent bedraagt, dan is dit natuurlijk een mooi resultaat.

hoog rendement bitcoin

Tegelijkertijd is dit natuurlijk niet altijd het geval: hieronder zie je bijvoorbeeld hoe je koers van de Bitcoin na de piek in 2018 enorm daalde. Wanneer je op het verkeerde moment instapt kan je dan ook een fors verlies behalen.

Bitcoin verlies 2018

Toch zijn er ook nog andere redenen om te investeren in Bitcoins: veel mensen hebben bijvoorbeeld echt veel vertrouwen in de toekomst van de cryptomunt. Wanneer deze hoge verwachtingen uitkomen en steeds meer bedrijven de Bitcoin accepteren als betaalmiddel, dan kan de koers van de cryptomunt verder stijgen. Ben je benieuwd of ook jij rijk kan worden met beleggen in Bitcoins? Lees dan dit artikel.

Wat zijn de voordelen van beleggen in Bitcoins?

 • Dominante positie: de Bitcoin is de eerste, succesvolle cryptomunt.
 • Hoog potentieel rendement: in de periode 2020-2021 werd een rendement van 1000% behaalt.
 • Privacy: Bitcoins bieden meer privacy dan gewone munten.
 • Controle: er is geen centrale partij die de Bitcoin kan beïnvloeden.
 • Volatiel: de Bitcoin beweegt sterk waardoor je er actief in kunt handelen.
 • Lange termijn rendement: op de lange termijn is het rendement erg hoog geweest.
 • Revolutie: de Bitcoin is een revolutionaire techniek die nog in de kinderschoenen staat.

Wil je in meer details lezen wat de voordelen van de Bitcoin zijn? Lees dan het artikel de voordelen van Bitcoins.

Wat zijn de nadelen van Bitcoins?

 • Volatiel: wanneer je op het verkeerde moment koopt, kan je veel verliezen.
 • Politieke situatie: de politiek omarmt de Bitcoin lang niet altijd.
 • Duurzaamheid: de Bitcoin verspilt veel energie en is dan ook niet duurzaam.
 • Schaalbaarheid: de Bitcoin kan maar weinig transacties per seconde verwerken.
 • Centrale macht: enkele grote Bitcoin houders domineren het koersverloop.
 • Hacks: hackers kunnen de toekomst van de Bitcoin op spel zetten
 • Geen goud: Bitcoin is niet stabiel genoeg om goud te vervangen.
 • Geen onderliggende waarde: het is niets meer dan een code.
 • Complex: Bitcoins zijn voor veel mensen lastig te begrijpen.

Wil je meer lezen over de nadelen & risico’s van beleggen in Bitcoins? Lees dan het artikel de nadelen van Bitcoins.

Hoe kan je veilig investeren in Bitcoins?

Bitcoins hebben (vaak terecht) niet het imago een veilig betaalmiddel te zijn. Door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, voorkom je dat je direct een fors bedrag verliest met het verhandelen van Bitcoins:

 • Betrouwbare partij: gebruik alleen betrouwbare crypto exchanges
 • Spreiden: spreid je beleggingen over tijd & over verschillende cryptomunten.
 • Beveilig je account: maak gebruik van 2FA beveiliging.
 • Offline wallet: bewaar je Bitcoins offline en houd hackers buiten de deur.
 • Scams: pas altijd op voor oplichters.

Wil je veilig in Bitcoins beleggen? Lees dan de volgende artikelen & ontdek hoe je voorkomt dat je geld verliest aan oplichting:

Hoe kan ik beleggen in Bitcoin zonder de munt te bezitten?

Wil je in het koersverloop van de Bitcoin investeren zonder zelf de munt te bezitten? Dat kan ook! Hieronder bespreken we kort de mogelijkheden.

Mogelijkheid 1: speculeren met CFD’s

Door gebruik te maken van CFD’s kan je actief speculeren op het koersverloop van de Bitcoin. Een CFD is een afgeleide product: dit betekent dat je nooit de Bitcoin zelf bezit. In plaats daarvan speculeer je op prijstoenames en prijsafnames van de cryptomunt.

Het mooie aan CFD’s is dat je ook kunt inzetten op dalende Bitcoin koersen. Bovendien kan je met een hefboom met een klein bedrag een grotere positie innemen. Wil je het speculeren in Bitcoins gratis uitproberen met een demo? Bekijk dan direct bij welke brokers je een gratis crypto demo kunt openen:

Mogelijkheid 2: beleggen in Bitcoin aandelen

Een groot nadeel van beleggen in Bitcoins is dat er geen onderliggende waarde is. Door te investeren in bedrijven die zich bezighouden met de Bitcoin, kan je profiteren van de winst die deze activiteiten genereren. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bedrijven die zich bezighouden met het minen van Bitcoins. Andere voorbeelden zijn crypto exchanges of producenten van hardware die gebruikt wordt voor het minen van Bitcoins. Wil je meer weten over Bitcoin aandelen? Lees dan onze special:

Mogelijkheid 3: beleggen in Bitcoin futures

Met Bitcoin futures kan je speculeren op de Bitcoin zonder dat je deze daadwerkelijk bezit. Futures zijn risicovolle beleggingsproducten waarmee je soms meer dan je inleg kunt verliezen. Hierdoor zijn futures geen aanrader voor de beginnende crypto belegger.

Mogelijkheid 4: beleggen in Bitcoin ETF’s

Een ETF is een fonds dat de prijs van een onderliggend effect automatisch volgt. Door een participatie in een Bitcoin ETF te kopen, kan je de prijs van de Bitcoin volgen zonder deze zelf te bezitten. Een voordeel hiervan is dat je dan niet op de beveiliging van je account hoeft te letten. Een nadeel is dat je vaak wel beheerkosten betaalt.

Wanneer kan je het beste investeren in de Bitcoin?

Het beste moment om Bitcoins te kopen, was achteraf gezien de lancering. Jammer genoeg zagen veel mensen de potentie van de cryptomunt toen nog niet in: er is zelfs iemand die een pizza kocht met 10.000 Bitcoins!

Van tevoren weet je nooit zeker wat het beste moment is om te beleggen in Bitcoins. Het is in ieder geval aan te raden om niet blind met de massa mee te gaan: wanneer zelfs de postbode Bitcoins koopt, kan je misschien beter even wachten. Ik de artikelen wanneer kan je het beste Bitcoins kopen en wanneer kan je het beste Bitcoins verkopen bespreken we hoe je een (ver)koopmoment het beste kunt timen.

Beleggen in bitcoins

Wat is de Bitcoin?

Bitcoins en blockchain worden regelmatig met elkaar verwisseld, toch zijn ze erg verschillend. De Bitcoin is een cryptomunt die gebruikmaakt van de blockchain. De Bitcoin is volledig digitaal en decentraal, waardoor andere partijen niet eenvoudig de koers kunnen beïnvloeden.

Wat is blockchain?

Deze munt werkt op blockchain techniek. Hierbij wordt de data waarin alle transacties worden bijgehouden verdeeld over duizenden computers. Deze computers controleren transacties vervolgens en voeren deze door.

Wil je meer weten over de technische aspecten van de Bitcoin & blockchain? In onze beleggen in Bitcoins voor beginners handleiding gaat dit wat te ver de diepte in. Op beleggen.info vind je echter voldoende artikelen die je meer diepgang kunnen brengen:

Is het verstandig om NU te investeren in Bitcoins?

Al met al vormen bitcoins een erg interessante, maar ook speculatieve investeringsmogelijkheid. Het kan erg leuk zijn om met dit soort financiële effecten te spelen, maar we raden het je niet aan om al te veel geld in te zetten op de handel in bitcoins. Zelf investeer ik bijvoorbeeld maximaal 1% van mijn vermogen in crypto’s zoals de Bitcoin. Natuurlijk beleg ik alleen met geld dat ik echt kan missen.

Want vergeet niet: crypto’s zijn enorm speculatief en je kunt er je volledige inleg mee verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je echt kunt missen in Bitcoins en andere cryptocurrencies.

Veelgestelde vragen over Bitcoin

In dit laatste deel van het artikel bespreken we enkele veelgestelde vragen over beleggen in Bitcoins.

Beleggen in Bitcoins is nooit 100% veilig. Je kunt altijd een fors deel van je inleg verliezen door schommelende prijzen. Bovendien moet je oppassen voor hackers en oplichters. Wanneer je een betrouwbare partij kiest, verklein je de kans dat je geld verliest met je beleggingen in Bitcoins. Lees hier meer >>

Je kunt beleggen in Bitcoins bij een online crypto exchange. Een crypto exchange maakt het mogelijk om eenvoudig Bitcoins te kopen & verkopen. We raden je aan om te beginnen bij het Nederlandse Bitvavo. Klik hier om direct een account te openen en betaal geen transactiekosten over je eerste €1000 aan transacties.

Beleggen in de Bitcoin is niet zonder risico. Hackers liggen altijd op de loer en proberen je Bitcoins en andere cryptomunten buit te maken. Ook is de koers bijzonder volatiel, waardoor je in een korte tijd veel geld kunt verliezen. Ontdek in dit artikel wat de grootste risico’s zijn van beleggingen in Bitcoins en leer hoe je ze zoveel mogelijk kunt voorkomen.

De Bitcoin is schaars: er komen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt. Wanneer er vraag blijft bestaan, kan de koers daardoor flink stijgen. Het aanbod is immers beperkt. Toch bestaat er zeker een kans dat andere cryptomunten het stokje van de Bitcoin overnemen. Ontdek in dit artikel wat de meest veelbelovende cryptomunten van 2021 zijn.

Nieuwe Bitcoins worden op de markt gebracht door mining. Transacties op het netwerk moeten worden goedgekeurd en voor dit proces is veel rekenkracht nodig. Als beloning ontvangen miners hiervoor Bitcoins. In dit artikel kan je lezen hoe mining werkt.

De koers van de Bitcoin kan naar 0 dalen wanneer niemand de cryptomunt wilt bezitten. Gezien de dominante positie van de Bitcoin is het onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. De cryptomunt kan wel fors dalen wanneer het vertrouwen in de Bitcoin afneemt. Lees hier meer >>

Pas in het jaar 2140 wordt de laatste Bitcoin gemined. Dit betekent gelukkig niet dat het netwerk vervolgens instort: miners verdienen daarna hun geld met het rekenen van transactiekosten. In 2140 kan de Bitcoin koers zomaar flink zijn gestegen, waardoor dit alsnog voldoende lucratief is voor miners om door te gaan met werken. Lees hier meer >>

Je kunt zeker rijk worden met beleggen in Bitcoins. Voor elke Bitcoin miljonair zijn er echter honderden verhalen van beginnende beleggers die flink wat spaargeld zijn verloren door hun investeren in Bitcoins. Zorg er daarom voor dat je eerst goed bestudeerd hoe beleggen in Bitcoins werkt en stel een plan op. Houd je zelf in en investeer niet blind al je spaargeld in één keer: dat is een gegarandeerd recept voor een ramp! Lees hier meer >>

Meer artikelen over de Bitcoin

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *