Beleggen in bitcoins doe je zo! Investeren in de Bitcoin

De bitcoin kent enorme koersschommelingen wat het erg aantrekkelijk maakt om te beleggen in de bitcoin. Bekijk direct waar je in bitcoins kunt beleggen en lees de korte cursus zodat je direct aan de slag kunt met het verhandelen van bitcoins!

Waar en hoe kan je in bitcoins beleggen?

Er zijn twee manieren waarop in je bitcoins kunt beleggen. Je kunt Bitcoins voor de lange termijn kopen of je kunt met behulp van derivaten actief speculeren in CFD bitcoins.

Hoe kan je Bitcoins kopen?

Veel mensen denken onterecht dat het kopen van bitcoins erg ingewikkeld is. Je kunt bij online aanbieders vaak met een druk op de knop al vanaf € 100 bitcoins kopen en door gebruik te maken van iDEAL kan je de cryptomunten snel op je account laten bijschrijven.

Een betrouwbare Nederlandse partij waarbij je bitcoins kunt kopen is Bitvavo. Wanneer je met de knop een account opent bij Bitvavo betaal je over de eerste € 1000 geen transactiekosten. Daarna betaal je maximaal 0,25% aan transactiekosten waardoor je prima Bitcoins kunt kopen & verkopen om koerswinst te behalen.

Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen bij Bitvavo:

In de onderstaande grafiek kan je de actuele koers van de Bitcoin raadplegen. Gebruik de knoppen om direct een beleggingspositie te openen.

Actief beleggen in bitcoins

Je kunt er ook voor kiezen om actief te handelen in Bitcoins; dit kan je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van CFD’s. Een betrouwbare broker waar het mogelijk is om direct te handelen in CFD bitcoins is Plus500. Bij de broker Plus500 kan je CFD bitcoins kopen en verkopen en je kunt profiteren van de sterke koerswijzigingen door op het juiste moment een positie in te nemen.

Een groot voordeel van de handel in bitcoins bij Plus500 is het feit dat je voor een kortere periode een aantal CFD bitcoins kunt kopen. De bitcoins zijn vrij instabiel, maar door actief te handelen kan je hiervan profiteren. Dit doe je door bij een dalende koers short te gaan: je speculeert dan op een koersdaling van de Bitcoin.

Je kunt beleggen in bitcoins gratis uitproberen met een onbeperkte demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis en risicovrij demoaccount te openen bij Plus500:

Beleggen in Bitcoin

Wat wil je weten over beleggen in bitcoins?

In deze complete gids leer je alles wat je moet weten om succesvol te beginnen met investeren in Bitcoins:

Wat zijn bitcoins nu precies?

Voordat je gaat beleggen in bitcoins is het belangrijk dat je begrijpt wat de bitcoin precies is. De bitcoin is een digitale cryptomunt. Deze digitale munten worden ook wel cryptocurrencies genoemd. In vergelijking met normale valuta is de bitcoin is een beetje een vreemde eend in de bijt: de bitcoin is namelijk niet gereguleerd en wordt door geen enkele Centrale Bank of overheid beïnvloedt.

De bitcoin is een uitvinding van een briljante hacker onder de schuilnaam Satoshi Nakamoto. In zijn whitepaper heeft hij het concept achter de Bitcoin uitgebreid beschreven. De Bitcoin is een decentrale cryptomunt, wat betekent dat alle transacties zonder derde partij uitgevoerd kunnen worden. Dit is mogelijk doordat er gebruik wordt gemaakt van de blockchain.

Een blockchain is een techniek waarbinnen alle transacties decentraal worden uitgevoerd. Dit kan doordat de chain met transacties wordt verspreid over duizenden en duizenden computersystemen. Elke keer wanneer er een transactie wordt uitgevoerd, controleren al deze systemen of ook wel nodes of de transactie correct is. Op die manier wordt er voorkomen dat dezelfde Bitcoin dubbel kan worden uitgegeven.

Er is veel computerrekenkracht nodig om de Bitcoin blockchain te laten werken. Hiervoor is het principe mining bedacht: computers proberen constant een geheime cijferreeks te ontdekken. Dit noemen we ook wel minen. De miner die het beste antwoord vindt, ontvangt vervolgens een vaste hoeveelheid Bitcoins. Door dit principe zijn er constant veel krachtige computers actief waardoor de Bitcoin praktisch gezien niet te hacken is. Zelfs de supercomputer van NASA kon niet op tegen het netwerk van miljoenen computers actief op de Bitcoin blockchain.

Maar hoe kan het dat een digitale munt enige waarde heeft? En op welke manier kan je zelf bitcoins verkrijgen? In de rest van het artikel gaan we hier op in.

Wil je meer weten over de bitcoin? Lees dan dit uitgebreide artikel over de bitcoin.

Duidelijk filmpje waarin kort wordt uitgelegd wat bitcoins zijn

Waarom investeren in de Bitcoin? Voordelen van de Bitcoin

Voordat je investeert in de Bitcoin, wil je waarschijnlijk weten waarom dit zo aantrekkelijk kan zijn.

Een dominante positie

De Bitcoin is misschien niet de beste cryptomunt, maar het was wel de eerste succesvolle crypto. Op de cryptomarkt zijn veel speculanten actief die de techniek achter crypto’s niet begrijpen. Hierdoor stoppen veel mensen automatisch hun geld in de Bitcoin wanneer ze in crypto’s willen beleggen.

Door de dominante positie zie je bovendien dat exchanges deze crypto gebruiken voor het omwisselen naar andere cryptocurrencies. Dit draagt ook bij aan de sterke positie van de Bitcoin.

Het zal lang duren voordat een andere crypto de dominante positie van de Bitcoin kan overnemen. Dit kan dan ook een goede reden zijn om te investeren in de Bitcoin.

De hoge potentiële rendementen

Laten we eerlijk zijn, de voornaamste reden dat veel mensen in de Bitcoin speculeren zijn de enorm hoge potentiële rendementen. Wanneer je in 2010 had geïnvesteerd in de bitcoin dan had je in 2021 meer dan € 600 miljoen gehad!

Met de Bitcoin is een vergelijkbaar rendement niet meer te behalen. Toch had je wanneer je in 2020 € 100 had geïnvesteerd halverwege 2021 ruim € 1000 aan Bitcoins in je bezit gehad. Wanneer je kijkt naar het gemiddelde rendement op aandelen (tussen de 6 en 8 procent) dan is dit natuurlijk enorm!

Je moet wel bereid zijn om grotere risico’s te nemen wanneer je in Bitcoins wilt beleggen: de kans is namelijk ook groot dat je een behoorlijk bedrag verliest met een investering in Bitcoins. Mensen die op de top in 2017 waren ingestapt verloren binnen enkele maanden bijna 70% van hun investering!

hoog rendement bitcoin

Cryptomunten zoals de Bitcoin kunnen flink in waarde stijgen

De revolutie

Veel mensen die beleggen in de Bitcoin vergeten soms hoe revolutionair de techniek achter de Bitcoin is. De Bitcoin is misschien geen blijvertje, maar de blockchain is dat zeker wel! Wanneer je vertrouwen hebt in de decentrale blockchain en al haar mogelijkheden dan kan je meehelpen aan de groei door in de Bitcoin en andere crypto’s te investeren.

Wat zijn de nadelen van investeren in Bitcoins?

Voordat je belegt in Bitcoins, is het belangrijk dat je de nadelen ook goed begrijpt. Op die manier kan je een weloverwogen beslissing nemen en bepalen of het slim is om NU Bitcoins te kopen.

Onvoorspelbare toekomst

Beleggen in de Bitcoin is niet weggelegd voor onzekere types: de koers kan op een dag  gerust meerdere procenten dalen. Je moet dan ook goed met risico’s kunnen omgaan en stalen zenuwen bezitten. Op die manier voorkom je dat je een fors bedrag verliest met je belegging in de Bitcoin.

Politieke onzekerheid

Er bestaat nog redelijk veel onzekerheid rondom de politieke situatie & bitcoins. Je ziet dat sommige landen crypto’s verbieden terwijl andere landen ze omarmen. Door het decentrale karakter kan de overheid een crypto nooit helemaal verbieden, maar het kan wel een stuk lastiger worden om cryptocurrencies te kopen of gebruiken. Politieke stappen kunnen de koers van de Bitcoin dus flink onder druk zetten.

Gebrek aan duurzaamheid

De Bitcoin is alles behalve duurzaam: voor het minen van Bitcoins is veel rekenkracht nodig. Momenteel verbruiken alle miners samen net zoveel elektriciteit als het hele land Argentinië. In Iran zetten ze soms zelfs de stroom van een stad uit om Bitcoins te kunnen minen.

In een wereld waar duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt, kan een energieverslindende crypto moeilijk doorbreken. De kans is dan ook groot dat een energiezuinigere crypto uiteindelijk het stokje overneemt van de Bitcoin.

bitcoin minen energie

Het minen van bitcoin kost veel rekenkracht en elektriciteit

Beperkte schaalbaarheid

Een ander groot probleem van de Bitcoin is de beperkte schaalbaarheid. Op het netwerk kunnen maar enkele transacties per seconde worden uitgevoerd, terwijl Visa er gerust duizenden per seconde kan verwerken. Dit komt doordat het valideren van een block voor een transactie veel tijd in beslag neemt.

Hierdoor is bitcoin geen realistische vervanger van normale valuta’s zoals de euro of de dollar. Niemand wacht een kwartier in de supermarkt op het verwerken van een transactie. Een snellere en beter schaalbaardere crypto zal dan uiteindelijk bitcoin vervangen.

Transactiekosten

Ook de transactiekosten voor het uitvoeren van een transactie met de bitcoin nemen toe. Andere cryptomunten maken het mogelijk om transacties uit te voeren zonder transactiekosten te betalen. Dit is vanzelfsprekend veel aantrekkelijker.

Te veel centrale macht

De Bitcoin is opgebouwd als decentraal systeem. In de praktijk blijkt de Bitcoin echter helemaal niet zo decentraal. De meeste mining activiteiten vinden bijvoorbeeld plaats in China. Wanneer de overheid besluit om de mining faciliteiten te sluiten, kan het netwerk achter Bitcoin plotseling plat komen te liggen.

Ook zijn de grootste hoeveelheden Bitcoins in handen van een klein aantal partijen. Hierdoor kunnen ze de koers manipuleren, wat ook niet bijdraagt aan het decentrale karakter van de Bitcoin. Het is belangrijk dat je rekening houdt met deze factoren wanneer je een investering in de Bitcoin overweegt.

Hacks

Ook de beveiliging van cryptomunten zoals de Bitcoin is een heikel probleem. Uit onderzoek bleek dat 99 procent van de exchanges vroeg of laat gehackt wordt. Wanneer je gebruikmaakt van een traditioneel bankaccount, weet je zeker dat je geld niet zomaar verdwijnt. Doordat er geen toezicht bestaat op de Bitcoin, kan je wanneer je bestolen wordt niet gecompenseerd worden.

Geen invloed in tijden van crisis

Het ontbreken van invloed vanuit de overheid wordt door veel achterdochtige mensen gezien als een pluspunt van de Bitcoin. Toch kan dit ook een nadeel zijn; in tijden van crisis kan de overheid de situatie enigszins oplossen door bijvoorbeeld geld bij te drukken. Dit is niet mogelijk met de Bitcoin, waardoor overheden deze cryptomunt niet snel als algemene munt zullen gebruiken.

Geen vervanging van goud

Veel doomspreppers geloven er heilig in dat Bitcoins de perfecte belegging zijn om je te beschermen tegen de ondergang van de wereld. Ze geloven dat Bitcoin het nieuwe digitale goud is. In de praktijk valt dit echter tegen: Bitcoins zijn niet fysiek. Bovendien kan je niet bij je Bitcoins wanneer het internet uitvalt. Wanneer de wereld vergaat of er oorlog uitbreekt, dan is de kans natuurlijk groot dat dit soort infrastructuur niet meer bestaat. Goud is dan ook nog steeds de enige echte veilige haven.

Zoals je ziet zijn er voldoende negatieve punten verbonden aan beleggen in Bitcoins. Het is dan ook belangrijk om je te realiseren dat de Bitcoin alles behalve perfect is. Investeer daarom nooit al je geld in Bitcoins!

bitcoin goud

Hoe kan je veilig handelen in Bitcoins?

We hebben het er al even kort over gehad: Bitcoins kunnen gehackt worden. In dit deel van het artikel bespreken we dan ook hoe je relatief veilig kunt investeren in een cryptomunt als de Bitcoin.

Maak gebruik van een betrouwbare partij

Er zijn veel oplichters actief in de cryptowereld. Veel naïeve beleggers worden gelokt met beloftes van gouden bergen. Let daarom op; ook wanneer je in bitcoins en andere crypto’s investeert zijn er geen garanties.

Een betrouwbare Nederlandse partij waar je bitcoins en andere crypto’s zonder problemen kunt kopen is Bitvavo. Klik hier voor meer informatie over deze broker.

Spreid je beleggingen

Wanneer je met grote bedragen belegt, kan het slim zijn om meerdere brokers te gebruiken. Wanneer één exchange wegvalt, kan je dan snel gebruikmaken van een andere exchange.

Net zoals bij beleggingen in aandelen, is het bovendien aan te raden om te investeren in verschillende soorten crypto’s. Op die manier voorkom je dat je je volledige investering verliest wanneer de Bitcoin toch plotseling faalt.

Beveilig je account

Het is aan te raden om je account waarmee je Bitcoins koopt goed te beveiligen. Kies een moeilijk wachtwoord en maakt gebruik van 2FA beveiliging. Met 2FA voeg je een extra beveiligingslaag toe: je kunt dan alleen inloggen nadat je een bevestigingscode via je mobiel invoert.

Gebruik een offline wallet

Het kan bovendien verstandig zijn om een deel van je Bitcoins te verplaatsen naar een offline wallet. Een offline wallet noemen we ook wel een cold wallet en is niet verbonden met het internet. Op die manier voorkom je dat je hackers makkelijk toegang kunnen krijgen tot je Bitcoins.

Het is wel belangrijk om je toegangssleutels goed te onthouden. Wanneer je deze verliest, kan je nooit meer bij je Bitcoins. Je zult niet de eerste belegger zijn die een fortuin aan Bitcoins verliest.

bitcoin veiligheid

Wanneer kan je het beste beleggingen in Bitcoins?

Wanneer je nu begint met beleggen in Bitcoins, moet je jammer genoeg accepteren dat je nooit zo hard gaat scoren als mensen die in 2014 zijn ingestapt. Dit betekent niet dat het onmogelijk is geworden om een mooi rendement neer te zetten met beleggingen in Bitcoins: er zullen maximaal 21 miljoen Bitcoins in de omloop komen, waardoor bij een stijgende vraag de prijs eigenlijk alleen maar omhoog kan.

Het is echter erg lastig om je aankoopmoment goed te timen. Want wanneer is de markt nu echt op een top? En is de Bitcoin een blijvertje of gaat de cryptomunt ten onder? Door gespreid te kopen voorkom je in ieder geval dat je in één keer al je geld investeert op een ongunstig moment. De beste crypto beleggers zijn de beleggers die zich realiseren dat het perfect timen van de crypto markt bijna onmogelijk is.

Winstgevend beleggen in bitcoins

De koers van bitcoins is enorm bewegelijk. Waar de traditionele valutaparen maar beperkt bewegen, heeft de koers van de bitcoin enorme sprongen gemaakt. Dit grillige koersverloop maakt het mogelijk om enorme bedragen te verdienen door te handelen in bitcoins: Je kunt namelijk zowel profiteren van dalende als van stijgende koersen. Tegelijkertijd kan je wanneer je een verkeerde beslissing neemt ook direct een flink bedrag verliezen met Bitcoins.

Gemiddeld gezien beweegt de koers van bitcoins meerdere procenten per dag waardoor je iedere dag goede resultaten kunt behalen. Maar hoe zorg je ervoor dat je maximaal profiteert van deze volatiliteit in de koers van de bitcoin?

Dit doe je door op de juiste manier te beleggen in bitcoins:

 • Koop de bitcoin wanneer je denkt dat de prijs stijgt.
 • Verkoop de bitcoin wanneer je een prijsdaling verwacht.

Beleggen in bitcoins

Kleine cursus beleggen in bitcoins

In deze kleine cursus beleggen in bitcoins leer je alles wat je moet weten om succesvol te beleggen in bitcoins.

Hoe beleg je in bitcoins?

Het is vrij eenvoudig om in bitcoins te beleggen bij een online broker. Hieronder zie je een kort lijstje van de belangrijkste opties die je moet doorlopen om te beleggen in de bitcoin:

 • Kopen: druk op deze knop wanneer je verwacht dat de koers gaat stijgen
 • Verkopen: druk op deze knop wanneer je verwacht dat de koers gaat dalen
 • Order: vul hier een bedrag in waarop je automatisch een belegging opent
 • Stop loss: vul hier in op welke waarde je automatisch je verlies neemt
 • Take profit: vul hier in op welke waarde je automatisch je winst neemt

Het is aan te raden om altijd gebruik te maken van een stop loss. Op die manier voorkom je onverwachte verliezen op je beleggingen wanneer je bijvoorbeeld even weg moet.

Bitcoins order

Illustratieve prijzen. Hier zie je hoe je een order kunt plaatsen op de bitcoin CFD.

Wanneer koop je bitcoins?

Het is verstandig om bitcoins te kopen, wanneer je verwacht dat de koers gaat stijgen. De koers van de bitcoin zal doorgaans stijgen bij positief nieuws. Daarnaast zorgt aandacht in de media er ook voor dat de koers van de bitcoin stijgt. De hype zet beleggers namelijk aan om meer bitcoins te kopen waardoor de prijs weer verder stijgt. Het is in dat geval dus slim om te beleggen in bitcoins.

Hieronder zie je een voorbeeld van een nieuwsbericht dat bijdraagt aan de koersstijging van de bitcoin. Door het bericht te lezen kan je beredeneren of het een goed moment is om de bitcoin te kopen. Doordat bitcoins nu verhandelbaar zijn als futures, kunnen ook grotere financiële instanties profiteren van de digitale munt. Na het lezen van een positief bericht kan het verstandig zijn om te investeren in Bitcoin.

Bitcoin goed nieuws

Gunstig nieuws leidt vaak tot het stijgen van de bitcoin koers. Bron: Nu.nl.

Wanneer verkoop je bitcoins?

Wanneer je het meeste uit je bitcoin beleggingen wilt halen, is het verstandig om soms ook bitcoins te verkopen. Bij veel online brokers bestaat er de mogelijkheid om short te gaan. Elke euro daling van de bitcoin is dan winst voor jou! Je kan op die manier dus profiteren van eventuele koersdalingen. Ook bij slecht nieuws kan het dus verstandig zijn om te beleggen in bitcoins.

Hieronder zie je een overzicht van een nieuwsbericht dat kan bijdragen aan de koersdaling van de bitcoin. Ook hier is het belangrijk om de inhoud aandachtig te lezen. Het feit dat China het uitgeven van nieuwe digitale munten wilt voorkomen is een sterk negatief signaal. China is namelijk een erg groot land en wanneer dit hier verboden wordt, dan kan dit leiden tot een behoorlijke koersdaling van de bitcoin. In zo’n geval kan je dus het beste een short positie openen.

bitcoin verkopen

Nadelig nieuws leidt vaak tot het dalen van de bitcoin koers

Hoe komt de waarde van bitcoins tot stand?

Bitcoins worden in geen enkel land gebruikt als geldig betaalmiddel. Het is dan ook vreemd dat de bitcoins of ook wel BTC toch een bepaalde waarde kennen. Net zoals bij andere markten komt de prijs van de Bitcoin volledig tot stand door het spel van vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag is dan aanbod, zie je dat de prijs van de Bitcoin stijgt.

Bij de Bitcoin staat het maximale aanbod altijd vast: er kunnen namelijk nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt komen. Miners brengen steeds een kleine hoeveelheid nieuwe bitcoins in de omloop. Periodiek neemt het aantal bitcoins dat wordt toegevoerd af, waardoor pas in 2140 de laatste bitcoins in de omloop komen.

De Bitcoin kan ook worden gebruikt als online ruilmiddel. Elke gebruiker heeft een eigen wallet waarmee  het mogelijk is om via een uniek adres bitcoins te versturen naar andere internetgebruikers. Steeds meer online webshops accepteren betalingen in bitcoins en de bitcoins lijken ook hun intrede te maken in fysieke winkels. Sinds kort accepteert het Delftse stadscafé De Waag bijvoorbeeld betalingen in bitcoins.

In de praktijk is de Bitcoin als valuta nog niet erg nuttig: het is te complex en transacties worden traag uitgevoerd. De waarde komt dan ook vooral tot stand door de grote groep speculanten die de prijs opdrijven. Wanneer het vertrouwen in de bitcoin (tijdelijk) afneemt, zie je dan ook dat de koers flink kan dalen.

Hoe verkrijg je bitcoins?

Het is nu duidelijk dat de waarde van bitcoins bestaat doordat het als ruilmiddel gebruikt wordt, maar hoe verkrijg je nu eigenlijk bitcoins? Zonder schaarste zou een bitcoin namelijk niets waard zijn. Doordat bitcoins echter gevonden moeten worden door te minen kost het tijd en energie om een bitcoin te vinden.

Voor het delven van een bitcoin moet een computer namelijk minen. Bij minen wordt de rekenkracht van een computer gebruikt om een unieke code te vinden waarmee het mogelijk is om een bitcoin te verkrijgen. Er zijn maar een beperkt aantal bitcoins beschikbaar.

Voor mensen als jij en ik is het minen van Bitcoins al lang niet meer aantrekkelijk. Dit wordt tegenwoordig gedaan door grote mining bedrijven die veel goedkope elektriciteit beschikbaar hebben. Je kunt gelukkig wel Bitcoins verkrijgen door ze simpelweg te kopen bij een broker.

minen Bitcoins

De 3 strategieën voor je bitcoin belegging

Er zijn drie strategieën die je kunt toepassen bij je belegging in de bitcoin. Laten we kijken welke dit zijn.

Buy & hold strategie

Dit is een goede strategie wanneer je veel vertrouwen hebt in de bitcoin. Bij deze strategie koop je fysieke bitcoins om deze vervolgens langere tijd vast te houden. Er zijn mensen die geloven dat de bitcoin ooit meer dan € 1.000.000 waard zal zijn. Bij het toepassen van deze strategie is het slim om de bitcoin te kopen wanneer deze in een dipje zit. Op die manier behaal je direct een hoger rendement wanneer de koers daadwerkelijk stijgt.

Dollcar cost averaging

Zelf ben ik een groot fan van de dollar cost averaging strategie. Het lukt maar weinig mensen om de markt goed te voorspellen: door de enorme volatiliteit kan je wanneer je op het verkeerde moment investeert in Bitcoins dan ook een fors bedrag verliezen.

Een oplossing hiervoor is het gespreid investeren van geld in de Bitcoin. Je legt dan bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in op de Bitcoin. Op die manier investeer je zowel op de top als in het dal, waardoor je kunt profiteren van een gemiddeld rendement op de Bitcoin.

Actieve speculatie

Je kunt er ook voor kiezen om actief te speculeren op het koersverloop van de Bitcoin. Je probeert dan op de korte termijn slim in te spelen op kleinere koersschommelingen. Wanneer het je lukt om deze strategie goed toe te passen, dan kan je binnen alle marktomstandigheden goede resultaten neerzetten.

Let echter op; het actief verhandelen van Bitcoins is erg lastig en het lukt maar weinig mensen om dit succesvol te doen.

Waarom stijgt de bitcoin regelmatig zoveel?

 • De bitcoin is een hype: media-aandacht trekt beleggers aan.
 • Het is een nieuwe manier van betalen die gebruikt wordt via allerlei aanbieders.
 • De munt is anoniem en daardoor perfect voor bijvoorbeeld criminelen.
 • De bitcoin wordt al snel gezien als veilige haven net zoals goud dat is.
 • De bitcoin kan gebruikt worden om transactiekosten te ontwijken.

Crash van de bitcoin 2017

Na de enorme bitcoin hype van 2017 is de koers flink ingestort. Dit is kenmerkend voor crypto’s: ze kunnen enorm snel stijgen en dalen. Dit komt doordat er veel beginnende beleggers actief zijn met de handel in de Bitcoin. Na de crash is de koers binnen enkele jaren alweer gestegen naar een nieuwe recordhoogte.

Je kunt slim inspelen op dit soort crashes door een short positie te openen. Ook kan je juist wanneer de prijs daalt bijkopen: op die manier kan je een crisissituatie aangrijpen om een hoger rendement neer te zetten.

Andere cryptovaluta’s

De bitcoin is de meest bekende cryptovaluta. Toch bestaan er ondertussen al honderden alternatieve cryptovaluta’s waar je in kunt handelen. Deze andere cryptocurrencies noemen we ook wel altcoins. Al deze cryptomunten hebben allemaal hun unieke kenmerken die ze interessant maken. Er bestaat een grote kans dat de bitcoin uiteindelijk ingehaald wordt door aan andere munt die wellicht meer potentie heeft.

Momenteel is dit echter nog niet het geval. Er bestaat een sterke correlatie tussen de koers van de bitcoin en de koers van altcoins zoals Ethereum en NEO. Bij veel platformen heb je bovendien nog steeds bitcoins nodig om andere cryptovaluta’s op te kopen. In het artikel beleggen in cryptocurrencies kan je meer informatie vinden over de bekendste cryptocurrencies waarin je momenteel kunt handelen.

Wanneer je in crypto’s handelt, kan het slim zijn om je beleggingen te spreiden over verschillende crypto’s. Je kunt bijvoorbeeld 50% investeren in de Bitcoin, 25% in andere grote crypto’s en 25% in meer exotische munten. Zeker munten met een kleine marktkapitalisatie (een lage waarde) kunnen soms nog flink over de kop gaan. Tegelijkertijd zijn dit soort cryptocurrenices nog veel risicovoller dan de bitcoin.

beleggen cryptos

De risico’s van beleggen in bitcoins

Bitcoins zijn niet gereguleerd door een Centrale Bank, hierdoor is het moeilijk om enige vorm van regulatie toe te passen op de muntsoort. Doordat de bron van bitcoins vrij onduidelijk is kunnen brokers vieze spelletjes spelen waarbij het lastig is om de bron van een bitcoin te ontdekken. Daarnaast kunnen bitcoins gebruikt worden voor het witwassen van geld doordat ze zo lastig te traceren zijn. Wanneer je niet oplet kan beleggen in bitcoins dus best gevaarlijk zijn!

Geen onderliggende waarde

Wanneer je gaat beleggen in bitcoins, is het ook belangrijk om te onthouden dat er geen onderliggende waarde is. Wanneer je een aandeel koopt ben je bijvoorbeeld mede-eigenaar van een bedrijf. De bitcoin wordt echter door niemand beheerd en er zit dus niets fysieks achter. Dit maakt de toekomst van de bitcoin een stuk minder zeker.

Beveiliging

Ook moet je zorgen voor voldoende beveiliging. Hackers proberen constant toegang te krijgen tot Bitcoin wallets. Zeker wanneer je de bitcoins opslaat bij een online broker, bestaat er een kans dat ze je account hacken. Wanneer je met grote bedragen handelt, is het daarom aan te raden om je investeringen over meerdere brokers te spreiden. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je crypto’s op te slaan in een cold wallet: deze is niet met het internet verbonden waardoor hackers minder makkelijk je Bitcoins kunnen stelen.

Complexe beleggingsproducten

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat cryptogeld ingewikkeld is. Dankzij de gebruiksvriendelijke software van brokers is het eenvoudig om crypto’s zoals de bitcoin snel te kopen en verkopen. Wees je er echter bewust dat de techniek achter de bitcoin erg complex is. Doe voldoende onderzoek en zorg dat je de risico’s afweegt voordat je een positie opent.

Veelgestelde vragen over Bitcoin

In dit laatste deel van het artikel bespreken we enkele veelgestelde vragen over beleggen in Bitcoins.

Is beleggen in Bitcoins veilig?

Beleggen in Bitcoins is nooit 100% veilig. Je kunt altijd een fors deel van je inleg verliezen door schommelende prijzen. Bovendien moet je oppassen voor hackers en oplichters. Wanneer je een betrouwbare partij kiest, verklein je de kans dat je geld verliest met je beleggingen in Bitcoins.

Kan Bitcoin failliet gaan / falen?

De koers van de Bitcoin kan naar 0 dalen wanneer niemand de cryptomunt wilt bezitten. Gezien de dominante positie van de Bitcoin is het onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. De cryptomunt kan wel fors dalen wanneer het vertrouwen in de Bitcoin afneemt.

Kan de Bitcoin opraken?

Pas in het jaar 2140 wordt de laatste Bitcoin gemined. Dit betekent gelukkig niet dat het netwerk vervolgens instort: miners verdienen daarna hun geld met het rekenen van transactiekosten. In 2140 kan de Bitcoin koers zomaar flink zijn gestegen, waardoor dit alsnog voldoende lucratief is voor miners om door te gaan met werken.

Kan je rijk worden met Bitcoins?

Je kunt zeker rijk worden met beleggen in Bitcoins. Voor elke Bitcoin miljonair zijn er echter honderden verhalen van beginnende beleggers die flink wat spaargeld zijn verloren door hun investeren in Bitcoins. Zorg er daarom voor dat je eerst goed bestudeerd hoe beleggen in Bitcoins werkt en stel een plan op. Houd je zelf in en investeer niet blind al je spaargeld in één keer: dat is een gegarandeerd recept voor een ramp!

Conclusie: is het verstandig om te investeren in bitcoins?

Al met al vormen bitcoins een erg interessante, maar ook speculatieve investeringsmogelijkheid. Het kan erg leuk zijn om met dit soort financiële effecten te spelen, maar we raden het je niet aan om al te veel geld in te zetten op de handel in bitcoins. Zelf investeer ik bijvoorbeeld maximaal 1% van mijn vermogen in crypto’s zoals de Bitcoin. Natuurlijk beleg ik alleen met geld dat ik echt kan missen.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *