Hoe kan ik beleggen in Bitcoin zonder de munten zelf te bezitten?

Wist je dat het niet nodig is om Bitcoins te kopen, wanneer je wilt profiteren van het koersverloop van de Bitcoin? In dit artikel bespreken we 4 manieren waarop je kunt beleggen in de Bitcoin zonder de munten zelf te bezitten.

Manier 1: aandelen kopen van cryptobedrijven

Er zijn diverse ondernemingen die zich direct of indirect bezighouden met cryptocurrencies zoals de Bitcoin. De aandeelkoersen van deze bedrijven bewegen vaak sterk mee met die van de Bitcoin. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn crypto exchanges (Coinbase) of hardware bedrijven die apparatuur leveren voor het minen van Bitcoins (NVIDIA).

Een goede broker waar je kunt investeren in aandelen van cryptobedrijven is DEGIRO. BGebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat de Bitcoin prijs en die van crypto aandelen niet direct samenhangen. Zelfs bij een stijgende crypto prijs kan een aandeel in waarde dalen. Wil je meer leren over het verhandelen van Bitcoin aandelen? Lees dan dit artikel.

Manier 2: actief speculeren op het prijsverloop

Het is ook mogelijk om actief te speculeren op het prijsverloop van de Bitcoin. Dit doe je door gebruik te maken van derivaten. Een populair derivaat waarmee je op zowel prijsstijgingen als prijsdalingen van de Bitcoin kunt speculeren is de CFD.

Een CFD is een afgeleide product: wanneer je een Bitcoin CFD koopt, wordt je dus nooit eigenaar van de onderliggende Bitcoin. Beleggen in Bitcoins door gebruik te maken van CFD’s heeft de nodige voordelen:

  • Dankzij een hefboom kan je met een klein bedrag een grote positie innemen
  • Je kunt met een short positie inzetten op dalende koersen
  • Deze manier van beleggen is erg geschikt op de korte termijn

Wil je de mogelijkheden van crypto beleggen met CFD’s gratis uitproberen? Open dan direct een demoaccount & ontdek de opties risicovrij:

Tip: wil je meer weten over beleggen in CFD’s? In onze special over CFD’s leer je alles wat je moet weten!

Manier 3: investeren met een Bitcoin index

Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in het prijsverloop van de Bitcoin door een index te kopen. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de S&P Bitcoin Index, S&P Ethereum Index en de S&P Crupto Mega Cap Index. Met dit soort indexen volg je direct het prijsverloop van een cryptomunt tegen lage beheerkosten.

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om in een crypto aandelenindex te investeren. Een crypto aandelenindex investeert je geld in een mandje bedrijven dat zich bezighoudt met Bitcoins. Het is dan wel aan te raden om goed te onderzoeken welke bedrijven er zijn opgenomen in de index.

Een goede broker waar je Bitcoin ETF’s kunt kopen & verkopen is DEGIRO. Je kunt bij deze broker bovendien in veel ETF’s handelen zonder aankoop- en verkoopkosten (mits ze zijn opgenomen in de kernselectie). Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Bitcoin trackers DEGIRO

Manier 4: Bitcoin futures

Ook met futures kan je tegenwoordig speculeren op het prijsverloop van de Bitcoin. Futures zijn wel wat ingewikkelder dan veel andere beleggingsinstrumenten. Bovendien kan je bij sommige aanbieders wel erg hoge hefbomen inzetten: deze kunnen oplopen tot wel 100X. Wanneer je goed weet wat je doet, kan dit interessant zijn.

Bij de broker Stormgain kan je in Bitcoin futures handelen. Gebruik de onderstaande knop en open direct een account bij deze aanbieder:

80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.

Waarom op deze manier investeren?

Investeren in crypto’s zonder ze zelf te kopen is best populair, maar waarom nu eigenlijk? Eén voordeel is dat je gemakkelijker spreiding kunt toepassen. Zeker in het geval van ETF’s kan je in één keer investeren in een selectie aan cryptomunten of crypto aandelen.

Een ander voordeel is dat het simpelweg minder gedoe is. Wanneer je zelf Bitcoins koopt, moet je het account beveiligingen en zelf goede koopmomenten selecteren. Door in aandelen of ETF’s te investeren, hoef je niet zelf een Bitcoin beleggingsaccount te openen.

Lijkt het je desalniettemin interessant om zelf Bitcoins te kopen? Dan raad ik Bitvavo aan. Bij Bitvavo kan je tegen lage transactiekosten Bitcoins verhandelen. Bovendien betaal je over de eerste € 1000 helemaal geen transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Conclusie: kan je beleggen in Bitcoins zonder ze zelf te bezitten?

Dat kan zeker! Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen bestaan er voldoende alternatieven voor een directe investering in de Bitcoin. Net zoals met alle andere beleggingsproducten is het wel belangrijk om de beleggingsproducten goed te onderzoeken voordat je je geld investeert. Op die manier voorkom je dat je direct een fors bedrag verliest.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *