Hoe werkt beleggen in Bitcoin aandelen?

Wil je profiteren van de Bitcoin prijsontwikkelingen zonder zelf cryptomunten te kopen? Dan kan je het beleggen in Bitcoin aandelen overwegen. Je investeert dan in bedrijven die (in)direct bezig zijn met de cryptomunt.

Stappenplan: beleggen in Bitcoin aandelen

 • Stap 1: open een account bij een betrouwbare aandelen broker
 • Stap 2: onderzoek welk aandeel je graag wilt kopen
 • Stap 3: stort geld op je account zodat je aandelen kunt kopen
 • Stap 4: koop het Bitcoin aandeel direct met een aandelen order

Wil je direct beginnen met Bitcoin aandelen kopen? Open dan een account bij een betrouwbare broker:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wil je liever zelf direct in de Bitcoin beleggen? Klik dan hier en open een account bij Bitvavo!

Wat zijn Bitcoin aandelen?

Bitcoin aandelen zijn aandelen van bedrijven die zich direct of indirect bezighouden met de Bitcoin. De koers van deze aandelen is sterk afhankelijk van de prijsontwikkeling van de Bitcoin. Voorbeelden van bedrijven die kunnen worden gezien als ‘Bitcoin aandelen’ zijn:

 • Bedrijven die hardware ontwikkelen om mee te minen
 • Crytpo exchanges die het mogelijk maken om in Bitcoins te handelen
 • Bedrijven die bezig zijn met het minen van Bitcoins en anere crypto’s

Hoe werkt beleggen in Bitcoin aandelen?

Het beleggen in Bitcoin aandelen werkt eigenlijk hetzelfde als investeren in normale aandelen. Om aandelen te kopen heb je een account nodig bij een online broker. Nadat je een account hebt geopend, kan je eenvoudig een order openen op de beurs, waarna de aandelen worden toegevoegd aan je account.

Ga eerst op zoek naar een Bitcoin aandeel waarin je wilt beleggen. In dit voorbeeld kopen we het aandeel Coinbase, een bekende crypto exchange.

Bitcoin aandeel vinden

In het orderscherm kan je aangeven wat voor aandelenorder je wilt openen. Hierbij kan je kiezen uit een marktorder en een limietorder:

 • Marktorder: je koopt het aandeel direct tegen de huidige prijs.
 • Limietorder: je koopt het Bitcoin aandeel tegen een bepaalde prijs

Nadat je op kopen drukt, wordt de order automatisch geplaatst. Zodra de order wordt ingevuld zie je de aandelen binnen je account verschijnen.

Bitcoin aandelen kopen

Wat zijn interessante Bitcoin aandelen?

Er bestaan tientallen aandelen die direct of indirect bezig zijn met de Bitcoin. In dit deel van het artikel bespreken we kort de verschillende bedrijven die bezig zijn met de Bitcoin.

Coinbase Global

Coinbase is één van de grootste crypto exchanges die in het begin van 2021 naar de beurs is gegaan. Wanneer de Bitcoin prijzen stijgen, raken meer mensen geïnteresseerd in het kopen van de Bitcoin. Hierdoor is het aantal gebruikers van Coinbase sterk gegroeid. Bovendien kan een toename van het aantal bedrijven dat Bitcoins gebruikt ertoe leiden dat een bedrijf als Coinbase verder in waarde kan toenemen.

Wel bestaat er het gevaar dat de crypto exchange door een hack failliet gaat. Ook kan een andere crypto exchange in populariteit toenemen wat natuurlijk ten koste kan gaan van de koers van een Coinbase aandeel. In dit artikel kan je meer lezen over het Bitcoin aandeel Coinbase.

Square & PayPal

Ook Square en PayPal kunnen interessante Bitcoin aandelen zijn. Deze bedrijven hebben natuurlijk een breder aantal activiteiten in vergelijking met Coinbase. Toch spelen beide bedrijven mooi in op de Bitcoin hype.

De Cash applicatie van Square maakt het mogelijk om in Bitcoins te handelen. Ook PayPal biedt vergelijkbare mogelijkheden met de Venmo digitale wallet. Wanneer de Bitcoin prijs verder stijgt, kunnen deze aandelen daardoor een mooie boost verwachten.

NVIDIA & AMD

Voor het minen van Bitcoins is veel rekenkracht nodig. NVIDIA en AMD produceren hardware die je kunt gebruiken voor het minen van crypto’s. De vraag naar de producten van deze bedrijven is dan ook flink toegenomen waardoor de prijzen ook zijn gestegen.

Tegenwoordig produceren de bedrijven zelfs apparatuur die exclusief bedoeld is voor het minen van Bitcoins. Wanneer de prijs van de Bitcoin stijgt, neemt de interesse hierin toe. Dit kan dan ook een goede reden zijn om te investeren in NVIDIA of AMD. Let er wel op dat de activiteiten van deze bedrijven erg breed zijn: je investeert dan ook niet alleen in de Bitcoin met deze aandelen.

nvidia Bitcoin aandeel

CME Group

CME Group is een groot bedrijf dat het mogelijk maakt om in diverse derivaten te handelen. Deze derivaten hebben bijvoorbeeld betrekking op aandelen en grondstoffen, maar ook op valuta’s.

Aan het einde van 2017 heeft CME als eerste partij een markt voor Bitcoin futures geopend en in 2020 opende het bedrijf een markt voor Bitcoin opties. Het bedrijf probeert bovendien nieuwe cryptovaluta’s toe te voegen: in 2021 werd Ethereum bijvoorbeeld aan het aanbod toegevoegd.

Dit kunnen zomaar slimme zetten zijn: juist door de enorme toename van de Bitcoin prijs is de interesse sterk toegenomen. Dit kan dan ook een goede reden zijn om te investeren in CME Group aandelen.

Hoe selecteer je de beste Bitcoin aandelen?

Het is belangrijk om te onthouden dat Bitcoin aandelen niet één op één in verbinding staan met de Bitcoin zelf. Bij een stijgende Bitcoin koers kan een Bitcoin aandeel alsnog in waarde dalen. Dit komt doordat er veel meer achter een bedrijf zit: wanneer het bedrijf bijvoorbeeld diep in de schulden zit of geen winst wilt maken, zal de koers waarschijnlijk dalen.

Het is daarom belangrijk om de situatie van een bedrijf goed te onderzoeken voordat je blind Bitcoin aandelen koopt. Je kunt hierbij gebruikmaken van verschillende gegevens:

 • Bestudeer de balans, winst-en verliesrekening & cashflow statements
 • Onderzoek of het bedrijf een goede visie voor de toekomst heeft
 • Kijk ook naar de niet Bitcoin gerelateerde activiteiten van het bedrijf
 • Stel vast of het om een hype aandeel gaat of een kwaliteitsaandeel

Wil je leren hoe je het beste goede aandelen kunt selecteren? In ons artikel over het selecteren van aandelen leer je waar je op kunt letten wanneer je aandelen gaat kopen.

Alternatief: Bitcoin ETF’s

Je kunt er ook voor kiezen om in Bitcoin ETF’s te handelen. ETF’s zijn fondsen die op de beurs worden verhandeld. Je kunt ze dan ook eenvoudig met je broker kopen. Een voordeel van ETF’s is dat ze een mandje aandelen (of crypto’s) volgen zonder daar actief mee bezig te zijn. Hierdoor liggen de beheerkosten laag en kan je zonder veel moeite toch investeren in een specifieke markt. Enkele voorbeelden van Bitcoin ETF’s zijn:

 • 21 Shares Bitcoin ETP
 • WisdomTree Bitcoin ETP
 • 21 Shares Short Bitcoin ETP (inzetten op een dalende markt)
 • VanEck Bitcoin

Onderzoek bij Bitcoin ETF’s goed in welke aandelen worden geïnvesteerd en wat de voorwaarden van het fonds zijn. Op die manier voorkom je vervelende verrassingen.

Slim: aandelen die van naam veranderen

Sommige aandelen profiteren van de Bitcoin mania door hun naam te veranderen. Bioptix verandere de naam bijvoorbeeld in Riot Blockchain waarna de koers honderden procenten steeg in een korte tijdsperiode. Ook het bedrijf Global Blockchain Technology had vroeger een andere naam en steeg in korte tijd meer dan 1000%.

Let echter wel op: dit soort bedrijven zijn regelmatig financieel ongezond. Wanneer je investeert in aandelen, is het belangrijk om aandelen te kopen van bedrijven die een goede financiële positie hebben en die een goed plan voor de toekomst hanteren.

Hoe werkt beleggen in Bitcoin aandelen? – Beleggen.info

De naamswijziging gaf een (tijdelijke) forse boost aan het aandeel Riot Blockchain

Veelgestelde vragen over het kopen van Bitcoin aandelen

Investeren in Bitcoin aandelen kan een slimme manier zijn om te profiteren van de Bitcoin hype. Een voordeel van beleggen in Bitcoin aandelen, is dat er sprake is van onderliggende waarde. Je kunt bijvoorbeeld ook delen in de winst wanneer het bedrijf dividend uitkeert. Een nadeel is dat er ook veel andere factoren zijn die de koers beïnvloeden naast de Bitcoin prijs.

Je koopt aandelen bij een online broker. Dit was vroeger erg duur: tegenwoordig kan je gelukkig tegen lage transactiekosten Bitcoin aandelen kopen. Klik hier om in meer details te lezen hoe dit in zijn werking gaat.

Een slimme belegger koopt aandelen wanneer de koers gedaald is: op die manier kan je immers een goed rendement neerzetten. Door alleen met geld te beleggen dat je een langere tijd kunt missen, voorkom je dat je gedwongen wordt om later een fors verlies te nemen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *