Welke aandelen moet je nu kopen?

In dit artikel bekijken we hoe je kunt bepalen welke aandelen je moet kopen. Bij het kopen van aandelen is het immers belangrijk om juiste beslissingen te nemen; in dit artikel bekijken we kort hoe je aandelen koopt en vervolgens bekijken we welke aandelen je het beste kunt selecteren.

Hoe kan je aandelen kopen?

Je kan aandelen kopen met een online broker. Een broker maakt het mogelijk om met enkele muisknoppen aandelen te kopen of verkopen. Het is erg belangrijk om een juiste beslissing te nemen. Welke broker je kiest zal uiteindelijk bepalen hoeveel rendement je behaalt met het kopen van aandelen; de transactiekosten verschillen namelijk sterk per broker.

Wil je weten bij welke broker je het beste kunt beleggen in aandelen? Bekijk dan direct ons overzicht van beste brokers:

Welke aandelen kan je nu het beste kopen?

Aandelen die aansluiten bij de trends van vandaag zijn vaak de beste keuze. Maar waar moet je dan op letten wanneer je wilt investeren in een aandeel? We bespreken enkele belangrijke factoren.

Lage waardering

Het is verstandig om aandelen relatief goedkoop te kopen. Ga daarom op zoek naar koopjes op de beurs: een koopje is een bedrijf dat relatief laag verhandeld wordt maar wel veel potentie heeft.

Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar de koers/winst verhouding. De koers/winst verhouding geeft aan tegen hoeveel keer de winst het aandeel verhandeld wordt. Vergelijk dit cijfer van het bedrijf met de cijfers van vergelijkbare bedrijven om te bepalen of het slim is om te investeren in het bedrijf.

Door het bedrijf goed te analyseren kan je bepalen of het bedrijf onder de intrinsieke waarde wordt verhandeld. Wanneer dit het geval is, kan het zeker slim zijn om het aandeel te kopen.

Businessmodel gericht op de toekomst

Alleen een lage waardering is niet genoeg reden om een aandeel te kopen. Het is ook belangrijk dat het bedrijf een businessmodel heeft dat ook in de toekomst goed blijft werken. Wanneer dit niet het geval is, dan kan de winstgevendheid en daarmee de intrinsieke waarde van het bedrijf in de toekomst dalen.

Onderzoek daarom of het bedrijf een duidelijke toekomstvisie heeft. Een bedrijf als Ahold speelt bijvoorbeeld slim in op de laatste ontwikkelingen. Met de supermarkt Albert Heijn bedienen ze mensen op de traditionele manier terwijl ze met de webshop Bol.com ook via het internet producten verkopen.

Dit soort spreiding is sowieso een aantrekkelijk punt voor een aandeel. Wanneer een bedrijf niet al haar geld op één idee inzet, dan ben je beter beschermd tegen onverwachte ontwikkelingen.

Een rol voor duurzaamheid

Het klimaat staat steeds hoger op de agenda en dit lijkt ook voor beleggers te gelden. Onderzoek daarom of het bedrijf waar je in wilt investeren aandacht besteed aan het verduurzamen van bedrijfsprocessen. In de toekomst zullen overheden dit waarschijnlijk steeds meer pushen: bedrijven die achterlopen krijgen dan met hogere kosten te maken. Bovendien zullen klimaatbewuste beleggers eerder aandelen van milieuvervuilende bedrijven links laten liggen wat de koers natuurlijk onder druk zet.

welke aandelen kopen

7 dingen om op te letten bij het selecteren van aandelen

Wanneer je een aandeel selecteert, kan je in ieder geval op de volgende zaken letten:

Groei

Bekijk of over een langere periode de inkomsten van het bedrijf groeien. Groei is uiteindelijk nodig om de waarde van een aandeel te laten toenemen. Om te bepalen of een groeitrend doorzet kan je onderzoek doen naar de producten en diensten die worden aangeboden. Bekijk hoe deze producten passen binnen het competitieve landschap en bepaal of het bedrijf er internationaal sterk voor staat.

Concurrentie

Concurrentie kan een bedrijf om zeep helpen: wanneer je een aandeel selecteert, is het daarom cruciaal om goed te kijken naar de concurrentie. Bepaal hoe het bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie en controleer of het marktaandeel groeit of juist daalt. Investeer niet in een Myspace of Nokia: dit soort bedrijven leggen het uiteindelijk af tegen het meer innovatieve Facebook en Apple.

Verhouding schuld / eigen vermogen

Schulden zijn niet per definitie slecht: wanneer een onderneming een positief resultaat behaalt met de schulden dan draagt het zelfs bij aan het bedrijfsresultaat. Toch zijn schulden ook gevaarlijk: wanneer het tegenzit dan kan een bedrijf zelfs failliet gaat. Onderzoek daarom of er een hoge ratio is tussen de schuld en het eigen vermogen. In sommige sectoren ligt deze verhouding hoger: denk bijvoorbeeld aan de bouw. Vergelijk het getal met vergelijkbare bedrijven om te kijken hoe het bedrijf op dat niveau presteert.

P/E of price-earnings ratio

Met dit cijfer kan je in één oogopslag bepalen hoe het bedrijf het doet in verhouding met de winst van het bedrijf. Met de P/E waarde kan je vaststellen of een bedrijf is onder- of overgewaardeerd. De ratio is vooral handig voor het onderling vergelijken van bedrijven in dezelfde sector.

Dividendbeleid

Ook het dividendbeleid kan een belangrijke factor zijn wanneer je wilt bepalen in welke aandelen je gaat beleggen. Wanneer het bedrijf periodiek een stabiel dividend uitkeert, dan is dit een goede indicatie dat het bedrijf een stabiele positie heeft opgebouwd. Pas echter op met bedrijven die erg hoge dividenden uitkeren: dit soort bedrijven investeren wellicht niet genoeg geld in hun eigen groei.

Wanneer een bedrijf plotseling geen dividend uitkeert dan hoeft dit ook geen dramatisch nieuws te zijn: soms heeft het bedrijf het geld nodig voor een nieuw project of om een economische crisis te overleven.

Leiderschap

Effectief leiderschap is essentieel voor een bedrijf: een bedrijf zonder een goede stuurman gaat ten onder. Onderzoek daarom of het huidige leiderschap het bedrijf op een verstandige manier managet. Vertrouw je de mensen aan het hoofd van het bedrijf niet? Dan kan je beter een ander aandeel selecteren.

Stabiliteit

Sommige aandelen zijn erg volatiel: ze bewegen constant omhoog en omlaag waardoor het erop lijkt dat de markt niet kan bepalen wat de waarde van een aandeel is. Wanneer je een aandeel selecteert voor de lange termijn dan kan je beter een stabiel aandeel kiezen. Ga voor een bedrijf met een mooie, stabiele groei en een sterke visie over de toekomst. Op die manier kan je op de lange termijn profiteren van je investering!

aandelen selecteren

Groeiaandelen of stabiele aandelen?

Wanneer je bepaalt in welke aandelen je wilt beleggen, kan je kiezen tussen groeiaandelen of stabiele aandelen. Groeiaandelen zijn aandelen in bedrijven die zich vaak nog moeten bewijzen. Deze aandelen worden verhandeld tegen een erg hoge koers: de toekomstige verwachte groei zit al in het aandeel verwerkt. In sommige gevallen is het bedrijf nog verliesgevend, maar zijn investeerders toch enthousiast vanwege de grote jaarlijkse omzetstijging. In deze categorie vind je veel technologieaandelen: denk bijvoorbeeld aan Uber of Tesla.

Stabiele aandelen zijn aandelen in bedrijven die zich al bewezen hebben. Je vindt hier bijvoorbeeld gevestigde namen zoals Wal-Mart of Shell. Dit soort bedrijven groeien vaak niet meer enorm en je zult dan ook niet snel een fors rendement behalen met een investering in een vergelijkbaar bedrijf. In plaats daarvan kan je een stabiel maar langzaam rendement verwachten. Dit soort bedrijven keren vaak ook een jaarlijks dividend uit waardoor je als belegger een klein inkomen kunt opbouwen.

Bij het selecteren van aandelen moet je jezelf dan ook de vraag stellen wat je belangrijker vindt. Wil je een hoog rendement behalen en ben je bereid om hoge risico’s te nemen? Dan kan een groeiaandeel een interessante optie zijn. Ga je liever voor een stabiele vermogensopbouw? Selecteer dan een mandje aan stabiele aandelen.

Welke aandelen selecteren professionals?

Je kunt op diverse websites ook zien welke aandelen analisten selecteren. Ze adviseren je dan om bepaalde aandelen te kopen of verkopen. Soms geven ze ook het advies om een aandeel vast te houden.

Voor de leek kan het zeker interessant zijn om te kijken welke aandelen professionals selecteren. Toch is het belangrijk om vervolgens ook zelf te bepalen welke aandelen interessant voor je zijn. De professional kan een hele andere strategie toepassen: wanneer de adviseur het liefst investeert in spannende bedrijven en jij op zoek bent naar een stabiel fonds dan kan je zijn adviezen beter negeren.

Aandelen laten selecteren

Heb je weinig tijd of heb je geen interesse in de financiële markten? Dan kan het verstandig zijn om het selecteren van aandelen uit te besteden. Dit kan je het beste doen door te investeren in een ETF. Een ETF is een fonds dat in een mandje aandelen investeert. Maar in welke aandelen investeert het fonds nu eigenlijk? Dat verschilt sterk: sommige fondsen investeren in wereldwijde aandelen terwijl andere fondsen een index zoals de AEX volgen.

Een investering in een ETF heeft als voordeel dat je geld mooi gespreid wordt over verschillende investering categorieën. Bovendien liggen de beheerkosten op een ETF laag waardoor je alsnog een mooi rendement kunt neerzetten.

Een goede partij voor het kopen en verkopen van ETF’s is DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen transactiekosten wanneer je fondsen opkoopt uit de kernselectie. Gebruik de knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Beleg je op de korte of lange termijn?

Voordat je goed kunt vaststellen welk aandeel je moet kopen, is het verstandig om te bepalen of je voor de korte of lange termijn gaat beleggen. Deze beslissing is van belang omdat het je strategie geheel zal veranderen.

Sommige mensen hebben een kleinere tijdshorizon van enkele dagen tot meerdere weken. Wanneer je aandelen op de korte termijn koopt moet je een broker kiezen waarbij de transactiekosten laag liggen. Ook is het hierbij belangrijk om te letten op recente nieuwsberichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nieuws dat er een nieuw product wordt uitgebracht door een technologiebedrijf; dit kan de koers van een aandeel een tijdelijke boost geven.

Op de lange termijn is het eigenlijk nog belangrijker om te bepalen welk aandeel je kiest. Je bouwt dan namelijk een portefeuille op en daarbij is het erg belangrijk om de juiste aandelen te selecteren. De aandelen in je portefeuille behoud je voor langere tijd en het is daarom extra belangrijk om stabiele, winstgevende bedrijven te kiezen. De aandelen die je koopt moeten dan voldoen aan deze voorwaarden.

welk aandeel kopen

Hoe bepaal je welk aandeel je koopt?

Het is belangrijk om een analyse uit te voeren voordat je beslist welk aandeel je koopt. Hierbij is het mogelijk om aan fundamentele analyse te doen waarbij je naar het nieuws en de onderliggende cijfers kijkt. Ook is het mogelijk om een aandeel te selecteren op basis van technische analyse: je gaat dan op zoek naar bepaalde patronen binnen een grafiek.

Op de korte termijn speelt technische analyse een belangrijkere rol. Op de langere termijn moet je vooral uitgebreid kijken naar de fundamentele waarde van een bedrijf. Vervolgens is het belangrijk om vast te stellen wat de waarde van een aandeel is. Hierdoor kan je voor jezelf bepalen of je denkt dat een aandeel is ondergewaardeerd of overgewaardeerd.

Wanneer een aandeel ondergewaardeerd is koop je het aandeel en houd je het vast. Een aandeel kan echter ook overgewaardeerd zijn; wanneer dit het geval is kan je nog steeds winst maken. Het is namelijk mogelijk om short te gaan waarbij je juist profiteert van een dalende koers. Wanneer je niet kunt vaststellen of er sprake is van onderwaardering of overwaardering, kan je het aandeel beter met rust laten.

Nog enkele belangrijke tips

Het is belangrijk om praktisch aan de slag te gaan. Veel mensen blijven hangen in het eindeloos doorlezen van jaarverslagen of nieuwsberichten, maar op die manier ontwikkel je er geen gevoel voor. Veel brokers bieden de mogelijkheid om het beleggen in aandelen uit te proberen door middel van een demo. Met een demo kan je de mogelijkheden uitproberen en ontdekken welke aandelen het beste werken, klik hier om een demo te openen >>

Daarnaast geldt natuurlijk kennis is macht. Voordat je beslist welke aandelen je gaat kopen is het belangrijk om de zwakke en sterke punten van het bedrijf duidelijk te hebben. Analyseer de gegevens van het bedrijf en maak een selectie van de aandelen waar je graag in wilt beleggen. Vervolgens kan je een definitieve keuze maken en beginnen met het kopen van aandelen.

Het perfecte aandeel

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat het perfecte aandeel niet bestaat. Het is echter alsnog mogelijk om winstgevend te beleggen in aandelen door te bepalen welke aandelen je moet kopen. Hierbij is het belangrijk om veel te studeren en leren zodat je de achterliggende mechanismen begrijpt.

Verwacht dan ook niet snel rijk te worden; nee, gebruik je gezond verstand en ga niet mee met de kudde schapen. Vind je eigen pad naar succes en spreid je risico’s over meerdere aandelen. Bedenk daarnaast dat het ook mogelijk is om te beleggen in andere effecten zoals obligaties en Forex; door meer te spreiden nemen je kansen op het nemen van goede beleggingsbeslissingen uiteindelijk toe!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *