Welke aandelen moet je kopen?

In dit artikel bekijken we hoe je kunt bepalen welke aandelen je moet kopen. Bij het kopen van aandelen is het immers belangrijk om juiste beslissingen te maken; in dit artikel bekijken we kort hoe je aandelen koopt en vervolgens bekijken we welke aandelen je het beste kunt selecteren.

Hoe kan je aandelen kopen?

Je kan aandelen kopen door middel van een online broker. Een broker maakt het mogelijk om met enkele muisknoppen aandelen te kopen of verkopen. Het is erg belangrijk om een juiste beslissing te maken. Welke broker je kiest zal uiteindelijk bepalen hoeveel rendement je behaalt met het kopen van aandelen; de transactiekosten verschillen namelijk sterk per broker.

Klik hier om direct de beste online brokers te vergelijken >>

In het kort: welke aandelen?

  • Aandelen die ondergewaardeerd zijn.
  • Aandelen die overgewaardeerd zijn.
  • Aandelen in stabiele bedrijven voor de lange termijn.

Korte of lange termijn

Voordat je goed kunt vaststellen welk aandeel je moet kopen, is het verstandig om te bepalen of je voor de korte of lange termijn gaat beleggen. Deze beslissing is van belang omdat het je strategie geheel zal veranderen.

Sommige mensen hebben een kleinere tijdshorizon van enkele dagen tot meerdere weken. Wanneer je aandelen op de korte termijn koopt moet je een broker kiezen waarbij de transactiekosten laag liggen. Ook is het hierbij belangrijk om te letten op recente nieuwsberichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nieuws dat er een nieuw product wordt uitgebracht door een technologiebedrijf; dit kan de koers van een aandeel een tijdelijke boost geven.

Op de lange termijn is het eigenlijk nog belangrijker om te bepalen welk aandeel je kiest. Je bouwt dan immers een portefeuille op en daarbij is het erg belangrijk om de juiste aandelen te selecteren. De aandelen in je portefeuille behoud je voor langere tijd en het is daarom extra belangrijk om stabiele, winstgevende bedrijven te kiezen. De aandelen die je koopt moeten dan voldoen aan deze voorwaarden.

welk aandeel kopen

Hoe bepaal je welk aandeel je koopt?

Het is belangrijk om een analyse uit te voeren voordat je beslist welk aandeel je koopt. Hierbij is het mogelijk om aan fundamentele analyse te doen waarbij je naar het nieuws en de onderliggende cijfers kijkt. Ook is het mogelijk om een aandeel te selecteren op basis van technische analyse: je gaat dan op zoek naar bepaalde patronen binnen een grafiek.

Op de korte termijn speelt technische analyse een belangrijkere rol; op de langere termijn moet je vooral uitgebreid kijken naar de fundamentele waarde van een bedrijf. Vervolgens is het belangrijk om vast te stellen wat de waarde van een aandeel is. Hierdoor kan je voor jezelf bepalen of je denkt dat een aandeel is ondergewaardeerd of overgewaardeerd.

Wanneer een aandeel ondergewaardeerd is koop je het aandeel en houd je het vast. Een aandeel kan echter ook overgewaardeerd zijn; wanneer dit het geval is kan je nog steeds winst maken. Het is namelijk mogelijk om short te gaan waarbij je juist profiteert van een dalende koers. Wanneer je niet kunt vaststellen of er sprake is van onderwaardering of overwaardering, kan je het aandeel beter met rust laten.

Nog enkele belangrijke tips

Het is belangrijk om praktisch aan de slag te gaan. Veel mensen blijven hangen in het eindeloos doorlezen van jaarverslagen of nieuwsberichten, maar op die manier ontwikkel je er geen gevoel voor. Veel brokers bieden de mogelijkheid om het beleggen in aandelen uit te proberen door middel van een demo. Met een demo kan je de mogelijkheden uitproberen en ontdekken welke aandelen het beste werken, klik hier om een demo te openen >>

Daarnaast geldt natuurlijk kennis is macht. Voordat je beslist welke aandelen je gaat kopen is het belangrijk om de zwakke en sterke punten van het bedrijf duidelijk te hebben. Analyseer de gegevens van het bedrijf en maak een selectie van de aandelen waar je graag in wilt beleggen. Vervolgens kan je een definitieve keuze maken en beginnen met het kopen van aandelen.

Het perfecte aandeel

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat het perfecte aandeel niet bestaat. Het is echter alsnog mogelijk om winstgevend te beleggen in aandelen door te bepalen welke aandelen je moet kopen. Hierbij is het belangrijk om veel te studeren en leren zodat je de achterliggende mechanismen begrijpt.

Verwacht dan ook niet snel rijk te worden; nee, gebruik je gezond verstand en ga niet mee met de kudde schapen. Vind je eigen pad naar succes en spreid je risico’s over meerdere aandelen. Bedenk daarnaast dat het ook mogelijk is om te beleggen in andere effecten zoals bijvoorbeeld obligaties en Forex; door meer te spreiden nemen je kansen op het nemen van goede beleggingsbeslissingen uiteindelijk toe! 

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment