Wat zijn de voordelen van investeringen in Bitcoins?

Voordat je investeert in de Bitcoin, wil je waarschijnlijk weten waarom dit zo aantrekkelijk kan zijn. In dit artikel bespreken we de voordelen van investeren in Bitcoins.

Tip: direct je eerste €1000 aan Bitcoins gratis kopen? Klik hier!

Een dominante positie

De Bitcoin is misschien niet de beste cryptomunt, maar het was wel de eerste succesvolle crypto. Op de cryptomarkt zijn veel speculanten actief die de techniek achter crypto’s niet begrijpen. Hierdoor stoppen veel mensen automatisch hun geld in de Bitcoin wanneer ze in crypto’s willen beleggen.

Door de dominante positie zie je bovendien dat exchanges deze crypto gebruiken voor het omwisselen naar andere cryptocurrencies. Dit draagt ook bij aan de sterke positie van de Bitcoin.

Het zal lang duren voordat een andere crypto de dominante positie van de Bitcoin kan overnemen. Hierdoor is de Bitcoin de komende tijd naar alle waarschijnlijkheid nog de meest succesvolle crypto. Dit kan dan ook een goede reden zijn om te investeren in de Bitcoin.

Bitcoin dominantie

Bitcoin dominantie volgens bitcoindominance.com

De hoge potentiële rendementen

Laten we eerlijk zijn, de voornaamste reden dat veel mensen in de Bitcoin speculeren zijn de enorm hoge potentiële rendementen. Wanneer je in 2010 had geïnvesteerd in de bitcoin dan had je in 2021 meer dan € 600 miljoen gehad!

Met de Bitcoin is een vergelijkbaar rendement niet meer te behalen. Toch had je wanneer je in 2020 € 100 had geïnvesteerd halverwege 2021 ruim € 1000 aan Bitcoins in je bezit gehad. Wanneer je kijkt naar het gemiddelde rendement op aandelen (tussen de 6 en 8 procent) dan is dit natuurlijk enorm!

Je moet wel bereid zijn om grotere risico’s te nemen wanneer je in Bitcoins wilt beleggen: de kans is namelijk ook groot dat je een behoorlijk bedrag verliest met een investering in Bitcoins. Mensen die op de top in 2017 waren ingestapt verloren binnen enkele maanden bijna 70% van hun investering!

Volledig decentraal

Een ander voordeel van de Bitcoin als concept is dat deze volledig decentraal is. Wanneer je gewoon geld gebruikt is er altijd een Centrale Bank die toeziet op de transacties: dit is bijvoorbeeld je bank. In het geval van de Bitcoin bestaat zo’n partij niet.

Hierdoor worden transacties volledig onafhankelijk van overheden en Centrale Banken uitgevoerd. Dit soort partijen kunnen de werking van het geld dan ook niet zomaar beïnvloeden. Hierdoor is de Bitcoin eigenlijk het eerste volledige ‘democratische geld’.

De blockchain is revolutionair

De Bitcoin als digitaal geld is interessant, maar de achterliggende techniek is revolutionair. Een groot voordeel van de Bitcoin als betaalmiddel is dan ook de blockchain. Veel kenners verwachten dat de blockchain nu nog in de kinderschoenen staat. De blockchain anno nu staat gelijk aan het internet in de jaren 90.

Wanneer dit klopt en blockchain steeds verder omarmt wordt, kan de Bitcoin koers nog verder stijgen. Dit is natuurlijk goed nieuws voor jou als Bitcoin investeerder! Wil je weten hoe de blockchain precies werkt? Lees dan ons artikel hoe werkt de blockchain?

Snellere transacties mogelijk

De Bitcoin & andere crypto’s maken het mogelijk om sneller geld te verzenden naar andere landen. Wanneer je via je bank geld overmaakt naar een rekening in het buitenland, duurt het normaal gesproken lang voordat het geld aankomt.

Bij Bitcoins is dit niet het geval: het verzenden van geld naar Lutjebroek kost net zoveel geld als het verzenden van geld naar Bangladesh. Hierdoor kan de Bitcoin extra aantrekkelijk zijn voor mensen die veel geld sturen naar het buitenland. Wanneer de Bitcoin meer omarmd wordt voor dit doel, kan het natuurlijk een aantrekkelijkere investering worden.

Privacy

Ook het anonieme karakter van de Bitcoin is een voordeel. Wanneer je geld overmaakt met je bankrekening, kijkt er altijd iemand mee. Ik ben in het verleden wel eens gebeld door de bank met vragen over volgens hun verdachte transacties.

Aangezien er geen centrale partij is bij de Bitcoin zal dit niet snel gebeuren. Overigens is de Bitcoin niet volledig anoniem: wanneer iemand je Bitcoin adres weet te achterhalen kunnen ze je transacties traceren. In dit artikel bespreken we welke crypto’s wel volledig anoniem zijn.

Geen bankkosten

Banken kunnen soms hoge kosten rekenen voor het verzenden van geld. Dit is vooral het geval wanneer je geld overmaakt naar meer exotische regio’s. Met de Bitcoin is dit gelukkig verleden tijd: aangezien er geen centrale partij is, betaal je ook geen vaste bankkosten wanneer je gebruikmaakt van de Bitcoin.

Hierdoor zie je dat de cryptomunt bijvoorbeeld ook veel gebruikt wordt door arbeidsmigranten die geld naar huis willen sturen. Wanneer de functionaliteiten van de Bitcoin toenemen, kan dit de koers alleen maar ten goede komen.

Bescherming tegen inflatie

Een groot nadeel van traditioneel geld, is inflatie. Inflatie is het proces waarbij je met dezelfde hoeveelheid geld elk jaar steeds minder kunt kopen. Dit komt doordat Centrale Banken bijvoorbeeld steeds meer geld bijdrukken.

Met Bitcoin bestaat dit risico niet: er is namelijk een vast, beperkt aantal Bitcoins beschikbaar. Doordat de voorraad eindig is, kan de koers bij een gelijke vraag eigenlijk alleen maar omhoog. Dit is als Bitcoin belegger natuurlijk goed nieuws.

inflatie en bitcoin

Inflatie is zeker in sommige gebieden een groot probleem.. is Bitcoin de oplossing?

Waarom investeren in de Bitcoin?

Zoals je in dit artikel kunt lezen, zijn er genoeg redenen waarom investeren in de Bitcoin interessant kan zijn. Naast het hoge rendement dat je ermee kunt behalen, is de techniek ook veelbelovend. Met Bitcoins kan je zelf de controle overnemen over je transacties en is er geen derde partij die daar invloed op kan uitoefenen.

Het is zeker aan te raden om de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af te wegen voordat je zelf gaat beleggen in de Bitcoin. In het artikel de nadelen van de Bitcoin lees je wat de zwakke kanten zijn van de cryptomunt.

Heb je zelf interesse in beleggen in de Bitcoin? Lees dan onze handleiding voor beginners en maak direct een vliegende start:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *