Kan de Bitcoin opraken?
Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt komen en ondertussen zijn er al 18 miljoen gemined. Het is dan ook een goede vraag of de Bitcoins kunnen opraken. In dit artikel onderzoeken we of dit mogelijk is!
Hoeveel Bitcoins zijn er?
Er zijn momenteel ongeveer 18 miljoen Bitcoins in de omloop. Door te minen worden er steeds weer nieuwe Bitcoins toegevoegd aan de markt.
Wat is het maximale aantal Bitcoins?
Het maximale aantal Bitcoins is 21 miljoen. Nadat de 21 miljoenste Bitcoin is gemined, zullen er nooit meer nieuwe Bitcoins bijkomen. Dit duurt overigens wel lang: het wordt namelijk steeds ingewikkelder om de Bitcoins te minen. Pas in 2140 komt de laatste Bitcoin naar waarschijnlijkheid op de markt.
Kunnen Bitcoins opraken?
Dat is voor nu lastig te zeggen; we zullen pas met zekerheid in 2140 weten wat er gebeurt wanneer de Bitcoins opraken. Experts geloven dat over 120 jaar de transactiekosten op cryptovaluta flink zijn toegenomen. Hierdoor kan het voor miners nog steeds aantrekkelijk zijn om transacties te valideren.
Hiervoor is het wel nodig dat de Bitcoin prijs blijft toenemen en door steeds meer partijen wordt omarmd als digitale valuta. Klik hier en ontdek waarom er een grote kans bestaat dat de Bitcoin uiteindelijk faalt.
Waarom is er een limiet van 21 miljoen Bitcoins?
De oorspronkelijke bedenker van de Bitcoin, Satoshi Nakomoto, heeft dit limiet geprogrammeerd. Dit heeft hij gedaan omdat hij tegen het printen van geld is wat gebeurt bij bijvoorbeeld de euro en dollar. Door het aantal Bitcoins te beperken, is de Bitcoin schaars waardoor deze over een langere periode in waarde zou moeten toenemen. Hierdoor zou er geen inflatie moeten plaatsvinden, waardoor de Bitcoin haar waarde kan vasthouden.
Hiervoor heeft hij ook het principe van Bitcoin halving bedacht: miners ontvangen hierdoor een steeds kleinere beloning voor hun activiteiten. Hierdoor moet er steeds harder gewerkt worden voor het vrijkomen van een nieuwe Bitcoin. Dit draagt natuurlijk bij aan de schaarste van de Bitcoin.
Verloren Bitcoins
De Bitcoin kan ook op een andere manier opraken. Naar schatting is zo’n 30% van de Bitcoins namelijk ontoegankelijk. Wanneer gebruikers hun wachtwoord verliezen, kunnen ze nooit meer bij hun Bitcoins. Dit percentage zal over tijd alleen maar toenemen, waardoor de Bitcoin nog schaarser wordt.
Kan dit Bitcoin echt helemaal verdwijnen?
De Bitcoin kan eigenlijk nooit helemaal volledig verdwijnen. Zelfs wanneer de Bitcoin verboden wordt of de populariteit daalt, kunnen gebruikers hun Bitcoins op USB sticks verbergen.
Ook wanneer het aantal beschikbare Bitcoins afneemt, kunnen mensen alsnog in delen van een Bitcoin handelen. Je kunt een Bitcoin namelijk weer opdelen in veel kleinere mini Bitcoins. Je kunt gerust 0,00000001 BTC naar iemand sturen.
Ten slotte is het ook mogelijk dat er heel iets anders gebeurt nadat de laatste Bitcoin gemined is. Het netwerk kan namelijk worden aangepast, waardoor er plotseling toch weer meer Bitcoins bijkomen. Niemand weet precies wat de toekomst van de Bitcoin is. Gelukkig hoeft onze generatie zich daar niet druk over te maken, dus laat het je niet tegenhouden om zelf in Bitcoins te beleggen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!