Kan de Bitcoin failliet gaan / falen?

De toekomst van de Bitcoin is nog onzeker. Toch wil je als enthousiaste belegger waarschijnlijk weten of de Bitcoin een goede toekomst voor de boeg heeft met steeds hogere koersen. In dit artikel onderzoeken we daarom of de Bitcoin kan falen.

Kan de Bitcoin falen?

Ja, dat kan zeker. Er is zelfs een behoorlijk grote kans dat de Bitcoin in de toekomst faalt. De Bitcoin is in vergelijking met andere cryptomunten namelijk helemaal niet zo goed.

De markt van de cryptocurrencies is vergelijkbaar met de situatie op het internet in de jaren 90. De achterliggende techniek, de blockchain, is enorm veelbelovend en blijft bestaan. Ook cryptomunten zullen steeds populairder worden. Maar of de Bitcoin DE cryptomunt blijft? Dat is maar de vraag…

In dit artikel bespreken we verschillende redenen waarom de Bitcoin in de toekomst failliet kan gaan. Het is belangrijk dat je de ontwikkelingen goed in de gaten houdt: op die manier voorkom je dat je een fors bedrag verliest met je lange termijn investering in de Bitcoin.

dot com bubbel

Na de opkomst van het internet zag je dat veel revolutionaire bedrijven het na 2001 niet overleefden

Probleem 1: geen onderliggende waarde

Een groot probleem van de Bitcoin is dat er geen onderliggende waarde is. Wanneer je een aandeel koopt, dan weet je wat erachter zit. Je bent als aandeelhouder mede-eigenaar van het bedrijf en je krijgt in veel gevallen zelfs een deel van de winst in de vorm van dividend.

Zelfs wanneer je traditioneel fiat geld bezit, zit er waarde achter. Deze valuta’s worden namelijk ondersteund door de overheid waardoor er een soort waardegarantie achterzit.

Bij de Bitcoin is dit anders: de prijs komt volledig tot stand doordat iemand anders het wil betalen. Je kunt echter bar weinig met Bitcoins in de echte wereld. Wanneer mensen de munt niet meer willen hebben, kan de koers dan ook fors dalen en faalt de munt.

Probleem 2: geen stabiliserende werking

Veel Bitcoin enthousiastelingen zijn blij met de beperkte inmenging van de overheid wanneer we het over de Bitcoin hebben. Ze stellen dat dit het mogelijk maakt om volledig je eigen baas te zijn over je geld zonder dat een andere partij je transacties kunt beïnvloeden.

Op papier is dit mooi, maar dit voegt ook weer een risico toe aan de Bitcoin. Er is namelijk geen stabiliserende factor waardoor de cryptomunt op het moment onbruikbaar is als geld.

De overheid gebruikt namelijk allemaal instrumenten om de euro zo stabiel mogelijk te houden, waardoor we deze betrouwbaar kunnen gebruiken voor het kopen en verkopen van goederen. De Bitcoin is enorm volatiel juist door een gebrek aan stabiliserende werking. Hierdoor zullen we ook niet snel producten met prijskaartjes in Bitcoins zien.

Probleem 3: politieke druk

Een andere reden waarom de Bitcoin kan falen, is politieke druk. De Bitcoin is in concurrentie met nationale valuta’s zoals de euro en de dollar. Maar hoe waarschijnlijk is het nu dat de centrale banken hun eigen valuta’s opzeggen en opeens overschakelen naar de Bitcoin.

Overheden houden van controle; tot op een bepaald niveau is dit zelfs nodig om belastingen te kunnen innen. Het is dan ook waarschijnlijker dat landen hun eigen cryptovaluta’s gaan introduceren wanneer Bitcoins populairder worden. Dit kan een reden zijn waardoor de Bitcoin faalt en instort.

Probleem 4: beperkte schaalbaarheid

Een ander probleem van de Bitcoin is de beperkte schaalbaarheid. Binnen het gebruikte consensus algoritme is er steeds meer rekenkracht nodig om een blok toe te voegen. Ook wordt de gehele blockchain steeds groter. Hierdoor neemt het aantal partijen die aan mining doen af, waardoor de munt eigenlijk steeds centraler wordt.

Je ziet de gevolgen van de beperkte schaalbaarheid ook terug in de betaalsnelheid. Visa kan gerust duizenden transacties aan per seconde terwijl de Bitcoin blijft steken op zo’n 8 transacties. Dit staat de groei en toekomst van de Bitcoin natuurlijk in de weg kan leiden tot de ondergang van de munt.

Probleem 5: geen duurzame munt

Een ander probleem van de Bitcoin is dat deze alles behalve duurzaam is. Dit komt doordat er constant een grote groep miners enorm veel rekenkracht gebruiken om transacties te keuren. Hiervoor is natuurlijk veel energie nodig. Een deel van deze energie is afkomstig van duurzame bronnen, maar er worden ook veel fossiele brandstoffen voor verbrand.

In een tijd waar klimaatproblemen steeds centraler staan is dit natuurlijk een groot probleem. Elon Musk besloot bijvoorbeeld te stoppen met het accepteren van betalingen in Bitcoin vanwege de duurzaamheidsproblemen. Wanneer steeds meer partijen Bitcoin de rug toekeren, kan de cryptomunt zeker falen.

Elon Musk Tweet

Probleem 6: veiligheidsproblemen

Een laatste, groot probleem van de Bitcoin zijn de beveiligingsproblemen. De Bitcoin gaat alleen massaal omarmd worden, wanneer deze net zo veilig is als ons huidige bankensysteem. Hackers kraken echter nog regelmatig exchanges, waardoor klanten hun volledige tegoeden kunnen verliezen. Bovendien zijn transacties niet omkeerbaar, waardoor fraude minder goed verholpen kan worden. Dit lijkt me een ander argument voor het kunnen falen en failliet gaan van de Bitcoin.

Wat is de toekomst van de Bitcoin?

Om te voorspellen wat de toekomst van de Bitcoin is, moeten we de problemen behandelen op verschillende tijdspannes. In de nabije toekomst kan er van alles gebeuren: dit komt doordat de Bitcoin vooral waarde heeft doordat veel mensen erin speculeren. Ze geloven dat de Bitcoin de toekomst is en andere cryptomunten zijn nog niet zo bekend. Hierdoor kan de Bitcoin nog gerust een paar keer over de kop gaan.

Toch denk ik niet dat Bitcoin de valuta van de toekomst is. Bitcoin is meer de Myspace van de sociale netwerken: het is een mooie start, maar niet de overheerser. De cryptomunt van de toekomst, is wellicht een munt die we nu nog niet kennen. Een cryptomunt die duurzamer, sneller en veiliger is dan de Bitcoin.

Dit lijkt me geen onrealistisch streven, aangezien er nu al genoeg cryptomunten zijn die superieur zijn aan de Bitcoin. Het enige wat de Bitcoin mee heeft, is dat het de eerste was.

Veelgestelde vragen

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de Bitcoin helemaal verdwijnt. Zelfs wanneer de koers fors daalt, zullen er nog altijd mensen zijn die in ieder geval een klein bedrag voor de Bitcoin willen neerleggen. De Bitcoin kan echter wel haar dominante positie verliezen: dit gebeurt wanneer de massa een beter alternatief omarmen.

De politiek kijkt met arendsogen naar de Bitcoin. Dit is niet vreemd, wanneer je bedenkt dat het door de anonimiteit van de munt makkelijker is om je geld te verbergen of criminele activiteiten uit te voeren. Sommige overheden hebben de Bitcoin ondertussen dan ook al verboden.

Het lijkt me echter niet waarschijnlijk dat Nederland de Bitcoin helemaal zal verbieden. In Nederland vinden we vrijheid erg belangrijk en het bezitten van cryptomunten zoals de Bitcoin moet dan ook een keuze zijn.

Toch kan de overheid het verhandelen van cryptomunten wel beperken. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld dezelfde eisen te stellen aan crypto exchanges als aan banken.

Wanneer de Bitcoin officieel toch wordt verboden, zijn er nog genoeg manieren om Bitcoins te kopen. Dit zie je ook in China: juist doordat de Bitcoin decentraal is kan het eigenlijk niet helemaal verboden worden. Wel wordt het dan moeilijker om ooit uit te groeien tot geaccepteerde munt.

Absoluut, de Bitcoin zal ook nog regelmatig instorten. In 2018 zakte de koers bijvoorbeeld met 80% en ook in 2021 zakte de koers 50%. Al sinds de lancering van de Bitcoin zie je dat de cryptokoers constant instort.

Of de Bitcoin koers ook permanent kan instorten? Dat zie ik ook nog wel gebeuren. Wanneer een andere cryptomunt de kroon overneemt, kan de Bitcoin permanent in waarde dalen.

De Bitcoin zelf is bijzonder lastig te hacken. Tot de komst van de kwantumcomputers zie ik dit dan ook niet gebeuren. Alleen wanneer één partij 51% van het netwerk zou overnemen, lukt het om de Bitcoin te hacken.

Dit neemt niet weg dat JOUW Bitcoins gehackt kunnen worden. Beveilig je Bitcoins daarom goed en neem voldoende voorzorgsmaatregelen. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe je ervoor zorgt dat je veilig Bitcoins koopt & verkoopt.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *