Is het in 2024 te laat om te investeren in de Bitcoin?

De vraag die ik dit jaar misschien wel het meest krijg is of het in 2024 te laat is om te investeren in de Bitcoin. Grappig genoeg stelden mensen mij deze vraag ook toen de koers nog € 100, € 1000 of € 10.000 bedroeg. In dit artikel bespreek ik waarom het misschien wel helemaal niet te laat is om zelfs nu Bitcoins te kopen.

Timing: helaas hebben we geen tijdmachine

Eigenlijk zijn we allemaal te laat met het kopen van de Bitcoin. Wanneer we de Bitcoin hadden gekocht bij de lancering waren jij en ik allebei miljonair geweest.

Dit betekent natuurlijk niet dat het nu geen goed idee is om Bitcoins te kopen. Met de kennis van nu had je waarschijnlijk ook Bitcoins bijgekocht toen ze € 100, € 1000 of € 10.000 waard waren.

Toch is er geen garantie: de Bitcoin kan natuurlijk net zo goed naar nul gaan wanneer een andere cryptomunt het overneemt. Een prijs van 0 euro is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.

Andere mensen denken dat het waarschijnlijker is dat de Bitcoin tonnen of miljoenen waard gaat worden. Zelf koop ik in ieder geval wat Bitcoins voor het geval dat… Hiervoor gebruik ik het cryptoplatform Bitvavo, aangezien de transactiekosten daar laag liggen. Wil je ook Bitcoins kopen? Gebruik dan de onderstaande knop om een account te openen:

Vraag en aanbod

Of het te laat is in 2024 om te investeren in de Bitcoin, zal uiteindelijk sterk afhangen van de vraag en het aanbod in de Bitcoin.

Wanneer steeds meer grote organisaties Bitcoins opkopen, kan de prijs verder doorstijgen. Crypto kenners houden bedrijven al Apple, Amazon en Google dan ook goed in de gaten. Toen er een gerucht kwam dat Amazon Bitcoins zou accepteren als betaalmiddel steeg de koers bijvoorbeeld direct.

Dit is overigens geen onwaarschijnlijke gebeurtenis: je ziet nu al dat bedrijven als Tesla, PayPal en Square flirten met de cryptomunt. Wanneer de Bitcoin steeds meer een plek krijgt in het echte betaalverkeer, is de kans op een stijgende koers de komende jaren alleen maar groter.

Schaarste

Waarom betalen sommige mensen tienduizenden euro’s voor een Pokémonkaart? Het antwoord is simpel: schaarste. Wanneer veel mensen iets willen hebben en het aanbod beperkt is, stijgt de prijs.

Van de Bitcoin komen er steeds minder nieuwe exemplaren op de markt. Dit komt doordat de snelheid waarmee er nieuwe Bitcoins worden vrijgegeven periodiek wordt gehalveerd. Het aantal Bitcoins is sowieso maximaal 21 miljoen, waardoor de voorraad op een gegeven moment ‘op’ is.

Wanneer er vraag blijft bestaan kan dit de prijs natuurlijk flink opdrijven waardoor het ook in 2024 nog interessant kan zijn om te investeren in de Bitcoin.

De blockchain: techniek van 2024 en verder

Nog een goed punt van de Bitcoin is dat het op de blockchain draait. Het overzicht van alle transacties kan nooit worden aangepast en momenteel is het systeem als geheel niet hackbaar. Dit zijn natuurlijk krachtige kenmerken die de prijs van de Bitcoin een boost kunnen geven.

De dominante positie in 2024

Een andere reden waarom het zelfs in 2024 nog aantrekkelijk kan zijn om Bitcoins te kopen, is de dominante positie van de cryptomunt. We gebruiken Google als zoekmachine en Amazon voor online winkelen doordat ze de dominante speler zijn. Ze zijn vaak de dominante speler geworden door de eerste te zijn, en dit is de Bitcoin ook wanneer het op de cryptomunten aankomt.

Als cryptomunt is de Bitcoin technisch gezien namelijk alles behalve superieur. Door de media-aandacht is het echter wel de munt die iedereen kent. Zelfs wanneer andere cryptomunten het goed doen, zie je dat veel mensen ook wat Bitcoins kopen. De Bitcoin wordt bovendien door iedere exchange gebruikt bij de handel in andere cryptovaluta’s. De dominante positie van de Bitcoin zal dan ook niet zomaar verloren gaan.

Psychologie: fear of missing out

De media besteed steeds meer aandacht aan de Bitcoin en steeds meer mensen zijn bang om de boot te missen. Met 21 miljoen Bitcoins en 8 miljard mensen zijn er minder dan 0,003 Bitcoins beschikbaar per persoon.

Wanneer de Bitcoin steeds populairder wordt en er verhalen uitkomen van mensen die miljonair zijn geworden met de Bitcoin, zul je zien dat de koers steeds verder kan stijgen. Tot nu toe komt deze voorspelling uit: je ziet dat er na iedere crash weer een nog hogere top wordt gevormd.

Goede bescherming tegen inflatie

Een andere reden waardoor de Bitcoin in waarde kan stijgen, is dat het een uitstekende bescherming tegen inflatie kan zijn. Dit geldt vooral voor de meer instabiele regio’s, waar je ziet dat de inflatie kan oplopen tot honderden procenten. In dit soort landen zetten steeds meer mensen hun geld om in de Bitcoin; zelfs de relatief hoge volatiliteit van de Bitcoin valt dan in het niets in vergelijking met die van hun eigen valuta.

Hoe moet je dan beleggen in Bitcoins?

Na het lezen van dit artikel is het hopelijk duidelijk dat er nog volop potentie is voor de Bitcoin. Dit betekent echter niet dat je de cryptomunt in het wilde weg moet gaan opkopen. Het advies is natuurlijk nog steeds buy low, sell high. In de praktijk is dit lastig te bereiken, zeker voor mensen die de cryptomarkt niet constant volgen.

Daarom raad ik mensen vaak aan om dollar cost averaging toe te passen. Je koopt dan op verschillende momenten in tijd Bitcoins waardoor je een gemiddeld rendement kunt behalen.

Wil je in meer details leren hoe je kunt beleggen in Bitcoins? Lees dan de uitgebreide gids op de website:

Ben je te laat om Bitcoins te kopen in 2024?

Ja! Ten minste wanneer je het vergelijkt met een paar jaar geleden. Mensen in 2030 zullen misschien opnieuw de vraag stellen. Het is de vraag of de teller dan op een paar euro of op een paar ton staat. Ik heb jammer genoeg geen glazen bol en kan je dan ook niet vertellen of je in Bitcoins zou moeten investeren.

Het is in ieder geval niet per definitie te laat of vroeg om te investeren in de Bitcoin. Wel is het belangrijk om jezelf af te vragen of je bereid bent om de hoge risico’s die samenhangen met investeringen in de Bitcoin bereid bent om te dragen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *