Wat is Bitcoin?
We hebben er de afgelopen jaren ongetwijfeld allemaal al een keer van gehoord, of ze misschien ook wel zelf in het bezit (gehad). De Bitcoin is enorm populair en is in de afgelopen jaren ook regelmatig onderwerp van gesprek tijdens feestjes of op het werk. Maar wat is Bitcoin? En hoe werkt het?
Wat is de bitcoin?
De Bitcoin is een digitale valuta die begin 2009 is gecreëerd. Bitcoin is ontstaan uit een idee van een onbekende ontwikkelaar, die in een uitgebreid plan beschreef hoe Bitcoin zou gaan moeten werken. Niemand weet wie deze persoon is en zijn naam Satoshi Nakamoto is duidelijk een pseudoniem.
Bitcoin biedt de voordelen van lagere transactiekosten dan traditionele online betalingsmechanismen en wordt beheerd door een gedecentraliseerde autoriteit. Dit in tegenstelling tot door de SEC en overheden gecontroleerde aandelen en valuta’s. Dit maakt beleggen in Bitcoin dan ook interessant, maar ook volatiel.
Zelf geld verdienen met bitcoins
Wist je dat je zelf geld kunt verdienen met bitcoins? Dit doe je door te speculeren op koersstijgingen en koersdalingen van de cryptomunt. Wil je weten hoe je zelf kunt speculeren op het koersverloop van de munt? Lees dan ons artikel beleggen in Bitcoins:
Waar vind je de bitcoin?
Er zijn geen fysieke bitcoins, alleen berekeningen in een cloud, waar honderden duizenden computers de rekenkrachten delen om alle transacties van Bitcoin te verifiëren. Je vindt Bitcoins niet op een bankrekening of op een website. Wel kun je ze zien in je Wallet of via de broker die in Bitcoins handelt.
Bitcoins worden niet uitgegeven of ondersteund door banken of overheden. Ondanks dat Bitcoin geen wettig betaalmiddel is, scoort het hoog op populariteit en heeft het de lancering veroorzaakt van honderden andere virtuele valuta’s die gezamenlijk altcoins worden genoemd. Hierover volgt later in deze blog meer.
Bitcoin leren begrijpen
Bitcoin en het netwerk erachter is voor veel mensen een wirwar van technische informatie en vaagheden. Het is ook een onwijs ingewikkeld systeem waar heel veel technieken samenkomen.
Bitcoin is een cryptocurrency die digitaal is opgeslagen en ook digitaal kan worden gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld bij sommige webshop betalen met Bitcoin, of een andere persoon betalen met Bitcoin. In de meeste gevallen gebruiken mensen Bitcoin echter als belegging. Om Bitcoins echt te leren begrijpen is het belangrijk om te kijken naar de Blockchain techniek die hiervoor wordt gebruikt.
Zo worden Bitcoins opgeslagen
De zogenaamde Bitcoin munten die je koopt of al bezit, worden bewaard met behulp van openbare- en privé sleutels. Deze sleutels is waar de Blockchain techniek in beeld komt.
Openbare en prive-sleutels zijn lange reeksen cijfers en letters die zijn gekoppeld via het diepgaande coderingsalgoritme dat deze produceert.
De openbare sleutel dient als het adres dat wereldwijd wordt gepubliceerd en waarnaar anderen bitcoins kunnen sturen. Dit is eigenlijk een soort van PayPal account dat iedereen kan zien en waar men vervolgens geld op kan storten.
Je privésleutel en je wallet
De privésleutel is bedoeld als een wachtwoord en wordt alleen gebruikt om je transacties te autoriseren. Bitcoin-sleutels moeten niet worden verward met je Bitcoin-portemonnee (of Wallet in het Engels).
Dit is een fysiek of digitaal apparaat dat de handel in Bitcoin vergemakkelijkt. Deze stelt de gebruikers in staat het eigendom van munten te volgen. De term “portemonnee” is een beetje misleidend. Het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin betekent dat het nooit “in” een portemonnee kan worden opgeslagen, maar decentraal op een blockchain.
De werking van Bitcoin
Bitcoin is één van de eerste digitale valuta’s die peer-to-peer-technologie gebruikt om directe betalingen mogelijk te maken. De verschillende mensen en bedrijven die deelnemen aan het Bitcoin-netwerk, ook wel bekend als “miners”, worden gemotiveerd door beloningen (de vrijgave van nieuwe bitcoin) en de lonen die in bitcoin worden betaald.
Deze zogenaamde miners kunnen worden gezien als de gedecentraliseerde autoriteit die de geloofwaardigheid van het Bitcoin-netwerk handhaaft. Iedereen kan zelf minen, als je maar de juiste GPU’s in huis hebt om deze rekenkracht aan te kunnen.
Nieuwe Bitcoins worden vrijgegeven aan de miners tegen een vast, maar periodiek dalend tarief. Dit tarief is afhankelijk van de hoeveelheid totale Bitcoins en hoe moeilijk het mining proces is geweest. Momenteel zijn er ongeveer 3 miljoen Bitcoins die nog moeten worden gedolven. Op deze manier werkt Bitcoin (en alle cryptocurrency gegenereerd via een soortgelijk proces) anders dan normale valuta.
In gecentraliseerde banksystemen, de normale valuta systemen, wordt valuta vrijgegeven met een snelheid die overeenkomt met de groei van goederen in een poging prijsstabiliteit te handhaven, terwijl een gedecentraliseerd systeem zoals Bitcoin de afgiftesnelheid vooraf en volgens een algoritme bepaalt.
Goede uitleg van de werking van bitcoins
Wat is Bitcoin minen?
Bitcoin mining is het proces waarbij Bitcoins in omloop worden gebracht. Over het algemeen vereist dit minen het oplossen van rekenkundige puzzels om een nieuw blok te ontdekken dat aan de blockchain wordt toegevoegd. Door bij te dragen aan de blockchain, voegt het minen van Bitcoin transactieoverzichten toe en verifieert ze deze.
Voor het toevoegen van blokken aan de blockchain ontvangen miners een beloning in de vorm van een paar Bitcoins. De tarieven dalen echter gestaag. De beloning was 50 nieuwe Bitcoins in 2009 en is nu 12,5 Bitcoins.
Minen steeds minder interessant
Naarmate er steeds meer Bitcoins worden gemaakt, neemt de moeilijkheid van het minen en daarmee de nodige hoeveelheid rekenkracht toe. Doordat de rekenkracht steeds sterker moet zijn en de vergoedingen steeds meer afnemen, is het steeds minder interessant om naar Bitcoin te mijnen.
Het draaien van zoveel computerkracht in eigen huis vergt veel energieconsumptie en als de Bitcoin betaling deze amper dekt, is het plezier natuurlijk snel over. Dit ondervond ook Nvidia vorig jaar. Zij zagen hun markt voor specialistische mining GPU enorm zakken en hiervoor verloren zij een groot gedeelte van die markt. Dit leidde zelfs tot tegenvallende kwartaalcijfers in kwartaal vier van 2019.
Wat is zo’n Bitcoin dan waard?
De prijs van de Bitcoin is volatiel en spring hierbij naar ongekende hoogtes, maar ook nieuwe dieptes. Alleen al in 2017 steeg de prijs van Bitcoin van ongeveer duizend dollar aan het begin van het jaar tot meer dan achttienduizend rond december. Hiermee was het rendement dat jaar meer dan veertienhonderd procent!
Hierna stortte de prijs echter in op binnen enkele jaren weer een nieuwe top neer te zetten op $60.000. Wat zal de toekomst brengen?
Hier hangt de Bitcoin prijs vanaf
De prijs van Bitcoin is erg afhankelijk van de grootte van zijn netwerk. Hoe groter het netwerk, hoe moeilijker het is om nieuwe Bitcoins te minen. Als gevolg hiervan moet de prijs van bitcoin stijgen, aangezien ook de productiekosten stijgen (denk aan stroomgebruik en nieuwe GPU systemen).
De totale verwerkingskracht van het Bitcoin-mijnbouw netwerk staat bekend als de “hash-snelheid”. Dit verwijst naar het aantal keren per seconde dat het netwerk kan proberen een hash-puzzel te voltooien die nodig is voordat een blok aan de blockchain kan worden toegevoegd.
Op de lange termijn is de kans dan ook groot dat de prijs van een Bitcoin verder zal stijgen. Toch is er ook het risico dat een andere cryptocurrency uiteindelijk de kroon overneemt. Veel andere cryptomunten bieden extra functionaliteiten en zijn in de praktijk beter te gebruiken. Bitcoin was alleen de eerste en daardoor ook nu nog steeds populairste.
Investeren in Bitcoins
Investeren in Bitcoins is een populaire manier waarop de Bitcoin wordt gebruikt. Via wallets voegen velen elke maand een gedeelte van hun inkomen toe aan Bitcoins. Het geloof dat velen hebben is dat de Bitcoin een ideale manier is om betalingen gratis te maken en om van de vaak hoge bankkosten af te komen. Daarbij is Bitcoin een veilig systeem dat constant checkt welke transacties in omloop zijn.
Bitcoin voor diversifiëring
Veel investeerders hebben Bitcoins als een verrijking van hun huidige portfolio. Hierbij kan de Cryptomunt dan ook als een welkome toevoeging worden gezien. Ook altcoins worden veel ingezet voor het diversifiëren van een portfolio.
Bitcoin is zeer volatiel en het is onmogelijk om te weten waar de prijs naartoe zal gaan. Daarom is Bitcoin een speculatieve investering die enkel een klein gedeelte van je portfolio zou moeten zijn.
Sommigen kiezen voor Bitcoin in plaats van voor een grondstof als goud of cacao. Echter is dit een eerlijke vergelijking, omdat er bij Bitcoin andere wetten gelden als bij het mijnen van goud of het telen van cacao. Bitcoin is dus geen grondstof! Het is een Cryptomunt.
Hoe begin ik met investeren in Bitcoin?
Om te beginnen met investeren in Bitcoin, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van wat Bitcoin nu eigenlijk is. Wat dat betreft geldt voor de cryptomunten hetzelfde als voor enig andere investering. Zorg dat je genoeg kennis hebt van het product, waar haar prijs vanaf hangt en hoe de verdere markt in elkaar steekt, voordat je het koopt.
In het geval van Bitcoin kun je geen bèta berekenen, jaarcijfers bekijken of andere fundamentele onderzoeken doen. Je kunt tot op zekere hoogte natuurlijk wel een technische analyse doen, maar ook dit is beperkt en zegt weinig over de middellange termijn.
Bitcoin is dan ook populair bij daytraders of korte termijn investeerders. Overige investeerders houden ze wel voor langere termijn vast in de hoop dat ze nog enorm gaan stijgen zodra ze op meer plekken worden geaccepteerd als betaalmiddel.
Vandaag starten met Bitcoin
Om zelf te beginnen met het beleggen in Bitcoin, is het verstandig om gebruik te maken van een online broker die Bitcoin aanbiedt. Hierdoor heb je snel en gemakkelijke toegang tot je munten. Begin met een laag percentage van je totale portfolio, zodat je het risico zo laag mogelijk houdt. Naarmate je meer gevoel krijgt voor Bitcoin en je vermogen wellicht groeit, kun je meer gaan investeren. Houd hierbij ook een oog op de Altcoins, waar ik later in deze blog op terug zal komen.
Je kunt er voor kiezen om Bitcoins voor de lange termijn te kopen; hiervoor is Bitvavo erg geschikt. Bij Bitvavo kan je de eerste € 1000 aan Bitcoin geheel zonder transactiekosten verhandelen. Gebruik de onderstaande knop om een account te openen bij deze partij:
Een goede broker om actief te beleggen in Bitcoins is eToro. Bij eToro kan je actief handelen in de bitcoin en in andere cryptomunten door gebruik te maken van CFD’s. Je kan met CFD’s zowel speculeren op dalende als op stijgende koersen. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demoaccount te openen bij deze broker:
Naar je wallet
Naarmate je meer Bitcoins hebt is het verstandig om deze over te zetten naar een persoonlijke wallet. Hierdoor bewaar je ze op de veiligste manier en ben je ook niet afhankelijk van je broker. Wel is het belangrijk om je wallet goed te beschermen. Het is regelmatig voorgekomen dat een hacker grote hoeveelheden bitcoins heeft gestolen.
Bitcoin investeringen, dit zijn de risico’s
Hoewel Bitcoin niet is ontworpen als een normale investering in aandelen, is het wel een enorm populaire investering. Niet alleen zijn er allerlei ETF’s die de koers van de Bitcoin proberen te spiegelen, je kunt ook in Valuta’s van Bitcoin versus altcoins beleggen. Hierbij geldt het verschil tussen deze valuta’s als basis van je investering.
Veel mensen kopen dus Bitcoin voor de investeringswaarde in plaats van de kracht als ruilmiddel. Het gebrek aan gegarandeerde waarde en digitale aard betekent echter dat de aankoop en het gebruik van bitcoins verschillende risico’s met zich meebrengt. Veel beleggers waarschuwingen zijn afgegeven door de Securities and Exchange Commission (SEC), de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) en andere instanties wat betreft Bitcoin.
Bitcoin, het is nog maar het begin
Het concept van een virtuele valuta is nog steeds nieuw. In vergelijking met traditionele investeringen heeft Bitcoin totaal geen lange geschiedenis van geloofwaardigheid. Hierdoor is het moeilijk om Bitcoin te analyseren of berekenen met delta’s of andere middelen.
Met hun toenemende populariteit worden Bitcoins elke dag minder experimenteel. Toch blijven ze in een ontwikkelingsfase en evolueren ze constant. Dit maakt het moeilijk om te zien waar de Bitcoin naartoe gaat en dit vormt een groot risico voor de investering.
Bitcoin, het risico van reguleringen
Bitcoins zijn een rivaal voor institutionele valuta en kunnen worden gebruikt voor transacties op de zwarte markt, het witwassen van geld, illegale activiteiten of belastingontduiking. Als gevolg hiervan kunnen regeringen het gebruik en de verkoop van bitcoins proberen te reguleren, beperken of verbieden. Sommige overheden hebben dat al gedaan. Andere overheden komen met verschillende regels.
Zo heeft de staat New York de regelgeving geïmplementeerd die vereist dat bedrijven die zich bezighouden met de aankoop, verkoop, overdracht of opslag van Bitcoins de identiteit van klanten vastleggen. De transacties ter waarde van tienduizend euro of meer, worden automatisch gerapporteerd aan de staat en dus aan de Amerikaanse Belastingdienst.
Dergelijke regelgevingen kunnen snel ontstaan en veranderen de effectiviteit en vrijheid van Bitcoin en daarmee dus mogelijk de waarde en legaliteit van je investering.
Hoe veilig is Bitcoin?
Zoals altijd het geval is bij nieuwe projecten, bedrijven of systemen: het kent de zogenaamde kinderziektes. Het is dan ook niet gek dat mensen deze angsten ook kennen rondom Bitcoin. De meeste personen die Bitcoin bezitten en gebruiken, hebben deze niet verkregen via mining.
In plaats daarvan kopen en verkopen ze Bitcoin en andere digitale valuta’s op een aantal populaire online markten die bekend staan als Bitcoin-exchanges of online brokers. Hierdoor bezitten de meeste mensen dus Bitcoins als investering. Hoe veilig is het om Bitcoins te hebben? Wat zijn de veiligheidsrisico’s?
Hackers
Bitcoin-uitwisselingen zijn volledig digitaal en lopen, zoals bij elk virtueel systeem, het risico op hackers, malware en operationele problemen. Als een dief toegang krijgt tot de harde schijf van een Bitcoin-eigenaar en zijn privé-coderingssleutel steelt, kan hij de gestolen Bitcoins naar een ander account overzetten. Hackers kunnen zich ook richten op Bitcoin-uitwisselingen, waardoor ze toegang krijgen tot duizenden accounts en digitale wallets waar bitcoins worden opgeslagen.
Hierbij is het problematisch dat de Bitcoin niet wordt overzien door een overheidsorgaan. De Blockchain maakt het namelijk dat alle Bitcoin-transacties permanent en onomkeerbaar zijn.
Het is net als omgaan met contant geld: elke transactie die met bitcoins wordt uitgevoerd, kan alleen worden teruggedraaid als de persoon die ze heeft ontvangen ze terugbetaalt. Er is geen derde partij of een betalingsverwerker, zoals in het geval van een bankpas of creditcard. Daardoor is er dus geen bron van bescherming als er een probleem is.
Verzekeringen voor Bitcoin
Het is tot op heden onmogelijk om je Bitcoins te verzekeren tegen diefstal of ander onrechtmatige verdwijningen van je coins. Bij aandelen en andere investeringen ben je altijd verzekerd via de broker, of via je eigen verzekering. Enkele jaren geleden waren er wel plannen om een Bitcoin verzekering aan te bieden via een aandelen verzekeraar. Echter waren de polissen hiervoor erg hoog, omdat de risico’s voor de verzekeraar vele malen groter waren.
Bitcoins ontvangen als betaling
Bitcoins kunnen worden geaccepteerd als betaalmiddel voor verkochte producten of geleverde diensten. Als je een fysieke winkel hebt, kun je Bitcoin accepteren via speciale technieken. De transacties kunnen worden afgehandeld met de vereiste hardware-terminal of alleen het portefeuille adres via QR-codes en handige apps.
Een webwinkel kan Bitcoins gemakkelijk accepteren door deze betalingsoptie gewoon toe te voegen aan de andere die het biedt, zoals Paypal of iDEAL. Voor online betalingen is een Bitcoin-handelaar tool nodig. Zo kunnen de Bitcoins gemakkelijk en veilig worden overgedragen van klant op organisatie, maar ook andersom. Betalen met Bitcoins zie je dan ook steeds vaker en het is niet gek dat mensen hier graag gebruik van maken.
Bitcoins en belastingen
In maart 2014 verklaarde de Amerikaanse Belastingdienst als eerste dat alle virtuele valuta’s, inclusief Bitcoins, als onroerend goed in plaats van als valuta zullen worden belast. Winsten of verliezen uit Bitcoins die als kapitaal worden aangehouden, zullen worden gerealiseerd als meerwaarden of verliezen. De verkoop van Bitcoins die zijn gewonnen of gekocht bij een andere partij zijn voorbeelden van transacties die kunnen worden belast.
De komst van altcoins
Sinds de komst van Bitcoin zijn er allerlei verschillende munten gekomen die inspelen op dit succes. De meeste van deze munten streven om beter en veiliger te zijn dan de Bitcoin, of om een hele andere werkwijze te hanteren. Deze munten noemt met altcoin.
Deze benaming omvat alle alternatieven voor Bitcoin. Veel altcoins proberen de waargenomen beperkingen van Bitcoin aan te pakken.
Een altcoin moet een concurrentievoordeel hebben om te slagen vergeleken met Bitcoin. Sinds het begin van Bitcoin hebben honderden altcoins zich gemeld. Het is belangrijk om een beeld te hebben van wat deze coins doen en onder welke categorieën ze vallen.
Veel van de altcoins zijn gebouwd op basis van Bitcoin. De meeste altcoins zijn dus ook peer-to-peer. Ze proberen efficiënte en goedkope manieren te bieden om transacties op internet uit te voeren. Zelfs met veel overlappende functies, variëren altcoins sterk van elkaar. Bij sommige altcoins zitten er bijvoorbeeld bedrijven achter het netwerk en bij anderen is het niet duidelijk waar de coin vandaan komt.
Verschillende Altcoins
Naarmate altcoins evolueerden, kwamen er verschillende categorieën naar voren. Enkele van de belangrijkste soorten altcoins zijn op mining gebaseerde cryptocurrencies, stabiele munten, beveiligings munten en utility munten.
Op mijnbouw gebaseerd
Deze altcoins hebben een mining-proces waarbij nieuwe munten worden gegenereerd door uitdagende problemen op te lossen om blokken te ontgrendelen. Ze lijken meer op Bitcoin dan andere altcoins. Het gros van de altcoins met hoog rendement vallen momenteel in deze categorie. Ethereum was vanaf dit jaar de bekendste op mijnbouw gebaseerde altcoin.
Stabiele munten
Stabiele minten (Stable Coins in het Engels) proberen Bitcoin te verbeteren door de volatiliteit te verminderen. In de praktijk wordt dit bereikt door de waarde van de munten te koppelen aan bestaande valuta. Populaire keuzes voor het ondersteunen van Altcoins zijn de Amerikaanse dollar, de euro en goud.
Beveiligings- munten
Deze altcoins zijn gekoppeld aan een bedrijf en ze worden vaak gelanceerd in een initiële munten aanbieding (ICO). Beveiligingstokens lijken op traditionele aandelen en ze beloven vaak een soort dividend, zoals uitbetaling of eigendom in een bedrijf. Het is voor bedrijven een effectieve manier om een tweede IPO (Initial Public Offering) te hebben met een eigen investeringsplatform, de cryptocoin.
Utility munten
Utility munten geven een claim op services en worden soms verkocht als onderdeel van een Initial Coin Offering. Filecoin is een uitstekend voorbeeld van een utility munt dat wordt aangeboden in een ICO-format. Utility munten zijn ontworpen om uitwisselbaar te zijn voor gedecentraliseerde bestaande opslagruimte.
Overzicht van altcoins
Op beleggen.info kan je informatie vinden over de bekenste altcoins. We bespreken hier de volgende cryptomunten:
- Ethereum: te gebruiken voor het opstellen van slimme contracten
- Litecoin: heeft als doel om sneller en goedkoper te zijn dan de bitcoin.
- Dash: een munt met meer privacy waarbij transacties direct bevestigd worden.
- Ripple: een volledig gedecentraliseerde munt met lage transactiekosten.
- Neo: een op Azië gerichte cryptocurrency met potentie.
- Monero: een munt waarbij anonimiteit centraal staat.
- TRON: maakt een hoger aantal transacties per seconde mogelijk.
- Stellar Lumens: voor het voordeliger maken van banktransacties.
- Cardano: een meer democratische cryptomunt.
Hoe Bitcoin begon
Al in 2008 werd de domeinnaam van bitcoin.org geregistreerd, toen nog onbeveiligd. Deze registratie werd anoniem gedaan en kon niet worden achterhaald. Enkele maanden later werd er door ene Satoshi Nakamoto een link gepost op een mailinglist, waarin hij zijn idee vertelde in combinatie met een link naar een whitepaper die het idee an Bitcoin uitlegde.
Dit leidde naar een PDF op de website waar het hele idee van Bitcoin beschreven stond. Dit was al zo gedetailleerd, dat het hele systeem nog steeds op basis van deze whitepaper functioneert. De whitepaper ging als een lopend vuurtje en binnen enkele uren hadden miljoenen mensen het gelezen. Binnen enkele weken begonnen mensen zelf te minen en op 3 januari van het volgende jaar werd het eerste Bitcoin blok gedolven.
Nadat dit blok werd gevonden en de waarde van minen werd, gingen steeds meer mensen hiermee aan het werk. Een jaar later was het aantal mijners bijna verdubbeld en begonnen mensen op grote schaal te mijnen en beleggen in Bitcoin.
Wie heeft Bitcoin uitgevonden?
Er zijn dus een hoop stappen ondernomen om Bitcoin zo groot te krijgen als deze nu is. Echter is hierbij nooit een echte naam of identiteit achtergelaten. Niemand weet wie Bitcoin heeft uitgevonden, of in ieder geval niet definitief.
Satoshi Nakamoto is de naam die wordt geassocieerd met de persoon of groep mensen die de originele Bitcoin-whitepaper in 2008 heeft uitgebracht en heeft gewerkt aan de originele Bitcoin-software die in 2009 is uitgebracht.
Het Bitcoin-protocol vereist dat gebruikers een verjaardag invoeren bij aanmelding. We weten dat Satoshi Nakamoto zich heeft geregistreerd op 5 april. In de jaren hierna hebben veel individuen zich voorgedaan als de echte mensen achter het pseudoniem, maar tot aan vandaag blijft de ware identiteit achter Satoshi onbekend.
Waarom is Satoshi anoniem?
Dat de ware identiteit van Satoshi nog niet bekend is, is duidelijk. Echter is de echte vraag: waarom is Satoshi anoniem? Er zijn twee belangrijke redenen waarom de uitvinder van Bitcoin zijn of haar identiteit geheim zou willen houden.
Een daarvan is natuurlijk privacy. Omdat Bitcoin steeds populairder is geworden en zelfs een wereldwijd fenomeen is geworden, zou Satoshi Nakamoto waarschijnlijk veel aandacht krijgen van de media en van regeringen. In het geval van die laatste partij zou dit lang niet altijd positief of aangenaam zijn.
Veiligheid
De andere reden is veiligheid. In 2009 werden al dertigduizend blokken gedolven!
Het toenmalige beloningspercentage van vijftig Bitcoins per blok maakte tot een totale uitbetaling van anderhalf miljoen Bitcoins. Dit komt vandaag de dag uit op bijna vier miljard dollar! Men kan concluderen dat alleen Satoshi en misschien een paar andere mensen tot 2009 aan het mijnen waren dat ze de meerderheid van die voorraad Bitcoin bezitten.
Iemand met zoveel Bitcoin zou een doelwit van criminelen kunnen worden, vooral omdat Bitcoins minder op aandelen lijken en meer op contant geld. Hoewel het waarschijnlijk is dat de uitvinder van Bitcoin voorzorgsmaatregelen zou nemen om door afpersing veroorzaakte overdrachten traceerbaar te maken, is anoniem blijven een goede manier voor Satoshi om de blootstelling te beperken.
Wie denkt men dat de uitvinder is?
Geef de mens een mysterie, en grote groepen duiken er direct bovenop. Je vind menig Reddit board over dit onderwerp en ook de rest van het internet staat vol met theorieën en onderzoeken over Satoshi Nakamoto. Een Amerikaans blad publiceerd in 2009 een artikel waarin werd gespeculeerd dat Nakamoto de Ierse cryptografie student Michael Clear of de economische socioloog Vili Lehdonvirta zou kunnen zijn. Echter werd er een dag later later suggereert in een ander blad, dat Nakamoto een groep van drie personen zou kunnen zijn. Deze groep zou bestaan uit Neal King, Vladimir Oksman en Charles Bry.
Onderzoek had uitgewezen dat die drie namen samen verschijnen op een octrooi over beveiligde communicatie dat twee maanden voordat bitcoin.org werd geregistreerd! Een in mei 2013 gepubliceerd artikel in de Vice, voegde meer verdachten toe aan de lijst, waaronder Gavin Andresen en de hoofdontwikkelaar van het Bitcoin-project: Jed McCaleb. Ook de beroemde Japanse wiskundige Shinichi Mochizuki staat op de lijst van eventuele uitvinders van Bitcoin.
Wie de echte uitvinder van Bitcoin is zal de komende jaren nog onbekend blijven, mits zij zelf beslissen deze informatie niet naar buiten te brengen.
Ook op het nieuws zijn ze op zoek naar de oprichter van de bitcoin.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!