Wat zijn kwartaalcijfers en hoe lees je ze?
De kwartaalcijfers kan je gebruiken om beslissingen te maken over je beleggingen in aandelen. Maar wat zijn kwartaalcijfers eigenlijk en hoe lees je ze
Wat zijn de kwartaalcijfers?
Kwartaalcijfers laten zien hoe een onderneming heeft gepresteerd aan het einde van drie maanden binnen het boekjaar. Dit zal bij bijna alle bedrijven samenvallen binnen een kalenderjaar, maar wanneer er sprake is van een gebroken boekjaar dan kan dit anders zijn.
Hoe vaak worden kwartaalcijfers gepubliceerd?
De regels over de kwartaalcijfers verschillen afhankelijk van waar het bedrijf genoteerd staat:
- Europa: een beursgenoteerd bedrijf moet minimaal één keer per half jaar cijfers delen, vaker mag.
- Amerika: een beursgenoteerd bedrijf moet elk kwartaal haar cijfers delen.
Een bedrijf heeft tot zes weken na het verstrijken van een kwartaal om haar cijfers te publiceren:
- Kwartaal 1: gaat over de periode januari-maart en wordt uiterlijk half mei gepubliceerd.
- Kwartaal 2: gaat over de periode april -juni en wordt uiterlijk half juli gepubliceerd.
- Kwartaal 3: gaat over de periode juli-september en wordt uiterlijk half oktober gepubliceerd.
- Kwartaal 4: gaat over de periode oktober-december en wordt uiterlijk half februari gepubliceerd.
Hoe kan je kwartaalcijfers gebruiken?
Jaarcijfers laten zien hoe een onderneming het in een jaar tijd heeft gedaan. Met kwartaalcijfers kan je goed analyseren of het de onderneming lukt om haar doelstellingen te behalen.
Wanneer de onderneming bijvoorbeeld aangaf dat ze veel orders verwachten binnen te halen, maar deze zijn niet terug te zien binnen de eerste kwartaalresultaten dan moet je oppassen.
Kwartaalcijfers analyseren
Voordat je kwartaalcijfers kunt analyseren, is het belangrijk om te onderzoeken wanneer ze gepubliceerd worden. Op die manier weet je wanneer je klaar moet zitten om aan de slag te gaan.
Zodra de kwartaalcijfers uitkomen, kan je deze vergelijken met de cijfers van de concurrentie. Vooral bedrijven binnen dezelfde sector lenen zich goed voor vergelijkingen.
Let bij het lezen van de kwartaalcijfers in ieder geval op de volgende cijfers:
- Omzet: In Amerika vaak revenue of sales. Stijgt de omzet in vergelijking met de voorgaande jaren?
- Nettowinst: hoeveel winst maakt het bedrijf na het aftrekken van alle kosten? Let ook op de winstmarge; dit is het percentage van de omzet dat uiteindelijk winst is.
- Winst per aandeel: hoeveel van de winst komt terecht bij één aandeel. Dit kan een goede indicatie zijn voor de hoeveelheid dividend die wordt uitgekeerd.
- Andere cijfers: bij Netflix kan je bijvoorbeeld kijken naar de groei (of krimp) van het aantal gebruikers.
Wat gebeurt er na de publicatie van de cijfers?
De publiciatie van de halfjaars & jaarcijfers gebeurt altijd met een persconferentie samen met vaak de CEO en de CFO. Hier kan je als belegger meer inzicht krijgen in de ontwikkelingen binnen de onderneming in de afgelopen maanden. Het is hierbij slim om vooral goed te letten op:
- De orderinstroom
- De schuldpositie
- De liquiditeit
Tijdens de presentatie kunnen de pers en beleggers kritische vragen stellen. Let goed op de woorden van het management; die kunnen je goede informatie geven over de prestaties van het bedrijf.
Kwartaalcijfers die de koersen van andere bedrijven beïnvloeden
Kwartaalcijfers kunnen elkaar ook beïnvloeden. Wanneer een oliebedrijf bijvoorbeeld aangeeft verliezen te hebben gedraaid door een te lage olieprijs, kunnen aandeelhouders van andere oliebedrijven uit voorzorg besluiten om hun aandelen te verkopen. Ze vrezen dan dat ook die oliebedrijven mindere prestaties neerzetten.
Dit zag je bijvoorbeeld in 2023 toen het Amerikaanse FedEx met een negatieve prognose kwam. Andere postbedrijven kregen ook direct te maken met dalende aandeelkoersen.
Verwachtingen en prognoses
De bekendmaking van kwartaalcijfers van bedrijven is iets waar iedere belegger naar uitkijkt. De gepubliceerde cijfers geven namelijk veel informatie over de prestaties van het bedrijf.
Veel betrokken partijen geven prognoses en verwachtingen voor de bekendmaking van de cijfers. Soms geeft het management van het bedrijf ook sturing over de resultaten. Deze prognoses hebben veel invloed op de uiteindelijke koersbeweging:
- Vallen de resultaten mee in verhouding met de prognose? dan stijgt de koers vaak.
- Vallen de resultaten tegen in verhouding met de prognose? dan daalt de koers vaak.
Wanneer een bedrijf goede resultaten neerzet die lager liggen dan de verwachtingen, dan kan de koers alsnog dalen. Tegelijk kan een bedrijf dat minder verlies maakt dan verwacht te maken krijgen met een stijgende aandelenkoers.
Wanneer je actief wilt speculeren op de kwartaalcijfers, dan zul je een positie moeten openen voordat de cijfers worden bekend gemaakt. Je kunt natuurlijk ook besluiten om pas een positie te openen nadat de cijfers bekend zijn gemaakt. Het is dan wel belangrijk om te onthouden dat de informatie dan publiek bekend is en dat de markt hier al op gereageerd heeft: de resultaten zijn dan al ingeprijsd.
Beleggen tijdens cijferseizoen
Je kunt juist in de periodes waarin kwartaalcijfers uitkomen goed speculeren op de beurs. De koersen reageren vaak sterk op tegenvallende en meevallende cijfers. Wil je ook actief speculeren op nieuwe kwartaalcijfers die uitkomen? Dan kan het interessant zijn om een demo te openen bij een broker:
Met een demo kan je speculatie geheel zonder risico uitproberen. Op die manier ontdek je of beleggen wat voor je is.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!