Hoe kan je de kwartaalcijfers van een aandeel analyseren?

Wanneer een bedrijf beursgenoteerd is en aandelen verkoopt dan zijn zij verplicht om iedere drie maanden de kwartaalcijfers bekend te maken aan de aandeelhouders. Met deze cijfers kan je rekening houden als je belegt in aandelen. Het is mogelijk om direct na de bekendmaking hierop in te spelen. Je kunt dan inschatten hoe de markt  op de bekendgemaakte kwartaalcijfers van het bedrijf gaat reageren.

Wat zijn de kwartaalcijfers?

Kwartaalcijfers laten zien hoe een onderneming heeft gepresteerd aan het einde van drie maanden binnen het boekjaar. Dit zal bij bijna alle bedrijven samenvallen binnen een kalenderjaar, maar wanneer er sprake is van een gebroken boekjaar dan kan dit anders zijn.

De cijfers worden doorgaans twee tot zes weken na het einde van het kwartaal gepubliceerd. Wanneer de cijfers verrassend zijn, kunnen de beurskoersen plotseling fors schommelen.

Hoe kan je kwartaalcijfers gebruiken?

Jaarcijfers laten zien hoe een onderneming het in een jaar tijd heeft gedaan. Met kwartaalcijfers kan je goed analyseren of het de onderneming lukt om haar doelstellingen te behalen. Wanneer de onderneming bijvoorbeeld aangaf dat ze veel orders verwachten binnen te halen, maar deze zijn niet terug te zien op de eerste kwartaalresultaten dan moet je oppassen.

Beleggen tijdens cijferseizoen

Je kunt juist in de periodes waarin kwartaalcijfers uitkomen goed speculeren op de beurs. De koersen reageren vaak sterk op tegenvallende en meevallende cijfers. Wil je ook actief speculeren op nieuwe kwartaalcijfers die uitkomen? Dan kan het interessant zijn om een demo te openen bij een broker:

Met een demo kan je speculatie geheel zonder risico uitproberen. Op die manier ontdek je of beleggen wat voor je is. Pas zodra je winstgevend belegt, kan je besluiten om geld te storten op je rekening om met echt geld aan de slag te gaan.

Kwartaalcijfers analyseren

Voordat je kwartaalcijfers kunt analyseren, is het belangrijk om te onderzoeken wanneer ze gepubliceerd worden. Op die manier weet je wanneer je klaar moet zitten om aan de slag te gaan.

Zodra de kwartaalcijfers uitkomen, kan je deze vergelijken met de cijfers van de concurrentie. Vooral bedrijven binnen dezelfde sector lenen zich goed voor vergelijkingen.

Wanneer je actief wilt speculeren op de kwartaalcijfers, dan zul je een positie moeten openen voordat de cijfers worden bekend gemaakt. Je kunt natuurlijk ook besluiten om pas een positie te openen nadat de cijfers bekend zijn gemaakt. Het is dan wel belangrijk om te onthouden dat de informatie dan publiek bekend is en dat de markt hier al op gereageerd heeft.

Wat gebeurt er na de publicatie van de cijfers?

De CEO en de CFO houden vaak een persconferentie. Hier kan je als belegger meer inzicht krijgen in de ontwikkelingen binnen de onderneming in de afgelopen maanden. Het is hierbij slim om vooral goed te letten op:

  • De orderinstroom
  • De schuldpositie
  • De liquiditeit

Kwartaalcijfers die elkaar publiceren

Kwartaalcijfers kunnen elkaar ook beïnvloeden. Wanneer een oliebedrijf bijvoorbeeld aangeeft verliezen te hebben gedraaid door een te lage olieprijs, kunnen aandeelhouders van andere oliebedrijven uit voorzorg besluiten om hun aandelen te verkopen. Ze vrezen dan dat ook die oliebedrijven mindere prestaties neerzetten.

Verwachtingen en prognoses

De bekendmaking van kwartaalcijfers van bedrijven is iets waar iedere belegger naar vooruit kijkt. Zeker mensen die in aandelen op de lange termijn willen beleggen moeten hier aandachtig naar kijken. Aan de cijfers over de omzet en winst van het afgelopen kwartaal kan je namelijk zien of het de goede kant opgaat met een bedrijf. Voordat de bekendmaking eenmaal daar is zal men echter al ideeën hebben wat er precies bekendgemaakt gaat worden. Menig betrokken partij zal voor de tijd hun prognoses en verwachtingen uitspreken.

De verwachtingen en prognoses die mensen hebben voor het bekendmaken van de kwartaalcijfers zijn in de meeste gevallen best accuraat. Gedurende het jaar is immers van veel bedrijven al bekend waar zij zich de afgelopen periode mee bezig hebben gehouden. Zijn ze bijvoorbeeld bezig met een uitbreiding in een bepaald deel van de wereld omdat de omzet hier snel groeit? Of is er een ander bedrijf overgenomen om in een bredere markt actief te zijn?

Kwartaalcijfers beleggen

Bekendmaking van kwartaalcijfers

Op de verwachtingen en prognoses kan je als belegger in aandelen al inspelen. Als je dit doet dan kan je vaak de beste beleggingsresultaten behalen. Er is wel een hoger risico aan verbonden want de uiteindelijke cijfers zijn nog niet definitief duidelijk. Volledige zekerheid over de kwartaalcijfers heb je pas na de officiële bekendmaking. Op dat moment moet je snel op de kwartaalcijfers inspelen om hier voordeel uit te halen.

Wanneer uit de kwartaalcijfers van een bedrijf blijkt dat hun winst of omzet enorm gestegen is in de laatste drie maanden dan betekent dit in veel gevallen dat er een stijging van de aandelenkoers aan zit te komen. Dit is ook het geval als de cijfers hoger uitvallen dan in de prognoses werd verwacht. De koers van het aandeel zal dan waarschijnlijk stijgen. Beleggers zullen namelijk reageren op de gunstige cijfers en de aandelen worden daardoor meer gekocht.

Inspelen op de resultaten

Mocht het tegenovergestelde resultaat bekend worden gemaakt op de financiële presentatie van het bedrijf, dan kan je ook een andere reactie van beleggers verwachten. Tegenvallende resultaten zorgen ervoor dat mensen hun aandelen liever van de hand doen. Zij zien het dan niet meer zitten vanwege de potentieel slechte toekomst van het bedrijf. Het resultaat is een daling van de koers en ook hier kan je als belegger op inspelen. Je kan dan short gaan in aandelen en dan verdien je juist geld bij een dalende koers.

Overigens hoeven negatieve kwartaalcijfers niet gegarandeerd een dergelijk voorspelbaar effect te hebben. Het gaat vooral om wat de aandeelhouders van het bedrijf verwachten om te horen. Mochten de omzet- en winstcijfers tegenvallen dan hoeft dit nog niet te betekenen dat het bedrijf niet op koers ligt voor hun toekomstplannen.

Sommige bedrijven hebben in de eerste jaren op de beurs niet als doel om grote winst te maken. De beursgang van een bedrijf is meestal gericht op het binnenhalen van geld om investeringen te kunnen doen. Al het binnengehaalde geld wordt in dat geval geïnvesteerd om doelen in de toekomst te realiseren. De kwartaalcijfers zijn voor deze bedrijven meestal negatief, maar dit is volledig naar de verwachting van beleggers.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *