Rekening houden met de kwartaalcijfers

Wanneer een bedrijf beursgenoteerd is en aandelen verkoopt dan zijn zij verplicht om iedere drie maanden de kwartaalcijfers bekend te maken aan de aandeelhouders. Met deze cijfers kan je rekening houden als je belegt in aandelen. Het is mogelijk om direct na de bekendmaking hierop in te spelen. Voor mensen die beleggen in aandelen CFD’s draait het in dit geval vooral om het inschatten hoe de markt op de bekendgemaakte kwartaalcijfers van het bedrijf gaat reageren.

Verwachtingen en prognoses

De bekendmaking van kwartaalcijfers van bedrijven is iets waar iedere belegger naar vooruit kijkt. Zeker mensen die in aandelen op de lange termijn willen beleggen moeten hier aandachtig naar kijken. Aan de cijfers over de omzet en winst van het afgelopen kwartaal kan je immers zien of het de goede kant opgaat met een bedrijf. Voordat de bekendmaking eenmaal daar is zal men echter al ideeën hebben wat er precies bekendgemaakt gaat worden. Menig betrokken partij zal voor de tijd hun prognoses en verwachtingen uitspreken.

De verwachtingen en prognoses die mensen hebben voor het bekendmaken van de kwartaalcijfers zijn in de meeste gevallen best accuraat. Gedurende het jaar is immers van veel bedrijven al bekend waar zij zich de afgelopen periode mee bezig hebben gehouden. Zijn ze bijvoorbeeld bezig met een uitbreiding in een bepaald deel van de wereld omdat de omzet hier snel groeit? Of is er een ander bedrijf overgenomen om in een bredere markt actief te zijn?

Kwartaalcijfers beleggen

Bekendmaking van kwartaalcijfers

Op de verwachtingen en prognoses kan je als belegger in aandelen al inspelen. Als je dit doet dan kan je vaak de hoogste winsten behalen. Er is wel een hoger risico aan verbonden want de uiteindelijke cijfers zijn nog niet definitief duidelijk. Volledige zekerheid over de kwartaalcijfers heb je pas na de officiële bekendmaking. Op dat moment moet je snel op de kwartaalcijfers inspelen om hier voordeel uit te halen.

Wanneer uit de kwartaalcijfers van een bedrijf blijkt dat hun winst of omzet enorm gestegen is in de laatste drie maanden dan betekent dit in veel gevallen dat er een stijging van de aandelenkoers aan zit te komen. Dit is ook het geval als de cijfers hoger uitvallen dan in de prognoses werd verwacht. Een slimme zet is op dat moment om te beleggen in CFD’s die inspelen op een stijging van een aandeel. Beleggers zullen namelijk gaan reageren op de gunstige cijfers en de aandelen wordt hierdoor meer in trek.

Inspelen op de resultaten

Mocht het tegenovergestelde resultaat bekend worden gemaakt op de financiële presentatie van het bedrijf dan kan je ook een andere reactie van beleggers verwachten. Tegenvallende resultaten zorgen ervoor dat mensen hun aandelen liever van de hand doen. Zij zien het dan niet meer zitten vanwege de potentieel slechte toekomst van het bedrijf. Het resultaat is een daling van de koers en ook hier kan je aan verdienen met het beleggen in CFD’s. Je kan immers short gaan in aandelen en dan verdien je juist geld bij een dalende koers.

Overigens hoeven negatieve kwartaalcijfers niet gegarandeerd een dergelijk voorspelbaar effect te hebben. Het gaat vooral om wat de aandeelhouders van het bedrijf verwachten om te horen. Mochten de omzet en winstcijfers tegenvallen dan hoeft dit nog niet te betekenen dat het bedrijf niet op koers ligt voor hun toekomstplannen.

Sommige bedrijven hebben in de eerste jaren op de beurs niet als doel om grote winst te maken. De beursgang van een bedrijf is immers meestal gericht op het binnenhalen van geld om investeringen te kunnen doen. Al het binnengehaalde geld wordt in dat geval geïnvesteerd om doelen in de toekomst te realiseren. De kwartaalcijfers zijn voor deze bedrijven meestal negatief, maar dit is volledig naar de verwachting van beleggers.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!