Hoe kan je beleggen in Cardano?

Cardano is een veelbelovende en goed presterende cryptomunt. In de periode januari tot mei 2021 is de crypto bijvoorbeeld meer dan 1000% in waarde gestegen. Hoe kan je nu eigenlijk zelf beleggen in Cardano en waar moet je op letten wanneer je begint met investeren? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt!

Hoe kan je beleggen in Cardano?

Er zijn twee manieren waarop je in Cardano kunt investeren. Je kunt ervoor kiezen om voor de lange termijn in Cardano te investeren door de crypto te kopen of je kunt actief speculeren op het prijsverloop.

Waar kan je Cardano zelf kopen?

Sommige beleggers vinden het een fijn idee om zelf cryptomunten te bezitten. Je kunt bijvoorbeeld periodiek een vast bedrag investeren in Cardano: op die manier stap je zowel op gunstige als minder gunstige momenten in. Voor het kopen van een crypto zoals Cardano heb je een account nodig bij een broker.

Een goede partij om Cardano en ook andere munten te kopen is Bitvavo. Bij deze aanbieder kan je eenvoudig met iDEAL de cryptomunt kopen en op je account zetten. Je betaalt bij deze Nederlandse aanbieder nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten en over je eerste € 1000 betaal je sowieso geen transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om direct te beginnen met het kopen van munten:

Actief beleggen in Cordano

Je kunt actief beleggen in de koers van Cardano door de munt te kopen en verkopen. De koersen van cryptomunten zijn doorgaans erg volatiel.

Bij eToro kan je al vanaf 50 euro actief handelen in de munt. Dankzij de demo functionaliteit is het mogelijk om te oefenen, zodat je kan bekijken of deze manier van beleggen ook bij jou past. Gebruik de onderstaande knop om de mogelijkheden gratis uit te proberen door middel van een demoaccount:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link. 

Wat is Cardano?

Voordat je besluit om Cardano te kopen of verkopen, is het verstandig om je te verdiepen in wat Cardano precies is. Cardano is een cryptomunt of digitale valuta. Net zoals de Bitcoin kan je ook door middel van de Cardano betalingen uitvoeren. Wel biedt deze munt wat unieke extra kenmerken.

Hieronder bespreken we wat de extra voordelen van de Cordano cryptomunt zijn:

Meer veiligheid dankzij code tests

Bij cryptomunten is de veiligheid erg belangrijk. Cardano is een platform waarbij de code uitgebreid getest wordt. Dit is mogelijk doordat er gebruik wordt gemaakt van open source code. Hierdoor kan de code uitgebreid getest worden door verschillende programmeurs. Dit voorkomt dat er voor miljoenen euro’s aan digitale munten worden gestolen. Door deze uitgebreide tests, ligt de veiligheid van de Cordano extra hoog.

Meerdere lagen

Een ander uniek kenmerk van Cardano, is dat er meerdere lagen zijn. Bij de Bitcoin wordt er opgeslagen waar een munt vandaan komt en waar deze heen moet. Bij de Ethereum wordt hier nog zogenaamde metadata aan toegevoegd. Deze metadata kan gebruikt worden voor het maken van slimme contracten waarbij er extra informatie over de transactie wordt bijgevoegd. Dit gaat echter ten koste van de privacy van de transactie.

Bij Cardano zijn deze twee lagen gescheiden. Hierdoor kan de transactie plaatsvinden zonder de metadata. Hierdoor is het bijvoorbeeld makkelijker om onderhoud uit te voeren op het netwerk. Er kan dan aan één laag gewerkt worden, zonder dat de andere laag beïnvloed wordt.

Geen mining

Het is niet mogelijk om Cardano te minen zoals dat bij veel andere cryptomunten wel een mogelijkheid is. Gebruikers ontvangen de Cardano aan de hand van het aantal tokens dat je hebt en niet aan de hand van de rekenkracht. Dit is een stuk energievriendelijker. Als je duurzaam wilt beleggen, dan kan het dus aantrekkelijk zijn om in een cryptomunt als Cardano te investeren.

De democratie staat centraal

Bij de Cardano kunnen alle gebruikers meestemmen over ontwikkelingen rondom de munt. Wanneer je democratie belangrijk vindt, dan kan dit een reden zijn om de munt te kopen. Wel brengt dit een risico met zich mee. Net zoals bij aandelen, zijn ook cryptomunten vaak niet in de handen van de mensen die er het meeste van af weten. Het is dan ook de vraag of beleggers staan te springen op een groep amateurs die de toekomst van Cardano kunnen bepalen.

Wel zorgt dit systeem ervoor dat de kans op een split veel lager ligt. Mensen hebben namelijk al de mogelijkheid om mee te denken en werken aan het systeem. Voordat je gaat beleggen in Cardano is het verstandig om de laatste ontwikkelingen na te gaan.

Beleggen in Cordano

Wat zijn de voordelen van Cardano?

Voordat je blind je geld investeert in de cryptomunt Cordano, wil je waarschijnlijk weten wat de voordelen van deze cryptomunt zijn. Hieronder beschrijven we meerder redenen waarom het interessant kan zijn om ADA te kopen.

Wetenschappelijke benadering

Een goede reden om in Cardano te investeren, is dat de cryptomunt gebruikmaakt van een wetenschappelijke benadering om de techniek te verbeteren.

Extra functies

In vergelijking met de Bitcoin biedt Cardano de nodige nuttige, extra functies. Het Cardano platform maakt het bijvoorbeeld mogelijk om slimme contracten op te stellen waarmee je zonder de tussenkomt van bijvoorbeeld een notaris een huis van eigenaar kunt laten wisselen. Deze functionaliteiten zijn erg vergelijkbaar met die van Ethereum.

Verifiëren van transacties

Wanneer je ADA-tokens bezit, kan je die inzetten om transacties te verifiëren. Je ontvangt hiervoor weer een beloning in de vorm van extra ADA-tokens. Deze manier van verificatie is goed voor het milieu en bovendien schaalbaarder. Deze manier van het verifiëren van transacties wordt ook wel Proof of Stake genoemd.

Ook kan je als houder van Cardano tokens meestemmen over toekomstige ontwikkelingen.

Sterke beveiliging

Er bestaan twee lagen binnen de Cardano blockchain. Op de Cardano Settelement Layer (CSL) worden de transacties uitgevoerd en op de Cardano Computation Layer (CCL) kunnen slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties actief zijn.

Schaalbaarheid

Cardano is veel schaalbaarder dan Ethereum: je kunt op het Cardano dan ook meer transacties per seconde uitvoeren. Deze extra schaalbaarheid wordt behaald door gebruikt te maken van het zogenaamde Ouroborus-protocol.

Wat zijn de nadelen van een belegging in Cardano?

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan beleggingen in cardano. In dit deel van het artikel bespreken we de nadelen van investeren in Cardano.

Macht ligt bij grote tokenhouders

Wanneer iemand meer tokens bezit, dan kan die persoon meer invloed uitoefenen op de besluitvoering. Hierdoor kan de ontwikkeling sterk bepaald worden door een kleinere groep mensen. Zeker bij blockchain waar decentrale systemen kenmerkend zijn, is dit niet ideaal.

Volatiel

Net zoals andere crypto’s is Cardano erg volatiel en daarmee ook risicovol. In 2018 werd er bijvoorbeeld een top neergezet, maar de koers zakte daarna binnen enkele weken naar € 0,12. Wanneer je op het verkeerde moment instapt in Cardano kan je dan ook bijna je volledige inleg verliezen.

Trage doorlooptijd

Het uitvoeren van een transactie met Cardano kan lang duren. Dit is natuurlijk niet ideaal voor een cryptomunt in een tijd waar snelheid steeds belangrijker wordt.

Beste strategie voor het kopen van Cardano

Zelf geloof ik erg in de dollar cost averaging strategie. Het idee hierachter is dat je periodiek een vast bedrag investeert in een serie effecten. Je kunt deze strategie prima toepassen op cryptocurrencies: je kan dan bijvoorbeeld 5 procent van al je beleggingen in crypto stoppen en daarvan 1% elke maand investeren in Cardano.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld; het is belangrijk om een plan op te stellen dat perfect bij je eigen situatie past. Beleggen zonder plan is nooit een goed idee.

Wat heb je nodig om Cardano te kopen?

Je hebt niet veel nodig om Cardano te kopen nadat je een account hebt geopend bij een crypto broker. Naast een computer met een internetverbinding heb je een IBAN rekening nodig en een identiteitsbewijs. De rekening heb je nodig om met iDEAL geld op je account te storten en je persoonsbewijs om te bewijzen wie je bent. Dit laatste is nodig om te voorkomen dat mensen crypto’s gebruiken voor het witwassen van geld.

Enkele laatste tips

Het verschil tussen iemand die geld verdient met beleggen in Cardano en iemand die dat niet doet, is een slimme strategie. Er is niet één unieke manier waarop je positieve resultaten kunt neerzetten met beleggingen in Cardano. We zijn er duidelijk foute manieren. Je moet in ieder geval niet de volgende dingen doen:

  • Willekeurig Cardano cryptomunten kopen en verkopen
  • Zonder plan je munten verkopen bij een forse daling
  • Kopen wanneer de munt populair is en heel hoog staat

Het is over het algemeen slim om het tegenovergestelde van de massa te doen. Hebben veel mensen Cardano munten gekocht? Dan is het wellicht slim om de munt juist te verkopen. Geen enkel financieel instrument stijgt oneindig lang en de Cardano cryptomunt is daar zeker geen uitzondering op.

Is het verstandig om te beleggen in Cardano?

Wanneer je een investering in een crypto overweegt, is het altijd verstandig om te onderzoeken of deze echt wat toevoegt aan de vele honderden andere crypto’s die er al bestaan. We kunnen in ieder geval concluderen dan de Cardano blockchain echt uniek is: de vele verbeteringen en de mogelijkheid om slimme contracten toe te passen maken het dan ook een project met succes.

Bovendien is Cardano net zoals de Bitcoin een munt die steeds schaarser zal worden. Er is namelijk een maximaal aanbod van 45.000.000.000 munten. Wanneer de vraag blijft toenemen en het aantal munten in de circulatie juist afneemt, neemt de kans toe dat de prijs van Cardano zal stijgen.

Wanneer je besluit om te investeren in Cardano en andere crypto’s is het belangrijk om altijd te onthouden dat crypto’s enorm speculatief en daardoor risicovol zijn. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen en stop er slechts een klein deel van je vermogen in.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *