Wat is duurzaam beleggen en hoe doe je het?

Een duurzame belegging – ook wel groene belegging genoemd – is een investering in ondernemingen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.  De investeringskeuzes van de geldvertrekker worden, naast het rendement van de belegging, beïnvloed door het duurzaamheidbeleid van een bedrijf. Bij groen of duurzaam beleggen spelen de effecten van het ondernemen op milieu en maatschappij dus een belangrijke rol.

Maar wat is duurzaam?

duurzaam beleggenDe basis van duurzaam beleggen lijkt daarmee duidelijk. Maar wat is nu duurzaam en wat niet? In de praktijk blijkt dit lastig vast te stellen. Wat de één immers duurzaam vindt, is dat voor de ander absoluut niet. Het soort bedrijven waarin je het beste kunt beleggen, hangt dan ook nog wel eens af van je doelstelling.

Sommige mensen kiezen voor duurzaam beleggen, omdat ze ethische waarden belangrijk vinden. Ze willen geen geld verdienen over de ruggen van anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die wapens produceren, slavenarbeid gebruiken of sigaretten produceren. Wanneer je op deze manier belegt is het vooral belangrijk om vast te stellen op welke manier bedrijven hun winst behalen.

Er zijn ook mensen die duurzaam beleggen omdat ze een verschil willen maken. Wanneer je tot deze categorie behoort, ben je waarschijnlijk op zoek naar bedrijven die iets speciaals doen. Bedrijven die bijvoorbeeld onderzoek doen naar duurzame bronnen van energieopwekking of elektrische auto’s. Wanneer je het belangrijk vindt om een verschil te maken, kan je onderzoeken op welke manier het bedrijf bijdraagt aan een betere maatschappij.

Geld verdienen met duurzaam

Er zijn ook veel beleggers die kiezen voor duurzaam omdat het ook geld oplevert. Bedrijven die een duurzaamheidsstrategie toepassen doen het doorgaans beter dan bedrijven die dat niet doen. Bovendien kan je profiteren van aantrekkelijke belastingvoordelen op duurzame beleggingen.

Wanneer je belegt in een fiscaal groen product, kan je besparen op je vermogensrendementsheffing. Je betaalt dan over het belegde deel van je vermogen namelijk geen vermogensrendementsheffing. Afhankelijk van je schijf kan je dit wel 1,7% besparen. Op de lange termijn behaal je op die manier een hoger rendement. Ook ontvang je een heffingskorting voor de rest van je vermogen. Meer over belastingen en beleggen lees je in dit artikel.

Hoe kan je duurzaam beleggen?

Wanneer je duurzaam wilt beleggen kan je ervoor kiezen om zelf aandelen te selecteren of om te investeren in een fonds. Je kunt deze fondsen of aandelen aankopen bij een broker. Bij onze selectie brokers kan je zien waar je het beste een account kunt aanmaken.

Beleggen in een fonds

Ook wanneer je in een groen fonds belegt, is het belangrijk om na te gaan of de activiteiten wel volledig duurzaam zijn. Doordat de definitie niet helemaal duidelijk is, verschilt het enorm van fonds tot fonds wat als duurzaam gezien wordt. Sommige fondsen zien casino’s bijvoorbeeld als niet duurzaam vanwege ethische redenen terwijl andere partijen er geen problemen mee hebben omdat ze het milieu niet belasten.

Bedenk daarom goed wat je belangrijk vindt en lees goed de bijsluiter van het fonds. Vergeet daarnaast niet om uitgebreid onderzoek te doen naar het rendement van het fonds. Uiteindelijk is het ook bij groen beleggen van belang om de winstgevendheid in gedachten te houden!

Beleggen in losse aandelen

Het is ook mogelijk om zelf groene aandelen te selecteren. Het is dan wel extra belangrijk om goed onderzoek te doen. Tegenwoordig is groen zijn namelijk helemaal hip en bijna alle grote partijen voegen een stukje over duurzaamheid toe in hun jaarverslag. Het is echter lastig om te verifiëren of de groene activiteiten die de bedrijven uitvoeren ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.

Bij het selecteren van een bedrijf kan je de positieve of negatieve benadering hanteren. Bij de negatieve benadering sluit je bedrijven uit die ondernemen met een gebrek van respect voor mens en milieu. Bij de positieve benadering ga je juist specifiek op zoek naar ondernemingen die (extra) duurzaam ondernemen. Dit kunnen bijvoorbeeld microkrediet projecten zijn voor ontwikkelingslanden of producenten van duurzame energie.

Voordelen van duurzaam beleggen

Een duurzame belegging levert, naast financieel rendement, een maatschappelijk voordeel op. Als investeerder kun je bepaalde duurzame ondernemingen stimuleren, maar ook voorkomen dat bedrijven jouw investering ‘misbruiken’ voor milieuonvriendelijke of inhumane praktijken.  Hoe populairder duurzaam beleggen wordt, des te meer bedrijven worden gedwongen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Daarnaast heeft een aantal duurzame beleggingsfondsen aantrekkelijke fiscale voordelen voor particuliere beleggers. De belastingdienst geeft een vrijstelling op inkomensbelasting voor verschillende milieuvriendelijke investeringen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *