Wat is duurzaam beleggen en hoe doe je het?

Een duurzame belegging – ook wel groene belegging genoemd – is een investering in ondernemingen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.  De investeringskeuzes van de geldvertrekker worden, naast het rendement van de belegging, beïnvloed door het duurzaamheidbeleid van een bedrijf. Bij groen of duurzaam beleggen spelen de effecten van het ondernemen op milieu en maatschappij dus een belangrijke rol.

Wat is duurzaam beleggen?

duurzaam beleggenDe basis van duurzaam beleggen lijkt daarmee duidelijk. Maar wat is nu duurzaam en wat niet? In de praktijk blijkt dit lastig vast te stellen. Wat de één immers duurzaam vindt, is dat voor de ander absoluut niet. Het soort bedrijven waarin je het beste kunt beleggen, hangt dan ook nog wel eens af van je doelstelling.

Sommige mensen kiezen voor duurzaam beleggen, omdat ze ethische waarden belangrijk vinden. Ze willen geen geld verdienen over de ruggen van anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die wapens produceren, slavenarbeid gebruiken of sigaretten produceren. Wanneer je op deze manier belegt is het vooral belangrijk om vast te stellen op welke manier bedrijven hun winst behalen.

Er zijn ook mensen die duurzaam beleggen omdat ze een verschil willen maken. Wanneer je tot deze categorie behoort, ben je waarschijnlijk op zoek naar bedrijven die iets speciaals doen. Bedrijven die bijvoorbeeld onderzoek doen naar duurzame bronnen van energieopwekking of elektrische auto’s. Wanneer je het belangrijk vindt om een verschil te maken, kan je onderzoeken op welke manier het bedrijf bijdraagt aan een betere maatschappij.

Wat is groen beleggen?

Bij groen beleggen staat het milieu centraal. Groene beleggingen zijn dan ook beleggingen in fondsen die deelnemen aan projecten die het milieu beschermen. Dit kan bijvoorbeeld een project zijn voor het aanleggen van zonnepanelen.

Geld verdienen met duurzaam

Er zijn ook veel beleggers die kiezen voor duurzaam omdat het ook geld oplevert. Bedrijven die een duurzaamheidsstrategie toepassen doen het doorgaans beter dan bedrijven die dat niet doen. Bovendien kun je profiteren van aantrekkelijke belastingvoordelen op duurzame beleggingen.

Groen beleggen en belastingvoordeel

Als je in een groenfonds belegt dan kom je in aanmerking voor een aantrekkelijke belastingkorting: de zogenaamde ‘korting voor maatschappelijke beleggingen’. Zo mag je in 2019 een bedrag van €58.540 groen sparen of beleggen zonder dat je daar vermogensrendementsheffing over betaalt. Wanneer je een fiscale partner hebt, kan dit zelfs oplopen tot 117.080 euro!

Maar er zijn meer voordelen aan het groen beleggen. Voor het belegde vermogen in een groenfonds ontvang je als belegger een extra aanvullende heffingskorting. Deze korting is 0, 7 procent van het bedrag dat in box 3 vrijgesteld is. Deze belastingvoordelen zorgen er dus voor dat je een hoger rendement kunt behalen met groen beleggen. Maar bij welke type investeringen heb je recht op deze belastingvoordelen?

Fiscale voordelen

Het groenfonds

Met geld uit een groenfonds is het voor een bank mogelijk om een lening met een lagere rente te verstrekken aan een bepaald groenproject. Onder deze groenprojecten vallen duurzame energieprojecten, duurzame huizen, biologische landbouwbedrijven en natuurprojecten. Een groenproject heeft, om officieel een groenproject te mogen heten, een zogenaamde groenverklaring nodig.

Deposito

Het is ook mogelijk om je geld in een groene deposito te storten. Net zoals bij beleggingen in een groenfonds krijg je ook bij deze deposito’s aantrekkelijke belastingvoordelen. Banken betalen vaak geen of amper rente op een deposito. Toch is deze vorm van sparen aantrekkelijk aangezien je een belastingkorting tot 2,38% kunt ontvangen! Vooral op een spaarrekening is dit een erg goed rendement.

Groen beleggen

De groenverklaring

Alleen banken met een groenfonds verzorgen de financiering van projecten met een groenverklaring. Als een bedrijf of een organisatie zo een groenverklaring aan wil vragen gaat hij ervoor naar zo een bank met een groenfonds. Deze vraagt vervolgens weer de groenverklaring aan bij het Agentschap NL, of het DR- loket.

Wil je weten welke fondsen en beleggingen een belastingvoordeel hebben? In dit document van de belastingdienst kan je zien bij welke fondsen je kunt profiteren van deze voordelen.

Hoe aantrekkelijk is het voordeel?

De mate waarin de belastingvoordelen aantrekkelijk zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. De voordelen zijn het grootst voor vermogende mensen. Tegenwoordig wordt er in box 3 gewerkt met een schijvensysteem. Dit betekent dat je tussen de 0,58% en de 1,68% aan belasting betaalt over je vermogen. Wanneer je een groot vermogen hebt, bespaar je dus 1,68% over elke euro die je groen belegt. Wanneer je geen vermogen hebt boven de drempel van €30.360 dan haal je geen direct voordeel uit je groene belegging.

De heffingskorting is ook alleen maar voordelig wanneer je inkomstenbelasting betaalt. De heffingskorting van 0,7% verlaagt immers de belasting die je moet betalen. Dit werkt alleen wanneer je daadwerkelijk belasting moet betalen. Het voordeel dat je behaalt op je groene belegging ligt dus ergens tussen de 0% en de 2,38%.

Meer weten over belastingen op je beleggingen? Lees dit artikel.

Hoe kan je duurzaam beleggen?

Wanneer je duurzaam wilt beleggen kan je ervoor kiezen om zelf aandelen te selecteren of om te investeren in een fonds. Je kunt deze fondsen of aandelen aankopen bij een broker. Bij onze selectie brokers kan je zien waar je het beste een account kunt aanmaken.

Beleggen in een groen fonds

Ook wanneer je in een groen fonds belegt, is het belangrijk om na te gaan of de activiteiten wel volledig duurzaam zijn. Doordat de definitie niet helemaal duidelijk is, verschilt het enorm van fonds tot fonds wat als duurzaam gezien wordt. Sommige fondsen zien casino’s bijvoorbeeld als niet duurzaam vanwege ethische redenen terwijl andere partijen er geen problemen mee hebben omdat ze het milieu niet belasten.

Bedenk daarom goed wat je belangrijk vindt en lees goed de bijsluiter van het fonds. Vergeet daarnaast niet om uitgebreid onderzoek te doen naar het rendement van het fonds. Uiteindelijk is het ook bij groen beleggen van belang om de winstgevendheid in gedachten te houden!

Beleggen in losse duurzame aandelen

Het is ook mogelijk om zelf groene aandelen te selecteren. Het is dan wel extra belangrijk om goed onderzoek te doen. Tegenwoordig is groen zijn namelijk helemaal hip en bijna alle grote partijen voegen een stukje over duurzaamheid toe in hun jaarverslag. Het is echter lastig om te verifiëren of de groene activiteiten die de bedrijven uitvoeren ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.

Bij het selecteren van een bedrijf kan je de positieve of negatieve benadering hanteren. Bij de negatieve benadering sluit je bedrijven uit die ondernemen met een gebrek van respect voor mens en milieu. Bij de positieve benadering ga je juist specifiek op zoek naar ondernemingen die (extra) duurzaam ondernemen. Dit kunnen bijvoorbeeld microkrediet projecten zijn voor ontwikkelingslanden of producenten van duurzame energie.

Voordelen van duurzaam beleggen

Samengevat is groen beleggen een aantrekkelijke optie voor mensen die graag maatschappelijk en ethisch verantwoord bezig zijn, en tegelijkertijd naar een mooi rendement verlangen. Als het rendement op de groene beleggingen tegenvalt, dan staat daar tegenover dat er vaak een groot belastingvoordeel mee is te behalen. Dit maakt dat het groene beleggen je als belegger een goed gevoel geeft, en nog rendabel is ook.

Als je als belegger niet alleen aan geld verdienen denkt, maar ook de gedachte duurzaamheid in je hart hebt gesloten, is groen beleggen daarom een goede optie. Voor het beleggen in houtplantages (bijvoorbeeld teak) wordt de term groen beleggen overigens wel eens misbruikt. Dit is een totaal andere vorm van beleggen die niets te maken heeft met de beleggingen in groenfondsen die veel fiscale voordelen opleveren.

Naast groen beleggen is het ook mogelijk om duurzaam te beleggen. Bij duurzaam beleggen ontvang je niet noodzakelijk belastingvoordelen, maar draag je wel bij aan een betere wereld. Wil je meer weten over duurzaam beleggen? Lees dan dit artikel!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *