Hoe kan je geld verdienen bij een dalende Bitcoin koers?
De Bitcoin is één van de meest volatiele dingen waar je in kunt beleggen. Het komt dan ook regelmatig voor dat de digitale munt crasht. Dit is echter geen reden tot paniek! Juist wanneer de digitale munt crasht, kan je hier goed van profiteren. In dit artikel bekijken we hoe je winst kunt behalen op een dalende cryptocurrency koers.
Hoe kan je speculeren op een dalende Bitcoin koers:
Er zijn verschillende strategieën waarmee je geld kunt verdienen met een dalende Bitcoin koers. In dit artikel bespreken we de beste opties.
Mogelijkheid 1: zie het als een geschikt koopmoment
Wanneer cryptocurrencies tientallen procenten zijn gedaald, zie je vaak dat mensen het weer als een geschikt koopmoment zien. Wanneer genoeg mensen instappen wordt de neerwaartse spiraal tegengehouden en dan nemen de verkopers het van de kopers over. De opwaartse beweging zorgt ervoor dat steeds meer kopers instappen en voor je het weet is de oude koers alweer bereikt.
Dit zag je ook vaak in het verleden. Na elke forse crash werd er later weer een nieuwe top bereikt. Er is natuurlijk geen garantie dat dit opnieuw gebeurd, maar de kans is zeker aanwezig. Na de crash van 2018 is de koers bijvoorbeeld bijna tien keer over de kop gegaan!
Je kutn dan ook goede resultaten behalen door cryptomunten te kopen nadat ze flink in waarde zijn gedaald. Ben je bereid om een fors risico te lopen? Dan kan een investering in Bitcoins na een forse daling verstandig zijn. Een goede partij om Bitcoins en andere cryptomunten te kopen is Bitvavo. Je betaalt hier namelijk nooit meer dan 0,25% aan kosten. Gebruik de onderstaande knop om te profiteren van gratis Bitcoin transacties op je eerste € 1000:
Mogelijkheid 2: speculeer op een daling in plaats van stijging
Bij moderne brokers is het mogelijk om te speculeren op de algehele daling van bijvoorbeeld de Bitcoin of Ethereum. Dit doe je door short te gaan. Wanneer je short gaat speculeer je op een dalende koers. Dit is natuurlijk erg interessant, zeker wanneer je bedenkt dat een cryptocurrency als de Bitcoin soms wel 10 procent of meer daalt op een dag.
Maar hoe kan je short gaan (tegenovergestelde van kopen) op de Bitcoin? Dit kan je doen bij de broker Plus500. Bij deze broker kan je gebruikmaken van de volgende functies:
- Je kunt met CFD’s speculeren op een dalende koers (en stijgende) van de Bitcoin.
- Je kan een hefboom toepassen en grotere posities openen.
- Met een onbeperkte demo kan je het zonder risico’s proberen.
Wil je beleggen in CFD bitcoins direct zonder risico uitproberen met een gratis demo? Gebruik dan de knop om een gratis demo te openen bij Plus500:
Timing is belangrijk
Timing is essentieel bij de beslissing of je gaat kopen of verkopen. Om je beslissing te ondersteunen kan je gebruikmaken van de achtergrondinformatie. Onderzoek daarvoor de reden achter de crash. Vaak vindt een crash plaats als gevolg van een slecht nieuwsbericht of bijvoorbeeld een grote hack. Probeer bij de oorzaak van de crash de impact op de vraag naar cryptocurrencies vast te stellen. Op die manier kan je bepalen of je denkt dat de koers vooral tot stand komt door paniek of dat er een fundamentele reden achter zit.
De meeste crashes in de Bitcoin ontstaan vanuit paniek. Dit is niet zo gek, wanneer je bedenkt dat de meeste mensen die speculeren op de Bitcoin weinig tot geen verstand hebben van de digitale munt. Wanneer de koers begint te dalen, dumpen veel mensen de munt dan ook direct. Dit kan verklaren waarom de koersveranderingen binnen de Bitcoin zo scherp kunnen zijn. Wanneer dit inderdaad het geval is, is de kans groot dat de koers later ook weer omhoog beweegt.
Wanneer er echter een gegronde reden zit achter de forse daling, kan het verstandiger zijn om te wachten met kopen. Er is een goede kans dat de Bitcoin ooit permanent crasht, en het zou zonde zijn wanneer dat het moment is waarop je de Bitcoin koopt. Uiteindelijk zorgt de volatiliteit er in ieder geval voor dat het erg aantrekkelijk is om vooral op de korte termijn te beleggen in de Bitcoin.
Tip: dollar cost averaging
Wanneer je de prijs van de Bitcoin crasht, kan het lastig zijn om te bepalen wanneer het slim is om de munt bij te kopen. Een goede strategie die je hiervoor kunt toepassen, is dit van dollar cost averaging. Met dollar cost averaging koop je op verschillende momenten Bitcoins op.
Wanneer je bijvoorbeeld elke week voor € 100 aan Bitcoins koopt tijdens een dalende trend, koop je steeds meer Bitcoins voor hetzelfde bedrag. Je profiteert dan in de toekomst van een gemiddelde stijging en voorkomt dat je met een fors bedrag investeert wanneer de crash pas net begint.
Wat is de waarde van een bitcoin?
Veel mensen vragen me hoeveel een bitcoin nu echt waard is. Het is vergeleken met bijvoorbeeld aandelen erg lastig om de juiste waarde van een bitcoin vast te stellen.
Doordat de bitcoin schaars is (er komen er nooit meer dan 21 miljoen) zal bij een toenemende vraag de prijs moeten toenemen. De techniek achter de Bitcoin, de blockchain, heeft bovendien veel interessante toepassingen en dit zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar meer worden gebruikt
De bitcoin heeft echter ook veel (technische) beperkingen. Zo kunnen er per tijdseenheid maar weinig transacties worden uitgevoerd waardoor de munt maar beperkt schaalbaar is. Het is daardoor maar de vraag of de Bitcoin ook in de toekomst de dominante munt is. Er bestaat een kans dat een andere cryptomunt het stokje in de toekomst overneemt.
Actieve speculatie
Wanneer je de ontwikkelingen en het nieuws rondom de Bitcoin in de gaten houdt, dan kan je hier actief op speculeren. Je kunt de Bitcoin dan regelmatig kopen & verkopen zodat je ook profiteert van de kleinere koersschommelingen. Het kan lastig zijn om deze goed te voorspellen: het is daarom nog meer dan bij traditioneel beleggen belangrijk om dit alleen te doen met geld dat je kunt missen.
Onthoud wanneer je Bitcoins koopt & verkoopt dat de cryptomunt nu nog amper wordt gebruikt. Bitcoins zijn dan ook nog niet te vergelijken met goud en zijn zeker geen veilige haven. De Bitcoin is momenteel echt een trading effect dat veel mensen kopen, omdat ze verwachten dat veel anderen dat voorbeeld zullen volgen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!