Is de bitcoin een bubbel? – alles wat je moet weten
Je hoeft maar te vertellen dat je graag in cryptocurrency wilt gaan beleggen en iemand zegt gelijk dat het een grote bubbel is. Vaak zijn dit mensen die helemaal niet weten hoe een belegging bubbel werkt of wat de kenmerken zijn waar je een bubbel aan zou kunnen herkennen. Om je als beginnende belegger wat beter op weg te helpen laten wij je in dit artikel zien of Bitcoin een bubbel is of dat het toch een verstandige keuze is om in te beleggen.
Wat is een bubbel eigenlijk?
Laten we als eerst eens kijken naar het fenomeen achter de bubbel. Wat houdt een bubbel namelijk in vraag je je af? Een economische bubbel of bubbel van activa is de situatie waarin de prijzen van activa gebaseerd lijken te zijn op onwaarschijnlijke of inconsistente verwachtingen over de toekomst. Het kan ook worden omschreven als handel in een activum tegen een prijs die de intrinsieke waarde van het activum sterk overschrijdt.
In normale mensentaal: het houdt in dat de prijzen veel te hoog zijn vergeleken met de onderliggende waarde. Wanneer brood wordt verkocht voor 600 euro per stuk dan weet je dat er iets mis is. Dit is met aandelen, obligaties en andere soorten activa soms ook zo. Ze noemen het een bubbel omdat de prijzen alsmaar stijgen (de bubbel blaast zich op) en vervolgens in een klap niets meer waard worden (de bubbel is geklapt).
Fases van een belegging bubbel
Nu je wat meer weet over wat een belegging bubbel is, is het van belang om te kijken naar de fases die we kunnen onderscheiden bij een bubbel. Het bijzondere aan de fases is dat deze bij elke bubbel hetzelfde zijn, of het nu aankomt op normale aandelen of mogelijk op Bitcoin. Om het weer wat makkelijker te maken hebben we de belangrijkste fases van een bubbel hieronder even voor je op een rijtje gezet:
Fase 1: verdringing
Een verdringing doet zich voor wanneer beleggers veel interesse hebben in een bepaalde soort activa, zoals een nieuwe techniek als de blockchain. Een klassiek voorbeeld van verdringing is de daling van de federal funds rate van 6,5% in juli 2000 tot 1,2% in juni 2003. In deze periode van drie jaar daalde de rente op 30-jarige vastrentende hypotheken met 2,5 procentpunten tot een historisch dieptepunt van 5,23%. Dit zorgde ervoor dat er veel mensen waren die graag wilde gaan beleggen. Hierdoor was er sprake van interesse bij het algemene publiek.
Fase 2: boom
De volgende fase van de bubbel is de zogeheten boom fase. De prijzen stijgen eerst langzaam, maar gaan vervolgens veel harder stijgen als er meer en meer beleggers bijkomen die ook graag geld willen verdienen door de stijgende koers. Tijdens deze fase krijgt het goed in kwestie veel aandacht in de media. De angst om een unieke kans te missen, leidt tot meer speculatie. Hierdoor zullen steeds meer beleggers en handelaars zich op de markt begeven, waardoor de prijs dus weer verder stijgt. Het is een soort selffulfilling prophecy die uitkomt.
Fase 3: euforie
De volgende fase in een bubbel is de fase van de euforie. Tijdens deze fase schieten de koersen pas echt omhoog. De koersen extreme niveaus tijdens deze fase. Mensen denken dat de koers alleen maar kan stijgen en dat er altijd wel kopers te vinden zullen zijn voor bijvoorbeeld hun aandelen. Op het hoogtepunt van de Japanse vastgoedzeepbel in 1989 werd in Tokio verkocht voor 139.000 dollar per vierkante meter. Dit is ruim 350 keer de waarde van onroerend goed in Manhattan.
Dit laat zien dat er prijzen ontstaan die helemaal niet meer realistisch zijn. Mensen willen dit alleen niet inzien omdat ze alleen maar denken dat de koers nog verder zal gaan stijgen. Zo was op het hoogtepunt van de internetbubbel in maart 2000 de gecombineerde waarde van alle technologieaandelen op de Nasdaq hoger dan het BBP van de meeste landen.
Fase 4: verkoop van activa
In deze fase worden de eerste winsten opgenomen. Dit vindt meestal plaats op het moment dat de eerste waarschuwingssignalen worden gegeven dat de groei van de vorige fase niet zo lang door kan gaan. Het precieze tijdstip schatten waarop een zeepbel zal knappen is niet makkelijk. De bekende econoom John Maynard Keynes zei dit alsof: De markten kunnen langer irrationeel blijven dan jij solvabel kan blijven”.
In augustus 2007 stopte de Franse bank BNP Paribas bijvoorbeeld de terugtrekking uit drie beleggingsfondsen met een aanzienlijke blootstelling aan Amerikaanse subprime-hypotheken omdat ze de waarde van hun holdings niet kon bepalen. Hoewel deze ontwikkeling wel zorgde voor aardig wat ophef duurde het veel langer voordat de bubbel pas echt barste. De mensen die hun geld in deze fase uit de markt halen zijn natuurlijk de grote winnaars. Zij zijn namelijk in staat om ontzettend veel winst te boeken op hun investering.
Fase 5: paniek
De laatste fase van de bubbel is de fase van paniek. Als een bubbel echt klapt dan klapt hij ook gelijk hard, veel aandelen of andere soorten activa zullen in een dag bijna niets meer waard worden. In de paniekfase keren de activaprijzen van koers en dalen ze even snel als ze waren gestegen. Beleggers zien hun geld in lucht verdwijnen. Nu het aanbod de vraag overweldigt, dalen de activaprijzen scherp. Een mooi voorbeeld van deze fase is het voorbeeld van het faillissement van Lehman Brothers. De S&P 500 kelderde die maand met bijna 17%, de op negen na slechtste maandprestatie. De aandelen van de bank zelf werden helemaal niets meer waard.
Bitcoin – top 4 redenen waarom het geen bubbel is
Heb je het bovenstaande gelezen dan weet je al beter hoe je een bubbel kunt herkennen. Met deze kennis achter de hand is het handig om te bekijken of Bitcoin een bubbel is of toch niet. Hieronder hebben we een top 4 aantal redenen onder elkaar gezet die door specialisten en economen aan worden gehaald om aan te geven dat Bitcoin geen bubbel is:
Bitcoin wordt steeds vaker gebruikt als wettig betaalmiddel
De belangrijkste reden dat Bitcoin niet gezien kan worden als een bubbel, is het feit dat de munt steeds vaker als een echt wettig betaalmiddel wordt gebruikt. Eén van de grootste uitdagingen van Bitcoin tot nu toe was de acceptatie door wetgevers en financiële regelgevers om gebruik te worden als echte munt. Dit kwam met name door het decentrale karakter en de associatie met criminele activiteiten via het internet.
Gelukkig is hier verandering in gekomen. Er zijn namelijk steeds meer landen en overheden te vinden die erg positief tegenover cryptocurrencies staan. Deze groeiende adoptie brengt met zich mee dat de koers van Bitcoin stijgt en dat het gebruik aanzienlijk toeneemt.
In april 2017 kondigde Japan aan dat het officieel Bitcoin zou gaan accepteren als een legale betaalmethode. In de Filipijnen gebruiken burgers steeds vaker Bitcoin om goedkope geldtransfers te versturen en te ontvangen. Dit is niet onopgemerkt gebleven door de Centrale Bank van het land. Zij hebben in februari 2017 namelijk gezegd dat ze Bitcoin zullen reguleren. Dit heeft als gevolg dat Bitcoin kan worden gebruikt als een officiële valuta en dat het daarmee een volledige wettelijke status krijgt. Landen als Australië en Rusland hebben onlangs soortgelijke verklaringen afgelegd die ertoe zouden kunnen leiden dat Bitcoin een volledig geaccepteerd ruilmiddel wordt in hun respectieve landen. De kans is groot dat er veel meer landen zijn die dit ook zullen gaan doen.
Bitcoin wordt door meer bedrijven gebruikt
Naast het feit dat Bitcoin steeds vaker wordt gebruikt of gereguleerd door overheden is het ook nog eens zo dat er veel meer bedrijven zijn die kiezen voor het gebruik van Bitcoin. Verschillende toonaangevende technologiebedrijven en e-commerceplatforms accepteren Bitcoin als betaalmiddel. Microsoft, Rakuten en Overstock zijn drie van de grootste bedrijven die Bitcoin-betalingen accepteren.
De toegenomen media-aandacht en de nieuwe acceptatie in landen als Japan zorgt ervoor dat er steeds meer bedrijven zijn die zich aansluiten bij deze bedrijven. Bitcoin biedt veel voordelen voor verkopers en bedrijven. Zo zijn de kosten veel lager dan voor creditcardbetalingen. Ook kan Bitcoin het mogelijk maken voor mensen uit het buitenland om makkelijker transacties te verrichten zonder de inmenging van de bank.
Bitcoin wordt als digitale waarde opslag gebruikt
Een andere reden waarom Bitcoin niet is aan te merken als een bubbel is het feit dat het als waarde opslag wordt gebruikt in landen die het financieel lastig hebben. In landen als Venezuela, Bolivia en Zimbabwe is Bitcoin bijvoorbeeld een opslagplaats voor vermogen en een alternatief betaalmiddel. Dit komt met name door het feit dat lokale valuta’s steeds minder waard worden.
Dit is te zien aan de toenemende handelsvolumes in bitcoin die negatief gecorreleerd zijn met de prestaties van lokale valuta en de economische groei in noodlijdende regio’s. Bitcoin maakt het ook mogelijk voor burgers om hun geld opzij te zetten en hier spullen van te kopen. Dit is veel handiger dan de normale valuta nu Bitcoin niet vatbaar is voor inflatie.
Het aanbod van Bitcoin is beperkt
Een andere belangrijke redenen waarom Bitcoin geen bubbel is, is het feit dat het aanbod maar beperkt is. Door de manier waarop Bitcoin is gemaakt, kunnen er nooit meer dan 21 miljoen munten worden gemaakt. Daar komt bij dat de snelheid waarmee nieuwe munten worden gecreëerd in de loop van de tijd af zal nemen. Dit zorgt er dus echt voor dat het aanbod een eindig karakter heeft, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld normale valuta. Door het eindige karakter is het niet mogelijk dat de prijs net zo’n ontwikkeling meemaakt als die van een echte bubbel. Hier hoef je je als belegger dus niet echt zorgen over te maken.
Is de Bitcoin een bubbel?
Met de genoemde redenen kunnen we concluderen dat Bitcoin niet zomaar aan te merken is als een bubbel. Dit brengt met zich mee dat het zeker een goede optie kan zijn om te beleggen in de Bitcoin. Het is een heel andere situatie dan de Tulpenbubbel of de Dot Com bubbel.
De kans is groot dat Bitcoin de komende jaren nog veel verder zal gaan groeien en dat de blockchain steeds vaker gebruikt wordt. Dit betekent natuurlijk niet dat Bitcoin niet te maken zal krijgen met fikse dalingen. Alleen is het wel zo dat Bitcoin niet zomaar gezien kan worden als een bubbel. De mensen die dit wel zeggen zouden dit artikel ook eens goed door moeten lezen om wat meer te weten te komen over hoe een bubbel precies werkt.
Wel is het belangrijk om te onthouden dat de blockchain en de Bitcoin nog erg nieuw zijn. Nu steeds meer bedrijven cryptogeld accepteren, zie je dat het bestaansrecht steeds sterker wordt. Gezien de beperkingen van de Bitcoin is het echter de vraag of de Bitcoin de dominante speler blijft; het zou zomaar kunnen dat Bitcoin wordt overgenomen door een andere cryptomunt. Wees daarom waakzaam met beleggingen en cryptomunten en overweeg investeringen in andere altcoins.
Wil je zelf Bitcoins kopen?
Ben je ervan overtuigd dat de Bitcoin geen bubbel is? Dan kan het slim zijn om de cryptomunt te kopen. Je kunt dit doen bij een betrouwbare aanbieder als Bitvavo. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen & betaal helemaal geen transactiekosten over je eerste € 1000:
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!