Wat is een pump and dump scheme?

Een pump and dump scheme is een vorm van koersmanipulatie. Deze vorm van koersmanipulatie komt vooral veel voor bij beleggingen in cryptocurrencies. In dit artikel bespreken we wat een pump & dump is zodat je jezelf beter kunt wapenen tegen deze manier van oplichting.

Hoe werkt een pump en dump?

Een pump en dump wordt vaak ondernomen door een team van beleggers die gezamenlijk besluiten om een goedkope, weinig bekende cryptocurrency te kopen.

Ze gebruiken vervolgens socialemediakanalen om in één keer een groot aantal mensen te bereiken. Ze proberen de munt dan viral te maken door enorm veel goed nieuws te delen. Hierdoor worden er meer mensen naar de munt getrokken waardoor de koers van de cryptovaluta verder kan stijgen.

De oorspronkelijke eigenaren weten echter dat er geen waarde achter de pump en dump zit. Ze besluiten dan ook vaak om de crypto massaal te verkopen wanneer de koers door het dak gaat. De mensen die later zijn ingestapt blijven vervolgens met een waardeloze cryptomunt zitten.

Hoe kan je een pump en dump herkennen?

In een koersgrafiek kan je een pump en dump vaak makkelijk herkennen: de koers beweegt een langere tijd amper om vervolgens plotseling flink te stijgen. Wanneer je vervolgens in de materie duikt, kan je geen duidelijke reden vinden waarom de cryptomunt zoveel in waarde stijgt. De stijging wordt vervolgens opgevolgd door een flinke daling; het team verkoopt op dit moment de cryptomunt.

Je kunt een pump en dump van tevoren herkennen door het verhaal achter de cryptomunt te analyseren. Is er bijvoorbeeld een goede whitepaper beschikbaar waarin wordt beschreven wat de toegevoegde waarde is van de cryptomunt? Wanneer dit niet het geval is, is het belangrijk om sceptisch om te gaan met deze kans.

pump and dump bekende Nederlanders

Ook bekende Nederlanders werken regelmatig mee and een pump & dump

Kan je geld verdienen met een pump en dump?

In theorie kan je geld verdienen met een pump en dump. Het is dan wel belangrijk om op het juiste moment in te stappen, namelijk voordat de munt massaal gedumpt wordt.

In de praktijk lukt het maar weinig mensen om geld te verdienen met een pump en dump. 80 tot 90 procent van de beleggers verliest geld met dit soort cryptomunten.

Het lijkt erop dat je alleen echt geld kunt verdienen aan een pump en dump door er zelf één op te zetten. Dit is echter ethisch verwerpelijk en niet legaal.

Pas op voor bekende Nederlanders

Juist doordat de cryptowereld nog een beetje het wilde westen is, zie je dat mensen met veel wegkomen. Er zijn dan ook veel bekende Nederlanders die zelf pump en dump crypto’s verkopen. In sommige gevallen hebben ze geen idee wat ze promoten en in andere gevallen profiteren ze zelfs mee.

Een goed voorbeeld hiervan is de cryptomunt Xpose die werd opgezet door rapper Boef. Deze munt had geen goed verhaal en hij gebruikte zijn beroemdheid om de munt bij veel jongeren onder de aandacht te brengen.

pump and dump

Natuurlijk verdiende hij hier zelf mooi geld aan. Toen er in een documentaire werd gevraagd wat hij hier nu van vond zei hij dat het een mooie manier was om een les te leren. Het maakte hem in ieder geval weinig uit dat veel jongeren die weinig kennis hebben van financiële zaken veel geld hebben verloren.

Ik hoop dat dit soort criminele praktijken in de toekomst beter aangepakt kunnen worden.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *