Hoe kan je speculeren op de prijs van de Bitcoin?

Het zal maar weinig mensen ontgaan zijn; de cryptomarkt maakt op dit moment een ongekende groei mee. Deze groei aan nieuwe beleggers heeft ervoor gezorgd dat de koersen aanzienlijk zijn gaan stijgen. Hierdoor willen steeds meer mensen speculeren op het prijsverloop van de Bitcoin.

Mocht je zelf ook willen gaan speculeren van Bitcoin dan is het noodzakelijk dat je hier op de juiste manier mee om gaat. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het namelijk helemaal niet zo makkelijk om te speculeren op Bitcoin. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen als belegger hebben we besloten om de belangrijkste informatie rondom het speculeren op Bitcoin in dit artikel voor je op een rijtje te zetten. Door dit goed door te nemen weet je zeker dat je niet meer zo snel voor eventuele verrassingen komt te staan!

Waar kan je speculeren in de Bitcoin?

Een goede partij om actief te speculeren op prijsstijgingen en prijsdalingen van de bitcoin is Plus500. Bij Plus500 kan je namelijk met CFD’s op de korte termijn speculeren op de kleinste schommelingen in de koers. Het is zelfs mogelijk om een hefboom in te zetten waardoor je met een klein bedrag een grotere positie kunt innemen. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen bij Plus500 en probeer de mogelijkheden uit:

80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.80% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.

Wat is speculeren? – betekenis en definitie

Straks laten we je meer zien over hoe je moet speculeren op de prijs van Bitcoin. Maar voor het zover is doen we er verstandig aan om even kort te kijken naar de definitie van speculeren. In de wereld van het beleggen en investeren verwijst speculatie, ook wel bekend als speculatieve handel, naar het verrichten van een financiële transactie waarbij een aanzienlijk risico bestaat dat waarde verloren gaat maar waarbij je ook veel winst kunt boeken. Dit klinkt nogal lastig, maar het komt er in feite op neer dat je risico neemt door een gokje te maken op de koers van Bitcoin.

Een belegger die een speculatieve belegging koopt zal zich met name richten op prijsschommelingen. Hoewel het aan de belegging verbonden risico groot is, kan je veel geld verdienen als je het bij het juiste eind blijkt te hebben. Wanneer speculatief beleggen gepaard gaat met de aankoop van een vreemde valuta, staat dit bekend als valutaspeculatie. In dit scenario koopt een belegger een valuta in een poging die valuta later tegen een hogere koers te verkopen. Dit in tegenstelling tot een belegger die een valuta koopt om een buitenlandse investering mee te financieren.

Speculatie op valuta’s heeft veel weg van speculeren op Bitcoin. Je koopt Bitcoin in de veronderstelling dat de koers in de toekomst hoger zal zijn dan dat hij nu is of je opent een short positie in de veronderstelling dat de koers gaat dalen. Alhoewel je veel geld kunt verdienen met Bitcoin speculatie, is het belangrijk om te onthouden dat beleggen in Bitcoins erg risicovol is. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen; wanneer de koers in de verkeerde richting beweegt kan je alles verliezen.

bitcoins speculeren

Beleggen versus speculeren – wat is het verschil?

Zonder het vooruitzicht van aanzienlijke winsten is er weinig reden om echt te speculeren. Het kan soms moeilijk zijn een onderscheid te maken tussen speculatie en gewone beleggingen. Bij een gewone belegging is er vaak sprake van een lange termijn visie gebaseerd op onderzoek. Dit zijn vaak de mensen die onderzoek doen naar een munt als Bitcoin voordat ze er zomaar geld in stoppen. Ze houden de bitcoin vervolgens langer vast omdat ze echt vertrouwen hebben in de toekomst van de munt.

Bij het speculeren is er juist sprake van een toch wat roekelozere manier van beleggen. Iemand koopt de Bitcoin omdat hij denkt dat anderen dit ook zullen doen. Dit lijkt er in veel gevallen op, alleen is het verschil dus dat het speculeren toch wat meer risico met zich mee brengt.

Hoe speculeren op de prijs van Bitcoin?

Nu je weet wat speculatie is, kunnen we dieper ingaan op de verschillende manieren waarmee je kunt speculeren in het prijsverloop van de Bitcoin. Speculatie gebeurt vaak door middel van derivaten. Derivaten zijn effecten die betrekking hebben op een onderliggend effect, zoals in dit geval de Bitcoin. Beleggen in een derivaat betekent dat je niet het eigenlijke token of munt koopt, maar dat je in plaats daarvan speculeert op de prijs ervan.

Futures

Er zijn verschillende manieren waarop je in cryptocurrency derivaten kunt handelen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Bitcoin Futures die recent zijn gelanceerd. Het is ook mogelijk om futures te kopen voor andere cryptocurrencies, waaronder Ethereum, XRP en Litecoin. In de toekomst zullen er waarschijnlijk steeds meer futures uitkomen voor de handel in cryptomunten.

ETF’s

Een ander populair derivaat zijn ETF’s. Deze zijn op dit moment nog niet beschikbaar voor cryptocurrencies, al heeft de SEC op dit moment wel een aantal aanvragen liggen voor het opzetten van fondsen die zich richten op Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen.

Een ETF is een fonds dat de prijs van de Bitcoin of een andere cryptomunt zo nauwkeurig mogelijk probeert te volgen. Dit doen ze door de tegoeden van klanten te investeren in de Bitcoin of andere cryptomunten. Wanneer ETF’s beschikbaar komen, kunnen particuliere beleggers nog makkelijk speculeren op het prijsverloop van cryptomunten.

Wil je meer weten over beleggen in indexfondsen door gebruik te maken van ETF’s? Lees dan ons artikel over het onderwerp:

CFD’s

Als laatste is er ook nog CFD trading. Dit is aan te merken als een speculatieve beleggingsmogelijkheid die je kunt gebruiken voor zowel stijgende als dalende prijzen. Een CFD is een derivaat dat de prijs van een onderliggende cryptocurrency weerspiegelt. Ze zijn meestal slechts een beperkte periode geldig en worden altijd verhandeld met een hefboom. Dit zorgt ervoor dat je meer kunt verdienen als je het goed hebt tijdens het speculeren. Tegelijkertijd liggen de risico’s bij beleggingen in CFD’s nog hoger.

Een groot voordeel van CFD’s is dat je kunt speculeren op zowel stijgende als dalende prijzen. Vergeet echter niet dat je ook je volledige storting kunt verliezen wanneer je een verkeerde beslissing neemt.

Als je wilt beginnen met het handelen in CFD’s moet je hiervoor altijd een gereguleerde broker vinden waar je kunt gaan speculeren. Een goede optie hiervoor is Plus500. Je kunt bij Plus500 speculeren op CFD Bitcoin. Na het aanmaken van een account kan je gelijk aan de slag om zelf te speculeren.

Tips voor het speculeren op Bitcoin

Door het bovenstaande weet je hoe je zelf kunt beginnen met speculeren op Bitcoin. Nu je dit weet is het van belang om te kijken naar de beste tips en tricks voor het speculeren op Bitcoin. We hebben het weer wat makkelijker voor je gemaakt door hieronder de beste tips voor het speculeren op Bitcoin onder elkaar te zetten:

Probeer angst buiten spel te zetten

succesvol speculeren vereist een hele dosis moed. Dat is moeilijk vol te houden als je denkt dat je zomaar alles kwijt kunt raken. Angst is de vijand van rationele besluitvorming. De beste manier om jouw angst buiten spel te zetten is door alleen te speculeren met geld dat je je kunt veroorloven te verliezen.  Het is aan te raden om geld waarmee je gaat speculeren al als uitgegeven te beschouwen. Op die manier kan het alleen meevallen!

Lees je genoeg

Als je begint met speculeren in Bitcoin raden wij je aan om je echt goed te verdiepen in zowel het beleggen als in de techniek achter Bitcoin zelf. Hoewel je ook kunt speculeren door alleen te kijken naar de huidige vraag is het beter om rekening te houden met de ontwikkelingen op de markt in het algemeen. Je moet alles willen lezen wat je over het onderwerp kunt vinden. Alleen zo kan je de juiste beleggingsmogelijkheden kiezen voor tijdens het speculeren op Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Wees niet (te) hebzuchtig

de grootste fout die nieuwe beleggers maken is dat ze alle beslissingen laten afhangen van hebzucht. In hun extreme vorm zijn angst en hebzucht net zo slecht voor het maken van rationele keuzes. Natuurlijk is het je bedoeling om geld te verdienen. Maar het is niet verstandig om je hebzucht je beslissingen te laten leiden. Of je nu een stijgende of dalende markt hebt, je wilt altijd de kansen zo nauwkeurig mogelijk afwegen. Wanneer je te hebzuchtig bent kan het zijn dat je domme fouten maakt tijdens het beleggen.

Pas daarom op voor FOMO (fear of missing out) en beleg volgens een plan. Speculeer alleen op momenten waar de verhouding tussen risico en het potentiële rendement goed met elkaar in balans zijn.

Kijk naar de korte termijn

Beleggers kunnen een langere kijk hebben op de vooruitzichten voor een bepaald effect, maar de speculant zal altijd in gedachten houden dat de enige prijs die telt de huidige prijs is. De markt heeft geen interesse in wat ze betaald hebben voor het effect. Ze weten dat de focus moet liggen op waar de prijs is en waar hij waarschijnlijk naar toe zal gaan. Speculanten leven dan ook echt in het nu. Als je te veel naar de toekomst kijkt dan is het mogelijk dat je de verkeerde keuzes maakt bij het speculeren. Probeer daarom om echt alleen naar de korte termijn te kijken.

Onthoud dat je bij speculatie veel inlevingsvermogen nodig hebt: je moet eigenlijk altijd bedenken wat je denkt dat de massa gaat doen. Wanneer je goed kunt inschatten wat de massa gaat doen, dan kan je goede resultaten behalen met speculatie.

Omarm het risico van het speculeren

De meest succesvolle speculanten omarmen risico’s, ze verstoppen zich er niet voor. Ze weten dat ze een risico moeten nemen om geld te kunnen verdienen op de markt en ze genieten dan ook van het risico wat ze nemen. Toch zijn ze zich bewust van het feit dat ze met onderzoek, ervaring en hun verstand in staat zijn om de hoeveelheid risico’s te beperken. Op die manier maximaliseren zij hun kansen om winst te maken in plaats van verlies. Je moet dit echt in je hebben als je wilt gaan speculeren.

Een goede speculant verliest bovendien nooit de verhouding tussen risico en rendement uit het oog. Open alleen trades waar de potentiële winst hoger ligt dan het potentiële verlies. Wanneer je dit principe toepast hoef je het in minder dan de helft van de gevallen aan het juiste eind te hebben om een goed resultaat neer te zetten.

Aan de slag met speculeren?

Door de informatie uit dit artikel goed bij de hand te houden zal het ook voor jou mogelijk zijn om met succes te speculeren op Bitcoin. Ongeacht de manier waarop je gaat beleggen is het van belang om je altijd in te lezen en om voldoende kennis op te bouwen. Indien je graag wat meer te weten wilt komen over Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even goed door zou moeten nemen. Dankzij onze site krijg je een volledig beeld over de unieke werking van digitale valuta.

Auteur: Indy van den Berg

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *