Wat is een indexfonds?

Een indexfonds (EFT) of ook wel Exchange Traded Fund (EFT) is een beleggingsfonds dat er naar streeft om hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex. Dit doet het fonds door passief te inhoud van een index over te nemen. Maar hoe kan je eigenlijk beleggen in indexfondsen? En wat voor indexen zijn er precies?

Hoe kan je beleggen in een indexfonds?

Het is vrij eenvoudig om in een indexfonds te beleggen. Hierbij kan je ervoor kiezen om te handelen in derivaten op een indexfonds. Dit is vooral geschikt wanneer je op de korte termijn wilt speculeren op koersstijgingen en koersdalingen op een index. Het is ook mogelijk om participaties op te kopen binnen een indexfonds.

Het handelen in indexfondsen gebeurt bij een zogenaamde broker. Bij bijna iedere broker kan je handelen in bekende indexen zoals de AEX, Dow Jones en de DAX. Bij veel partijen kan je ook eenvoudig een gratis demo account uitproberen. Klik hier om het overzicht van brokers te vergelijken alwaar je in indexfondsen kunt handelen.

Hoe werkt een indexfonds?

indexfonds

Een indexfonds bootst de daadwerkelijke index zoveel mogelijk na. De AEX is bijvoorbeeld opgebouwd uit een X aandelen Randstad en een X aandelen KLM. Hierbij zijn er verschillende technieken die fondsen gebruiken om een index na te bootsen.

Veel fondsen kiezen voor volledige nabootsing. Bij volledige nabootsing heeft elk aandeel uit de index hetzelfde gewicht in het indexfonds. Op die manier komen de resultaten van de index en het indexfonds bijna volledig overeen.

Sommige fondsen kiezen voor gedeeltelijke nabootsing. Bij gedeeltelijke nabootsing wordt er een representatieve selectie gemaakt van aandelen binnen het fonds. De koers van het indexfonds kan dan wat afwijken van de index.

Ten slotte is er soms sprake van een indexfonds dat via derivaten werkt. Hierbij belooft de bank om een bepaald rendement uit te keren. Dit is echter risicovoller, aangezien bij faillissement van de bank de investering over de kop kan gaan.

Verschillen met een beleggingsfonds

  • Een indexfonds volgt de index, een beleggingsfonds doet dat niet.
  • De kosten van een indexfonds liggen lager dan die van een beleggingsfonds.
  • Het beleid van een indexfonds is passief terwijl een beleggingsfonds actief beheert wordt.

Waarom beleggen in indexfondsen?

Indexfondsen zijn een prima manier om op een evenwichtige wijze te beleggen in bepaalde markten of geografische gebieden. Met de AEX beleg je bijvoorbeeld in 25 aandelen van de meest bekende en invloedrijke bedrijven binnen Nederland. Op die manier doe je dus automatisch aan risicospreiding: wanneer je slechts één aandeel koopt zullen slechte cijfers van het betreffende bedrijf direct je gehele resultaat drukken.

Indexfondsen zijn relatief gezien een veilige manier van beleggen. Wanneer je geld stopt in een beleggingsfonds of aandeel zijn de kansen op een lager of hoger rendement groter. De koers beweegt minder doordat het om een gemiddelde van een grote hoeveelheid aandelen gaat. 

Een indexfonds kiezen

Er bestaan een boel indexfondsen en ook hier is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Hierbij zijn de kosten een belangrijke factor om rekening mee te houden. Hogere kosten kunnen het rendement namelijk flink drukken. Grote fondsen zijn vaak efficiënter en kunnen hun diensten daardoor goedkoper aanbieden.

Bekijk ook of het fonds de index goed nabootst. Je kunt zien of het rendement van het indexfonds overeenkomt met het verloop van het rendement van het daadwerkelijke fonds. Let ook op de vestigingsplaats van het fonds wanneer het een aandelenfonds is. Op die manier kan je nagaan of er niet teveel dividend weglekt.

Wanneer je echt veilig wilt beleggen, kan je er voor kiezen om een zo globaal mogelijk fonds te kiezen. Globale fondsen volgen bijvoorbeeld alle aandelenmarkten gezamenlijk, soms gecombineerd met obligaties of zelfs vastgoed. Op die manier stabiliseer je over het algemeen je resultaat.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment