Passief beleggen: passief verdienen!

Veel mensen dromen van het idee van het passief verdienen van geld. Geld op de automatische piloot… wie wil dat nu niet? In dit artikel bekijken we hoe je door middel van passief beleggen geld kunt verdienen zonder al te veel moeite te doen. Het mooie van passief beleggen is dat er veel verschillende strategieën zijn die je kunt toepassen: van redelijk passief tot volledig passief. We beginnen met een redelijk passieve strategie en bekijken vervolgens een volledig passieve tactiek.

Vrijwel passief beleggen met een hoog rendement

Zelf doe ik niet aan volledig passief beleggen, omdat dit vaak niet het hoogst mogelijke rendement oplevert. Voordat we ingaan op volledig passief beleggen, bekijken we dan ook een vrijwel passieve manier van beleggen. Bij deze strategie is het nodig dat je elke dag enkele minuten je beleggingen bekijkt en daarmee kan je een rendement behalen van 10-40 procent per jaar!

Hierbij is het van belang om enkele effecten te kiezen die je in de gaten gaat houden. Dit kunnen bijvoorbeeld enkele aandelen of valutaparen zijn; het is in ieder geval belangrijk om dit voor jezelf duidelijk te hebben. Vervolgens kan je iedere dag kijken of er een bepaald patroon is waar je op in kunt spelen, hierbij zijn er eigenlijk drie mogelijke situaties.

trend

Situatie 1: trend, de koers gaat vooral omlaag of omhoog. Bij een dalende trend verkoop je na de opleving en bij een stijgende trend koop je na de daling.

consolidatie

Situatie 2: consolidatie, de koers beweegt zich voornamelijk tussen twee punten. Verkoop het effect op het hoogste punt of koop het effect op het laagste punt.

reversal

Situatie 3: trend omkeer, is er sprake van een horizontaal niveau waar de koers al lang niet doorheen kan breken? Dan is er hier een grote kans op omkeer van de koers.

Het is overigens van belang dat je deze semi-passieve strategie bij een online broker uitvoert. Bij de traditionele Nederlandse brokers werkt deze strategie minder goed doordat de transactiekosten vrij hoog zijn, voor deze strategie is het verstandig om de positie te sluiten zodra het waarschijnlijk is dat de koers weer omdraait.

Tip: vergelijk hier de beste brokers en ga direct aan de slag!

Geheel passief beleggen

Het is ook mogelijk om geheel passief te beleggen. Je doet dan één keer enkele beleggingen om er vervolgens niet meer aan te zitten. Vanzelfsprekend is deze manier van beleggen niet het meest rendabel: wel scheelt het natuurlijk veel tijd. Bij een geheel passieve belegging koop je doorgaans iets fysieks zonder de intentie om het binnen enkele jaren alweer te verkopen.

Hierbij is het erg belangrijk om te bedenken dat je een behoorlijk vermogen nodig hebt om echt veel passief geld te verdienen met deze methode. Het rendement op bijvoorbeeld aandelen ligt gemiddeld zo rond de zeven tot acht procent: voor een normale jaarlijkse uitkering heb je dan een behoorlijk bedrag nodig dat je kunt investeren!

Wanneer je volledig passief gaat beleggen kan je zelf effecten selecteren. De selectie is dan ontzettend belangrijk, aangezien je ze gedurende langere tijd gaat vasthouden! Het is ook mogelijk om je geld in een fonds te stoppen: dit is geheel passief, aangezien het fonds bepaalt waar het geld in gestopt wordt. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de beheerkosten; je betaalt dan voor het beheer van je vermogen. 

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment