fbpx

Slim beleggen: leer slimmer beleggen

Iedereen kan beleggen, maar kan ook iedereen slim beleggen? In dit artikel bekijken we hoe je slimmer kunt beleggen en hoe je een beter rendement kunt behalen op je beleggingen.

De basisregels van slim beleggen

Voordat we ingaan op methoden die je kunt gebruiken om beter & slimmer te beleggen bekijken we de absolute basisregels die je nodig hebt om met succes te beleggen.

  • slim beleggenBeleg alleen met geld dat je kunt missen!
  • Bepaal je risicoprofiel: welk risico wil je lopen?
  • Kies een strategie en wijk hier niet van af.
  • Maak geen beslissingen op basis van emotie.
  • Houd de transactiekosten op het oog.
  • Spreid je investeringen goed
  • Begrijp het product waarin je belegt.

Hoe beleggen?

Tegenwoordig bestaan er allerlei methoden die je kunt gebruiken om slim te beleggen. Veel mensen gebruiken vooral ouderwetse beleggingsmethoden; denk hierbij aan het opkopen van obligaties en aandelen bij Nederlandse effectenaanbieders.  Een groot nadeel aan deze manier van beleggen is het feit dat je erg veel kwijt bent aan transactiekosten, bovendien ligt het rendement vaak niet hoger dan enkele procenten op jaarbasis.

Wanneer je echt slim wilt beleggen, kan je een online broker overwegen. Bij online brokers kan je op moderne wijze beleggen, en door slim te beleggen bij een broker kan je veel betere resultaten behalen. Waarom is beleggen bij een broker zoveel slimmer?

Zelf beleggen bij een broker? Bekijk ons overzicht van brokers!

Beleggen bij een broker is slimmer

Bij een online broker beleggen is slimmer omdat je dan gebruik kunt maken van een hefboom. Door gebruik te maken van een hefboom, kan je met een klein bedrag toch een hoge winst behalen. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om te beleggen met 100 euro kan je bij een hefboom van één om tien voor 1000 euro aan aandelen kopen. Je verdient of verliest vervolgens ook tien keer zoveel bij iedere daling of stijging van de koers.

Door deze hefboom kan je ook met een laag geldbedrag geld verdienen met beleggen. De transactiekosten zijn namelijk relatief; hierdoor verlies je niet een buiten proportioneel gedeelte van je positie aan transactiekosten. Uiteindelijk is beleggen bij een online broker dus slimmer….

De basisregels van slim beleggen bekeken

Het is belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je echt kunt missen: wanneer je het geld niet kan missen, verandert het gevoel dat je bij de belegging hebt en neem je eerder onverstandige beslissingen. Het is dus essentieel om alleen geld in te zetten dat je niet in de nabije toekomst nodig hebt.

Daarbij is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je strategie is, en vervolgens is het ontzettend belangrijk om je vooral aan deze strategie te houden. Veel mensen laten zich beïnvloeden door hun emoties en maken minder slimme beslissingen op basis van deze gevoelens. Bij beleggen draait het niet om gevoel maar om analyse; het is dan ook belangrijk om van tevoren te bepalen wat je methode van analyse gaat worden.

Ook is het belangrijk om de transactiekosten in de gaten te houden. Bij aanbieders als Alex & Lynx betaal je een vast bedrag per transactie. Het is dan niet slim om met een klein bedrag te beleggen, aangezien je dan een enorm rendement moet behalen om nog succesvol te zijn. Wanneer je met een klein bedrag belegt is het slimmer om gebruik te maken van een online broker.

Tot slot is het vooral belangrijk om in de gaten te houden waar je mee bezig bent. Vraag je constant af wat je doet en vooral waarom je het doet, wanneer je dit vervolgens vergelijkt met je resultaten kan je de perfecte beleggingsstrategie ontwikkelen en behaal je veel betere resultaten door slim te zijn!

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!