Slim beleggen: leer slimmer beleggen

Iedereen kan beleggen, maar kan ook iedereen slim beleggen? In dit artikel bekijken we hoe je slimmer kunt beleggen en hoe je een beter rendement kunt behalen op je beleggingen.  Door de tips in deze gids te volgen behaal je de beste resultaten met je beleggingen: zelfs wanneer je maar weinig geld over hebt om te investeren.

Wanneer is het slim om te beleggen?

Het antwoord op deze vraag is verrassend simpel: vandaag! Het is namelijk veel duurder om niet te beleggen op de lange termijn. Historisch gezien behaal je namelijk een hoger rendement met beleggingen in aandelen dan op je spaargeld. Gemiddeld genomen ligt het jaarlijkse rendement rond de 7 procent, terwijl het rendement op je spaargeld tegenwoordig negatief is.

Heb je elke maand een bedrag over waar je niet direct iets mee doet? Dan kan het interessant zijn om met dit geld te beleggen. Het is wel belangrijk om dit op een slimme manier te doen. In dit artikel bespreken we dan ook de 10 basisregels voor de slimme investeerder.

Beleg periodiek: waarom is het zo krachtig?

Voordat we ingaan op de 10 basisregels voor de slimme belegger, willen we nog even aangeven waarom het nu zo verstandig is om te beleggen. Wanneer je periodiek een gelijk bedrag investeert en dit steeds opnieuw investeert, kan je over een langere periode een enorm rendement opbouwen. Stel dat je jaarlijks € 1000 inlegt tegen een rendement van 7%, dan heb je na:

  • 10 jaar een bedrag van € 14.783
  • 20 jaar een bedrag van € 43.865
  • 30 jaar een bedrag van € 101.073

Zoals je ziet neemt je geld veel sneller toe dan de bedragen die je inlegt. In 10 jaar tijd behaal je een rendement van € 4.783, terwijl je in 30 jaar meer dan € 70.000 aan rendement hebt behaald. De tijdsperiode is drie keer langer, maar je rendement ligt ruim 14 keer hoger. Maar hoe komt dit nu eigenlijk?

Dit komt door het principe van exponentiële groei. Einstein noemde exponentiële rente niets voor niets het achtste wereldwonder. Wanneer je begint met een investering van € 1000 en je herinvesteert je rendement dan ontvang je het opvolgende jaar 7 procent over de € 1.000, maar ook over het rendement van € 7. Wanneer je dit jaar na jaar volhoudt dat kan het bedrag dat je aan het einde bezit enorm groeien. Na 60 jaar zou je met een maandelijkse inleg van € 1000 bijvoorbeeld al € 870.466 bezitten.

Slim beleggen kan je dan ook veel geld opleveren. Wanneer je voldoende opzij legt, dan kan iedereen uiteindelijk miljonair worden. Toch lukt dit lang niet altijd. Laten we kijken op welke manier je ervoor zorgt dat ook jij de resultaten van een slimme belegger bereikt!

Slim beleggen tips

Regel 1: beleg voordelig

Veel mensen onderschatten het belang van de kosten. Ze zijn slim door te beleggen, maar tegelijkertijd onverstandig door dit te doen bij een dure aanbieder. Het is mogelijk om te beleggen bij je eigen bank. Dit is in bijna alle gevallen onverstandig. De eigen bank rekent namelijk een hoog kostenpercentage. Dit kunnen ze doen, omdat ze weten dat veel mensen van nature vrij lui zijn. Mensen die toch al een bankrekening hebben geopend toen ze jong waren, openen nu ook een beleggingsrekening bij die bank.

Op papier lijkt een klein kostenverschil van 0,5% ook erg beperkt. Toch kan dit op de lange termijn flink oplopen. Wanneer je maandelijks € 1.000 belegt over een periode van 30 jaar tegen een rendement van 7% dan behaal je een positief resultaat van € 101.073. Een kostenpercentage van 0,5% brengt het rendement omlaag naar 6,5%. In dit geval is je eindresultaat € 91.989,23.

Een kostenpercentage van 0,5% zorgt ervoor dat je uiteindelijk 10% minder rendement behaalt! Gelukkig zijn er voldoende voordelige partijen waar je tegen lage kosten kunt beleggen. Bij sommige aanbieders is het zelfs mogelijk om geheel zonder vaste commissies te beleggen. Wil je weten waar je het goedkoopste kunt beleggen? Lees dan ons artikel over goedkoop beleggen:

Regel 2: spreid je kansen

Wanneer je een avondje naar het casino gaat, plaats je normaal gesproken niet je volledige bedrag direct op rood. De avond zou dan zomaar snel afgelopen kunnen zijn. Toch zie je dat veel beginnende beleggers wel al hun geld op één kleur inzetten wanneer ze starten met beleggen. Ze vinden een bedrijf helemaal geweldig en stoppen al hun geld in dat bedrijf. Dat is zonde! Wanneer het niet goed gaat met het bedrijf, dan verlies je direct je volledige vermogen.

Slimme beleggers spreiden hun beleggingen dan ook voldoende over verschillende beleggingsproducten en regio’s. Afhankelijk van je risicobereidheid kan je ervoor kiezen om een deel van je beleggingen in aandelen te stoppen en een ander deel in obligaties. Op die manier kan je binnen elk economisch klimaat goede resultaten bereiken. Wanneer je ook op de korte termijn een goed resultaat wilt behalen, kan je besluiten om een deel van je geld in derivaten te stoppen.

Het is daarnaast belangrijk om je beleggingen ook voldoende te spreiden over verschillende regio’s. In het verleden waren er regelmatig bepaalde regio’s die langere tijd slecht presteerden. Een goed voorbeeld hiervan is Japan. Deze economie kampt al ruim 20 jaar met forse prijsdalingen waardoor een investering in deze regio niet goed was uitgepakt.

Wanneer je je kansen niet volledig spreid, ben je eerder aan het gokken. Wees daarom een slimme belegger en spreid je kansen. Het is uiteindelijk beter om een wat lager maar stabieler rendement te behalen. Op die manier heb je meer zekerheid dat je beleggingen goed zullen uitpakken.

Japanse groei

De ontwikkeling van de Japanse economie over tijd

Regel 3: luister niet naar onzin

Veel mensen besluiten om niet te beleggen op basis van onzin. Ze hebben een verkeerde mindset en op basis daarvan besluiten ze dat het niet verstandig is om te beleggen. Veel mensen geloven bijvoorbeeld dat de beurs alleen toegankelijk is voor de rijken. Dit is absoluut niet waar. Zelfs met een klein bedrag kan je tegenwoordig goede resultaten behalen. In ons artikel beleggen met weinig geld lees je precies hoe je dit kunt doen.

Weer andere mensen geloven dat aandelen alleen voor experts zijn en dat je speciale training nodig hebt. Ook dit is totale onzin. Tegenwoordig kan je via het internet binnen enkele minuten een aandeel kopen of verkopen. Wanneer je onvoldoende kennis hebt, kan je er altijd voor kiezen om te beleggen in een fonds. Op die manier profiteer je alsnog van de ontwikkelingen op de beurs zonder dat je deze zelf hoeft te bestuderen.

Andere mensen geloven dat op de beurs beleggen niet meer interessant is. Alle voordelen zouden al behaald zijn of de economie zal alleen maar dalen in de toekomst. Ook dit is een giftige mindset die je als belegger zeker niet zal helpen. Over een langere periode zijn de beurskoersen alleen maar gestegen en door niet in te stappen doe je je zelf tekort. Wel is het belangrijk om dit op een slimme manier te doen.

Wil je op een slimme manier instappen op de beurs? Dan kan je dit het beste doen door periodiek in te stappen. Niemand weet of de beurs morgen gaat instorten of dat deze nog jaren blijft stijgen. Door periodiek een vast bedrag in te leggen, voorkom je dat je op het verkeerde moment instapt. Op die manier profiteer je van de gemiddelde groei van de beurs en die is over een periode van honderd jaar alleen maar positief geweest.

SP 500 aandelen koers

Over de lange termijn hebben de beurskoersen het altijd goed gedaan

Regel 4: beleg volgens een plan

De slimme belegger, belegt altijd volgens een plan. Dit hoeft gelukkig geen ingewikkeld plan te zijn met honderden pagina’s aan tekst. Wel is het belangrijk om enkele dingen voor jezelf duidelijk te maken. Zo moet je in ieder geval bedenken wat je doel is. Wanneer je over 40 jaar een mooi pensioen wilt hebben beleg je anders dan wanneer je op de korte termijn een fors rendement wilt behalen.

Bepaal daarnaast wat je risicobereidheid is. Wanneer je het geld niet direct nodig hebt, kan je meer risico’s nemen. Ga ja al bijna met pensioen? Dan is het waarschijnlijk slimmer om je risico’s wat meer te beperken. Op basis van de tijd die je hebt en de risico’s die je wilt nemen, kan je bepalen in welke beleggingsproducten je wilt investeren.

Vervolgens is het belangrijk om ook een duidelijke entry & exit strategie te ontwikkelen. Beleg je bijvoorbeeld alleen in aandelen wanneer de koers erg gunstig is of stap je periodiek in? En neem je soms je winst of houd je de aandelen vast tot het einde der dagen? Door goed na te denken over je plan, voorkom je dat je teveel uit emoties handelt. Een slimme belegger is een rationele belegger!

Regel 5: omarm risico’s

Sommige beleggers maken de fout om risico’s uit de weg te gaan. De slimme belegger begrijpt echter dat je zonder risico’s geen beloning ontvangt. Je wordt als belegger namelijk betaald om risico’s te nemen. Wanneer je risico’s uit de weg gaat, dan ligt je rendement ook een stuk lager. Wanneer je verstandig wilt beleggen, dan zul je verstandige risico’s dan ook moeten omarmen.

De mate waarin je risico’s zou moeten nemen, hangt sterk af van de tijdshorizon van je beleggingsplan. Wanneer je op jonge leeftijd begint met beleggen, kan je meer risico’s nemen. Wanneer het tijdelijk slecht gaat met de markt, heb je voldoende tijd om te wachten op herstel. Veel beleggingsexperts raden beleggers dan ook aan om meer in obligaties te beleggen wanneer ze ouder worden.

Persoonlijk ben ik geen groot fan van obligaties in het huidige klimaat. De rentes op staatsobligaties zijn vaak nul of zelfs negatief. Je zou in plaats daarvan ook kunnen beleggen in meer stabiele aandelen die periodiek een vast dividend uitkeren. Bedrijven die een stabiel inkomen hebben keren vaak een deel van de winst uit aan aandeelhouders.

Wanneer je het idee van risico’s omarmen niets vindt, kan je waarschijnlijk beter wegblijven van de beurs. De grootste fout die je kunt maken is om weg te rennen van risico’s. Verstandige risico’s betalen namelijk uit!

slim risio beleggen

Regel 6: wees voorbereid op slechte tijden

Het is onrealistisch om te verwachten dat de beurskoersen alleen maar zullen stijgen. Het is daarom belangrijk om je voor te bereiden op potentieel slechte tijden. Gemiddeld genomen wisselen goede en slechte economische perioden elkaar elke 7 jaar af. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden als slimme belegger.

Slimme beleggers zorgen er in ieder geval voor dat ze altijd van hun beleggingen kunnen profiteren. Dit doe je door niet op de top in te stappen. Aangezien we nooit met zekerheid kunnen vaststellen wat de top is, moeten we wel gespreid in stappen. Op die manier zul je soms aandelen te duur kopen. Dit maakt echter niet uit, aangezien je de aandelen vervolgens ook later weer veel goedkoper kunt kopen.

De echt slimme belegger zorgt ervoor dat hij of zij ook profiteert van slechte tijden. Churchill begreep dit goed en deed dan ook de beroemde uitspraak ‘never let a good crisis go to waste’. Er zijn namelijk diverse beleggingsproducten die het mogelijk maken om te profiteren van dalende koersen.

Je hebt namelijk de mogelijkheid om een short positie in te nemen op een aandeel. Hiervoor maak je gebruik van derivaten zoals opties en CFD’s. Met een short optie verdien je geld wanneer de koers van een aandeel daalt. Wil je weten hoe dit precies werkt? In ons artikel over short gaan lees je alles wat je moet weten om te profiteren van dalende markten!

profiteren slechte tijden

Regel 7: angst is een slechte raadgever

Emoties spelen een belangrijke rol bij het nemen van beslissingen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat emoties essentieel zijn voor het nemen van beslissingen. Wanneer je door hersenschade geen emoties zou ervaren, dan kon je helemaal geen beslissingen meer nemen. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de invloed die je emoties hebben op je beleggingsprestaties.

Slimme beleggers laten zich namelijk zelden sturen door angst. Juist wanneer de beurzen bloedrood kleuren, is het interessant om bij te kopen. Iedereen kan een aandeel kopen wanneer het stijgt en stijgt, maar alleen verstandige beleggers kunnen het kopen na een crash.

We hebben allemaal een geboren neiging tot het uit de weg gaan van risico’s. Deze angst was erg nuttig. In de prehistorie loerde er overal gevaar. Je kon maar beter te vaak wegrennen dan gegrepen worden door een sabeltandtijger. In de huidige maatschappij liggen er gelukkig geen gevaarlijke tijgers meer op de loer.

Die angst zorgt er nu juist vaak voor dat we beslissingen nemen die helemaal niet zo goed uitpakken. We kappen posities af, omdat we bang zijn om onze winst te verliezen. Tegelijkertijd laten verliesgevende posities open, omdat we bang zijn om definitief verlies te nemen.

De slimme belegger, belegt nooit op basis van angst. Stel daarom een duidelijk plan op en volg de regels nauwlettend. Zonder emoties beleggen is onmogelijk. Het is daarom belangrijk om ze buiten spel te zetten door de beslissingen al te nemen op een kalm moment.

angst verstandig beleggen

Regel 8: begrijp waar je mee bezig bent

Beginnende beleggers duiken vaak in dingen die ze leuk vinden. Een goed voorbeeld hiervan is de Bitcoin. Op een gegeven moment vroeg zelfs de postbode me of hij Bitcoins moest kopen. Toen ik hem vroeg wat hij van beleggen wist, keek hij me wazig aan. In dit geval was mijn antwoord makkelijk: NEE. Dit bespaarde hem uiteindelijk zo’n $10.000, aangezien de Bitcoin vervolgens flink crashte. In het vervolg ontving ik mijn post altijd met een extra, brede glimlach.

Zorg er daarom altijd dat je begrijpt waar je mee bezig bent. Beleg alleen in beleggingsproducten die je begrijpt. Zorg dat je een basisbegrip hebt van de beurzen voordat je het kopen van een aandeel overweegt. Beleg alleen in meer exotische beleggingsproducten wanneer je je voldoende hebt ingelezen.

Vraag jezelf daarom altijd of je begrijpt wat je koopt. Is het antwoord NEE? Dan kan je het product beter niet kopen. Op beleggingsproducten ontvang je geen garantie, dus je kan het product niet inruilen.

bitcoin bubbel

Voor een investering in de Bitcoin heb je stalen zenuwen nodig

Regel 9: bepaal je tijd

De meeste mensen die gaan beleggen, hebben niet bijzonder veel interesse in de financiële wereld. Ze willen vooral een leuk rendement behalen en vinden het zonde dat hun geld steeds minder waard wordt. In dit geval kan je het beste je tijd besparen en gebruik maken van een indexfonds. Met een indexfonds volg je automatisch een mandje aandelen en spreid je je risico’s. Door vervolgens periodiek een bedrag te storten profiteer je met een minimale tijdsinvestering van de ontwikkelingen op de beurs.

Ben je een slimme belegger en heb je tijd om de beurzen echt te volgen? Dan kan je actief beleggen overwegen. Het is dan wel belangrijk om te onthouden dat het maar weinig mensen lukt om de markt te verslaan. Je probeer dan iets te doen wat zelfs actieve fondsbeheerders zelden lukt. Ga daarom alleen actief beleggen wanneer je het interessant vindt en je er de tijd voor hebt.

Heb je nog weinig kennis? Ga dan eerst actief beleggen met een klein bedrag om het te leren en stort alsnog maandelijks een bedrag in een indexfonds. Op die manier kan je eerst testen of actief beleggen echt wat voor jou is.

Wil je zelf aan de slag met actief beleggen? Wees dan verstandig en open eerst een demo! Met een demoaccount kan je de mogelijkheden geheel zonder risico proberen. Gebruik de onderstaande knop om direct te bekijken waar je het beste kunt beleggen:

Regel 10: beleg alleen met geld dat je kunt missen

Laten we deze laatste regel beginnen met twee feiten. Het eerste feit is dat beleggen op de lange termijn bijna altijd loont. Het tweede feit is dat niet beleggen je altijd geld kost. Geld op een spaarrekening wordt door inflatie en belasting namelijk steeds minder waard.

Toch betekent dit niet dat je al je geld moet beleggen. Zorg ervoor dat je altijd een spaarpotje hebt waar je onverwachte uitgaven mee kunt betalen. Wanneer je geld moet lenen, betaal je vaak een hoog rentepercentage. Op die manier verlies je alsnog een fors rendement.

Beleg alleen met geld waar je niet van wakker ligt en dat je kunt missen. Bereken voor jezelf hoeveel geld je nodig hebt voor je levensonderhoud en beleg alleen met geld dat je niet de komende jaren nodig hebt. Op die manier voorkom je een fiasco en werk je aan een betere toekomst voor jezelf!

Hoe beleggen?

Tegenwoordig bestaan er allerlei methoden die je kunt gebruiken om slim te beleggen. Veel mensen gebruiken vooral ouderwetse beleggingsmethoden; denk hierbij aan het opkopen van obligaties en aandelen bij Nederlandse effectenaanbieders.  Een groot nadeel aan deze manier van beleggen is het feit dat je erg veel kwijt bent aan transactiekosten, bovendien ligt het rendement vaak niet hoger dan enkele procenten op jaarbasis.

Wanneer je echt slim wilt beleggen, kan je een online broker overwegen. Bij online brokers kan je op moderne wijze beleggen, en door slim te beleggen bij een broker kan je veel betere resultaten behalen. Waarom is beleggen bij een broker zoveel slimmer?

Beleggen bij een broker is slimmer

Bij een online broker beleggen is slimmer omdat je dan gebruik kunt maken van een hefboom. Door gebruik te maken van een hefboom, kan je met een klein bedrag toch een hoge winst behalen. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om te beleggen met 100 euro kan je bij een hefboom van één om tien voor 1000 euro aan aandelen kopen. Je verdient of verliest vervolgens ook tien keer zoveel bij iedere daling of stijging van de koers.

Door deze hefboom kan je ook met een laag geldbedrag geld verdienen met beleggen. De transactiekosten zijn namelijk relatief; hierdoor verlies je niet een buitenproportioneel gedeelte van je positie aan transactiekosten. Uiteindelijk is beleggen bij een online broker dus slimmer….

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *