Gaan aandelen stijgen of dalen?

Als je in staat bent om in te schatten wanneer aandelen gaan stijgen of dalen dan kan je een fortuin verdienen op de aandelenmarkt. Het zijn de verschillen in koersen waarmee immers het meest geld verdiend wordt. Een daling of stijging in de waarde van aandelen kan vele verschillende oorzaken hebben.

Een korte en simpele uitleg zou zijn dat de vraag naar aandelen hoger is dan het aanbod. Dit is hetzelfde als een normale marktwerking. Als er veel vraag is naar een bepaald product, maar het aanbod is laag dan zal de prijs van het product gaan stijgen. Dit geldt ook voor aandelen. De vraag is echter hoe je kan weten wanneer de vraag naar aandelen (en daarmee ook de koers) zal gaan stijgen.

Oorzaken van een koersstijging of daling

Bij het beleggen in CFD’s koop je aandelen voor de korte termijn en anticipeer je op een toekomstige snelle daling of stijging van een aandeelkoers. Het is daarom goed om te weten wat een dergelijke verandering in de koers teweeg kan brengen. Een scala aan verschillende oorzaken kunnen hiervoor zorgen. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

aandelen stijgen dalen

Winstverwachting en kwartaalcijfers

De verwachting van de hoeveelheid winst dat een bedrijf gaat maken draagt bij aan het dalen of stijgen van een aandeel. Is er een zeer positieve winstverwachting dan geeft dit een aandeel van een bedrijf een goed toekomstperspectief. Meer beleggers zullen daardoor een aandeel willen kopen. Een negatieve winstverwachting heeft daarentegen uiteraard een tegenovergesteld effect.

De verwachtingen die worden uitgesproken over de cijfers van een bedrijf zijn interessant omdat je hiermee stijgingen en dalingen in de toekomst kan voorspellen. Zekerheid krijg je echter pas nadat de kwartaalcijfers bekend worden gemaakt. Op dat moment zullen aandeelhouders zeker weten welke resultaten zijn behaald en zullen zij daarop handelen.

Ontwikkelingen in de wereld

Ontwikkelingen die in de wereld plaatsvinden hebben ook een effect op de aandelenmarkt. Als in een bepaald gedeelte van de wereld bijvoorbeeld sprake is van een onzeker politiekklimaat of een dreiging op het uitbreken van een oorlog dan zal dit aandelen doen stijgen of dalen. Natuurrampen zijn tevens een oorzaak voor plotselinge veranderingen van de koers van aandelen.

Negatieve ontwikkelingen in de wereld hoeven overigens niet altijd een negatief effect op de waarde van aandelen te hebben. Zo kan bijvoorbeeld een dreiging op het uitbreken van oorlog in een bepaald gedeelte van de wereld aandelen in een ander gedeelte doen stijgen. Dit soort nieuws zal ook effect hebben op onder andere de koers van olie en goud.

Inflatie en rentepercentages

Een indicatie dat aandelen gaan stijgen of dalen kan ook een verandering in inflatie of rentepercentages zijn. Een hoge inflatie in een land is bijvoorbeeld niet goed voor de aandelenkoersen. De verwachting is dat wanneer dit gebeurt dat de aandelen zullen gaan dalen. Een lage inflatie kan dan weer mogelijk een indicatie zijn dat aandelen gaan stijgen.

Rentepercentages hebben ook een duidelijke invloed op de koers van aandelen. Een lage rente op leningen zorgt voor een gunstig klimaat voor bedrijven. Zij kunnen dan immers tegen lagere rente geld lenen. Een stijging van deze rentepercentages heeft de tegenovergestelde uitwerking en kan duiden op een toekomstige daling van de aandelenkoersen.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment