Waarom stijgen & dalen de aandeelkoersen?

Als je in staat bent om in te schatten wanneer aandelen gaan stijgen of dalen dan kan je een fortuin verdienen op de aandelenmarkt. Het zijn de verschillen in koersen waarmee immers het meest geld verdiend wordt. Een daling of stijging in de waarde van aandelen kan vele verschillende oorzaken hebben.

Waarom veranderen aandelen in waarde?

De prijzen van aandelen stijgen en dalen constant: dit komt door het constante spel van vraag en aanbod. Wanneer meer beleggers een aandeel willen hebben, dan stijgt de prijs. Tegelijkertijd zie je dat de prijs van een aandeel daalt wanneer veel mensen het aandeel verkopen. Wanneer je goede resultaten wilt behalen met beleggingen in aandelen, dan is het belangrijk om voorspellingen te maken over de toekomstige vraag naar een bepaald aandeel.

Waardoor stijgen & dalen aandelenkoersen?

Winstverwachting en kwartaalcijfers

De verwachting van de hoeveelheid winst dat een bedrijf gaat maken draagt bij aan het dalen of stijgen van een aandeel. Is er een zeer positieve winstverwachting dan geeft dit een aandeel van een bedrijf een goed toekomstperspectief. Meer beleggers zullen daardoor een aandeel willen kopen. Een negatieve winstverwachting heeft daarentegen uiteraard een tegenovergesteld effect.

De verwachtingen die worden uitgesproken over de cijfers van een bedrijf zijn interessant omdat je hiermee stijgingen en dalingen in de toekomst kan voorspellen. Zekerheid krijg je echter pas nadat de kwartaalcijfers bekend worden gemaakt. Op dat moment zullen aandeelhouders zeker weten welke resultaten zijn behaald en zullen zij daarop handelen.

De sterkste bewegingen zie je wanneer de gerealiseerde cijfers sterk afwijken van de verwachting. Op de beurs zie je dat de verwachting vaak al in de koers verwerkt zit. Als de cijfers teleurstellen dan kan de koers van een aandeel plotseling flink dalen terwijl positieve resultaten juist kunnen leiden tot een forse stijging.

Sociaal economische ontwikkelingen

Ontwikkelingen die in de wereld plaatsvinden hebben ook een effect op de aandelenmarkt. Als er in een bepaald gedeelte van de wereld bijvoorbeeld sprake is van een onzeker politiek klimaat of een dreiging op het uitbreken van een oorlog dan zullen de aandelen van bedrijven in deze regio dalen. Natuurrampen zijn ook een oorzaak voor plotselinge veranderingen van de koers van aandelen.

Negatieve ontwikkelingen in de wereld hoeven overigens niet altijd een negatief effect op de waarde van aandelen te hebben. Zo kan bijvoorbeeld een dreiging op het uitbreken van oorlog in een bepaald gedeelte van de wereld aandelen in een ander gedeelte doen stijgen. De concurrentiepositie van bedrijven in de ‘veilige gebieden’ verbetert dan. Wanneer de onzekerheid op de beurs toeneemt zie je dat ook veilige havens vaak in waarde toenemen: denk hierbij bijvoorbeeld aan goud en zilver.

Een goed voorbeeld van een politieke situatie die de beurskoersen sterk kan beïnvloeden is de handelsoorlog tussen Amerika en China in 2020. Doordat beide landen de tarieven op producten verhogen, neemt de onderlinge handel af wat slecht is voor de bedrijfsresultaten. De extra maatregelen tegen het bedrijf Huawei hebben de koers van dat specifieke aandeel bijvoorbeeld flink onder druk gezet.

Wanneer je in specifieke regio’s wilt beleggen, is het daarom zeker de moeite waard om goed te onderzoeken wat er gaande is. Op die manier kan je beter voorspellen of de aandeelkoersen in de toekomst gaan stijgen of dalen.

aandelen dalen stijgen

Inflatie en rentepercentages

De inflatie en rentepercentages zoals vastgesteld door de Centrale Bank beïnvloeden ook de aandeelkoers. Inflatie is het stijgen van het prijspeil van producten in een regio. Voor obligaties is dit altijd slecht nieuws: de toekomstige betalingen zijn reëel immers minder waard. Aandelen worden iets minder beïnvloed door inflatie: bedrijven kunnen de kosten van hun producten verhogen. De materialen die ze moeten kopen, kosten echter ook meer. Hierdoor gaat een bedrijf er ook niet echt op vooruit door inflatie: alleen een reële groei van de winstresultaten heeft een positief effect op de aandelenkoers.

De rente heeft wel een erg duidelijk effect op de koers van aandelen. Een lage rente zorgt voor een gunstig klimaat voor bedrijven, aangezien ze tegen lage kosten financiering kunnen regelen. Tegelijkertijd zie je dat ook consumenten meer producten kopen: het is immers minder aantrekkelijk om geld te sparen en het aangaan van een consumptief krediet is voordeliger. Deze ontwikkelingen dragen bij aan de (toekomstige) winstgevendheid van het bedrijf waardoor de aandeelkoersen verder kunnen stijgen.

Bij een lagere rente zie je bovendien dat er meer geld naar de aandeelmarkten stroomt. Het is dan niet mogelijk om elders een positief rendement te behalen. Wanneer er veel geld beschikbaar is, dan is het ook makkelijker voor banken om te investeren. Wanneer er meer aandelen worden gekocht, zie je dat de aandeelkoersen stijgen.

Stijgt de rente juist? Dan is het belangrijk om op te passen! Een stijgende rente kan de aandelenkoers onder druk zetten waardoor de kans dat ze dalen toeneemt.

Dividendbeleid

Een gewijzigd dividendbeleid kan de koers van een aandeel ook flink laten stijgen of dalen. Wanneer een bedrijf meer dividend gaat uitkeren, dan zie je dat de aandeelkoers vaak stijgt. Een daling van het dividend kan de koers juist onder druk zetten. Dit is zeker het geval bij aandelen die altijd al bekend staan als stabiele dividend aandelen.

Een goed voorbeeld zag je hiervan terug in de aandelenkoers van Shell in 2020. Dit bedrijf stond er altijd om bekend een stabiel dividend uit te keren. Onder invloed van de coronapandemie konden ze dit niet waarmaken waardoor het dividend flink moest worden verlaagd: hierdoor verkochten veel beleggers hun aandelen waardoor de koers tientallen procenten daalde.

Op de lange termijn moet je wel oppassen bij verhogingen van het dividend. Wanneer een bedrijf dividend uitkeert, dan kan dit geld niet in de toekomst worden geïnvesteerd in nieuwe projecten. Winstgevende projecten kunnen juist bijdragen aan een stijgende aandelenkoers in de toekomst. Wanneer een bedrijf teveel dividend uitkeert, dan kan dit de winstgevendheid en de aandelenkoers in de toekomst onder druk zetten.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat de aandelenkoers na het uitkeren van dividend tijdelijk daalt. Wanneer het bedrijf € 1 per aandeel uitkeert, dan zal de aandelenkoers met € 1 dalen. Dit is logisch: er is dan immers € 1 per aandeel minder aanwezig in het bedrijf.

Overnamegeruchten

Overnamegeruchten zijn eigenlijk altijd goed voor aandeelhouders. Wanneer een bedrijf interesse uit, dan zie je dat de aandelenkoers flink stijgt. Het andere bedrijf betaalt namelijk vaak een premie wanneer de overname doorgaat. Wanneer de overname uiteindelijk wordt afgeblazen, zie je dat de aandelenkoers weer daalt naar het oude niveau.

Algemene beursklimaat

Wanneer je gaat beleggen in aandelen, is het verstandig om de algemene trend te bepalen. Soms is de beurs duidelijk in een uptrend of een downtrend. In een downtrend zie je dat de aandelen voornamelijk in waarde dalen. Het vertrouwen van de beleggers is dan laag. Extreme gevallen hiervan zie je tijdens een crisis: denk hierbij bijvoorbeeld aan de kredietcrisis of de schuldencrisis. In een downtrend kan je op zoek naar mooie momenten om aandelen bij te kopen.

In een uptrend bewegen de aandeelkoersen juist voornamelijk omhoog. Dit is natuurlijk mooi meegenomen wanneer je veel aandelen bezit. Een forse stijging kan een mooi moment zijn om koerswinst te pakken.

Aandelensplitsing

Een aandelensplitsing zorgt er ook voor dat de koers van een aandeel daalt. Bij een aandelensplitsing worden je aandelen echter niet minder waard: de koers van het aandeel wordt bewust verlaagd. Dit kan een bedrijf doen om aandeel weer toegankelijker te maken voor kleine beleggers. Wanneer meer kleine beleggers de aandelen kopen, dan kan de aandelenprijs juist stijgen.

Bij een aandelensplitsing wordt de waarde van een aandeel verlaagd: je aandeel is dan bijvoorbeeld € 5 waard in plaats van € 10. Voor elk aandeel dat je bezat ontvang je er ook twee waardoor er per saldo niets verandert.

Shorters & short squeeze

Door te shorten kan je als belegger inzetten op een koersdaling. Met een short positie beloof je een aandeel in de toekomst te leveren tegen een bepaalde prijs. Wanneer de aandelenkoers vervolgens daalt, kan je het aandeel goedkoper kopen en tegen de hogere prijs verkopen.

Een short positie neemt de nodige risico’s met zich mee: wanneer de koers toch flink stijgt willen beleggers de aandelen snel terugkopen. Dit kan gebeuren wanneer een bedrijf bijvoorbeeld onverwacht goede cijfers publiceert. De shorters proberen dan snel de aandelen terug te kopen om aan hun leveringsverplichting te voldoen. Wanneer de shorters massaal de aandelen kopen, dan kan de koers van het aandeel verder stijgen. Dit noemen we ook wel een short squeeze.

In zeldzame gevallen kan er zelfs een fenomeen plaatsvinden dat corneren heet. Wanneer een bedrijf een beperkt aantal aandelen heeft uitstaan, dan kan een slim fonds deze strategie toepassen. Wanneer er bijvoorbeeld een miljoen aandelen bestaan en beleggers voor 1,1 miljoen aandelen short posities openen, dan kunnen alle aandelen niet zomaar geleverd worden. Het fonds kan dan besluiten om alle aandelen op te kopen. De beleggers met de short posities worden op die manier in de hoek gedreven, aangezien ze tegen elkaar moeten opbieden om de aandelen te kunnen leveren. Hierdoor kan de aandelenkoers plotseling flink stijgen.

Wisselkoersen

Ook de wisselkoersen van valuta’s kunnen de aandeelkoersen beïnvloeden. Door de globalisering zetten bedrijven hun producten steeds vaker af in andere regio’s. Wanneer een Europees bedrijf producten verkoopt in Amerika, dan ontvangen ze dollars voor hun producten. Wanneer de euro fors in waarde stijgt, dan verzwakt de concurrentiepositie van Europese bedrijven aangezien de producten relatief duur zijn voor andere landen. Schommelingen in de wisselkoersen hebben daarom invloed op de resultaten van bedrijven die internationaal opereren.

Ook je eigen beleggingsresultaten worden direct beïnvloed door de wisselkoersen. Wanneer je Amerikaanse aandelen koopt met euro’s, dan kan je geld verliezen wanneer de dollar veel meer waard wordt ten opzichte van de euro. Je ontvangt dan minder euro’s terug wanneer je uiteindelijk je belegging weer verkoopt.

Gaan aandelen stijgen?

Veel beleggers willen weten of aandelen de komende dagen, weken of zelfs maanden gaan stijgen. Jammer genoeg is hier zelden een duidelijk antwoord op te geven: de aandeelmarkten zijn onvoorspelbaar en een stijgende koers kan zomaar omslaan naar een dalende.

Op de langere termijn kan je betere voorspellingen maken. Over 30 jaar is de kans bijvoorbeeld erg groot dat de aandeelkoersen stijgen. In het verleden zie je dat de aandelenkoersen op de lange termijn eigenlijk alleen maar groeien. Dit is logisch wanneer je bedenkt dat de productiviteit over de lange termijn toeneemt.

Het is echter lastig om te bepalen of de aandeelkoersen morgen ook stijgen. Het is daarom verstandig om gespreid in te stappen: door periodiek aandelen te kopen voorkom je dat je op het verkeerde moment in de markt stapt.

Wil je weten hoe je het beste in aandelen kunt beleggen? In onze gids over het kopen van aandelen leer je alles wat je moet weten:

Wat doe je als de aandeelkoersen dalen?

Niet in paniek raken is een belangrijk advies. Veel onervaren beleggers verkopen als een gek hun aandelen wanneer de koersen dalen wat zonde is. Op de lange termijn zie je dat de aandelenkoersen eigenlijk altijd weer herstellen.

Het is daarom verstandig om je vooral even afzijdig te houden. Bedenk dat het motto no pain no gain zeker op beleggen van toepassing is: je moet soms even bloeden om op de lange termijn een hoger rendement te behalen. Wanneer je het geld op en spaarrekening zet, dan weet je immers zeker dat je geld minder waard wordt.

Juist wanneer de koersen dalen, kan je ook op zoek gaan naar mooie kansen & koopjes. Wanneer aandelen voldoende zijn gedaald kan je ze vaak tegen een gunstig tarief kopen. Je kan dan in een korte periode een hoog rendement behalen.

Wat doe je met de media?

In het nieuws lees je eigenlijk alleen maar koppen die betrekking hebben op de korte termijn; het beurs is een bloedbad of de hoogste toppen worden bereikt. Wanneer je goed wilt beleggen, dan kan je deze mainstream media het beste zoveel mogelijk ontwijken. Het doel van de media is het vasthouden van je aandacht met heftige koppen. Bedenk dat een belegger tijd als beste vriend heeft; focus daarom niet teveel op de korte termijn.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *