Wat is een aandelensplitsing?

Bedrijven kunnen ervoor kiezen over te gaan tot een aandelensplitsing. Dit doet een organisatie niet zomaar, maar altijd met een goede reden. De meeste ondernemingen die over gaan tot een aandelensplitsing, doen dit om de verhandelbaarheid van de aandelen te verbeteren.

Aandelensplitsingen komen steeds minder vaak voor. Dit komt omdat steeds meer beleggers online handelen aandelen, bij online brokers als Plus500. Bij het online handelen in aandelen is het mogelijk in kleinere pakketten met aandelen te beleggen. Daarom zijn aandelensplitsingen steeds vaker niet meer noodzakelijk

Wat is een aandelensplitsing (stock split)?

Een aandelensplitsing (stock split) wordt ook wel een aandelensplit genoemd. Is er sprake van een aandelensplitsing of aandelensplit, dan worden de oude aandelen vervangen door een aantal nieuwe aandelen. Dit gebeurt volgens een vaste verhouding. Word je als aandeelhouder geconfronteerd met een aandelensplitsing, dan krijg je meer aandelen met een lagere nominale waarde per aandeel. De totale waarde van je investering blijft wel hetzelfde.

Als aandeelhouder word je schriftelijk op de hoogte gebracht van een eventuele aandelensplitsing. In de brief die je ontvangt, lees je precies wat de splitsing van de aandelen inhoudt. Zoals al eerder vermeldt, blijft de totale waarde van je investering altijd hetzelfde. Je krijgt simpelweg meer aandelen met een lagere nominale waarde.

Aandelen splitsing

Een voorbeeld van een aandelensplitsing

Stel, bedrijf X heeft 1000 aandelen uitgegeven met een waarde van 50 euro. De totale waarde van de aandelen van bedrijf X is 50.000 euro. Nu besluit het bedrijf een aandelensplitsing door te voeren. Aandelen zijn niet langer 50 euro per stuk waard, maar 25 euro per stuk. Dit betekent dat iedere aandeelhouder met één aandeel nu twee aandelen krijgt. De totale waarde van de aandelen blijft hetzelfde, maar het aantal aandelen verdubbelt.

Waarom een aandelensplitsing?

De meeste bedrijven die besluiten een aandelensplitsing door te voeren, doen dit om de verhandelbaarheid van de aandelen toe te laten nemen. Dit wil zeggen dat de groep beleggers waarop een onderneming zich kan richten in de verkoop van aandelen, groter wordt. Beleggers met een kleine beurs kopen vaak liever aandelen met een lagere prijs. De verhandelbaarheid van een aandeel heeft op die manier directe invloed op de koers van het betreffende aandeel. Wanneer meer mensen het aandeel (kunnen) kopen, stijgt de koers immers. 

Voer je een aandelensplitsing door zoals in dit voorbeeld, dan is jouw aandeel ineens interessant voor een grotere groep mensen. Je kunt je niet alleen richten op beleggers met een budget van 50 euro per aandeel, maar ook op beleggers met een budget van 25 euro per aandeel. Dit betekent dat de verhandelbaarheid van je aandeel groter wordt, wat hopelijk een positief effect heeft op de koers.

Door de toegenomen verhandelbaarheid van het aandeel, neemt de liquiditeit normaal gesproken ook toe. Dit betekent dat het makkelijker is om aandelen te kopen en verkopen. 

Het effect van een aandelensplitsing op de koers

Een aandelensplitsing heeft geen invloed op de directe waarde van een bedrijf. De totale waarde van de aandelen blijft namelijk hetzelfde. Wel kan de organisatie in de directe toekomst meer waard worden. Ontstaat er een koersstijging door een aandelensplitsing, dan gaat de waarde van de organisatie namelijk omhoog. Dit is echter niet altijd het geval. De meeste ondernemingen profiteren van een hogere koers door een splitsing, maar dit is geen garantie.

Wat is een reverse split?

Een bedrijf kan ook overgaan tot een reverse split of een omgekeerde aandelensplitsing. Dit kan gebeuren wanneer een aandeel sterk in waarde is gedaald. Wanneer je 2 aandelen bezit met een waarde van € 25 en het bedrijf besluit tot een reverse split met een verhouding 2:1 dan ontvang je vervolgens één aandeel met een waarde van € 50. Ook in dit geval verandert de waarde van het bedrijf niet.

Bedrijven gaan vaak over tot een reverse split om extreme koersschommelingen tegen te gaan. Wanneer een aandeel op een cent noteert dan kan de koers al snel 100% stijgen. Veel beurzen verbieden dit soort kleine aandelen omdat het zou aanzetten tot speculatie. Bedrijven kunnen dan overgaan tot een reverse split om hun notatie op de beurs te behouden.

Een reverse split is vaak geen positief signaal voor de belegger. Ondanks dat de reverse split de waarde van je aandelen niet direct beïnvloedt, geeft het wel een negatief signaal af. Beleggers reageren vaak emotioneel waardoor de koers na de aankondiging verder kan dalen.

In zeldzame gevallen kan een reserve split ook worden gebruikt om het aantal aandeelhouders te verminderen. Beleggers die te weinig aandelen bezitten ontvangen contact geld in plaats van een nieuw aandeel.

Splitsen bedrijven altijd hun aandelen?

Niet alle bedrijven splitsen hun beurskoers. De investeringsmaatschappij van Berkshire Hathaway is bijvoorbeeld niet gesplitst. Het aandelen van het beursfonds van Warren Buffett hebben daarom een waarde van tienduizenden dollars. Later besloot hij om B shares op de markt te brengen waardoor ook particuliere beleggers makkelijker de aandelen kunnen kopen.

Het duurste fonds op de Nederlandse beurs was vroeger Moeara Enim wat de holding was voor Koninklijke Olie. Het aandeel handelde op ongeveer 100.000 gulden.

Hoe wordt een aandelensplitsing uitgevoerd?

Een aandelensplitsing wordt uitgevoerd door oude aandelen om te ruilen voor nieuwe aandelen. Een splitsing kan niet worden uitgevoerd zonder statutenwijziging en aandeelhoudersvergadering. Ook moet er via de pers een officieel bericht worden uitgegeven. Het omruilen van de aandelen gebeurt normaal gesproken automatisch, tenzij je ze nog echt ouderwets fysiek op zolder hebt liggen. Dan moet je de aandelen aanbieden bij een bank om het omruilen mogelijk te maken.

Short posities en een aandelensplitsing

Ook short posities worden niet aangetast door een aandelensplitsing: het aantal short posities neemt simpelweg toe waardoor er per saldo niets verandert.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!