Wat gebeurt er bij een aandelensplitsing?

Bedrijven kunnen ervoor kiezen over te gaan tot een aandelensplitsing. Dit doet een organisatie niet zomaar, maar altijd met een goede reden. De meeste ondernemingen die over gaan tot een aandelensplitsing, doen dit om de verhandelbaarheid van de aandelen toe te laten nemen.

Aandelensplitsingen komen steeds minder vaak voor. Dit komt omdat steeds meer beleggers online handelen in CFD aandelen, bij online brokers als Plus500. Bij het online handelen in aandelen is het mogelijk in kleinere pakketten met aandelen te investeren. Daarom zijn aandelensplitsingen steeds vaker niet meer noodzakelijk

Wat is een aandelensplitsing?

Een aandelensplitsing wordt ook wel een aandelensplit genoemd. Is er sprake van een aandelensplitsing of aandelensplit, dan worden de oude aandelen vervangen door een aantal nieuwe aandelen. Dit gebeurt volgens een vaste verhouding. Word je als aandeelhouder geconfronteerd met een aandelensplitsing, dan krijg je meer aandelen met een lagere nominale waarde per aandeel. De totale waarde van je investering blijft wel hetzelfde.

Als aandeelhouder word je schriftelijk op de hoogte gebracht van een eventuele aandelensplitsing. In de brief die je ontvangt, lees je precies wat de splitsing van de aandelen in zal houden. Zoals al eerder vermeld, blijft de totale waarde van je investering altijd hetzelfde. Je krijgt simpelweg meer aandelen met een lagere nominale waarde.

Aandelen splitsing

Een voorbeeld van een aandelensplitsing

Stel, bedrijf X heeft 1000 aandelen uitgegeven. Alle aandelen zijn 50 euro waard. De totale waarde van de aandelen van bedrijf X is 50.000 euro. Nu besluit het bedrijf een aandelensplitsing door te voeren. Aandelen zijn niet langer 50 euro per stuk waard, maar 25 euro per stuk. Dit betekent dat iedere aandeelhouder met één aandeel, nu twee aandelen krijgt. De totale waarde van de aandelen blijft hetzelfde, maar het aantal aandelen verdubbelt.

Waarom een aandelensplitsing?

De meeste bedrijven die besluiten een aandelensplitsing door te voeren, doen dit om de verhandelbaarheid van de aandelen toe te laten nemen. Dit wil zeggen dat de groep beleggers waarop een onderneming zich kan richten in de verkoop van aandelen, groter wordt. De verhandelbaarheid van een aandeel heeft namelijk directe invloed op de koers van het betreffende aandeel. Hoe hoger de verhandelbaarheid, hoe hoger de koers.

Voer je een aandelensplitsing door zoals in bovenstaand voorbeeld, dan is jouw aandeel ineens interessant voor een grotere groep mensen. Je kunt je niet alleen richten op beleggers met een budget van 50 euro per aandeel, maar ook op beleggers met een budget van 25 euro per aandeel. Dit betekent dat de verhandelbaarheid van je aandeel groter wordt, wat hopelijk een positief effect heeft op de koers.

Het effect van een aandelensplitsing

Een aandelensplitsing heeft geen invloed op de directe waarde van een bedrijf. De totale waarde van de aandelen blijft namelijk hetzelfde. Wel kan de organisatie in de directe toekomst meer waard worden. Ontstaat er een koersstijging door een aandelensplitsing, dan gaat de waarde van de organisatie namelijk omhoog. Dit is echter niet altijd het geval. De meeste ondernemingen profiteren van een hogere koers door een splitsing, maar dit is geen garantie.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment