Beleggen met hoog rendement

Beleggen doen we natuurlijk maar met één doel voor ogen: het behalen van een zo hoog mogelijk rendement. Maar hoe kan je nu eigenlijk een zo hoog mogelijk rendement behalen op je spaargeld? In dit artikel bespreken we met welke beleggingsmethoden je het hoogste rendement kunt behalen.

Hoe kan je een hoog rendement behalen met beleggen?

Met beleggen kan je zeker een hoog rendement behalen. Rendement en risico zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden: een hoger rendement brengt dan ook een hoger risico met zich mee. We beginnen het artikel met het bespreken van de beleggingsproducten & strategieën waarmee je een erg hoog rendement kunt behalen. Bepaal wel voor jezelf of je de risico’s op het verliezen van geld kunt dragen.

In dit artikel bespreken we de volgende beleggingsproducten met een hoog potentieel rendement & een hoog risico:

 

Beleggen in aandelen met hoog rendement

Bij veel mensen leeft de overtuiging dat beleggen in aandelen veel risico’s met zich meebrengt. Dit beeld is ontstaan doordat zijn sommige beleggers in het verleden spaargeld zijn kwijtgeraakt door te handelen op de beurs. Wanneer je echter een goede strategie toepast, kan je op de lange termijn een hoog rendement behalen met investeringen in aandelen.

De afgelopen tachtig jaar hebben statistieken laten zien dat beleggen in aandelen een hoger rendement geeft dan alle andere beleggingsvormen. Veel beginnende beleggers zijn echter ongeduldig en hopen er op al binnen 1 à 2 jaar grote winsten te behalen. Dit is echter een erg onrealistische verwachting: het is dan ook belangrijk om te beleggen in aandelen met geduld.

Aandelen versus sparen

Aandelen doen het doorgaans beter dan sparen

Rendement op aandelen verhogen

Je kunt een hoog rendement behalen met aandelen door in te zetten op koerswinst. Wanneer dit het plan is, is het belangrijk om gespreid in te zetten. Geduld is dan een schone zaak aangezien de beurs altijd dipjes kent.

Het is ook mogelijk om een goed rendement te behalen met aandelen die een hoog dividend uitkeren. Sommige aandelen keren al snel meerdere procenten per jaar uit. Wanneer je een stabiel dividend aandeel koopt in een dipje heb je een vast hoog rendement op maandelijkse basis!

Wanneer je echt een enorm hoog rendement wilt behalen, kan je investeren in meer exotische aandelen. Groeiaandelen in start-ups kunnen soms tientallen of zelfs honderden procenten stijgen in waarde. Er bestaat dan ook de kans dat het bedrijf failliet gaat waardoor je de volledige inleg verliest. Het is daarom belangrijk om het bedrijf achter het aandeel goed te onderzoeken.

Je kunt ook een hoog rendement behalen met aandelen door in pennystocks te investeren. Pennystocks zijn aandelen die een paar cent waard zijn: hierdoor kunnen de kleinste koersschommelingen al een rendement van 100% opleveren. Wanneer je in dit soort risicovolle aandelen belegt, is de kans ook groter dat je je inleg verliest.

Ben je benieuwd bij welke brokers je in aandelen kunt beleggen? Bekijk dan direct het overzicht van beste aandelen brokers:

Beleggen in exotische ETF’s

ETF’s of indexfondsen staan meer bekend om hun stabiele rendement en niet zozeer om hun hoge rendement. Met een indexfonds kan je automatisch beleggen in een mandje aandelen: door veel mensen wordt deze manier van beleggen gebruikt om vervolgens de AEX te volgen. Toch kan je ook met ETF’s een hoog rendement behalen, tenminste, wanneer je bereidt bent om ook een hoger risico te nemen.

Er bestaan namelijk ook ETF’s op meer risicovolle beleggingsproducten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ETF op cryptocurrencies of een ETF op cannabisaandelen. Een voordeel van een ETF gebruiken is dat je zelfs bij dit soort risicovolle producten nog wat spreiding toepast: hierdoor verklein je de kans dat je in één keer al je geld verliest wanneer een bedrijf over de kop gaat.

Beleggen in hoog renderende obligaties

Obligaties met een hoge rente worden uitgegeven door bedrijven met een matige financiële positie. Dit soort obligaties worden in de volksmond ook wel junk bonds genoemd. De rente op dit soort obligaties ligt vaak hoog: denk aan 7-9 procent. De partij moet een hogere rente betalen om investeerders aan te trekken. De kans bestaat echter dat het bedrijf achter de obligatie failliet gaat waardoor je het volledige bedrag van je investering kunt verliezen.

Wanneer je toch een hoger rendement wilt behalen met obligaties, maar liever zelf geen obligaties koopt, dan kan je er ook voor kiezen om in een ETF te investeren die obligaties koopt met een hoog rentepercentage.

rendement verhogen

Speculeren in opties

Ook met opties kan je een hoog rendement behalen. Met een optie koop je de mogelijkheid, maar niet de verplichting, om een bepaald effect tegen een bepaalde prijs te kopen. Voor € 2 per optie mag je bijvoorbeeld een aandeel kopen voor € 10. Wanneer de prijs van het aandeel vervolgens stijgt naar € 12 of meer, kan je een positief rendement behalen.

Wanneer de koers in de goede richting beweegt kan je een enorm rendement behalen: bij een aandelenkoers van slechts € 14 is je rendement al 100% op je investering van € 2. Tegelijkertijd kan je met opties ook je volledige inleg verliezen. Opties verlopen op een gegeven moment en wanneer de optie aan het einde van de looptijd waardeloos is, verlies je de volledige inleg.

Je kunt je rendement op je bestaande beleggingen verder verhogen door opties uit te schrijven. Voor het uitschrijven van een optie ontvang je een premie. Wanneer je verkeerde beslissingen neemt, kan je ook erg veel geld verliezen met het uitschrijven van opties. Wil je weten hoe je een hoog rendement kunt behalen door te beleggen in opties? Lees dan onze gids over het beleggen in opties:

Een hoog potentieel rendement met beleggen in CFD’s

Met CFD’s kan je op de korte termijn speculeren op koersschommelingen op bijvoorbeeld aandelen en valutaparen. Op de korte termijn bewegen de koersen van aandelen sterk op en neer: door hier slim op in te spelen kan je onder alle marktomstandigheden een positief rendement behalen.

Wat CFD’s  uniek maakt is de hefboomwerking: door de hefboom toe te passen kan je op de korte termijn een hoger rendement behalen. Het risico ligt ook hoger bij CFD’s waardoor het belangrijk is om een stop loss order te gebruiken.

Bij een stop loss order wordt je positie automatisch gesloten bij een bepaald verlies. Hierdoor bescherm je je dus tegen eventuele verliezen en kan je met CFD’s s een goed beleggingsresultaat behalen.

Wil je beleggen in CFD’s zelf uitproberen zonder risico te lopen? Open dan eerst een gratis demo bij een broker:

Investeren in vastgoed

Ook met investeringen in vastgoed kan je een hoog rendement behalen. Je kan natuurlijk aandelen kopen van bedrijven die actief zijn in de vastgoedsector. Er zijn daarnaast ook veel vastgoedfondsen waarmee je bijvoorbeeld een groot kantoorpand meefinanciert. Het is bij beleggen in vastgoed belangrijk om de achterliggende partij goed te analyseren: wanneer het bedrijf achter het project niet betrouwbaar is, kan je zomaar het volledige bedrag van je inleg verliezen.

Heb je zelf wat meer kapitaal achter de hand? Dan kan je ook een hoog rendement behalen door zelf vastgoed te kopen. Zelf heb ik een tijdje geleden bijvoorbeeld een klein appartement gekocht in Amsterdam dan ik nu verhuur. Het mooie aan deze constructie is dat je slechts een klein deel van het geld zelf hoeft in te leggen waardoor je een hefboom kunt toepassen. Over mijn eigen inleg van € 50.000 ontvang ik jaarlijks € 18.000 aan huurinkomsten.

Wel moet je goed opletten wanneer je zelf in vastgoed gaat beleggen. Je gaat immers een schuld aan en wanneer je het verkeerde pand selecteert kan je alles verliezen. Wil je meer weten over beleggen in vastgoed? Lees dan onze gids over de verschillende methoden die je kunt toepassen:

Investeren in cryptocurrencies

Een andere manier waarmee je een erg hoog rendement kunt behalen, zijn cryptocurrencies. Sommige mensen handelen actief in het koersverloop van crypto’s: op een dag kan een cryptocurrency zoals de Bitcoin soms wel tien procent stijgen of dalen. Wanneer je de markt goed in de gaten houdt kan je hier een hoog dagelijks rendement mee behalen.

Wanneer de prijs van een veelbelovende crypto zich in een dieptepunt bevindt, kan het ook slim zijn om deze voor de lange termijn te kopen. Na 2018 daalden cryptocurrencies bijvoorbeeld sterk in waarde: op het dieptepunt kon je een Bitcoin kopen voor om en nabij $4000. Twee jaar later, in 2020, bereikte de prijs alweer een nieuw record waardoor je een rendement van bijna 500% had kunnen behalen in twee jaar tijd.

Voordat je gaat beleggen in cryptocurrencies, is het belangrijk om te onthouden dat het erg speculatieve & nieuwe beleggingsproducten zijn. Het is dan ook onzeker welke munt de in de toekomst nog veel gebruikt wordt. Cryptocurrency investeringen zijn dan ook alleen weggelegd voor mensen met een hoge risicobereidheid.

investeren hoog rendement

Beleggen in leningen

Er bestaan tegenwoordig ook platformen waar je kunt beleggen in leningen. Deze manier van geld investeren wordt ook wel P2P lenen genoemd. Mensen of bedrijven die geld nodig hebben kunnen op de site een lening uitzetten. Bij veel platformen worden de leningen weer samengevoegd waardoor je het risico weer wat kunt verlagen. Toch zijn dit soort P2P leningen erg volatiel en er zijn voldoende verhalen van programma’s die uiteindelijk niet uitbetaalden. Het is daarom belangrijk om op te passen wanneer je geld uitleent aan anderen.

Investeren in een IPO

Een IPO of initial public offering is de beursintroductie van een nieuwe onderneming. Door aandelen te kopen tijdens een IPO kan je een erg hoog rendement behalen. Dit is zeker het geval bij veelbelovende (technologie) aandelen.

Ik kan mezelf nog steeds voor mijn hoofd slaan omdat ik dacht dat Facebook tijdens de IPO in 2012 overgewaardeerd was. Op de korte termijn kreeg ik gelijk: de prijs halveerde redelijk snel. Ondertussen is de koers echter bijna tien keer over de kop gegaan. In 8 jaar had je dan ook een rendement kunnen behalen van ongeveer 1000%.

Natuurlijk moet je wel oppassen bij een IPO: niet elke IPO is even succesvol. Toch zie je dat nieuwe aandelen vaak relatief goedkoop naar de beurs worden gebracht. Bedrijven willen voorkomen dat aandelen op de eerste handelsdag direct flink instorten. Het is daarom zeker de moeite waard om te onderzoeken of er interessante beursintroducties aankomen.

Facebook koersverloop

Investeren in start-ups

Een andere manier om een hoog rendement te behalen is door te investeren in start-ups. Je kunt op het internet allerlei websites vinden waar je kunt mee-investeren in een startup. Deze strategie is wel een beetje hit & miss: wanneer je in een matige start-up investeert dan raak je alles kwijt, terwijl je wanneer je het juiste bedrijf selecteert juist een enorm rendement kunt behalen. Bedrijven als Facebook en Microsoft waren ooit ook kleine start-ups die vanuit een garage werden gerund.

Nog beter is het om geld te investeren in je eigen bedrijf. Wanneer je een goed idee hebt en je dit kunt omzetten naar een goed plan, dan kan je daar veel geld mee verdienen. Ondernemen is echter niet voor iedereen weggelegd, maar het theoretische rendement op een investering in je eigen bedrijf is onbeperkt.

Je geld op een hoog renderende spaarrekening

Als je het mij vraagt, is het sowieso onverstandig om al te veel geld op een spaarrekening te parkeren. De spaarrentes zijn laag en door de inflatie en belastingen neemt je vermogen eigenlijk alleen maar af op een spaarrekening. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun geld te stallen bij een hoog renderende spaarrekening.

Bij sommige buitenlandse spaarrekeningen ontvang je nog één of twee procent rente. Wel is het belangrijk om de risico’s goed te onderzoeken: bekijk bijvoorbeeld wat er gebeurt wanneer de bank omvalt. Let daarnaast op de valuta die gebruikt wordt voor de bankrekening: wanneer je het account gebruikt in een andere valuta, dan loop je ook een valutarisico.

Geld stallen in het buitenland levert een iets hoger rendement op, maar de risico’s liggen ook een stuk hoger. Wanneer je toch al van plan bent om hogere risico’s te nemen, dan kan je beter voor een optie kiezen waar je een hoger rendement mee kunt behalen.

hoog rendement beleggen

Handelen in valuta’s

Ook met de handel in valuta’s op Forex kan je een hoog rendement behalen. Valuta’s zoals de euro, dollar en Britse pond schommelen constant in waarde. Je kunt via een online broker één valuta omruilen in een andere valuta. Wanneer je dit slim aanpakt, kan je winst behalen doordat de valuta die je koopt meer waard wordt.

Het handelen in valuta’s gebeurt normaal gesproken via derivaten. Hierdoor hoef je niet zelf bij de bank je geld om te ruilen. Door actief de markten te analyseren kan je vervolgens voorspellen of een valuta in de komende uren in waarde zal stijgen. Beleggen in Forex is vooral geschikt voor de actieve belegger die het niet erg vindt om tijd te besteden aan het leren van een nieuwe vaardigheid.

Wil je weten hoe beleggen in valuta’s werkt? In onze uitgebreide gids bespreken we hoe je zelf in Forex kunt beleggen:

Alternatieve beleggingen met hoog risico

Je kunt tegenwoordig in van alles en nog wat beleggen: door slim te investeren in verzamelobjecten zoals kunst, wijn en antiek kan je een hoog rendement behalen. Voor dit soort type alternatieve beleggingen heb je vaak wel gespecialiseerde kennis (of geluk) nodig.

Je leest in de krant wel eens een verhaal van iemand die een Picasso voor een tientje weet te kopen. Een inspiratie, maar ook uitzonderlijk. Je leest in de krant immers niet over alle mensen die dagelijks waardeloze schilderijtjes kopen. Wanneer je rijk wilt worden door een gelukstreffer kan je ook de lokale loterij proberen.

Hoe bepaal je je eigen risicotolerantie?

Voordat je gaat beleggen in een beleggingsproduct met een hoog risico, is het belangrijk om eerst je risicotolerantie te bepalen. Alleen wanneer je ’s nachts niet wakker ligt van je beleggingen, is het de moeite waard om te investeren voor een hoog rendement.

Vind je het moeilijk om geld te verliezen? Dan kan je beter kiezen voor een meer stabiele en veilige manier van beleggen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen in stabiele ondernemingen of ETF ’s die een bekende index volgen. Begin nooit met beleggen voordat je een goed plan hebt.

Hoe maximaliseer je het rendement?

Het is altijd verstandig om je risico’s zoveel mogelijk te kwantificeren. Bepaal met welk (tijdelijk) verlies je kunt leven. Op die manier kan je vaststellen welk risico je maximaal wilt lopen.

Op de lange termijn zijn de meer agressieve, offensieve beleggingsproducten vaak winstgevender. Je hebt dan echter wel voldoende tijd nodig, aangezien je op de korte termijn ook een veel hoger verlies kunt maken. Bepaal daarom welk percentage van je beleggingen je in risicovolle producten kunt steken en doe dit; op die manier optimaliseer je het maximaal te behalen rendement.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *