Beleggen in valuta populairder dan ooit

Beleggen in valuta is populairder dan ooit. Wanneer je gaat beleggen in valuta’s gebruik je één valuta om daar een andere valuta mee te kopen. Wanneer de valuta die je koopt vervolgens in waarde stijgt verdien je geld. Maar hoe werkt beleggen in valuta nu eigenlijk en hoe kan ook jij geld verdienen met de handel in valuta?

Waarom is in valuta handelen zo populair?

 • Je betaalt geen commissies: Je kan dan ook met weinig geld beleggen.
 • De valutamarkt is de grootste markt op aarde: hierdoor is deze erg stabiel.
 • De valutamarkt beweegt vaak via vaste patronen en is relatief voorspelbaar.
 • Je kunt ook geld verdienen bij afnemende wisselkoersen door short te gaan.
 • Met orders kan je eenvoudig je strategie managen & je winst maximaliseren.

Hoe kan je in valuta handelen?

Handelen in valuta is vrij eenvoudig. Hiervoor heb je alleen een gratis account nodig bij een broker naar keuze. Bij een broker kan je eenvoudig de valuta’s kopen en verkopen en dankzij de mogelijkheid om met een demo account of kleine storting te handelen kan je het zelfs helemaal zonder risico’s uitproberen.

Wil je weten bij welke brokers je het beste kunt beleggen in vreemde valuta’s? Gebruik dan de onderstaande knop:

brokers vergelijken

Hoe werkt de handel in valuta?

wisselkoersenEen valuta zoals de euro verandert altijd in waarde ten opzichte van een andere valuta. Bij de handel in valuta gaat het dan ook om onderlinge verhoudingen. Een voorbeeld van een wisselkoers is bijvoorbeeld de waarde van de euro uitgemeten in dollars, deze combinatie noemen we een valutapaar en noteren we als EUR/USD.

Hierbij is het mogelijk om zowel long als short te gaan. Wanneer je long gaat voorspel je dat de euro ten opzichte van de dollar gaat stijgen. Wanneer je een short inneemt positie voorspel je juist dat de euro ten opzichte van de dollar gaat dalen. Wanneer je handig wordt in het analyseren van grafieken herken je de verschillende patronen en kan je geld verdienen met het verhandelen van de valuta’s.

long short gaan

Succes met valuta

De koers van valuta’s worden door ontelbare factoren beïnvloed: denk hierbij onder andere aan het beleid van de centrale bank, de betalingsbalans, de economische situatie… Ook op kleinere schaal wordt de koers continu beïnvloedt. Wanneer Panasonic de winsten uit Amerika in dollars binnenkrijgt ruilen ze deze dollars waarschijnlijk (voor een deel) in voor de Japanse Yen. Doordat er Amerikaanse dollars verkocht worden en de Japanse Yen juist wordt gekocht stijgt de prijs van de Yen ten opzichte van de dollar.

Vanzelfsprekend heb je als kleine partij amper invloed op de wisselkoers: hierdoor is er een bepaalde mate van stabiliteit op de valutamarkt. De koers beweegt zich met regelmaat in voorspelbare patronen waarbij er een duidelijke opgaande of neerwaartse trend te herkennen is. Het gebeurt ook vrij vaak dat de koers zich voornamelijk tussen twee niveaus beweegt.

duidelijke uptrend

Valutakoersen bewegen zich vaak in voorspelbare patronen gedurende een langere periode

Het is vrijwel onmogelijk om al het nieuws juist te interpreteren op de valutamarkt: wel is het mogelijk om deze algemene bewegingen te herkennen. Zodra je deze bewegingen herkent, kan je met hogere zekerheid posities innemen en maak je meer kans om te winnen dan om te verliezen. Wanneer dit het geval is kan je hoe dan ook geld verdienen met de handel in valuta.

Hoe kan je beleggen in valuta’s?

Beleggen in valuta’s werkt gelukkig niet door het omruilen van grote hoeveelheden geld. Dit zou erg onpraktisch zijn. Je zou op die manier hoge transactiekosten betalen en het continue overmaken van grote bedragen is niet erg fijn.

De meeste mensen beleggen in valuta’s door gebruik te maken van CFD’s. CFD’s zijn derivaten die het mogelijk maken om te handelen in prijsverschillen tussen bepaalde effecten. Wanneer je door middel van een CFD belegt in bijvoorbeeld de dollar, bezit je nooit daadwerkelijk dollars.

Met een CFD maak je alleen de afspraak om een bepaalde valuta tegen een bepaalde prijs te kopen. Hierdoor kan je volledig profiteren van de koersschommelingen, maar hoef je niet constant valuta’s te kopen en verkopen. Wil je meer weten over de werking van CFD’s? In onze sectie over CFD’s lees je er alles over!

valuta beleggen

Hoe kan je valutarisico afdekken?

Er zijn zeker de nodige beleggers die beleggen in valuta om direct koerswinst te behalen. Er zijn echter ook genoeg beleggers die juist hun valutarisico willen afdekken. Laten we dit toelichten aan de hand van een simpel voorbeeld.

Stel je koopt een Amerikaans aandeel en de koers stijgt in een jaar tijd tien procent. De waarde van de euro tegenover de dollar daalt in dezelfde periode met tien procent. Hierdoor verdwijnt je volledige rendement. Wanneer je het aandeel verkoopt, wil je het geld natuurlijk weer in euro’s ontvangen.

Bij de verkoop van het aandeel ontvang je 10% meer dollars doordat het aandeel meer waard is geworden. Vervolgens krijg je echter 10% minder euro’s doordat de dollar nu sterker is tegenover de euro. Op die manier kan rendement dus zomaar in rook opgaan! Je kan dit soort risico’s afdekken door posities in te nemen op valuta’s door middel van bijvoorbeeld opties.

Hoe kan je een hefboom toepassen op valuta beleggingen?

Bij beleggingen op de valutamarkt kan je een hefboom toepassen. Wanneer je gewoon naar een wisselkantoor gaat ontvang je voor 100 euro het vergelijkbare bedrag aan dollars. Dit hoeft niet het geval te zijn wanneer je actief in valuta’s gaat handelen.

Wanneer je actief in valuta’s gaat handelen kan je namelijk een hefboom toepassen. Een hefboom vergroot het bedrag van je investering zonder dat je zelf meer geld hoeft in te leggen. Je kan een hefboom toepassen van één om dertig. Dit betekent dat je met een investering van 1000 euro een positie kunt openen van 30.000 euro.

Maar wat is het gevolg van een hefboom? Het gevolg is dat zowel je winst als je verlies een stuk sneller oplopen. Wanneer de koers van de euro tegenover de dollar met één procent stijgt, is je resultaat bij een hefboom van 1:30:

 • 30% winst wanneer je de euro hebt gekocht.
 • 30% verlies wanneer je de dollar hebt gekocht.

Je moet dus goed oppassen met een hefboom! Bedenk dat je bij de handel van valuta altijd zelf kunt bepalen hoe hoog de hefboom is die je gebruikt.

valuta hefboom

Wat zijn populaire valuta?

Hieronder zie je welke valuta populair zijn om in te handelen:

 • Euro (EUR)
 • Amerikaanse dollar (USD)
 • Britse pond (GBP)
 • Canadese dollar (CAD)
 • Japanse Yen (JPY)
 • Zweedse kroon (SEK)
 • Zwitserse frank (CHF)
 • Australische dollar (AUD)

Beter beleggen in valuta

Wil je beter worden in het beleggen in valuta? De volgende artikelen kunnen je helpen bij het opbouwen van de juiste vaardigheden:

Rijk worden met valuta?

De handel in valuta wordt vaak genoemd als een manier om snel rijk te worden. In de praktijk is dit niet waar. Wel kan je op de lange termijn een goed vermogen opbouwen met valuta.

Wanneer je goede resultaten wilt neerzetten, is het belangrijk om rustig te beginnen. Leer van je fouten en bouw een goed plan op. Het is verstandig om eerst uitgebreid met een demo te oefenen voordat je met een groot bedrag begint met valuta handel. Wil je ook met een demo beginnen? Gebruik dan de onderstaande knop om de beste demo ’s uit te proberen:

demo beleggen

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment