Hoe kan je beleggen in vreemde valuta’s?

Beleggen in valuta is populairder dan ooit. Wanneer je gaat beleggen in valuta’s gebruik je één valuta om daar een andere valuta mee te kopen. Wanneer de valuta die je koopt vervolgens in waarde stijgt verdien je geld. Maar hoe werkt beleggen in valuta nu eigenlijk en hoe kan ook jij geld verdienen met de handel in valuta?

Waarom is in valuta handelen zo populair?

 • Je betaalt geen commissies: Je kan dan ook met weinig geld beleggen.
 • De valutamarkt is de grootste markt op aarde: hierdoor is deze erg stabiel.
 • De valutamarkt beweegt vaak via vaste patronen en is relatief voorspelbaar.
 • Je kunt ook geld verdienen bij afnemende wisselkoersen door short te gaan.
 • Met orders kan je eenvoudig je strategie managen & je winst maximaliseren.

Hoe kan je in valuta handelen?

Handelen in vreemde valuta’s doe je normaal gesproken bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om diverse valuta’s te kopen en verkopen. Dit gebeurt normaal gesproken door gebruik te maken van derivaten: CFD’s zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor het verhandelen van diverse valuta’s.

Een goede partij waar je kunt beleggen in CFD-valutaparen is eToro. Bij eToro betaal je namelijk geen commissies wanneer je in een valuta handelt. Gebruik de onderstaande knop om de mogelijkheden gratis uit te proberen met een onbeperkte demo:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Hoe werkt de handel in valuta?

wisselkoersenEen valuta zoals de euro verandert altijd in waarde vergeleken met een andere valuta. Bij de handel in valuta gaat het dan ook om onderlinge verhoudingen. Een voorbeeld van een wisselkoers is bijvoorbeeld de waarde van de euro uitgemeten in dollars, deze combinatie noemen we een valutapaar en noteren we als EUR/USD.

Hierbij is het mogelijk om zowel long als short te gaan. Wanneer je long gaat voorspel je dat de euro vergeleken met de dollar gaat stijgen. Wanneer je een short positie inneemt voorspel je juist dat de euro vergeleken met de dollar gaat dalen. Wanneer je handig wordt in het analyseren van grafieken herken je de verschillende patronen en kan je geld verdienen met het verhandelen van de valuta’s.

long short gaan

Wat zijn de bekende valutaparen?

Wanneer je gaat beleggen in valuta’s, dan handel je in veel gevallen in één van de zeven majors. De majors zijn de populairste en meest gebruikte valuta’s in de wereld. Je kunt handelen in combinaties van:

 • USD of Amerikaanse dollar
 • AUD of Australische dollar
 • GBP of Britse pond
 • CAD of Canadese dollar
 • EUR of Euro
 • JPY of Japanse Yen
 • CHF of Zwitserse Frank

Je handelt nooit alleen in de dollar of alleen in de euro. Nee, je handelt altijd in een valutapaar. Hierbij wordt de eerste valuta ook wel de basisvaluta of base currency genoemd. De tweede valuta wordt ook wel de tegenvaluta of quote genoemd.

Wanneer je handelt in het paar EUR/USD en de koers is 1,1 dan kan je voor één euro 1,1 dollar kopen. Op de Forex markt beleg je altijd met grote bedragen: je koopt dan bijvoorbeeld 1100 dollar met een bedrag van 1000 euro.

Let op de spread

Wanneer je begint met beleggen in valuta’s, dan zul je zien dat er altijd een verschil bestaat tussen de bied- en de laatprijs. De biedprijs is het bedrag dat je ontvangt wanneer je het valutapaar verkoopt en de laatprijs is de prijs waarvoor het valutapaar verkocht wordt. Het verschil tussen deze twee prijzen vormen de transactiekosten of spread. De transactiekosten op de belangrijkste valutaparen liggen doorgaans laag: op EUR/USD kunnen die bijvoorbeeld 0,0001 bedragen.

Wanneer je in valuta’s belegt dan worden deze kosten vaak uitgedrukt in pips. Een pip geeft de minimale prijsverandering van een valuta aan. Bij bijna elke valuta is één pip 0,0001. Het enige verschil hierop zijn paren met de Japanse Yen waarbij één pip een waarde heeft van 0,01. Wanneer de EUR/USD stijgt van 1,1 naar 1,11 dan is de koers gestegen met 100 pips.

Hoe komt de wisselkoers van een valutapaar tot stand?

Wanneer je wilt beleggen in vreemde valuta’s, dan is het belangrijk om te begrijpen hoe de wisselkoers werkt. De wisselkoers geeft de waarde van een valuta aan. Er zijn twee mogelijkheden:

 • Appreciatie: wanneer de koers van een valuta stijgt.
 • Depreciatie: wanneer de koers van een valuta daalt.

Of de koers van een valuta daalt of stijgt hangt volledig af van de hoeveelheid vraag en aanbod. Wanneer mensen bijvoorbeeld meer dollars nodig hebben, maar minder euro’s, dan zal de koers van de dollar tegenover de euro stijgen. Pas wanneer er een balans wordt gevonden tussen vraag en aanbod dan stopt de prijsbeweging.

Door te voorspellen hoe het vraag en aanbod naar een valuta zich zal ontwikkelen, kan je dus besluiten of het slim is om de valuta te kopen of verkopen.

Wat zijn wisselende en vaste wisselkoersen?

Wanneer je gaat beleggen in valuta’s, kan je te maken krijgen met zowel zwevende als vaste wisselkoersen. De meeste wisselkoersen zijn zwevende wisselkoersen. Zwevende wisselkoersen kunnen vrij bewegen en de overheid manipuleert de koers niet actief.

Een vaste wisselkoers staat onder streng toezicht van de overheid. Wanneer de wisselkoers sterk stijgt of daalt, dan kan de overheid ingrijpen. Wanneer je belegt in een vaste wisselkoers dan zal je niet snel een forse winst behalen. Deze wisselkoers schommelt immers minder en als actieve handelaar kan je juist profiteren van sterke koersschommelingen.

Wat betekent long of short gaan op een valuta?

Wanneer je belegt in valuta’s dan kan je zowel long als short posities innemen. Met een long positie geef je aan dat je verwacht dat de basisvaluta zal stijgen in verhouding met de tegenvaluta. Op EUR/USD speculeer je dan op een stijging van de euro tegenover de dollar. Met een short positie geeft je juist aan dat de basisvaluta zal dalen in verhouding met de tegenvaluta. Op EUR/USD speculeer je dan op een daling van de euro tegenover de dollar.

Succesvol met valutahandel

De koers van valuta’s worden door ontelbare factoren beïnvloed: denk hierbij onder andere aan het beleid van de Centrale Bank, de betalingsbalans, de economische situatie… Ook op kleinere schaal wordt de koers continu beïnvloed. Wanneer Panasonic de winsten uit Amerika in dollars binnenkrijgt ruilen ze deze dollars waarschijnlijk (voor een deel) in voor de Japanse Yen. Doordat er Amerikaanse dollars verkocht worden en de Japanse Yen juist wordt gekocht, stijgt de prijs van de Yen vergeleken met de dollar.

Vanzelfsprekend heb je als kleine partij amper invloed op de wisselkoers: hierdoor is er een bepaalde mate van stabiliteit op de valutamarkt. De koers beweegt zich met regelmaat in voorspelbare patronen waarbij er een duidelijke opgaande of neerwaartse trend te herkennen is. Het gebeurt ook vrij vaak dat de koers zich voornamelijk tussen twee niveaus beweegt.

duidelijke uptrend

Valutakoersen bewegen zich vaak in voorspelbare patronen gedurende een langere periode

Het is vrijwel onmogelijk om al het nieuws juist te interpreteren op de valutamarkt: wel is het mogelijk om deze algemene bewegingen te herkennen. Zodra je deze bewegingen herkent, kan je met hogere zekerheid posities innemen en maak je meer kans om te winnen dan om te verliezen. Wanneer dit het geval is kan je hoe dan ook goede resultaten behalen met de handel in valuta’s.

Hoe kan je beleggen in valuta’s?

Beleggen in valuta’s werkt gelukkig niet door het omruilen van grote hoeveelheden geld. Dit zou erg onpraktisch zijn: je zou op die manier hoge transactiekosten betalen en het continue overmaken van grote bedragen is niet erg fijn.

De meeste mensen beleggen in valuta’s door gebruik te maken van CFD’s. CFD’s zijn derivaten die het mogelijk maken om te handelen in prijsverschillen tussen bepaalde effecten. Wanneer je door middel van een CFD belegt in bijvoorbeeld de dollar, bezit je nooit daadwerkelijk dollars.

Met een CFD maak je alleen de afspraak om een bepaalde valuta tegen een bepaalde prijs te kopen. Hierdoor kan je volledig profiteren van de koersschommelingen, maar hoef je niet constant valuta’s te kopen en verkopen. Wil je meer weten over de werking van CFD’s? In onze sectie over CFD’s lees je er alles over!

valuta beleggen

Hoe kan je valutarisico afdekken?

Er zijn zeker de nodige beleggers die beleggen in valuta om direct koerswinst te behalen. Er zijn echter ook genoeg beleggers die juist hun valutarisico willen afdekken. Laten we dit toelichten met een simpel voorbeeld.

Stel, je koopt een Amerikaans aandeel en de koers stijgt in een jaar tijd tien procent. De waarde van de euro tegenover de dollar daalt in dezelfde periode met tien procent. Hierdoor verdwijnt je volledige rendement. Wanneer je het aandeel verkoopt, wil je het geld natuurlijk weer in euro’s ontvangen.

Bij de verkoop van het aandeel ontvang je 10% meer dollars doordat het aandeel meer waard is geworden. Vervolgens krijg je echter 10% minder euro’s doordat de dollar nu sterker is tegenover de euro. Op die manier kan rendement dus zomaar in rook opgaan! Je kan dit soort risico’s afdekken door short posities in te nemen op valuta’s door middel van bijvoorbeeld opties.

Hoe kan je een hefboom toepassen op valuta beleggingen?

Bij beleggingen op de valutamarkt kan je een hefboom toepassen. Wanneer je gewoon naar een wisselkantoor gaat ontvang je voor 100 euro het vergelijkbare bedrag aan dollars. Dit hoeft niet het geval te zijn wanneer je actief in valuta’s gaat handelen.

Wanneer je actief in valuta’s gaat handelen kan je namelijk een hefboom toepassen. Een hefboom vergroot het bedrag van je investering zonder dat je zelf meer geld hoeft in te leggen. Je kan een hefboom toepassen van één om dertig. Dit betekent dat je met een investering van 1000 euro een positie kunt openen van 30.000 euro.

Maar wat is het gevolg van een hefboom? Het gevolg is dat zowel je winst als je verlies een stuk sneller oplopen. Wanneer de koers van de euro tegenover de dollar met één procent stijgt, is je resultaat bij een hefboom van 1:30:

 • 30% winst wanneer je de euro hebt gekocht.
 • 30% verlies wanneer je de dollar hebt gekocht.

Je moet dus goed oppassen met een hefboom! Bedenk dat je bij de handel van valuta altijd zelf kunt bepalen hoe hoog de hefboom is die je gebruikt.

valuta hefboom

Beter beleggen in valuta’s

Wil je beter worden in het beleggen in valuta? De volgende artikelen kunnen je helpen bij het opbouwen van de juiste vaardigheden:

Kan je rijk worden met de handel in valuta’s?

De handel in valuta wordt vaak genoemd als een manier om snel rijk te worden. In de praktijk is dit niet waar. Wel kan je op de lange termijn een goed vermogen opbouwen met valuta.

Wanneer je goede resultaten wilt neerzetten, dan is het belangrijk om rustig te beginnen. Leer van je fouten en bouw een goed plan op. Het is verstandig om eerst uitgebreid met een demo te oefenen voordat je met een groot bedrag begint met valutahandel. Wil je ook met een demo beginnen? Gebruik dan de onderstaande knop om de beste demo’s uit te proberen:

Beleggen in opkomende markten

Je kunt er ook voor kiezen om te handelen in de valuta’s van opkomende markten. Waar de wisselkoersen van de major paren vaak erg stabiel zijn, zie je op dit soort paren juist sterke schommelingen. Het handelsvolume van de valuta ligt lager en bovendien is het sociaal economische klimaat vaak onzekerder. Hierdoor kan de koers sterkere sprongen omhoog en omlaag maken waardoor beleggen in opkomende markten vooral geschikt is voor de gevorderde belegger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *