Wat is long gaan?

Long gaan is een beleggingsterm die vaak gebruikt wordt. Het is handig om te weten wat een longpositie precies inhoudt voordat je begint met beleggen.

Wat betekent long gaan?

Long gaan is een beleggingsterm voor het kopen van een effect zoals een aandeel, grondstof, indexfonds of valutapaar. Wanneer je long gaat verwacht je dat de prijs gaat stijgen en verdien je geld zodra de koers stijgt. Het tegenovergestelde kan vanzelfsprekend ook gebeuren: bij een dalende prijs verlies je juist geld zodra de koers daalt.

Tip: Short gaan is ook mogelijk, je verdient dan bij een daling.

Wanneer ga je long?

Het is verstandig om long te gaan zodra de koers zich in een omhooggaande trend bevindt. Wanneer de koers voornamelijk stijgt is het verstandig om te kopen. Hierbij speelt timing een belangrijke rol. In onze technische analyse cursus gaan we in op de verschillende indicatoren die je kunt gebruiken voor het timen van je posities.

Voorbeeld van long gaan

Je kunt ervoor kiezen om een long positie te openen op een aandeel met een waarde van € 100. Je houdt deze aandelen vervolgens vast totdat de koers per aandeel stijgt naar € 150. Je behaalt in dit geval een winst van € 50 per aandeel (de transactiekosten even buiten beschouwing gelaten)

Long positie met een derivaat

Het is ook mogelijk om met een derivaat een long positie te nemen. Een derivaat heeft betrekking op een onderliggend effect en maakt speculatie mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld handelen met:

Long posities met opties

Wanneer je in opties gaat beleggen, heeft long gaan net een andere definitie. Wanneer je long gaat op een putoptie, speculeer je juist op een dalende koers. Dit komt doordat je met een putoptie de mogelijkheid koopt om een aandeel of ander effect tegen een bepaalde prijs te verkopen. Een putoptie wordt dan ook meer waard wanneer de koers stijgt.

Een shortpositie in een putoptie gaat juist uit van een stijgende koers van het onderliggende effect.

Wat zijn de voordelen van long gaan?

Long gaan is een manier van investeren waarmee je je geld voor de lange termijn kunt laten groeien. Op de lange termijn zijn de rendementen op aandelen een stuk hoger dan het rendement wat je behaalt op je spaarrekening. Door long posities in te nemen, kan je dan ook werken aan vermogensgroei.

Wat zijn de nadelen van long gaan?

Beleggen is niet zonder risico’s. Zeker op de korte termijn kunnen aandelen sterk in waarde dalen, waardoor je als belegger een verlies kunt maken met je long positie. Beleg daarom alleen met geld dat je kan missen.

Wat is het verschil met een short positie?

Bij een short positie kan je juist inzetten op een dalende koers. Wanneer dit goed uitpakt, behaal je een positief resultaat wanneer de koers daalt. Het is wel belangrijk om hiermee op te passen: een effect kan niet dieper dalen dan het nulpunt, maar kan in theorie oneindig stijgen. Je kunt dan ook veel geld verliezen met short posities.

Waar kan je een long positie openen?

Je kan een long positie openen bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om effecten zoals aandelen op te kopen. Wil je weten waar je het beste long kunt gaan? We hebben de beste partijen voor je vergeleken. Gebruik de onderstaande knop om het overzicht te zien:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *