Kosten beleggen in CFD’s

Wanneer je in CFD’s belegt, moet je daar transactiekosten over betalen. Een groot voordeel van CFD’s, is het feit dat je transactiekosten vaak relatief zijn tot je inleg. Hierdoor vallen de kosten wanneer je met kleinere bedragen vaak mee. Maar welke kosten betaal je nu eigenlijk wanneer je gaat beleggen in CFD’s?

Waar kan je het goedkoopst in CFD’s beleggen?

Wanneer je veel posities opent, is het belangrijk om een voordelige CFD-broker te kiezen. Je betaalt namelijk over iedere transactie opnieuw de kosten. Zelfs bij lage kosten, kunnen je uitgaven dan snel toenemen. Om je te helpen, hebben we goede en voordelige CFD-brokers voor je op een rij gezet. Druk op de onderstaande knop om direct de voordeligste partijen met elkaar te vergelijken:

Betaal je commissies?

Bij de traditionele manier van beleggen betaal je vaak per transactie een vast bedrag. Wanneer je bij een Nederlandse broker als Lynx een bepaalde hoeveelheid aan aandelen koopt betaal je altijd een vast aantal euro’ s aan commissies ongeacht het volume. Hierdoor is het haast onmogelijk om als consument met een paar honderd euro te beleggen.

Bij sommige CFD-brokers betaal je ook een vaste commissie. Gelukkig is dit vaak niet het geval. Bij het overgrote deel van de CFD-brokers betaal je helemaal geen commissies wanneer je in aandelen handelt. Hierdoor kan je ook met kleine bedragen een goed resultaat neerzetten.

De spread

Wanneer je gaat beleggen in CFD’ s zul je je merken dat de transactiekosten altijd samenhangen met de belegging die je doet. De kosten worden aangegeven als spread, wat het verschil tussen de koop- en verkoopprijs is.

Wanneer je in valutaparen handelt, staat de spread vaak duidelijk aangegeven. Wanneer de spread 2 pips bedraagt, dan betekent dit dat je 0,0002 betaalt per verhandelde eenheid. Bij EURO/DOLLAR is een verhandelde eenheid 1000. Wanneer je dus handelt in EUR/USD met een spread van 2 pips betaal je twintig dollar cent aan transactiekosten (0,0002 X 1000).

totale kosten spread CFD

Dit betekent dat je op een dag al winst maakt zodra de koers met meer dan 0,0002 cent stijgt! De transactiekosten liggen erg laag waardoor je ook met een kleiner bedrag kunt beleggen.

Ook op aandelen en grondstoffen betaal je een spread. Bij je broker kan je altijd zien wat het bedrag is dat je aan spread betaalt. De exacte spread kan soms dynamisch zijn: dit betekent dat de transactiekosten kunnen stijgen of dalen afhankelijk van het handelsvolume. Het is daarom altijd aan te raden om de spread te controleren voordat je een positie opent.

CFD kosten

Het is belangrijk om te onthouden dat je de spread betaalt over elke aandeel dat je koopt. Met een hefboom kan je met € 100 soms voor € 1000 aan aandelen kopen. Je betaalt dan over het volledige bedrag de transactiekosten. Wanneer je voor dit bedrag 10 aandelen van € 100 kunt open en de transactiekosten per aandeel € 0,20 bedragen dan zijn je totale transactiekosten dus € 1 wat neerkomt op 1%.

Financieringskosten

Wanneer je belegt in CFD’s, kan je gebruik maken van een hefboom. Een hefboom maakt het mogelijk om op marge te beleggen. De broker legt dan een groot deel van het bedrag voor je in. Wanneer je een hefboom van 1:5 toepast, dan hoef je maar 20% van het totale bedrag inleggen. Door een hefboom in te zetten, kan je met een kleiner bedrag een potentieel hoger rendement behalen.

Het gebruik van een hefboom is echter niet gratis. Wanneer je een hefboom toepast, dan betaal je hier financieringsrente over. Deze rente wordt alleen berekend wanneer je de positie langer dan een dag open laat staan. Als daghandelaar krijg je hier dus niet mee te maken.

Voor short premies ontvang je soms een financieringspremie en voor long posities wordt de financieringspremie juist afgetrokken. Het is verstandig om per instrument de financieringsvoorwaarden en –kosten na te gaan. Deze kosten worden vaak berekend door een marge boven de marktrente te rekenen. Vervolgens worden deze kosten gedeeld door 365 (het aantal dagen in een jaar).

De financieringskosten per dag zijn doorgaans gering en hangen geheel af van de specifieke voorwaarden van de broker. Bij Plus500 kan je de exacte financieringspremie eenvoudig per effect opzoeken. In de afbeelding zie je een voorbeeld van hoe dit eruit ziet bij Plus500. Alhoewel beleggen in CFD’ s doorgaans vooral gebruikt wordt voor korte perioden (1-30 dagen), is het dankzij de lage financieringskosten ook prima mogelijk om gedurende langere tijd te beleggen in CFD’ s.

Vanwege de financieringskosten zijn CFD’s vooral geschikt voor beleggingen op de korte termijn. De financieringskosten kunnen het rendement op de lange termijn flink omlaag brengen. Het is belangrijk om te onthouden dat je over het weekend de financieringskosten voor drie dagen betaalt. In het weekend is de beurs gesloten waardoor je positie automatisch meerdere dagen openblijft.

Kosten Plus500 CFDs

De premies die je betaalt en ontvangt staan aangegeven onder overnight premie. Illustratieve prijzen.

Je hoeft niet bij elke CFD-broker financieringskosten te betalen. Bij eToro kan je bijvoorbeeld ook zonder financieringskosten beleggen wanneer je geen hefboom toepast.

Let op de kosten van slippage

Wanneer je belegt, kan je te maken krijgen met slippage. Wanneer je een stop loss instelt, dan geef je daarmee aan dat je het aandeel voor een bepaalde prijs wilt verkopen. Wanneer de markt erg bewegelijk is, dan kan de koers nog een stukje doorschieten voordat de positie daadwerkelijk wordt verkocht. Hierdoor kan het verlies op je positie hoger uitvallen dan verwacht.

Je kan dit oplossen door gebruik te maken van een gegarandeerde stop loss. Het gebruik van een gegarandeerde stop loss is echter niet gratis. Je betaalt hiervoor door bijvoorbeeld een hogere spread te betalen. Gebruik dit type stop loss dan ook alleen wanneer je een hoge volatiliteit verwacht.

Conversiekosten

Bij sommige brokers betaal je kosten voor beleggingen in vreemde valuta’s. Je beleggingsaccount is altijd in een bepaalde valuta. Wanneer je een euro account bezit, dan moet je eerst dollars kopen voordat je een aandeel kunt kopen dat genoteerd staat in dollars. Bekijk daarom goed hoeveel je betaalt wanneer je de ene valuta omruilt voor een andere valuta.

Pas op voor de overige kosten

Sommige CFD-brokers kunnen erg sneaky zijn. Ze berekenen bijvoorbeeld extra kosten wanneer je het geld wilt opnemen of wanneer je het platform voor een langere tijd niet gebruikt. Onderzoek voordat je een account opent daarom goed of de broker nog vervelende verborgen kosten berekend.

Hoe duur is beleggen in CFD’s in de praktijk?

In dit voorbeeld geven we aan hoe duur beleggen in CFD’s kan zijn. In dit voorbeeld beleggen we in olie met een hefboom van 1:10. We beleggen in met een bedrag van € 1000 en de prijs van een vat olie bedraagt nu € 40. Onze totale belegging heeft dan een waarde van € 10.000. voor dit bedrag handelen we in 250 olievaten.

We betalen direct een spread over de olievaten. In onze test bedraagt de spread 0,08 dollarcent per vat. We betalen dan in totaal $ 20 aan directe transactiekosten. In euro’s betalen we dan ongeveer € 18 wat neerkomt op 1,8% over onze investering van € 10.000.

We houden de positie in dit voorbeeld een week open. We betalen een nachtpremie – koop van 0,0055% per dag. In totaal betalen we in een week 0,0385% aan rente over het totaalbedrag van onze positie. Onze positie heeft een waarde van € 10.000 * 0,0385% wat neerkomt op $ 3,85 of € 3,46. In percentage van onze investering bedragen de financieringskosten een extra 0,04%.

Onze totale transactiekosten bedragen € 18 plus € 3,46 wat neerkomt op € 21,46. Op onze investering van € 10.000 betalen we dan 0,22% aan transactiekosten. Zoals je ziet hoeft beleggen in CFD’s dus helemaal niet duur te zijn! We maken al winst met onze belegging wanneer de olievaten minimaal $ 0,40 in waarde stijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *