fbpx

Kosten beleggen in CFD's

Een groot voordeel van het beleggen in CFD’ s tegenover het traditionele beleggen is het feit dat de transactiekosten veel lager liggen. Vooral wanneer je met kleinere bedragen belegt, vallen de kosten erg mee waardoor je al bij de kleinste koerswijziging een goed resultaat kunt behalen. Maar hoe worden de kosten bij het beleggen in CFD’ s nu precies berekend?

Geen vaste commissie

Bij de traditionele manier van beleggen betaal je vaak per transactie een vast bedrag. Wanneer je bij een Nederlandse maatschappij als Lynx een bepaalde hoeveelheid aan aandelen koopt betaal je altijd een vast aantal euro’ s aan commissies ongeacht het volume. Hierdoor is het haast onmogelijk om als consument met een paar honderd euro te beleggen, aangezien de transactiekosten en het ontbreken van een hefboom het behalen van winst bijna onmogelijk maken.

Wanneer je gaat beleggen in CFD’ s zal je merken dat de transactiekosten altijd samenhangen met de belegging die je doet. De kosten worden aangegeven als spread wat een verschil tussen de koop- en verkoopprijs is. Wanneer de spread 2 pips is betekent dit dat je 0,0002 cent betaalt per verhandelde eenheid. Bij EURO/DOLLAR is een verhandelde eenheid 1000. Wanneer je dus handelt in EUR/USD met een spread van 2 pips betaal je twintig dollar cent aan transactiekosten (0,0002 X 1000).

spread

Dit betekent dat je op een dag al winst maakt zodra de koers met meer dan 0,0002 cent stijgt! De transactiekosten liggen erg laag waardoor je ook met een kleiner bedrag kunt beleggen.

Financieringskosten

Wanneer je besluit om een positie open te houden tot de volgende handelsdag betaal je een zogenaamde financieringspremie. Bij het beleggen door middel van CFD’ s zorgt de broker namelijk voor het geld voor de positie. De hefboom maakt het immers mogelijk om met een groter bedrag te handelen dan er op je account staat. Wanneer de positie één dag wordt opengehouden, is dit geheel gratis. In andere gevallen zal de broker een financieringspremie berekenen.

Voor short premies ontvang je soms een financieringspremie en voor long posities wordt de financieringspremie juist afgetrokken. Het is verstandig om per instrument de financieringsvoorwaarden en –kosten na te gaan, vaak hangt deze samen met de marktrente min de broker marge gedeeld door 365 (aantal dagen in een jaar).

De financieringskosten zijn doorgaans gering en hangen geheel af van de specifieke voorwaarden van de broker. Bij Plus500 kan je de exacte financieringspremie eenvoudig per effect opzoeken. In de afbeelding zie je een voorbeeld van hoe dit eruit ziet bij Plus500. Alhoewel beleggen in CFD’ s doorgaans vooral gebruikt wordt voor korte perioden (1-30 dagen), is het dankzij de lage financieringskosten ook prima mogelijk om gedurende langere tijd te beleggen in CFD’ s.

In het weekend betaal je de financieringskosten vaak voor drie dagen, aangezien de beurs in het weekend sluit en posities dan niet gesloten kunnen worden.

Kosten Plus500 CFDs

De premies die je betaalt en ontvangt staan aangegeven onder overnight premie. Illustratieve prijzen.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!