Kosten beleggen in CFD’s: zijn CFD’s duur of goedkoop?

Ben je benieuwd hoe hoog de kosten zijn wanneer je belegt in CFD’s? In dit artikel bespreken we hoe hoog de tarieven zijn. Het is erg belangrijk om je bewust te zijn van de transactiekosten voordat je in CFD’s belegt.

Welke kosten betaal je wanneer je in CFD’s handelt?

  • Commissie: bij sommige brokers betaal je een commissie wanneer je een belegging opent.
  • Spread: je betaalt het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs.
  • Financieringskosten: je betaalt rente over het bedrag dat je ‘leent’ van de broker.
  • Conversiekosten: je betaalt gelt voor het omwisselen van vreemde valuta’s.
  • Gegarandeerde stop loss: je betaalt extra wanneer je een stop loss wilt garanderen.

Wil je in details lezen hoe hoog de kosten op CFD’s zijn? Lees dan verder; verderop in het artikel bespreken we deze in meer details!

Waar kan je in CFD’s beleggen?

Wanneer je veel posities opent, is het belangrijk om een voordelige CFD-broker te kiezen. Je betaalt namelijk over iedere transactie opnieuw de kosten. Zelfs bij lage kosten, kunnen je uitgaven dan snel toenemen. Om je te helpen, heb ik mijn favoriete CFD brokers op een rij gezet. Druk op de onderstaande knop om direct de verschillende partijen met elkaar te vergelijken.

CFD commissies

Bij de traditionele manier van beleggen betaal je vaak over elke transactie een vast bedrag. Wanneer er vaste commissies gerekend worden, is het als consument lastig om met een klein bedrag een winstgevend resultaat te behalen.

Je betaalt dan bijvoorbeeld minimaal €5 voor iedere positie die je opent.

Bij sommige CFD-brokers betaal je ook een vaste commissie. Gelukkig is dit bij de meeste brokers niet het geval. Bij het overgrote deel van de CFD-brokers betaal je helemaal geen commissies wanneer je in aandelen handelt. Hierdoor kan je ook met kleine bedragen speculeren in CFD’s.

De spread bij de handel in CFD’s

Wanneer je belegt, krijg je altijd te maken met een spread. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs.

Hoe hoog is de spread?

Wanneer je in valutaparen handelt, staat de spread vaak duidelijk aangegeven. Wanneer de spread 2 pips bedraagt, dan betekent dit dat je 0,0002 betaalt per verhandelde eenheid. Bij EURO/DOLLAR is een verhandelde eenheid 1000. Wanneer je dus handelt in EUR/USD met een spread van 2 pips betaal je twintig dollarcent aan transactiekosten (0,0002 X 1000).

totale kosten spread CFD

Je kunt de spread ook altijd zelf berekenen. Je trekt hiervoor het bedrag dat naast kopen staat af van het bedrag dat naast verkopen staat. In het bovenstaande voorbeeld bedraagt de spread dus 1,12456-1,12418=0,00038. Wil je meer weten over de spread? Lees dan dit artikel!

Ook op aandelen en grondstoffen betaal je een spread. Bij je broker kan je zien wat het bedrag is dat je aan spread betaalt. De exacte spread kan soms dynamisch zijn: dit betekent dat de transactiekosten kunnen stijgen of dalen afhankelijk van het handelsvolume. Het is daarom altijd aan te raden om de spread te controleren voordat je een positie opent.

CFD kosten

Het effect van de hefboom op de spread

Het is belangrijk om te onthouden dat je de spread betaalt over elke aandeel dat je koopt. Met een hefboom kan je met € 100 bijvoorbeeld voor € 1000 aan aandelen kopen. Je betaalt dan over het volledige bedrag de transactiekosten. Wanneer je voor dit bedrag 10 aandelen van € 100 kunt open en de transactiekosten per aandeel € 0,20 bedragen dan zijn je totale transactiekosten dus € 1 wat neerkomt op 1% over je eigen inleg.

Wil je weten hoe een hefboom werkt bij beleggingen in CFD’s? Lees dan dit artikel.

Financieringskosten over CFD’s

Wanneer je belegt in CFD’s, maak je gebruik van een hefboom. Een hefboom maakt het mogelijk om op marge te beleggen. De broker legt dan een groot deel van het bedrag voor je in. Wanneer je een hefboom van 1:5 toepast, dan hoef je maar 20% van het totale bedrag zelf in te leggen. Door een hefboom te gebruiken, kan je met een kleiner bedrag een potentieel hoger rendement behalen. Vergeet niet dat je tegelijkertijd ook een groter risico loopt om geld te verliezen.

Het gebruik van een hefboom is niet gratis. Wanneer je een hefboom toepast, dan betaal je hier financieringsrente over. Deze rente wordt alleen berekend wanneer je de positie langer dan een dag open laat staan. Als daghandelaar krijg je hier dus niet mee te maken.

Voor short premies ontvang je soms een financieringspremie en voor long posities wordt de financieringspremie juist afgetrokken. Het is verstandig om per instrument de financieringsvoorwaarden en –kosten na te gaan. Deze kosten worden vaak berekend door een marge boven de marktrente te rekenen. Vervolgens worden deze kosten gedeeld door 365 (het aantal dagen in een jaar).

Hoe hoog zijn de financieringskosten?

De financieringskosten bedragen bij CFD brokers vaak tussen de 1 en 4 procent op jaarbasis. Houd er rekening mee dat de financieringskosten worden berekend over het volledige bedrag van je belegging. Wanneer je een hefboom van 1:10 gebruikt en de financieringsrente 1% bedraagt, dan betaal je op jaarbasis 10% over je eigen inleg.

Vanwege de financieringskosten zijn CFD’s vooral geschikt voor beleggingen op de korte termijn. De financieringskosten kunnen het rendement op de lange termijn flink omlaag brengen. Het is belangrijk om te onthouden dat je over het weekend de financieringskosten voor drie dagen betaalt. In het weekend is de beurs gesloten waardoor je positie automatisch meerdere dagen openblijft.

Kosten Plus500 CFDs

De premies die je betaalt en ontvangt staan aangegeven onder overnight premie. Illustratieve prijzen.

Slippage kan ook leiden tot kosten

Wanneer je belegt, kan je te maken krijgen met slippage. Wanneer je een stop loss instelt, dan geef je daarmee aan dat je het aandeel voor een bepaalde prijs wilt verkopen. Wanneer de markt erg bewegelijk is, dan kan de koers nog een stukje doorschieten voordat de positie daadwerkelijk wordt verkocht. Hierdoor kan het verlies op je positie hoger uitvallen dan verwacht.

Je kan dit oplossen door gebruik te maken van een gegarandeerde stop loss. Het gebruik van een gegarandeerde stop loss is echter niet gratis. Je betaalt hiervoor door bijvoorbeeld een hogere spread te betalen. Gebruik dit type stop loss dan ook alleen wanneer je een hoge volatiliteit verwacht.

Conversiekosten voor vreemde valuta’s

Je beleggingsaccount is altijd genoteerd in een bepaalde valuta. Wanneer je een euro account bezit, dan moet je eerst dollars kopen voordat je een aandeel kunt kopen dat genoteerd staat in dollars. Brokers rekenen hiervoor vaak conversiekosten: deze bedragen al snel 0,25 tot 0,5 procent over de transactie. Je betaalt deze conversiekosten zowel wanneer je koopt als wanneer je verkoopt. Bekijk daarom goed hoeveel je betaalt wanneer je de ene valuta omruilt voor een andere valuta.

Pas op voor de overige kosten

Sommige CFD-brokers kunnen erg sneaky zijn. Ze berekenen bijvoorbeeld extra kosten wanneer je het geld wilt opnemen of wanneer je het platform voor een langere tijd niet gebruikt. Onderzoek voordat je een account opent daarom goed of de broker nog vervelende verborgen kosten berekend.

Voorbeeld van kosten bij een CFD belegging

In dit voorbeeld geven we aan hoe duur beleggen in CFD’s kan zijn. In dit voorbeeld beleggen we in olie met een hefboom van 1:10. We beleggen in met een bedrag van € 1000 en de prijs van een vat olie bedraagt nu € 40. Onze totale belegging heeft dan een waarde van € 10.000. voor dit bedrag handelen we in 250 olievaten.

We betalen direct een spread over de olievaten. In onze test bedraagt de spread 0,08 dollarcent per vat. We betalen dan in totaal $ 20 aan directe transactiekosten. In euro’s betalen we dan ongeveer € 18 wat neerkomt op 1,8% over onze investering van € 10.000.

We houden de positie in dit voorbeeld een week open. We betalen een nachtpremie – koop van 0,0055% per dag. In totaal betalen we in een week 0,0385% aan rente over het totaalbedrag van onze positie. Onze positie heeft een waarde van € 10.000 * 0,0385% wat neerkomt op $ 3,85 of € 3,46. In percentage van onze investering bedragen de financieringskosten een extra 0,04%.

Onze totale transactiekosten bedragen € 18 plus € 3,46 wat neerkomt op € 21,46. Op onze investering van € 10.000 betalen we dan 0,22% aan transactiekosten. Zoals je ziet hoeft beleggen in CFD’s dus niet duur te zijn! We maken al winst met onze belegging wanneer de olievaten minimaal $ 0,40 in waarde stijgen.

Let erop dat dit scenario alleen geldt bij beleggingen op de korte termijn. Wanneer je beleggingen lang aanhoudt kunnen de kosten fors oplopen. Bovendien zijn de kosten een stuk hoger wanneer je een hoge hefboom toepast.

Is beleggen in CFD’s duur?

Of beleggen in CFD’s duur is, hangt uiteindelijk af van je eigen persoonlijke situatie. Wanneer je actief wilt speculeren met een klein bedrag van €100 dan zou je bij een traditionele broker al snel €5 per transactie betalen. Doordat je bij CFD brokers alleen een spread betaalt, liggen de kosten relatief gezien lager.

Toch kunnen de kosten snel oplopen, zeker wanneer je een hoge hefboom toepast. Laten we uitgaan van een hefboom van 1:20 voor dit voorbeeld. Je besluit om een jaar te investeren in een Amerikaans aandeel met een CFD.

  • Commissie: er worden geen commissies gerekend.
  • Spread: de spread bedraagt 0,3%. Door de hefboom loopt deze echter op tot 6%.
  • Financieringskosten: de rente op jaarbasis bedraagt 1%. Door de hefboom loopt deze op tot 20%.
  • Conversiekosten: de conversiekosten bedragen 0,25%. Door de hefboom lopen deze op tot 5%.

Je betaalt in deze periode 31% aan transactiekosten over je eigen inleg. Dit betekent dat je minimaal 31% winst moet maken om een goed resultaat neer te zetten. Je gebruikt echter een hefboom; dit betekent dat je een positief resultaat behaalt wanneer de koers stijgt met minimaal (31/20)=1,55%.

Dit laat ook gelijk de aantrekkingskracht zien van een CFD: je kunt met een klein bedrag veel sneller een forse winst behalen. Bij een hefboom van 1:20 neemt je eigen inleg bij een stijging van 1% direct toe met 20%. Dit geldt echter ook voor verliezen. Speculatie met CFD’s is dan ook niet weggelegd voor angsthazen of beginnende beleggers. In dit artikel lees je in meer details hoe CFD’s werken.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *