Wat is slippage?

Slippage is een gebeurtenis waarbij de koers ondanks een limiet of stop order toch nog even doorschiet; bijvoorbeeld wanneer je hebt ingesteld dat een belegging automatisch moet sluiten wanneer de AEX de 330 punten behaalt maar de belegging pas echt sluit wanneer de 331 punten zijn bereikt. Hierdoor kan je dus een groter verlies behalen dan verwacht met de ingestelde stop loss.

Hoe ontstaat slippage?

slippageEr is een verschil tussen de verwachtte prijs van een belegging en de prijs waarop hij daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Slippage komt vooral veel voor tijdens perioden met hoge volatiliteit. Slippage komt extra vaak voor wanneer je gebruik maakt van orders. Bij een market order waarbij je een positie opent bij een bepaalde waarde, kan de prijs doorschieten voordat deze daadwerkelijk geopend wordt. Bij een stop loss kan er winst verloren gaan doordat de positie niet op tijd gesloten wordt. Slippage is in sommige gevallen onvermijdelijk, maar hoe kan je er verstandig mee omgaan?

Gegarandeerde stop loss

Bij de meeste brokers is het mogelijk om een gegarandeerde stop loss in te stellen. Wanneer er sprake is van slippage zal de broker de extra kosten betalen. Deze garantie kost echter wel geld: je betaald dan een hogere spread waardoor de kosten van de belegging hoger liggen. Het is dan ook alleen verstandig om gebruik te maken van een gegarandeerde stop wanneer je een hoog niveau van volatiliteit verwacht.

Tip: Gebruik een gegarandeerde stop voor het weekend en wanneer er belangrijk nieuws wordt verwacht.
Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!