Wat is slippage?

Slippage is een gebeurtenis waarbij de koers ondanks een limiet of stop order toch nog even doorschiet; bijvoorbeeld wanneer je hebt ingesteld dat een belegging automatisch moet sluiten wanneer de AEX de 330 punten behaalt, maar de belegging pas echt sluit wanneer de 329 punten zijn bereikt. Hierdoor kan je dus een groter verlies behalen dan verwacht met de ingestelde stop loss.

Hoe ontstaat slippage?

Er is een verschil tussen de verwachte prijs van een belegging en de prijs waarop hij daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Slippage komt vooral veel voor tijdens perioden met hoge volatiliteit. Slippage komt extra vaak voor wanneer je gebruikmaakt van orders. Bij een market order waarbij je een positie opent bij een bepaalde waarde, kan de prijs doorschieten voordat deze daadwerkelijk geopend wordt. Bij een stop loss kan er winst verloren gaan doordat de positie niet op tijd gesloten wordt.

Een andere oorzaak van slippage is gapping. De prijs beweegt dan snel naar boven of beneden zonder dat er tussentijds wordt gehandeld. Hierdoor worden sommige prijzen als het ware overgeslagen.

Slippage is in sommige gevallen onvermijdelijk, maar hoe kan je er verstandig mee omgaan?

Gegarandeerde stop loss

Bij de meeste brokers is het mogelijk om een gegarandeerde stop loss in te stellen. Wanneer er sprake is van slippage zal de broker de extra kosten betalen. Deze garantie kost echter wel geld: je betaald dan een hogere spread waardoor de kosten van de belegging hoger liggen. Het is dan ook alleen verstandig om gebruik te maken van een gegarandeerde stop wanneer je een hoog niveau van volatiliteit verwacht.

Tip: Gebruik een gegarandeerde stop voor het weekend en wanneer er belangrijk nieuws wordt verwacht.

Voorbeeld van slippage

Stel je hebt een stop loss ingesteld op een aandeel op een niveau van € 50. Er komt negatief nieuws uit: het bedrijf blijkt fraude te hebben gepleegd. Hierdoor raakt de prijs van het aandeel in een vrije val en stort naar € 20. Het lukt de broker niet op de aandelen direct voor je te verkopen op € 50, waardoor ze worden verkocht op € 30. Dat is een dure grap!

De positieve kant van slippage

Slippage wordt vaak op een negatieve manier bekeken, je kunt echter ook te maken krijgen met positieve slippage. Dit gebeurt wanneer je een beleggingspositie wilt sluiten en de aandelenkoers nog verder voortbeweegt in de gunstige richting voordat je deze kunt sluiten. Hierdoor kan je winst onverwacht hoger uitvallen.

Limiet order gebruiken

Een andere manier waarop je slippage kunt voorkomen, is door gebruik te maken van een limiet order. Met een limiet order kan je een minimale of maximale prijs instellen waartegen je beleggingspositie wordt geopend. Met een limiet order loop je wel het risico dat je positie helemaal niet wordt geopend. Dit gebeurt wanneer de opgevraagde prijs niet mogelijk is.

Conclusie: wat is slippage?

Slippage is de situatie waarin je order niet wordt uitgevoerd tegen de prijs die je hebt uitgevoerd. Dit kan gebeuren wanneer de markt voortbeweegt en de prijs die je hebt doorgegeven niet meer beschikbaar is. Je kunt je eventueel beschermen tegen slippage door gebruik te maken van een gegarandeerde stop order, maar dit kost wel geld.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *