fbpx

Wat is een margin call en hoe voorkom je deze?

Als je in derivaten zoals CFD’s investeert, is de kans groot dat je vroeg of laat in aanraking komt met de term ‘margin call’. Maar wat is een margin call nu precies? Een margin call is een situatie waarin er niet meer voldoende geld op je beleggingsaccount is. Je positie wordt dan automatisch gesloten. In dit artikel kan je precies lezen wat een margin is en hoe een margin call kan plaatsvinden.

Simpele uitleg over de werking van margins

Wat is een margin?

Bij bijvoorbeeld CFD’s ben je niet direct de eigenaar van het onderliggende aandeel. Wanneer je een positie opent koopt de broker de aandelen aan. Je betaalt vervolgens slechts een klein deel van de kosten zelf. Je kan dan met een bedrag van 100 euro posities van vele duizenden euro’s openen. Brokers willen vanzelfsprekend hun risico’s afdekken en dit doen ze door een margin in te stellen.

Stel, je wil 100 aandelen kopen. Deze aandelen kosten 10 euro per stuk. Normaliter zou je 1000 euro moeten betalen voor deze aandelen. Investeer je in CFD’s, dan betaal je slechts de vooraf aangegeven ‘margin’. De margin is het bedrag dat er minimaal op je rekening aanwezig moet zijn om een positie te openen. Wanneer de margin tien procent bedraagt, is dit in dit geval bijvoorbeeld een bedrag van 100 euro, in plaats van 1000 euro.

Je riskeert in dit geval slechts 100 euro. Toch behaal je wel dezelfde beleggingsresultaten als bij een investering van 1000 euro.

Margin Plus500

De benodigde marge wordt bij een broker vaak aangegeven

Wat is een margin call?

Je krijgt een ‘margin call’ als je account niet meer voldoende geld heeft om bestaande posities open te houden. Dit gebeurt wanneer de koers meer gedaald is, dan er geld op je account is.  Laten we aan de hand van het voorbeeld uit de vorige alinea bekijken hoe een margin call in zijn werking gaat.

Stel, je hebt 100 euro op je rekening gestort en bovenstaande positie van 1000 euro geopend. Wanneer de aandelen vervolgens tien procent minder waard worden, verlies je 100 euro. Uiteindelijk heb je immers voor 1000 euro aan aandelen gekocht. Om je positie open te houden, zal je vaak geld moeten bijstorten. Bij iedere broker kan je opvragen hoeveel geld je altijd op je account moet hebben om een positie open te houden.

Wanneer het geld op je account dichtbij de 0 euro komt, zal de broker dus een margin call uitvoeren. Wanneer je vervolgens geen geld bijstort, wordt de positie doorgaans automatisch gesloten. Op die manier verlies je ook niet meer dan er op je account staat.

Uitleg over hoe margin calls precies werken

Het is verstandig om een margin call te voorkomen. Met een margin call verlies je immers al het geld op je account en je posities worden automatisch gesloten. Je kunt een margin call voorkomen door ervoor te zorgen dat er altijd voldoende geld op je account staat. Ook is het verstandig om gebruik te maken van een stop loss, zodat de verliezen van één positie je account niet opblazen. Lees hier meer over het gebruik van een stop loss.

margin uitleg

Binnen je broker account worden de volgende getallen doorgaans weergeven. De balans is het bedrag wat er op je account staat. Je equity is de huidige waarde van al je beleggingsposities. Dit is dus het geld op je account min de huidige beleggingen. De marge is het bedrag dat er minimaal aanwezig moet zijn op je account voor een margin call. De vrije marge is het bedrag dat je nog kunt inzetten.

CFD beleggen: een korte introductie

Een Contract For Difference (CFD) is een financieel product die jou laat profiteren van een koersstijging of een koersdaling. In feite is een CFD een contract tussen een koper en een verkoper. Het waardeverschil dat jouw winst of verlies bepaalt, wordt verrekend vanaf het moment van de overeenkomst. CFD’s hebben een hefboomwerking. Dit betekent dat je met een relatief kleine inleg veel geld kunt verdienen.

Let op: als je een CFD koopt, word je geen eigenaar van het onderliggende aandeel. Je speculeert simpelweg op een koersstijging of een koersdaling van het betreffende aandeel.

Een gegarandeerde stop instellen

Tip: je kunt je posities beschermen met een gegarandeerde stop. Dit betekent dat je jouw verlies neemt als je positie onder een bepaalde waarde komt. Door een gegarandeerde stop in te stellen, kun je jouw verlies op een bepaalde positie beperken.

Een gegarandeerde stop is vaak duurder dan een normale stop loss. Dit komt omdat het risico voor de broker hoger ligt. Het is daarom vooral aan te raden om een gegarandeerde stop loss te gebruiken bij erg volatiele effecten.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!