Margin call betekenis: wat is een margin call en hoe voorkom je deze?

Wanneer het geld op je beleggingsaccount niet meer voldoende is om je beleggingen open te houden, kan je te maken krijgen met een margin call. In dit artikel bespreken we de betekenis van de margin call: want wat is een margin call nu eigenlijk en hoe voorkom je een margin call?

Wat is een margin call?

Je krijgt een ‘margin call’ wanneer er niet meer voldoende geld op je account staat om de bestaande beleggingsposities open te houden. Dit gebeurt wanneer de waarde van je account meer gedaald is dan is toegestaan.

De betekenis van een margin call is vrij simpel: de broker vraagt je dan om meer geld bij te storten. Wanneer je dit niet doet en je positie niet verbeterd, dan kan je de volledige positie verliezen.

De broker kan dan al je beleggingen liquideren (=verkopen) om ervoor te zorgen dat je weer voldoet aan je margevereisten. Wanneer je op marge gaat beleggen, dan is het dan ook belangrijk om erg voorzichtig te zijn.

Simpele uitleg over de werking van margins

Hoe kan je een margin call voorkomen?

Het is verstandig om een margin call te voorkomen. Met een margin call verlies je immers al het geld op je account en je posities worden automatisch gesloten. Op de volgende manieren kan je een margin call voorkomen:

 • Niet op marge handelen: wanneer je op traditionele wijze in aandelen belegt, kan je geen last krijgen van een margin call.
 • Stop loss gebruiken: met een stop loss kan je automatisch verlies nemen op een bepaalde waarde. Lees hier meer over het gebruik van een stop loss.
 • Geld bijstorten: je kunt geld bijstorten en daarmee een margin call voorkomen.

Hoe werkt beleggen of trading op marge?

Het is bij veel brokers mogelijk om op marge te handelen. Wanneer je dit doet leg je zelf slechts een deel van het bedrag in. Het overige bedrag wordt ingelegd door de broker.

Voorbeelden van beleggingsproducten waarmee je op een marge belegt zijn:

Je maakt dan gebruik van een hefboom: met een kleiner bedrag open je een grotere beleggingspositie. Het is dan mogelijk om met een bedrag van 100 euro een belegging te openen van bijvoorbeeld 500 euro. Wanneer je op marge handelt moet je wel extra goed opletten.

De marge op je positie

Het verschilt per broker welk bedrag je in ieder geval zelf moet inleggen. Wanneer de maximale hefboom 1:5 bedraagt, dan betekent dit dat je 20% van het bedrag zelf moet inleggen. Wanneer je voor € 10.000 aan Google aandelen wilt kopen, moet je dus zelf € 2.000 storten. De overige € 8.000 wordt dan door de broker ingelegd.

Je riskeert in dit geval slechts 2000 euro. Toch kan je wel dezelfde beleggingsresultaten behalen als met een investering van 10.000 euro.

Margin Plus500

De benodigde marge wordt bij een broker vaak aangegeven

De onderhoudsmarge

De broker verwacht wel dat je voldoende geld op je account hebt staan om je positie te dekken. Wanneer je een marge gebruikt van 500% dan legt de broker vijf keer zoveel geld in. De koers hoeft dan maar met 20% te dalen voordat het volledige geldbedrag op je account verdwenen is.

Er geldt daarom een onderhoudsmarge. De onderhoudsmarge geeft aan welk deel van de waarde van de totale investering er altijd aanwezig moet zijn op je account.

Wanneer de onderhoudsmarge 10% bedraagt, dan moet je bij een belegging met een waarde van € 10.000 altijd minimaal € 1.000 aan geld op je account hebben staan. Dit bedrag mag bestaan uit winsten van andere beleggingen of uit je eigen tegoeden. Wanneer je niet voldoet aan dit vereiste, dan krijg je te maken met een margin call.

Voorbeeld van een margin call

Bij één belegging: Stel, je hebt 1000 euro op je rekening gestort en je opent daarmee een belegging van 5000 euro. Je gebruikt dan een marge van 500% of een hefboom van 1:5. Hierdoor bewegen zowel je verliezen als winsten 5 keer zo snel.

Wanneer de aandelen vervolgens tien procent minder waard worden, verlies je 500 euro. Bij een onderhoudsmarge van 10%, kan je dan al in de problemen komen.

Bij meerdere beleggingen: wanneer je meerdere lopende beleggingen hebt bij een broker, dan kan het resultaat van belegging A invloed uitoefenen op belegging B. Stel dat je nog steeds met de verliesgevende belegging in het eerdere voorbeeld zit.

Je hebt daarnaast echter ook in een ander aandeel belegt met € 1000 en je hebt ook hier een marge van 500% toegepast. Dit aandeel is echter met 10% gestegen. De lopende winst van dit aandeel compenseert het verlies op de andere positie. In dit geval zou je dus geen margin call ontvangen.

Wanneer je meerdere posities opent, moet je dus goed oppassen. Eén positie die erg slecht presteert kan ervoor zorgen dat alle beleggingen op je account worden gesloten. Je zult niet de eerste belegger zijn die zijn hele beleggingsaccount opblaast vanwege een margin call.

Wat zijn de kosten van beleggen op marge?

Handelen of traden op marge is niet gratis. Je betaalt hier een financieringsrente over. Je betaalt deze rente voor iedere dag dat je de positie openhoudt. Wanneer je op marge handelt, heb je dus een hoger rendement nodig om een positief resultaat te behalen. In dit artikel leggen we uit hoe de financieringskosten worden berekend.

Een gegarandeerde stop instellen

Je kunt je posities beschermen met een gegarandeerde stop. Dit betekent dat je jouw verlies neemt als je positie onder een bepaalde waarde komt. Door een gegarandeerde stop in te stellen, kun je jouw verlies op een bepaalde positie beperken.

Een gegarandeerde stop is vaak duurder dan een normale stop loss. Met een normale stop kan je binnen een erg bewegelijke markt alsnog meer geld verliezen. Bij een gegarandeerde stop order garandeert de broker dat je positie wordt gesloten op de aangegeven waarde. Het is daarom vooral aan te raden om een gegarandeerde stop loss te gebruiken bij erg volatiele effecten.

Veelgestelde vragen over margin call

Beleggen op marge is altijd risicovol: dit komt doordat je investeert met geleend geld. Hierdoor kan je meer verliezen dan je inleg.

Je kunt een margin call oplossen door geld bij te storten of door de positie zelf te sluiten. Het is vaak het beste om zelf actie te ondernemen: de broker sluit de positie anders voor je en in dat geval heb je helemaal geen invloed op de uitkomst.

Je kunt een margin call niet zomaar uitstellen: vaak moet je direct reageren. Wanneer je de margin call niet snel genoeg oplost, zal de broker de positie zelf sluiten.

Wanneer veel beleggers op marge handelen, kan dit de koersontwikkeling beïnvloeden. Bij een dalende markt raken veel beleggers onder druk, waardoor ze verplicht worden om hun aandelen te verkopen. Hierdoor kan er een kettingreactie ontstaan, waarbij de beurskoers nog sterker daalt.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties


 • Corné vd Bighelaar

  Tsjaa ik realiseer mezelf dat het niet handig was een positie open te hebben en met hefboom vervolgens gaan slapen en toen ik de volgende ochtend op mijn account keek waren er alleen maar 0000 te zien en schrok ik..want ik had nog wel zo snel veel geld verdiend daarvoor op een soort gelijke manier. Bedoelen ze hier nou slapend rijk worden mee? 1 ding is zeker het is de snelste manier om iets in het beleggen te leren maar je kunt natuurlijk ook gewoon een Cursus nemen. Kost wel wat maar dan kun je zoiets stoms wel voorkomen alhoewel ik wel iemand ben die alsnog zelf wil ervaren of ik inderdaad smorgens met zo.n kater wakker word of het omgekeerde. Ik vond het in elk geval een soort verkapte manier van gokken…kortom het is gewoon gokken en een beetje gokken zal t altijd blijven maar ik heb geleerd bij t minste verlies laat ik mijn account niet meer doorlopen in de overtuiging dat het zo wel weer gaat steigen. Nee pak je verlies en wacht even rustig af tot het dieptepunt bereikt is dan heb je in elk geval nog geld om in te zetten. Want ben niet van plan om geld bij te boeken van mijn rekening want dan is er iets niet in orde met mijn strategie..ik moet nog veel leren..maar wie het kleine niet eert is het grote niet Weerd dat zeggen ze toch …..en ze hebben gelijk…spreek woorden ze zijn er niet voor niets…Gr en succes allen Corné

  Beantwoorden

  • alex.mostert

   Bedankt voor het delen van je ervaring. Het is inderdaad belangrijk om goed op te letten wanneer je een margin call instelt! Gokken is in ieder geval nooit een goed idee.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *