Weinig risico beleggen: hoe tegen laag risico beleggen?

Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelukkig zijn er voldoende beleggingsproducten met een relatief laag risico waar je toch een goed resultaat mee kunt behalen. In dit artikel bespreken we de beste beleggingsopties voor de belegger die risico’s zoveel mogelijk uit de weg gaat.

Hoe kan je met een laag risico beleggen?

Wanneer je gaat beleggen, loop je eigenlijk altijd een risico. Hoe hoog dit risico is, verschilt sterk per beleggingsproduct. Er bestaat altijd een kans dat je (een deel van je) inleg verliest. Het is daarom belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je op de lange termijn kunt missen. Op die manier voorkom je dat je in de financiële problemen komt door je beleggingsgedrag.

Wil je eerst oefenen met beleggen? Dan kan je de mogelijkheden geheel gratis zonder risico proberen met een demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een demo te openen bij een betrouwbare partij:

Stabiele aandelen

Aandelen hebben het imago risicovol te zijn. Dit is zeker het geval wanneer je investeert in groeiaandelen met een onzekere toekomst. Veel technologiebedrijven hebben bijvoorbeeld nog nooit winst gemaakt: beleggers kopen de aandelen in de hoop dat het bedrijf in de toekomst groene cijfers noteert. Lang niet alle aandelen zijn erg risicovol: door te investeren in stabiele aandelen van grotere bedrijven kan je met een lager risico een inkomen opbouwen.

Beleggers die risico’s zoveel mogelijk willen ontwijken, kiezen vaak voor aandelen die een hoog dividend uitkeren. Zelfs wanneer de aandelenkoers daalt, ontvang je alsnog een mooi jaarlijks dividend. Wanneer je tegen een lager risico wilt beleggen in aandelen, dan is het verstandig om de aandelen voor de lange termijn te kopen. Een buy & hold strategie is het minst risicovol, aangezien het rendement op aandelen op de lange termijn altijd positief is geweest. Je moet dan wel geduld hebben en je aandelen niet verkopen wanneer de markt in een dipje zit.

Wil je weten bij welke brokers je het beste aandelen kunt kopen? In de onderstaande tabel zie je direct een duidelijk overzicht:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Beleggen in een ETF

Een andere beleggingsvorm met een laag risico zijn ETF’s. Een ETF is een op de beurs verhandeld fonds dat passief een bepaalde markt volgt. Een ETF kan bijvoorbeeld het koersverloop van de AEX of Dow Jones volgen. Door een ETF te kopen profiteer je van de koersontwikkelingen van de onderliggende index zonder dat je zelf aandelen hoeft te selecteren.

Je kunt met een investering in een ETF een goed rendement behalen. Het is slim om het principe van cost-dollar averaging toe te passen. Je stort dan periodiek een vast bedrag in een selectie ETF’s. Door periodiek in te stappen voorkom je dat je al je geld op de top investeert waardoor de volatiliteit van je resultaten afneemt.

Investeren in obligaties

Obligaties en in het bijzonder staatsobligaties hebben ook een laag risico. Een obligatie is een schuldpapier uitgegeven door een andere partij. Als belegger ontvang je rente over de obligatie en aan het einde van de looptijd ontvang je je investering weer terug. Het is wel belangrijk om op de kredietwaardigheid van de uitgevende partij te letten: wanneer het bedrijf achter de obligatie failliet gaat, verlies je alsnog je volledige inleg.

Of beleggen in obligaties ook wat oplevert, hangt erg af van de rentestand. Wanneer de rentestand erg laag staat, dan daalt het rendement op obligaties sterk. Wanneer de rentestand plotseling stijgt, kan de waarde van je obligatie afnemen. Dit is niet per definitie een probleem: je ontvangt aan het einde van de looptijd nog steeds je oorspronkelijke inleg terug.

Sparen tegen een hogere rente

Sparen is eigenlijk ook een manier van beleggen: je ontvangt hier immers ook een rendement over. Het probleem met sparen tegenwoordig is dat de meeste banken je geen rente meer geven. Hierdoor verlies je zelfs geld aangezien inflatie en belastingen je vermogen laten krimpen.

In het buitenland kan je nog spaarrekeningen vinden met hogere rentes. Doordat deze rekeningen ook aangesloten zijn bij het garantiestelsel, hoef je niet bang te zijn dat je geld zomaar verdwijnt wanneer de bank failliet gaat. Hierdoor is geld sparen bij de meeste banken mogelijk met weinig risico. Op de website Raisin zie je een mooi overzicht van de verschillende banken en de rentepercentages waartegen je een account kunt openen. Gebruik de knop om de mogelijkheden direct te vergelijken:

Hoe kan je de beleggingsrisico’s verder beperken?

Wil je beleggen tegen een zo laag mogelijk risico? Dan is het verstandig om je beleggingsrisico’s zoveel mogelijk te verkleinen. In dit deel van het artikel bespreken we hoe je met weinig risico toch succesvol kunt beleggen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Nog steeds veel beleggers duiken het diepe in zonder dat ze kunnen zwemmen. Begin met het opstellen van een duidelijk plan. Een goed beleggingsplan geeft in ieder geval aan wat het uiteindelijke doel is en hoeveel tijd je hebt om dit doel te realiseren. Het is ook belangrijk om binnen het plan goed aan te geven wat voor risico’s je bereid bent om te nemen.

Beleg met geld dat je kunt missen

Het is belangrijk om alleen met geld te investeren dat je kunt missen. Te veel beleggers stappen blind in om er vervolgens achter te komen dat er geld nodig is voor een reparatie. Dit is onverstandig: door met geld te beleggen dat je niet kunt missen, bestaat er het risico dat je op een ongunstig moment je belegging moet verkopen.

Pas risicospreiding toe

Eén van de beste manieren waarop je de risico’s van je beleggingen kunt verkleinen, is door op een slimme manier risicospreiding toe te passen. Je kunt op verschillende manieren risicospreiding toepassen:

  • Beleggingsproducten: investeer je geld in verschillende beleggingsproducten.
  • Tijd: investeer je geld op verschillende momenten om een slechte timing te voorkomen.
  • Sectoren: investeer je geld in verschillende industrieën.
  • Regio’s: investeer je geld in andere, interessante regio’s.

Wanneer je risico’s gespreid zijn over veel verschillende beleggingsproducten, verklein je de kans dat je bij een slecht nieuwsbericht direct een groot deel van je vermogen verliest.

Investeer periodiek

Wanneer je met een laag risico wilt beleggen, is het verstandig om periodiek te investeren. De aandeelbeurzen bewegen constant omlaag en omhoog wat het lastig maakt om een goed instapmoment te bepalen. Wanneer je iedere maand een vast bedrag investeert, stap je zowel op de gunstige als de ongunstige momenten in.

Vermijd ingewikkelde producten

Het is nooit aan te raden om te beleggen in beleggingsproducten die je niet begrijpt. Complexe financiële producten kunnen een erg hoog rendement opleveren. Wanneer je weinig ervaring hebt, is het echter niet aan te raden om hieraan te beginnen.

Neem je tijd

Het grootste risico van iedere belegger is de belegger zelf. Door ongeduld verliezen beleggers elk jaar enorme bedragen. Wanneer de markt het minder goed doet, is het vaak het beste om te wachten. Wanneer je meer tijd hebt, neemt het risico van je beleggingen automatisch af.

Verminder je verlies door een stop loss te gebruiken

De eerste stap in het beleggen met een laag risico is het verminderen van je verlies. Dit kan je bij online brokers doen door gebruik te maken van een stop loss. Een stop loss is een waarde waarop je een belegging automatisch sluit; hierdoor kan je niet meer verliezen dan je riskeert en beleg je met een lager risico.

Je kan je verlies ook verminderen door gebruik te maken van de optie om short te gaan. De markt beweegt doorgaans afwisselend omlaag en omhoog; wanneer je short gaat, behaal je een positief rendement wanneer de koers daalt. Hierdoor kan je zelfs tijdens een economische crisis goede resultaten behalen met beleggen. Dit verkleint je risico tijdens bijvoorbeeld een economische risico.

Deze mogelijkheden kan je gebruiken bij een online broker. Ben je benieuwd wat de beste online brokers zijn om bij te beleggen?  Vergelijk dan de beste brokers met elkaar:

<brokers vergelijken

Kan je ook zonder risico beleggen?

Helemaal zonder risico beleggen kan eigenlijk niet. Wel kan je beleggen risicoloos uitproberen door een demoaccount te openen bij een broker.

Uiteindelijk is het verstandig om met zo weinig mogelijk risico te beleggen. Dit kan je doen door te zorgen voor een goede verhouding tussen de risico’s en het potentiële rendement. Stel voor elke € 5 winst maak je € 5 verlies dan moet je in meer dan 50% van de gevallen een juiste beslissing nemen. Dit kan beter!

Je verlaagt je risico verder door aan te houden dat je voor ieder potentieel verlies van € 5 een winst maakt van € 10. Op die manier hoef je het in minder dan de helft van de gevallen goed te hebben om nog veel te verdienen met beleggen. Je kan deze manier van beleggen toepassen door gebruik te maken van orders, hierbij is het cruciaal dat je de momenten waarop je je verlies neemt en je winst pakt laat samenhangen met bepaalde technische niveaus. Hierover lees je meer in onze tutorial.

Verband risico en rendement

Uiteindelijk zijn risico en rendement met elkaar verbonden. Het risico van een aandeel ligt doorgaans bijvoorbeeld hoger dan het risico van een (staats)obligatie. Dit komt doordat de resultaten bij een aandeel afhankelijk zijn van de bedrijfsresultaten en die hangen vaak weer samen met de economische situatie binnen een land.

Bij obligaties gaat het echter om leningen die terugbetaald worden, tenzij het bedrijf dat echt niet meer kan. De koers van een obligatie wisselt nog per periode en hang vaak samen met de gemiddelde rente; als je de periode echter afwacht, dan krijg je het geld automatisch weer terug aan het einde van de looptijd.

Wanneer je een erg hoog rendement wilt behalen met beleggen dan zul je ook meer risico’s moeten nemen.

Systematisch risico beleggen

Het is mogelijk om op systematische wijze het risico van je beleggingen te beperken. Dit kan je doen door goed te spreiden; je kan bijvoorbeeld een deel van je geld beleggen in goud, een deel in een vakantiewoning, een deel in obligaties en een deel in aandelen. Hierbij kan je ook weer een verdeling maken in beleggingen op de korte en beleggingen op de lange termijn.

Door op systematische wijze om te gaan met je beleggingsrisico kan je ervoor zorgen dat je een lager risiconiveau bereikt en daardoor betere resultaten behaalt op de beurs.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *