Met een laag risico beleggen en toch veel verdienen?

Je risico’s zoveel mogelijk beperken is verstandig! Met een laag risico kan je alsnog veel verdienen met beleggen. In dit artikel bekijken we hoe je met een laag risico kunt beleggen zonder dat je kansen op winst verminderen.

Verminder je verlies

De eerste stap in het beleggen met een laag risico is het verminderen van je verlies. Dit kan je bij online brokers doen door gebruik te maken van een stop loss. Een stop loss is een waarde waarop je een positie automatisch sluit; hierdoor kan je niet meer verliezen dan je riskeert en verdien je meer met een lager risico.

Je kan je verlies ook verminderen door gebruik te maken van de optie om short te gaan. De markt beweegt doorgaans afwisselend omlaag en omhoog; wanneer je short gaat verdien je juist geld wanneer de koers daalt. Hierdoor verlaag je je risico en kan je verliezen omlaag opvangen door short te gaan.

Deze mogelijkheden kan je gebruiken bij een online broker. Klik hier om de beste brokers te vergelijken!

laag risico beleggen

Zonder risico beleggen

Helemaal zonder risico beleggen kan eigenlijk niet. Wel kan je beleggen risicoloos uitproberen door een demo account te openen bij een broker. 

Uiteindelijk is het verstandig om met zo weinig mogelijk risico te beleggen. Dit kan je doen door te zorgen voor een goede verhouding tussen de risico’s en het potentiële rendement. Stel voor elke €5 winst maak je €5 verlies dan moet je in meer dan 50% van de gevallen een juiste beslissing maken. Dit kan beter!

Je verlaagt je risico verder door aan te houden dat je voor ieder potentieel verlies van €5 een winst maakt van €10. Op die manier hoef je het in minder dan de helft van de gevallen goed te hebben om nog veel te verdienen met beleggen. Je kan deze manier van beleggen toepassen door gebruik te maken van orders, hierbij is het cruciaal dat je de momenten waarop je je verlies neemt en je winst pakt laat samenhangen met bepaalde technische niveaus. Hierover lees je meer in onze tutorial.

Verband risico en rendement

Uiteindelijk zijn risico en rendement veelal met elkaar verbonden; zeker bij beleggingen op de lange termijn. Het risico van een aandeel ligt doorgaans bijvoorbeeld hoger dan het risico van een (staats)obligatie. Dit komt doordat de resultaten bij een aandeel veelal afhankelijk zijn van de bedrijfsresultaten en die hangen vaak weer samen met de economische situatie binnen een land.

Bij obligaties gaat het echter om leningen die terugbetaald worden, tenzij het bedrijf dat echt niet meer kan. De koers van een obligatie wisselt nog per periode en hang vaak samen met de gemiddelde rente; als je de periode echter afwacht, dan krijg je het geld automatisch weer terug aan het einde van de looptijd.

Wanneer je echt veel wilt verdienen met beleggen dan zal je dus wel meer risico’s moeten nemen.

Systematisch risico beleggen

Het is mogelijk om op systematische wijze het risico van je beleggingen te beperken. Dit kan je doen door goed te spreiden; je kan bijvoorbeeld een deel van je geld beleggen in goud, een deel in een vakantiewoning, een deel in obligaties en een deel in aandelen. Hierbij kan je ook weer een verdeling maken in beleggingen op de korte en beleggingen op de lange termijn.

Door op systematische wijze om te gaan met je beleggingsrisico kan je ervoor zorgen dat je een lager risiconiveau bereikt en daardoor betere resultaten behaalt op de beurs. 

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment