Hoe kan je zonder risico’s beleggen?

Risico en beleggen staan onlosmakelijk met elkaar verbonden: de uitkomst is immers niet bekend en er bestaat altijd een kans dat je je inleg verliest. Toch is het mogelijk om geheel zonder risico te beleggen. Bij sommige brokers kan je namelijk geheel gratis beleggen uitproberen door middel van een demo. Wanneer je dan het geld verliest is dit niet zo erg, aangezien je zelf niets verliest.

100% zonder risico beleggen

Zonder risico beleggen: het is echt mogelijk! Brokers stellen gratis demo’s beschikbaar om klanten aan zich te binden. Op zich is dit niet zo vreemd: meer klanten betekent immers meer winst. Bij iedere transactie die er wordt uitgevoerd verdient de broker weer een klein bedrag. Hoe meer mensen er uiteindelijk gaan beleggen bij de broker, des te meer ze verdienen op de lange termijn.

Met een demo ervaar je één op één hoe het in het echt zou zijn wanneer je gaat beleggen. Wil je deze manier van beleggen ook uitproberen? Gebruik dan de onderstaande knop om te kijken wat de beste demo’s zijn om zonder risico te beleggen:

Kan je ook met geld zonder risico beleggen?

Veel mensen zijn op zoek naar een manier waarmee ze hun geld geheel zonder risico kunnen beleggen. Dit is begrijpelijk: geld verliezen voelt natuurlijk helemaal niet fijn. Toch zijn risico en rendement onvermijdelijk met elkaar verbonden. De reden dat je rendement ontvangt, is namelijk dat je het risico loopt om een groot deel van je inleg te verliezen.

Maar wist je dat niet beleggen ook risicovol is? Onder invloed van inflatie stijgen de prijzen van alle producten namelijk ieder jaar. De spaarrente is niet hoog genoeg om hiervoor te compenseren. Wanneer je niet belegt verlies je dus gegarandeerd geld. Wanneer je wel belegt heb je ten minste nog een kans om geld te verdienen.

Je moet echter onthouden dat de focus bij beleggen niet op het ontwijken van risico zou moeten liggen: beleggen zonder risico is immers een illusie. De focus zou eerder moeten liggen op het beleggen met een zo laag mogelijk risico. Maar hoe kan je nu je risico’s verlagen?

zonder risico beleggen

Hoe kan je risico’s verlagen?

Wanneer je gaat gokken op de beurs heb je een kans van 50% dat je de juiste beslissing neemt. Uiteindelijk kan de koers immers twee kanten op: omhoog en omlaag. Door echter rekening te houden met verschillende factoren kan je dit percentage omhoog brengen. Je maakt dan in meer dan 50% van de gevallen winst.

Je kan de koers met enige zekerheid voorspellen door rekening te houden met het nieuws en met de koersontwikkelingen. Bij aandelen kan een winstwaarschuwing bijvoorbeeld een goede aanleiding zijn voor een sterk dalende koers. Let daarnaast op de koersontwikkelingen binnen de grafiek en bekijk hoe de koers reageert op bepaalde niveaus.

Door hier slim op in te spelen kan je in meer dan 50% van de gevallen winst maken: dat verlaagt je risico natuurlijk sterk! Door nog een slim trucje in te bouwen kan je de risico’s nog verder omlaag brengen.

Hoe kan je de risico’s managen?

Het is namelijk mogelijk om winst te maken terwijl je het in minder dan 50% van de gevallen aan het rechte eind hebt. Dit kan je doen door te zorgen voor een gunstige verhouding tussen je risico (of maximale verlies) en je koersdoel.

Hiervoor kan je een stop loss instellen (waarop je automatisch je verlies neemt) en deze laat je vervolgens meebewegen met de koers. Je kan bijvoorbeeld dagelijks de stop loss dagelijks verplaatsen naar de laagste koers van die dag.

Door deze strategie toe te passen zorg je ervoor dat een winstgevende belegging gemiddeld gezien meer oplevert dan dat een verliesgevende belegging kost. Uiteindelijk kan je het risico van beleggen sterk verlagen, maar geheel zonder risico beleggen is jammer genoeg onmogelijk.

Kies een risicoprofiel dat bij je past

Wanneer je begint met beleggen, is het aan te raden om eerst je risicoprofiel te bepalen. Het risicoprofiel geeft aan hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Jonge beleggers hebben vaak meer ruimte om risico’s te nemen, aangezien er meer tijd is om op herstel te wachten.

Veel beleggingsprofielen worden opgedeeld in risico klasses: ze variëren van offensief tot defensief. Offensieve risicoprofielen zijn veel risicovoller: het gaat hierbij bijvoorbeeld om beleggingen in opkomende markten.

Voordat je begint met beleggen, is het daarom aan te raden om goed na te denken over je risicobereidheid. Stel vast bij welke beleggingen je nog prima kunt slapen: dit is vaak een risiconiveau dat goed bij je vast.

Op de lange termijn neemt het risico af

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggingsrisico’s op de lange termijn afnemen. Op de korte termijn zijn aandelen bijvoorbeeld erg volatiel. Op de lange termijn groeit de economie eigenlijk alleen maar: door je focus te verleggen naar de lange termijn vergroot je dan ook de kans op een goed beleggingsresultaat.

Regelmatig inleggen

Wanneer je met lage risico’s wilt beleggen, dan is het verstandig om regelmatig in te leggen. Op die manier voorkom je dat je alleen op de top van de markt je geld investeert. Ook is het belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je echt kunt missen. Op die manier beleg je in ieder geval zonder het risico om echt in de problemen te komen.

Wat zijn beleggingen met lage risico’s?

Niet elk beleggingsproduct heeft een vergelijkbaar risico. Het is dan ook verstandig om goed te onderzoeken of het beleggingsproduct waar je in wilt beleggen goed bij je past. In het artikel over het verband tussen risico en rendement kan je zien wat voor risico je loopt bij de verschillende beleggingsproducten.

In dit deel van het artikel bekijken we in het kort wat enkele beleggingsopties zijn met een lager risico. Bedenk dat je beleggen in deze producten altijd zonder risico kunt uitproberen door middel van een demo.

In een indexfonds

De meest gekozen optie voor mensen die zonder risico willen beleggen, is een investering in een indexfonds. Een indexfonds volgt een mandje aandelen. Het is een erg passieve manier van beleggen waarbij je zelf weinig beslissingen hoeft te nemen.

Wanneer je in een indexfonds wilt beleggen, is het verstandig om gespreid in te stappen. Leg elke maand een vast bedrag in en kijk er voor de rest niet naar om. Op die manier kan je op de lange termijn een mooi bedrag opbouwen.

Een goede partij waar je kunt beleggen in indexfondsen, is DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen aankoop & verkoopkosten op fondsen die zijn opgenomen binnen de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Obligaties

Ook obligaties worden als een belegging met een laag risico gezien. Sommige mensen denken zelfs dat staatsobligaties geheel zonder risico zijn. Dit is echter niet helemaal waar: de koers van een obligatie kan namelijk nog steeds erg schommelen.

Een obligatie is een schuldbewijs. Je leent met een obligatie dus geld uit aan een andere partij. Zelfs bij schommelde koersen weet je dat je aan het einde van de looptijd hetzelfde bedrag weer terugontvangt. Door de lange rentes is het rendement op obligaties wel sterk gedaald.

Wil je weten hoe beleggen in obligaties precies werkt? Lees dan ons artikel over investeren in obligaties:

Stabiele aandelen

Sommige aandelen kennen ook een relatief laag risico. Bedenk dat aandelen nooit volledig zonder risico zijn. De koersen kunnen flink schommelen en op de korte termijn kan je zeker geld verliezen.

Door echter aandelen te kopen in een stabiel bedrijf met een lange geschiedenis, verlaag je de kans op het verliezen van je volledige inleg. Stabiele aandelen groeien vaak minder snel, maar bieden wel een relatief stabiel en zeker rendement. Perfect dus voor de beginnende belegger die op zoek is naar een belegging zonder risico!

Wil je weten hoe je het beste aandelen kunt kopen? We hebben een uitgebreide gids gepubliceerd waarin je precies leert wat je moet doen om aandelen te kopen:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *