Beleggen zonder risico: kan je risicoloos beleggen?

Geheel risicoloos beleggen, kan dat eigenlijk wel? In dit artikel ontdek je of je zonder risico geld kunt beleggen!

Kan je zonder risico geld beleggen?

Het is jammer genoeg niet mogelijk om zonder risico te beleggen. Wanneer een partij aangeeft dat je er risicoloos kunt beleggen, kan je het beste hard wegrennen. Risico en rendement zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. De volgende regel geldt eigenlijk altijd:

  • Wil je een hoog rendement? Dan moet je ook een hoog risico nemen.
  • Wil je een laag risico? Dan moet je een laag rendement accepteren.

De enige manier waarop je echt risicoloos kunt beleggen, is door te investeren met nepgeld. Dit kan je doen door een demoaccount te openen, wat een goede manier is om te oefenen met beleggen. Ben je benieuwd waar je met een demo kunt beleggen? Bekijk dan direct het overzicht van demo accounts:

Risico helemaal uit de weg gaan?

Veel mensen zijn zo bang voor verlies & risico, dat ze beleggen helemaal uit de weg gaan. In Nederland staat je geld tot een bedrag van €100.000 veilig door het depositogarantiestelsel.

Jammer genoeg verlies je met een spaarrekening bijna gegarandeerd geld: dit komt door inflatie. De prijzen nemen elk jaar een paar procent toe. Hierdoor wordt die €100.000 op je rekening steeds minder waard. De enige manier waarop je rendement kunt behalen is dan ook door te beleggen.

Waarin kan je zonder risico beleggen?

Zonder risico beleggen kan dus niet; je kunt echter wel tegen een laag risico beleggen. In dit deel van het artikel bespreek ik enkele beleggingsopties met een relatief lager risico.

Deposito

Wanneer je weinig risico wilt lopen, kan je je geld in een deposito storten. Een deposito is een type spaarrekening waarop je voor langere tijd een vast rentepercentage ontvangt. Je kiest zelf een periode waarvoor je het geld vastzit en er niet aan kunt komen. Bij een langere periode, behaal je een hogere rente. Ben je benieuwd waar je de hoogste rente ontvangt? Klik dan hier!

Staatsobligatie

Ook staatsobligaties hebben de reputatie risicoloos te zijn. Met een staatsobligatie leen je geld uit aan een overheid. Op staatsobligaties ontvang je vanwege het lage risico een lagere rente dan op obligaties van een bedrijf. De kans dat je geen rente ontvangt is klein, zeker wanneer je een stabiele overheid kiest zoals de Verenigde Staten.

Toch is een belegging in een staatsobligatie niet zonder risico. De koersen van obligaties schommelen namelijk sterk. Wanneer de rentetarieven stijgen, zie je dat de koersen van bestaande staatsobligaties dalen. Je rentebetalingen staan in die periode alsnog vast, waardoor je geel geld verliest wanneer je ze niet tussentijds verkoopt. Wil je meer leren over obligaties? Klik dan hier!

Edelmetalen

Beleggers die zonder risico geld willen beleggen, kiezen ook vaak voor edelmetalen. Vooral edelmetalen zoals goud en zilver zijn erg populair en stijgen vaak in waarde wanneer er sprake is van economische en politieke onrust.

Toch zijn beleggingen in goud en zilver allesbehalve veilig. Edelmetalen staan bijvoorbeeld genoteerd in dollars, waardoor je te maken krijgt met een wisselkoersrisico. Ook kunnen edelmetalen flink in waarde schommelen, waardoor je alsnog een deel van je inleg kunt verliezen.

Defensieve aandelen die dividend uitbetalen

Een laatste categorie die vaak wordt gekozen door beleggers die zonder risico willen beleggen, zijn aandelen die een stabiel dividend uitkeren. Aandelen van grote bedrijven die jaar in jaar uit een vast dividend uitkeren zijn relatief minder risicovol.

Toch zijn ook beleggingen in dit soort bedrijven niet vrij van risico; zelfs erg grote beursgenoteerde ondernemingen kunnen failliet gaat. Bovendien kunnen bedrijven stoppen met het uitkeren van dividend wanneer het beursklimaat verslechtert. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2020 met Shell; door de sterk dalende olieprijs tijdens de corona pandemie lukte het ze niet langer om een stabiel dividend uit te keren.

ETF’s

Een goede optie voor mensen die zonder risico willen beleggen zijn ETF’s. Een ETF is een type fonds dat investeert in soms wel duizenden aandelen tegelijk. Op de korte termijn kan je natuurlijk alsnog veel geld verliezen met ETF’s. Op de lange termijn kan je met ETF’s echter een mooi, stabiel vermogen opbouwen. Wil je meer weten over ETF’s? klik dan hier!

Vastgoed

Een laatste categorie die soms als risicoloos wordt gezien is vastgoed. Wanneer je een appartement koopt, dan kan je daar een vrij stabiele en zekere huurstroom mee genereren. Dit betekent echter niet dat vastgoed risicovrij is: je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met leegstand of nieuwe regelgeving.

risicoloos handelen

Spreiding & tijd: essentieel voor zonder risico beleggen

Je risico wordt uiteindelijk bepaald door twee factoren:

  • Kans op risico: hoe groot is de kans dat een negatieve gebeurtenis plaatsvindt?
  • Impact van het risico: hoe groot is de impact van het risico op je belegging.

De kans dat de koers daalt op de korte termijn is bijvoorbeeld groot, maar de impact voor een lange termijn belegger is klein. De kans dat een bedrijf failliet gaat en het aandeel €0 waard wordt is klein, maar de impact is groot.

Je kunt je risico’s verkleinen, door de impact van je risico’s & de kans op risico’s te verlagen.

Kans op risico verkleinen

Je kunt de kans op risico’s verkleinen, door dollar cost averaging toe te passen. Je koopt dan periodiek voor een vast bedrag effecten op. Wanneer je dit doet, koop je de effecten zowel tegen hoge als lage koersen en kan je een gemiddeld rendement behalen.

Impact risico verkleinen

De impact van een faillissement is enorm: je aandeel is dan waardeloos. Wanneer je slechts in één aandeel belegt, zou je je volledige inleg verliezen. Als je in tien of zelfs honderd aandelen belegt is dit een ander verhaal: je verliest dan slechts een klein deel van je vermogen. Spreid daarom je beleggingen zoveel mogelijk over:

  • Verschillende sectoren
  • Verschillende beleggingsproducten
  • Verschillende regio’s

risicoloos beleggen

Hoe geld beleggen zonder risico? 6 tips

Tip 1: controleer de partij waar je bij wilt beleggen

Niet alle brokers & partijen zijn even betrouwbaar. Beleggers verliezen elk jaar dan ook miljarden aan onbetrouwbare partijen. Ga daarom na of de partij waarbij je wilt beleggen een officiële vergunning heeft en of deze goed beoordeeld is. Ben je benieuwd waar ik beleg? Bekijk dan mijn favoriete brokers.

Tip 2: ontwijk gegarandeerde rendementen

Sommige aanbieders bieden gegarandeerde rendementen aan: dit bestaat echter niet! Ga te mooie beloftes daarom uit de weg. Beleggen is risicovol en risico en rendement zijn altijd met elkaar verbonden.

Tip 3: onderzoek het verleden

Fondsen laten graag mooie rendementen zien, maar doen dit soms selectief. Onderzoek daarom altijd hoe een belegging over een langere periode heeft gepresteerd. Veel fondsen laten het rampjaar 2008 bijvoorbeeld buiten beschouwing. Vergeet voor de rest niet dat ‘resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst’.

Tip 4: beleg volgens een plan

Begin niet met beleggen voordat je een goed plan hebt opgesteld. Wat is bijvoorbeeld je beleggingsdoel, met hoeveel geld wil je beleggen en wat voor risico’s wil je nemen. Door eerst een risicoprofiel op te stellen, voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Tip 5: beheers je emoties

Eén ding is zeker: je gaat teleurgesteld worden. Zeker op de korte termijn kunnen beleggingen slecht presteren. Veel nieuwe beleggers maken de fout om hier direct op te reageren: ze proberen bijvoorbeeld de markt te timen en verliezen hierdoor veel geld. Lees hier meer over hoe emoties je beleggingen kunnen beïnvloeden.

Tip 6: neem de tijd om te vergelijken

Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om verschillende beleggingen & aanbieders met elkaar te vergelijken. Op die manier selecteer je een beleggingsstijl die bij je past en waar je de komende jaren mee vooruit kunt.

Tip 7: beleg voor de lange termijn

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggingsrisico’s op de lange termijn afnemen. Op de korte termijn zijn aandelen bijvoorbeeld erg volatiel. Op de lange termijn groeit de economie eigenlijk alleen maar: door je focus te verleggen naar de lange termijn vergroot je dan ook de kans op een goed beleggingsresultaat.

Tip 8: slim inleggen

Wanneer je met lage risico’s wilt beleggen, dan is het verstandig om regelmatig in te leggen. Op die manier voorkom je dat je alleen op de top van de markt je geld investeert. Ook is het belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je echt kunt missen. Op die manier beleg je in ieder geval zonder het risico om echt in de problemen te komen.

Tip 9: evalueer je beleggingen

Het is ten slotte belangrijk om je beleggingen regelmatig te beoordelen. Bekijk of de beslissingen die je genomen hebt, goed uitpakken. Wanneer dit niet het geval is, kan het slim zijn om je aanpak te veranderen. Einstein zei immers al insanity is trying to do the same thing and expect another result. Wees daarom geen ezel, accepteer dat je fout zit en ga op zoek naar een betere oplossing.

Conclusie: beleggen zonder risico

Lees je ergens op het internet over een strategie die je kunt gebruiken om 100% risicoloos te beleggen? Negeer de site dan en klik de pagina direct weg! Risicoloos beleggen met echt geld bestaat namelijk niet.

Wanneer je gaat beleggen, zul je snel ontdekken dat risico en rendement met elkaar verbonden zijn. Speculatieve beleggingen kennen een hoger potentieel rendement, maar ook een hoger risico.

Er bestaat eigenlijk een spectrum van beleggingen waarbij obligaties als relatief veilige opties worden gezien en derivaten als erg risicovol. Welke manier van beleggen het beste bij je past hangt helemaal af van je risicobereidheid.

Veelgestelde vragen over beleggingen zonder risico

Risicoloos beleggen met echt geld is jammer genoeg niet mogelijk. Beleggen en risico zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt als nieuwe belegger er echter wel voor kiezen om risicoloos te beleggen met een demo. Op die manier verlies je namelijk 100% geen geld.

Veel mensen zijn op zoek naar een manier waarmee ze hun geld geheel zonder risico kunnen beleggen. Dit is begrijpelijk: geld verliezen voelt natuurlijk helemaal niet fijn. Toch zijn risico en rendement onvermijdelijk met elkaar verbonden. De reden dat je rendement ontvangt, is namelijk dat je het risico loopt om een groot deel van je inleg te verliezen.

Maar wist je dat niet beleggen ook risicovol is? Door inflatie stijgen de prijzen van alle producten namelijk ieder jaar. De spaarrente is niet hoog genoeg om hiervoor te compenseren. Wanneer je niet belegt verlies je dus gegarandeerd geld. Wanneer je wel belegt heb je in elk geval nog een kans om een positief resultaat te behalen.

Je moet echter onthouden dat de focus bij beleggen niet op het ontwijken van risico zou moeten liggen: beleggen zonder risico is immers een illusie. De focus zou eerder moeten liggen op het beleggen met een zo laag mogelijk risico.

Een andere techniek waarmee je het risico op dalingen verkleint, is hedging. Met hedging ga je op zoek naar effecten met een negatieve correlatie. Dit betekent dat het ene effect vaak stijgt wanneer het andere effect daalt. Je kunt dan bijvoorbeeld tegelijk investeren in de Amerikaanse dollar en de goudprijs. Wanneer het minder goed gaat met de economie en de dollar daalt, dan zie je dat mensen vaak vluchten in goud.

Wanneer je in aandelen belegt, kan je bijvoorbeeld aandelen kopen van cyclische en anticyclische bedrijven. Cyclische bedrijven doen het goed wanneer de economie groeit, terwijl anticyclische aandelen het dan juist minder goed doen.

Risicoloos beleggen is nog steeds niet mogelijk, maar met een stop loss beperk je het risico in ieder geval. Onderzoek eerst of de stop loss aangeboden door de broker gegarandeerd is. Bij sommige partijen kan de prijs alsnog flink dalen wanneer de stop order niet direct kan worden uitgevoerd.

Een stop order sluit je beleggingspositie automatisch wanneer er een bepaald verlies wordt behaald. Op die manier kan je zelfs bij afwezigheid je beleggingen goed beheren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *