Dividendbeleggen: zo beleg je in dividend aandelen!

Dividendbeleggers proberen met hun beleggingen een redelijk vast inkomen op te bouwen met aandelen. Sommige dividend aandelen keren een groot deel van de winst uit aan de aandeelhouders. Maar hoe kan je zelf het beste voor een hoog dividend investeren? In dit artikel bespreken we de beste opties!

Wat is dividend?

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een deel van de winst aan de aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividend. Je ontvangt dan een bedrag terug op je beleggingsrekening. Wil je in details lezen hoe het uitkeren van dividend werkt? Lees dan dit artikel.

Wanneer je genoeg hoge dividend aandelen bezit, kan je een jaarlijkse inkomstenstroom opbouwen.

Wat is dividendbeleggen?

Dividend beleggers investeren in aandelen die een hoog dividend uitkeren. Dit zijn vaak grotere bedrijven met een stabiele inkomstenstroom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banken, nutsbedrijven en farmaceutische bedrijven.

Waar kan je het beste dividend beleggen?

Je hebt een account nodig bij een broker om te beleggen voor een hoog dividend. Het is aan te raden om een voordelige partij te kiezen: op die manier voorkom je dat een groot deel van je winst opgaat aan transactiekosten.

[table “468” not found /]

Hoe kan je profiteren van hoge dividend aandelen?

Manier 1: hoge dividend aandelen

Je kunt actief hoge dividend aandelen kopen en opnemen binnen je portefeuille. Je kunt hoge dividend aandelen eenvoudig vinden via de website tradingview.com.

Navigeer binnen de site naar Stocks en sorteer vervolgens op Dividend yield. Je ziet vervolgens direct overzichtelijk welke aandelen het hoogste dividendrendement uitkeren.

Dividend aandelen

Onderzoek wel goed of het niet om een eenmalig hoog dividend gaat. Goede hoge dividend aandelen:

 • Keren een stabiel of stijgend dividend uit
 • Kennen een vrij stabiele aandelenkoers
 • Bestaan al langer en kunnen langer blijven bestaan

Manier 2: hoge dividend ETF’s

Het kan lastig zijn om zelf de beste hoge dividend aandelen te selecteren. ETF’s zijn hiervoor de oplossing: een ETF volgt een bepaalde index, waardoor je automatisch in een selectie aan aandelen kunt beleggen.

Hoge dividend ETF’s nemen alleen aandelen op die een hoog dividend uitkeren. Enkele voorbeelden van populaire ETF’s met een hoge dividenduitkering zijn:

 • Vanguard FTSE All-World High Diivdend Yield
 • VanEck Vectors Ms Developed Markets Dividend Lead
 • Deka DAXplus Maximum Dividends UCITS ETF
 • SPDR S&P US Dividend Aristocrats

Wil je meer details lezen over deze hoge dividend ETF’s? Lees dan dit artikel!

Strategie voor dividend beleggen

Wanneer je gaat dividendbeleggen is het belangrijk dat je dit op de lange termijn doet. Het doel is het opbouwen van een stabiel dividend over een langere periode. Onder invloed van crisissen kunnen beurskoersen tijdelijk dalen. Ook is dividend geen garantie: in het begin van de coronapandemie zag je bijvoorbeeld dat veel bedrijven tijdelijk stopte met het uitkeren van dividend.

Je kunt jezelf beschermen tegen dit soort schommelingen door gespreid in te stappen: dit heet ook wel dollar cost averaging. Op die manier stap je zowel tegen lage als hoge koersen in, waardoor het koersverloop weinig invloed heeft op je resultaten.

Je past als dividend belegger de buy and hold strategie toe: je wilt immers een vast dividendrendement opbouwen. Het is daarom extra belangrijk om de bedrijven waarin je wilt beleggen goed te onderzoeken.

Bij het selecteren van dividend aandelen kan je kiezen uit:

 • Groeiaandelen: sommige aandelen keren een klein dividend uit, maar groeien snel. Op de lange termijn kan je dividendrendement toenemen.
 • Dividend aristocraten: sommige bedrijven (zoals Coca-Cola) betalen al tientallen jaren een stabiel rendement. Verwacht weinig groei, maar wel stabiliteit.

Tip: opnieuw beleggen

Wanneer je de beste resultaten wilt behalen met je beleggingen, kan het verstandig zijn om je dividend opnieuw te beleggen. Je ontvangt op die manier ook weer dividend over je nieuwe investeringen, waardoor je uitkeringen over een langere tijd sterk groeien.

Hoog dividend beleggen

In het voorbeeld zie je hoe je investering groeit wanneer je een gemiddeld rendement van 8% behaald en iedere maand €1.000 investeert voor een periode van 30 jaar. Ben je benieuwd naar welk bedrag jouw vermogen kan groeien? Probeer deze tool en ontdek waar je op uit komt!

Let op de payout ratio

Wanneer je in hoge dividend aandelen gaat beleggen, is het aan te raden om op de payout ratio te letten. De payout ratio laat het percentage van de winst zien dat het bedrijf uitkeert aan de aandeelhouders.

Bedrijven met een te lage payout ratio komen niet in aanmerking voor dividendbeleggers. Tegelijkertijd zijn bedrijven met een te hoge payout ratio ook een risico. Bedrijven die 70% of meer aan dividend uitkeren, houden weinig reserves over. Bovendien kunnen deze bedrijven niet investeren in toekomstige groei, waardoor de onderneming in de problemen kan komen.

Ben je op zoek naar een zo hoog mogelijke payout ratio? Dan kan je REIT’s (vastgoedbedrijven) overwegen. Deze ondernemingen betalen verplicht 90% van hun nettowinst in de vorm van dividend uit. Aangezien het hier veelal om huren gaat, hoeft de bedrijfsvoering niet in gevaar te komen.

Wat zijn de voordelen van dividendbeleggen?

 • Je bouwt een jaarlijkse bron van inkomsten op
 • Je werkt aan een stabiele groei van je vermogen
 • Bij voldoende rendement werk je tegen inflatie
 • Dividend aandelen zijn minder volatiel/risicovol

Wat zijn de nadelen van dividendbeleggen?

 • Je hebt weinig ruimte voor koerswinst
 • Goede dividendaandelen zijn vaak duur
 • Je hebt veel geduld en discipline nodig

Hoe kan je leven van hoge dividend aandelen?

Het is de droom van de gemiddelde beleggers: leven van hoge dividend aandelen. Of en wanneer dit mogelijk is, hangt af van je bestedingspatroon. Je kan dit doel een stuk sneller bereiken wanneer je weinig geld nodig hebt. Bepaal eerst voor jezelf hoeveel je nodig hebt om van te kunnen leven: voor sommige mensen kan € 2.000 genoeg zijn terwijl sommige mensen € 5.000 nodig hebben.

Bepaal vervolgens het gemiddelde dividendrendement dat je denkt te behalen: in dit voorbeeld gaan we uit van 4%. Wanneer je € 2.000 nodig hebt per maand, dan heb je ieder jaar € 24.000 nodig.

Je kunt vervolgens berekenen hoeveel hoge dividendaandelen je nodig hebt door € 24.000 te delen door 4% en te vermenigvuldigen met 100: je komt in dit geval uit op een bedrag van € 600.000. Wanneer alles meezit zou je dan met € 600.000 aan hoge dividend aandelen kunnen leven.

Houd wel rekening met de risico’s van beleggen: dividend is geen garantie en in slechte tijden kunnen de resultaten tegenvallen.

Hoe veilig is dividendbeleggen?

Dividendbeleggen kan relatief veiliger zijn dan beleggen in groeiaandelen. Bedrijven die stabiel dividend uitkeren, bestaan vaak al langer en hebben een goede trackrecord.

Dit neemt niet weg dat beleggen nooit 100% veilig is en dat je altijd risico loopt. Zeker op de korte termijn schommelen de beurskoersen sterk. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen zodat je de volledige rit kunt uitzitten.

In extreme gevallen zie je dat zelfs dividend aandelen tijdelijk niets meer uitkeren: dit was bijvoorbeeld het geval tijdens de corona pandemie. Zorg daarom altijd voor een plan B: volledig afhankelijk zijn van aandelen voor je inkomen is risicovol.

Is beleggen voor dividend nuttig?

Of dividendbeleggen het waard is, daar zijn zelfs economen het niet over eens. Al in 1961 publiceerden de economen Merton Miller en Frank Modigilani de irrelevance waarin werd aangegeven dat dividend geen enkel gevolg heeft op het rendement. Na het uitkeren van dividend, verdwijnt het geld immers uit de onderneming waardoor het bedrijf met een gelijk bedrag in waarde daalt.

Deze theorie gaat er wel vanuit dat bedrijven beter zijn in het uitgeven van het bedrag aan dividend dan beleggers. De economen Myron Gordon en John Linter publiceerde bijvoorbeeld een theorie die aangaf dat beleggers de voorkeur aan cashdividend hebben, omdat bedrijven het geld vaak niet goed kunnen beheren.

Uiteindelijk is de keuze voor dividendbeleggen persoonlijk. Wanneer je het psychologisch fijn vindt om een stabiel inkomen op te bouwen met dividend aandelen, dan kan dit interessant zijn. Tegelijktijdig is het belangrijk om te onthouden dat er veel belegging strategieën zijn waar ook goede resultaten mee behaald kunnen worden.

Conclusie: past dividendbeleggen bij jou?

Dividendbeleggen is niet voor iedereen geschikt. Hoge dividend aandelen zijn vaak wat ‘saaier’ en vooral jonge mensen beleggen vaak liever in coole technologie-aandelen. Dit neemt niet weg dat dividendbeleggen een aantrekkelijke en relatief stabiele manier kan zijn om een inkomen op te bouwen uit je beleggingen.

Heb je interesse in dividendbeleggen, maar wil je ook andere strategieën proberen? Geen probleem! Je kunt bijvoorbeeld ook met een klein deel zelf actief speculeren of beleggen in crypto.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *