Wat is de beste ETF voor hoog dividend in 2024?

Ben je benieuwd wat de beste dividend ETF is in 2021? In dit artikel bespreken we 4 ETF’s die zeker de moeite waard zijn wanneer je een hoog dividend wilt behalen! Ook bespreken we kort wat hoog dividend ETF’s zijn en hoe je ze het beste kunt kopen.

Wat zijn dividend ETF’s?

Een ETF of ook wel exchange traded fund wordt verhandeld op de beurs en probeert een index zo nauwlettend mogelijk te volgen. ETF’s kunnen erg handig zijn, aangezien je zonder moeite je geld kunt spreiden over een grote hoeveelheid aandelen.

Er bestaan duizenden verschillende ETF’s waarin je kunt investeren. Een dividend ETF is een fonds waarbij er voornamelijk wordt geïnvesteerd in aandelen die een hoog dividend uitkeren. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een deel van hun winst uit te keren in de vorm van dividend.

Wil je in meer details lezen wat ETF’s zijn en hoe ze werken? Lees dan dit artikel.

Hoe kan je dividend ETF’s kopen?

Je kunt investeren in dividend ETF’s bij een broker, open hiervoor een account bij één van deze partijen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat zijn de beste hoog dividend ETF’s?

In dit deel van het artikel bespreken we enkele interessante ETF’s waarmee je kunt profiteren van een hoog dividend.

Vanguard FTSE All-Word High Dividend Yield

Officieel heeft deze ETF hoog dividend in de naam, maar dit valt in de praktijk tegen. Het gemiddelde dividend ligt bij de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield namelijk rond de 3 tot 4 procent op jaarbasis. De kosten zijn met 0,29% redelijk te noemen en in het fonds zitten maar liefst 1835 aandelen waardoor de spreiding goed is. Je investeert met dit fonds in aandelen over de hele wereld, maar Amerika heeft duidelijk een zwaargewicht. Je kunt de ETF terugvinden onder ISIN code  IE00B8GKD.

VanEck Vectors Ms Developed Markets Dividend Lead

Je kunt deze ETF terugvinden onder ISIN code NL0011683594. Dit is een interessante ETF wanneer je wilt investeren in bedrijven in ontwikkelde landen met een hoge dividenduitkering. Het dividendrendement schommelt net zoals de koersen van de onderliggende bedrijven sterk, maar ligt gemiddeld rond de 4 tot 5 procent op jaarbasis.

Een nadeel van deze ETF is de beperkte spreiding: de ETF bevat op het moment van schrijven slechts 98 aandelen. Wel is het fonds mooi gespreid over verschillende regio’s: Amerika, Europa, Canada en Japan zijn de grootste partijen.

Met 0,38% aan jaarlijkse kosten betaal je meer dan bij andere partijen, maar doordat de fondsbeheerders gevestigd zijn in Nederland heb je geen last van dividendlekkage. Bovendien kan je VanEck Vectors Ms Developed Markets Dividend Lead terugvinden in de kernselectie van DEGIRO waardoor je deze onder voorwaarden gratis kunt kopen en verkopen.

Deka DAXplus Maximum Dividend UCITS ETF

Wanneer je veel vertrouwen hebt in onze Oosterburen, is dit een interessante ETF. Je belegt hiermee namelijk in aandelen die zijn opgenomen in de DAX met een hoog rendement. Met 0,3% aan kosten kan dit zeker een aantrekkelijke optie zijn. Houd wel rekening met de beperkte spreiding: je investeert met deze ETF alleen in Duitse aandelen en de autofabrikanten Daimler en BMW kennen hierdoor wel een erg zwaar gewicht. Je kunt deze ETF terugvinden onder ISIN DE000ETFL235.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats

Met deze ETF investeer je in aandelen die (tot nu toe) consistent mooie dividenden hebben uitgekeerd. In deze ETF zijn namelijk alleen bedrijven opgenomen die 20 jaar lang hun dividend elk jaar hebben opgehoogd. Dit soort bedrijven worden ook wel dividend aristocraten genoemd, vandaag de naam van deze ETF.

Een nadeel van de SPDR S&P US Dividend Aristocrats is dat de spreiding minimaal is: er zitten alleen Amerikaanse bedrijven in. Er is wel voldoende spreiding over verschillende sectoren. Het kostenpercentage bedraagt 0,35% op jaarbasis en door het vestigingsadres in Ierland krijg je nog te maken van dividendlekkage. Doordat deze ETF is opgenomen in de kernselectie van DEGIRO, betaal je wel minder transactiekosten bij het kopen en verkopen van het fonds. Je vindt deze ETF terug onder ISIN code IE00B6YX5D4.

Waarom beleggen in een hoog dividend ETF?

Het kan aantrekkelijk zijn om in hoge dividend ETF’s te beleggen, aangezien je op die manier een passief inkomen kunt opbouwen uit je investeringen. Wanneer je regelmatig geld inlegt, kan dit op de lange termijn flink oplopen.

Ook is het minder pijnlijk wanneer de koersen dalen. Veel hoge dividend aandelen zijn namelijk stabiele waardeaandelen die nog steeds een deel van de winst kunnen uitkeren in de vorm van dividend. Hier profiteer je als aandeelhouder van.

Wat zijn de nadelen van een hoog dividend ETF?

Je profiteert met een hoog dividend ETF wel minder van samengestelde rente: het principe waarbij je met rendement over rendement een mooi resultaat kunt neerzetten. Wanneer je investeert in een ETF die het dividend herinvesteert, kunnen je resultaten sneller groeien. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om zelf je dividend weer opnieuw te investeren.

Bij hoog dividend ETF’s is de spreiding vaak beperkter dan bij bredere ETF’s. De fondsbeheerder selecteert immers alleen fondsen die een hoog dividend uitkeren, waardoor veel bedrijven direct afvallen.

Ook zijn bedrijven die een hoog dividend uitkeren, niet per definitie de beste bedrijven. Een bedrijf dat constant dividend uitkeert ziet vaak geen mogelijkheden meer tot groei. Wanneer er mogelijkheden waren om met de winst meer groei te genereren, dan zouden ze die wel grijpen. Groeiaandelen die geen dividend uitkeren kunnen bij succes dan ook een hoger rendement genereren, simpelweg door koerswinst.

Onthoud bovendien dat een dividenduitkering ook bij een hoog dividend ETF kan tegenvallen. In slechte tijden (zoals tijdens de coronapandemie) kunnen bedrijven massaal besluiten om tijdelijk geen dividend uit te keren.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat dividenduitkeringen binnen een ETF kunnen leiden tot dividendlekkage. Je verliest dan een deel van je dividend door ongelukkige belastingafspraken.

Instabiele koers

Je ziet bij een hoog dividend ETF dat de koers flink kan wegzakken wanneer veel bedrijven hun dividend verlagen. Wanneer het minder gaat kunnen de beloftes niet langer worden waargemaakt. Doordat de koers vervolgens fors daalt, kan je de ETF ook niet zomaar verkopen. Houd dan ook rekening met dit risico wanneer je in een hoog dividend ETF wilt investeren.

Waar let je op bij het selecteren van een hoog dividend ETF?

Het is belangrijk om voldoende tijd te besteden aan het kiezen van een ETF. Let in ieder geval op deze kenmerken:

  • Kosten: hoeveel betaal je jaarlijks aan beheerkosten?
  • Spreiding: beleg je gespreid over verschillende aandelen?
  • Dividend: hoeveel dividend betaalt de ETF gemiddeld uit
  • Prestaties: hoe ontwikkelen de onderliggende koersen zich
  • Dividendlekkage: is er een hoge mate van dividendlekkage?

Wanneer je een ETF’s hebt geselecteerd, kan het verstandig zijn om hier periodiek in te stappen. Je profiteert dan van een gemiddeld rendement, doordat je de aankoopmomenten spreidt. Op die manier voorkom je dat je op het hoogtepunt van de markt instapt en op die manier veel geld verliest.

Veelgestelde vragen over hoog dividend ETF’s

Veel mensen starten zich blind op een mooi dividendrendement, maar een hoog dividend maakt een investering niet per definitie beter. Een ETF kan in een jaar tijd gerust 10 of 20 procent stijgen of dalen. Wanneer je 5% dividend op jaarbasis ontvangt, maar de ETF 20% daalt dan verlies je alsnog fors geld. Het is daarom belangrijk om individuele dividend ETF’s goed te onderzoeken zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Een ETF die dividend uitkeert, is vooral aantrekkelijk wanneer je van plan bent om het geld voor iets anders te gebruiken. Door dividendlekkage verlies je in veel gevallen een deel van het geld. Ook behaal je op de lange termijn een minder hoog rendement wanneer je het dividend niet opnieuw investeert. Stel daarom eerst een plan op en besluit op basis daarvan of het aantrekkelijk is om te investeren in een hoog dividend ETF.

Hoog dividend ETF’s investeren doorgaans in stabielere waarde aandelen. Alleen bedrijven die al langer bestaan en een stabiele inkomstenstroom kennen, betalen doorgaans een vast dividend uit. Nieuwe, revolutionaire bedrijven investeren het geld liever opnieuw om in de toekomst een nog hogere winst te behalen. Wanneer je een hoog rendement wilt behalen, kan het dan ook interessanter zijn om te beleggen in groeiaandelen met een hoog potentieel.

Meer lezen over ETF’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *