Wat is dividendlekkage & hoe voorkom je het?

Wanneer je in ETF’s investeert, kan je te maken krijgen met dividendlekkage. Een deel van je dividend gaat dan verloren, terwijl je daar eigenlijk wel gewoon recht op hebt. Maar wat is dividendlekkage nu eigenlijk en hoe kan je het voorkomen?

Wat is dividendlekkage?

In Nederland wordt dividend belast met 15 procent. In andere landen kan dit percentage veel hoger liggen: in Amerika op bijvoorbeeld 30 procent. Wanneer het je niet lukt om dit hogere percentage terug te krijgen bij de belastingdienst spreken we van dividendlekkage. Dividendlekkage zorgt er dan ook voor dat je rendement lager kan uitvallen.

De drie scenario’s van dividendlekkage in het kort:

  • Er is een belastingverdrag en 15% wordt belast bij de bron: over een dividend van € 1 ontvang je € 0,85 op je rekening. Je kunt de € 0,15 terugvragen op je rekening.
  • Er is een belastingverdrag, maar bij de bron wordt hier geen rekening mee gehouden: je betaalt in dit geval bijvoorbeeld 30% dividendbelasting. Je kunt 15% verrekenen met je aangifte, de overige 15% kan je terug proberen te krijgen bij de betreffende overheid.
  • Er is geen belastingverdrag en je betaalt meer dan 15%: in dit geval is er sprake van dividendlekkage.

Hoe kan je dividendlekkage voorkomen?

De enige manier om dividendlekkage volledig te voorkomen is door alleen te handelen in Nederlandse fondsen. Een Nederlandse ETF die heeft gekozen voor een fiscale beleggingsinstelling (FBI) als vorm kan dividendlekkage goed voorkomen. Het is dan bovendien belangrijk dat het fonds alleen belegt in aandelen die op de Nederlandse beurs genoteerd staan, aangezien het dividendpercentage op Nederlandse aandelen altijd 15% bedraagt.

Hoe kan je dividendlekkage terugkrijgen?

Het is niet altijd mogelijk om dividendlekkage terug te krijgen. Hoe eenvoudig dit is, hangt sterk af van de belastingverdragen die er bestaan tussen Nederland en het betreffende land.

Nederland heeft met veel landen een verdrag, waardoor Nederlanders het gangbare tarief van 15% wordt belast. Wanneer dit niet gebeurt, kan je het bedrag proberen terug te vorderen bij de betreffende overheid. Dit is echter vaak een onmogelijke en bureaucratische klus.

Het bedrag aan dividend dat je wel kunt terugvorderen, geef je op bij je box 3 aangifte. Wanneer je geen belasting betaalt in box 3, ontvang je echter alsnog geen geld terug. In dit artikel over beleggingen & belastingen lees je in meer details hoe dit werkt.

Hoe hoog is de dividendlekkage?

De hoogte van de dividendlekkage hangt af van het fonds waarin je belegt. Wanneer je belegt in een buitenlands fonds met aandelen die veel dividend uitkeren dan kan de dividendlekkage een stuk hoger liggen dan wanneer je in een technologische ETF investeert.

Stel dat je een gemiddeld 3% dividend ontvangt en de dividendlekkage 10% bedraagt: in dat geval valt je rendement 0,3% lager uit op jaarbasis doordat het dividend wegvloeit.

Hoe bereken je de dividendlekkage?

Je kunt de dividendlekkage van een fonds berekenen door te kijken naar de hoeveelheid dividend die het fonds uitkeert en de belastingen die hierover worden ingehouden. Het blijft echter lastig om dit percentage precies te berekenen, aangezien dividendlekkage op verschillende momenten kan plaatsvinden.

Je kunt te maken krijgen met dividendlekkage wanneer de aandelen dividend uitkeren naar het fonds en wanneer het fonds dividend uitkeert naar jou.

Hoe belangrijk is dividendlekkage?

Nu je wat beter begrijpt wat dividendlekkage is, vraag je jezelf misschien af hoe belangrijk dividendlekkage is. Wanneer je een vergelijkbaar fonds kunt kiezen met een lagere mate van dividendlekkage (bijvoorbeeld doordat ze een fiscale beleggingsinstelling in Nederland zijn) dan is dit natuurlijk gunstig. Je rendement kan dan hoger uitvallen, doordat er minder dividend weglekt.

Tegelijkertijd kan je rendement hoger uitvallen wanneer je ook in meer exotische regio’s investeert. Juist in opkomende economieën is er een boel ruimte voor groei. Staar je daarom niet blind op dividendlekkage; het is beter om veel dividendlekkage te hebben en een hoog rendement dan weinig dividendlekkage en een laag rendement.

Veelgestelde vragen over dividendlekkage

Je kunt een W-8 formulier invullen om te bewijzen dat je geen directe banden hebt met Amerika. Door dit formulier in te vullen bij je broker, voorkom je dividendlekkage op investeringen in Amerika.

Een fiscale beleggingsinstelling is opgericht voor het beleggen van vermogen. De winsten moeten steeds binnen 8 maanden worden uitgekeerd. Een fiscale beleggingsinstelling is een fondsvorm waarbij dividendlekkage zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

Dividend is een winstuitkering. Wanneer een bedrijf veel winst maakt, kan het besluiten om een deel hiervan direct als geld uit te keren aan de aandeelhouder. In dit artikel kan je in meer details lezen wat dividend precies is.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *