Hedging: wat is hedgen en hoe kan je het zelf doen?

Als belegger wil je een zo hoog mogelijk rendement behalen met een minimaal risico. Eén techniek die hierbij kan helpen is hedging. Hedgen is het (gedeeltelijk) afdekken van een financieel risico. In dit artikel bespreken we verschillende manieren waarop je zelf kunt hedgen. Ook bekijken we hoe hedging grote bedrijven en brokers kan helpen.

Wat is hedging precies?

Hedging of hedgen is het afdekken van je financiële risico’s. Je kunt hedgen dan ook vergelijken met het afsluiten van een verzekering. Net zoals een verzekering, is een hedge nooit gratis. Als belegger word je betaald om risico’s te nemen. Wanneer je het risico verkleint, dan zul je hier de andere partij voor moeten betalen.

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om te hedgen. Hedging wordt toegepast door grote bedrijven, beleggingsfondsen maar ook zeker door particuliere beleggers. Wil je meer weten over hedgen? In dit artikel kan je alles over dit onderwerp vinden:

Waarom kan hedgen voordelig zijn?

Hedgen is een aantrekkelijke optie, wanneer je verwacht dat je een bovengemiddeld risico loopt. Hieronder bespreken we enkele situaties waarbij het slim kan zijn om je financiële risico af te dekken:

Valutarisico hedgen

Wanneer je aandelen koopt in het buitenland, loop je vaak een valutarisico. Je koopt dan bijvoorbeeld aandelen Google die in dollars staan genoteerd terwijl je zelf de euro gebruikt.

Wanneer je de euro vervolgens in waarde daalt, krijg je minder dollars terug voor je investering. Door te hedgen kan je dit risico afdekken.

Sterke dalingen

Door te hedgen kan je je ook beschermen tegen een sterke marktdaling. Wanneer de economische situatie onzeker is, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Als er bijvoorbeeld belangrijke cijfers verwacht worden en het niet duidelijk is of de resultaten positief of negatief zullen zijn, kan je met een hedging positie je investering beschermen.

Hedging

Hedging stabiliseert de resultaten. Het kost geld, maar vermindert het risico.

Hoe kan je hedgen?

Er zijn verschillende manieren waarmee je een beleggingspositie kunt beschermen. We bespreken de belangrijkste strategieën die je kunt toepassen:

Valuta risico’s hedgen

Wanneer je veel handelt in buitenlandse aandelen, bestaat er altijd het risico dat je belegging wordt beïnvloed door de valutakoers van het betreffende land. Je kan dit risico hedgen door ook een valutapositie in te nemen. Laten we dit toelichten met een belegging in een Amerikaans aandeel.

Wanneer je denkt dat de waarde van de euro gaat dalen dan kan je het beste dollars kopen en daarna het aandeel kopen. Wanneer je het aandeel vervolgens verkoopt, ontvang je meer euro’s terug voor dezelfde hoeveelheid dollars.

Verwacht je dat de waarde van de euro zal toenemen? Dan kan je belegging in een Amerikaans dollar slecht uitpakken. Zelfs wanneer je winst maakt in dollars, dan kan je belegging in euro’s in waarde afnemen. Door te hedgen kan je dit risico afdekken.

Je kan dit risico bijvoorbeeld afdekken door dollars te lenen in plaats van te kopen. Wanneer de euro meer waard wordt, hoef je later minder euro’s om te wisselen om de schuld af te betalen. Op die manier dek je het risico van een dalende dollar af.

Een portfolio hedgen

Investeerders of beleggers met een lange termijn visie bezitten vaak een aandelenportfolio. Wanneer je verschillende aandelen bezit, kan het erg prijzig zijn om deze tussendoor allemaal te verkopen. Je betaalt dan steeds opnieuw transactiekosten. Door te hedgen kan je de portfolio toch indekken tegen een forse klap.

Je kan je portfolio het beste hedgen door gebruik te maken van derivaten. Door bijvoorbeeld put opties te kopen of door call opties te schrijven op de aandelen die je al bezit, kan je de portfolio beschermen tegen een daling. Je betaalt wel steeds een premie voor deze opties. Het is dan ook belangrijk om alleen je positie te hedgen wanneer hier een goede reden voor is.

Je kan ook andere instrumenten gebruiken om je portfolio te hedgen. Je kan bijvoorbeeld een short positie innemen op een index door gebruik te maken van een CFD of future. Met een short positie behaal je een positief resultaat wanneer de koers daalt. Wanneer de gehele markt instort dan compenseer je het verlies op je aandelen hiermee (gedeeltelijk). Op die manier hoef je niet tussendoor je aandelenportfolio te verkopen.

Een aandeel hedgen

Het is ook mogelijk om een aandeel te hedgen. Dit kan je doen wanneer je bang bent dat je positie door volatiliteit een flinke tik gaat krijgen. Hiervoor moet je op zoek gaan naar een ander aandeel in dezelfde sector.

Het is slim om een aandeel te bezitten binnen een sector waar je veel vertrouwen in hebt. In de oliesector kan dit bijvoorbeeld Shell zijn. Vervolgens ga je op zoek naar een aandeel waarvan je denkt dat deze iets overgewaardeerd is. Dit kan een gerelateerd bedrijf zoals Total zijn. Je neemt vervolgens een short positie in op dit aandeel. Wanneer de gehele sector daalt, vang je het risico hiermee op. Wel zorgt dit er ook voor dat de potentiële winstgevendheid van je positie flink afneemt.

Investeren in een veilige haven

Een andere manier om je beleggingen te hedgen, is door te investeren in een zogenaamde veilige haven. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk goud. Tijdens een crisis zie je dat de prijs van goud vaak recordhoogtes neerzet. De winst die je behaalt met goud kan je gebruiken om de verliezen op je beleggingen (gedeeltelijk) te compenseren.

goud hedgen

Hoeveel kost hedgen?

Hedgen is nooit gratis. Je moet dan ook alleen je posities hedgen wanneer je een groot risico denkt te lopen. Het verlaagt je risico, maar ook je potentiële rendement.

Je betaalt over de nieuwe positie transactiekosten. Deze kosten verlagen je rendement. Het is altijd aan te raden om een voordelige broker te kiezen, zodat je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Hedgen kost ook geld doordat je rendement misloopt. Hoe dit werkt lichten we toe met een voorbeeld. In dit voorbeeld beleg je in een aandeel van € 100. Je bent bang dat het aandeel fors gaat dalen en daarom bescherm je de positie door een hedge op te zetten. Je opent naast je aandelenpositie daarom een short positie.

Wanneer het aandeel inderdaad daalt naar € 80 zorgt de hedge ervoor dat je hier geen geld door verliest. Je verliest € 20 aan waarde op het aandeel, maar doordat je een short positie hebt geopend ontvang je ook € 20. Het verlies en de winst kan je tegen elkaar afstrepen. Door de short positie te sluiten maak je zelfs de weg vrij om ook weer koerswinst te behalen wanneer de koers herstelt.

Het kan ook de andere kant opgaan: de koers stijgt met € 20 naar € 120. Je aandeel is € 20 meer waard, maar je short positie  juist € 20 minder. De opbrengsten en kosten wegen opnieuw tegen elkaar af. In dit geval had je beter geen hedge kunnen hebben. Je had dan een rendement van € 20 behaald. Een andere kostenpost voor hedgen zijn dan ook misgelopen inkomsten.

Hoe dekken bedrijven hun risico’s af?

Ook bedrijven dekken hun risico’s af door hun posities te hedgen. Een luchtvaartbedrijf is bijvoorbeeld sterk afhankelijk voor de prijs van kerosine. Wanneer deze brandstof plotseling veel duurder wordt, komt de winstgevendheid van het bedrijf in gevaar.

Een vliegtuigmaatschappij kan deze risico’s afdekken door een termijncontract af te sluiten: dit kan bijvoorbeeld een future zijn. Met een future kunnen ze voor een vaste periode kerosine tegen een vaste prijs kopen. Op die manier kan een bedrijf zich ervan verzekeren dat ze bepaalde grondstoffen in ieder geval tegen een bepaalde vaste prijs kunnen kopen.

Een bedrijf kan hetzelfde met valuta’s doen. Bedrijven opereren steeds internationaler. Een multinational ontvangt inkomsten in allerlei valuta’s. Ook hier kan een bedrijf haar bedrijfsresultaten stabiliseren door contracten af te sluiten op een bepaalde wisselkoers. Zonder dit soort contracten zou het bedrijfsleven een stuk minder zeker internationaal zaken kunnen doen.

hedging olie

De prijs van olie schommelt sterk. Bedrijven kunnen zich hier tegen beschermen door te hedgen

Hedgefondsen

Ook beleggingsfondsen doen aan hedging. Hedgefondsen zijn hier het bekendste voorbeeld van. Een hedgefonds kan zowel koop posities als short posities in de markt nemen. Ze kopen bijvoorbeeld aandelen die ze als ondergewaardeerd beschouwen en nemen short posities op aandelen die ze als overgewaardeerd beschouwen.

Hedgefondsen kunnen in zowel economisch goede als slechte tijden goede resultaten neerzetten. Doordat ze zowel van stijgende als dalende koersen kunnen profiteren, zijn ze flexibeler dan de meer traditionele beleggingsfondsen.

Hoe doen brokers aan hedging?

Je zult het wel eens hebben gelezen: ook brokers hedgen. Op het eerste gezicht lijkt dit niet logisch. Hedgen is namelijk het innemen van een tegengestelde positie en op die manier zou je koerswinst verlies zijn voor de broker. Brokers zijn echter niet gek en hedgen alleen maar de posities die intern tegengesteld beschikbaar zijn.

Afstrepen van posities

Stel: bij broker X zijn er 200 kooporders voor het aandeel Apple en 100 verkooporders voor het aandeel Apple. De broker betaalt transactiekosten wanneer de positie daadwerkelijk opent op de markt; het is dan veel slimmer om 100 posities tegen elkaar af te strepen. De broker zal dan 100 aandelen hedgen. Dit maakt geen verschil, aangezien er intern 100 klanten tegen die prijs kopen en 100 klanten tegen die prijs verkopen. Er hoeven dan nog maar 100 aandelen daadwerkelijk verkocht te worden op de markt.

Op die manier betaalt de broker geen hoge transactiekosten en maken ze winst op zowel de short als de long positie. De broker verdient immers aan de spread en kan op die manier geheel risicoloos geld verdienen. De posities staan op gelijke voet, aangezien long precies het tegenovergestelde is van de short positie. Wanneer de posities op hetzelfde moment worden geopend, kan het verlies van de ene positie gebruikt worden voor het betalen van de winst van de andere positie.

Doen brokers het eerlijk?

Wanneer brokers eerlijk hedgen maakt dit dus niets uit, aangezien je als klant niet eens merkt of het aandeel daadwerkelijk is gekocht of verkocht op de markt. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden of de broker het eerlijk speelt. Wanneer de broker met de koers zou knoeien verdienen ze nog meer. Dit is vanzelfsprekend illegaal en gelukkig spelen de meeste brokers het spel volgens de regels, wees wel waakzaam voor dit soort praktijken!

Auteur

Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *