Edelmetalen als belegging

Als je gaat beleggen kan je kiezen uit vele interessante beleggingsproducten. Een beleggingsvorm die momenteel heel populair is, is het beleggen in edelmetalen. Edelmetalen zijn pure metaalelementen die een grote economische waarde hebben. In dit artikel zullen we deze beleggingsvorm eens wat nader bekijken.

Door schaarste begeert

Doordat edelmetalen erg schaars zijn, en gunstige fysieke eigenschappen bezitten, zijn ze voor vele doelen erg geschikt en begerenswaardig voor beleggers. Tegenwoordig hebben de edelmetalen er nog een andere functie bij gekregen, namelijk als hightech materiaal in de medische technologie of de luchtvaart. Maar wist je dat ook je mobiele telefoon, laptop en flatscreen-tv vaak één of meerdere edelmetalen bevatten?

Edelmetaal als belegging

edelmetalenOndanks dat edelmetaal geen rente oplevert, is het vooral in tijden van crisis, een erg populair beleggingsproduct. Dit komt doordat edelmetalen een eigen, intrinsieke waarde hebben. Deze waarde is niet afhankelijk van inflatie, geldsanering of het succes of falen van een onderneming. Ook het bankroet van een bank kan de waarde van het edelmetaal niet aantasten. Zelfs als de bank failliet gaat zal het edelmetaal dat in de kluis aanwezig is, het eigendom van de klant blijven.

Dit maakt het edelmetaal erg populair onder beleggers in tijden van recessie. De waarde van het edelmetaal is niet aan te tasten door bepaalde factoren van de onstabiele economie. Dit geeft uiteraard meer rust en zekerheid in roerige tijden.

Online of fysiek handelen in edelmetalen?

Het is tegenwoordig ook mogelijk om online te handelen in edelmetalen. Wanneer je online edelmetalen verhandelt bij een broker doe je dit vaak om op de korte termijn geld te verdienen. Bij ons overzicht van brokers kan je gratis een demo account openen bij een broker zodat je handelen in goud kunt uitproberen. Het is echter ook nog steeds mogelijk om edelmetalen als goud en zilver fysiek aan te schaffen in de vorm van muntgeld of baren.

Muntgeld of baren?

Als je hebt besloten om in edelmetaal te gaan beleggen, kun je kiezen voor beleggen in munten of in baren. Baren zijn geschikter als het om een groot vermogen gaat en je goede opslagmogelijkheden hebt. Particuliere beleggers hebben echter meer baat bij munten, omdat de nominale waarde daarvan veel lager ligt. Daarnaast is op de munten een nominale waarde gedrukt, waardoor je er eventueel ook mee kunt betalen.

Prijsvorming bij edelmetalen

De waarde van edelmetalen komt tot stand door het samenspel tussen vraag een aanbod. Prijsdalingen kunnen optreden als er nieuwe mijnen worden geëxploiteerd of als de banken grote hoeveelheden verkopen. Als de vraag juist toeneemt, bijvoorbeeld in tijden van crisis, dan zal de prijs van het edelmetaal juist stijgen. Goud, het meest populaire edelmetaal, wordt ook verhandeld in dollars. Hierdoor zal de prijs binnen grenzen ook met de dollar fluctueren.

Let er dus op in welke valuta een grondstof wordt verhandeld. Wanneer grondstoffen genoteerd worden in een andere valuta is er ook sprake van een wisselkoersrisico.

Zilver of goud?

De prijzen van zilver en goed bewegen vaak gezamenlijk in dezelfde richting. Hierbij is het verstandig om ze op te kopen in onzekere tijden. Toen bekend werd dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen stegen de prijzen van de edelmetalen goud en zilver namelijk meteen.

Let daarom bij beleggingen in edelmetalen niet alleen op de vraag naar het specifieke edelmetaal; kijk ook naar de algehele economische situatie. Veel edelmetalen gelden namelijk als veilige haven en dat maakt het over het algemeen niet uit of je voor goud of voor zilver gaat.  

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!