Beleggen in edelmetalen: hoe doe je dat?

Als je gaat beleggen kan je kiezen uit vele interessante beleggingsproducten. Een beleggingsvorm die momenteel heel populair is, is het beleggen in edelmetalen. Edelmetalen zijn pure metaalelementen die een grote economische waarde hebben. In dit artikel leer je hoe je kunt beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver.

Beleggen in edelmetalen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in edelmetalen. Je kan ervoor kiezen om actief te handelen in de waarde van edelmetalen. Het is ook mogelijk om zelf edelmetalen te kopen.

Zelf handelen in edelmetalen

Je kunt in edelmetalen handelen door middel van derivaten. Derivaten zijn contracten op de prijs van een effect. Je koopt of verkoopt dan dus niet direct een edelmetaal. Met een derivaat zet je alleen in op een prijsstijging of een prijsdaling van een edelmetaal.

Je kan op twee manieren zelf handelen in edelmetalen. De eerste manier is door gebruik te maken van CFD’s. Met CFD’s kan je speculeren op een koersstijging of koersdaling van een edelmetaal zoals bijvoorbeeld goud.

Het is echter ook mogelijk om indirect te handelen in edelmetalen door participaties te kopen in een fonds. Er bestaan verschillende fondsen die de koersen van edelmetalen nauwlettend volgen. Let bij een fonds wel goed op de beheerkosten die er gerekend worden. Beheerkosten kunnen het rendement immers flink drukken.

Wil je aan de slag met beleggingen in edelmetalen? Open dan snel een gratis account bij een broker:

Brokers vergelijken

Edelmetalen kopen

edelmetalen

Het is ook mogelijk om edelmetalen fysiek op te kopen. Ondanks dat edelmetaal geen rente oplevert, is het vooral in tijden van crisis, een erg populair beleggingsproduct. Dit komt doordat edelmetalen een eigen, intrinsieke waarde hebben. Deze waarde is onafhankelijk van inflatie, geldsanering of het succes of falen van een onderneming.

Ook het bankroet van een bank kan de waarde van het edelmetaal niet aantasten. Zelfs als de bank failliet gaat zal het edelmetaal dat in de kluis aanwezig is, het eigendom van de klant blijven.

Dit maakt het edelmetaal erg populair onder beleggers in tijden van recessie. De waarde van het edelmetaal is niet aan te tasten door bepaalde factoren van de onstabiele economie. Dit geeft uiteraard meer rust en zekerheid in roerige tijden.

Door schaarste begeert

Edelmetalen zijn erg schaars. Daarnaast bevatten veel edelmetalen gunstige fysieke eigenschappen. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende doelen en dit maakt ze alleen maar aantrekkelijker voor beleggers.

Verschillende edelmetalen worden bijvoorbeeld gebruikt als hightech meteriaal in de medische technologie of in de luchtvaart. Maar wist je dat ook je mobiele telefoon, laptop en televisie vaak één of meerdere edelmetalen bevatten? In de toekomst zal het gebruik hiervan alleen maar toenemen waardoor de prijs van edelmetalen verder kan stijgen.

Muntgeld of baren?

Als je hebt besloten om in edelmetaal te gaan beleggen, kun je kiezen voor beleggen in munten of in baren. Baren zijn geschikter als het om een groot vermogen gaat en je goede opslagmogelijkheden hebt. Particuliere beleggers hebben echter meer baat bij munten, omdat de nominale waarde daarvan veel lager ligt. Daarnaast is op de munten een nominale waarde gedrukt, waardoor je er eventueel ook mee kunt betalen.

Ook is het belangrijk om de regels rondom het specifieke edelmetaal goed na te gaan. Bij goud betaal je geen extra belastingen. Bij zilver betaal je echter BTW over de volledige waarde van de baar. Dit drukt het rendement enorm! Wanneer je echter investeert in zilveren munten, betaal je alleen BTW over de toegevoegde waarde.

Over het algemeen kosten munten meer geld om te produceren. Je kunt munten vaak ook weer voor meer geld verkopen. Uiteindelijk komt het dus vooral neer op je persoonlijke voorkeur.

Prijsvorming bij edelmetalen

De waarde van edelmetalen komt tot stand door het samenspel tussen vraag een aanbod. Prijsdalingen kunnen optreden als er nieuwe mijnen worden geëxploiteerd of als de banken grote hoeveelheden verkopen. Als de vraag juist toeneemt, bijvoorbeeld in tijden van crisis, dan zal de prijs van het edelmetaal juist stijgen. Goud, het meest populaire edelmetaal, wordt ook verhandeld in dollars. Hierdoor zal de prijs binnen grenzen ook met de dollar fluctueren.

Let er dus op in welke valuta een grondstof wordt verhandeld. Wanneer grondstoffen genoteerd worden in een andere valuta is er ook sprake van een wisselkoersrisico.

Zilver of goud?

De prijzen van zilver en goed bewegen vaak gezamenlijk in dezelfde richting. Hierbij is het verstandig om ze op te kopen in onzekere tijden. Toen bekend werd dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen, stegen de prijzen van de edelmetalen goud en zilver namelijk meteen.

Let daarom bij beleggingen in edelmetalen niet alleen op de vraag naar het specifieke edelmetaal; kijk ook naar de algehele economische situatie. Veel edelmetalen gelden namelijk als veilige haven en dat maakt het over het algemeen niet uit of je voor goud of voor zilver gaat.  

Toch is het duidelijk dat het edelmetaal zilver meer industriële toepassingen heeft. Hierdoor is de vraag naar zilver meer afhankelijk geworden van economische voorspoed.

Online of fysiek handelen in edelmetalen?

Het is tegenwoordig ook mogelijk om online te handelen in edelmetalen. Wanneer je online edelmetalen verhandelt bij een broker doe je dit vaak om op de korte termijn geld te verdienen. Bij ons overzicht van brokers kan je gratis een demo account openen bij een broker zodat je handelen in goud kunt uitproberen. Het is echter ook nog steeds mogelijk om edelmetalen als goud en zilver fysiek aan te schaffen in de vorm van muntgeld of baren.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!