Beleggen in platina: hoe & waar kan je dit doen?

Wist je dat het mogelijk is om te beleggen in platina (platinum)? Naast goud of zilver kan het ook erg interessant zijn om in dit edelmetaal te investeren. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over beleggen in platina!

Hoe kan je beleggen in platina?

In het eerste deel van het artikel laat ik zien hoe je kunt beleggen in platinum.

Mogelijkheid 1: Beleggen in platinum aandelen

Je kunt beleggen in platina door te investeren in bedrijven die zich met de grondstof bezighouden. Er zijn niet veel bedrijven die zich exclusief met de grondstof bezighouden. Dit komt doordat platinum vaak in combinatie met andere grondstoffen wordt gedolven.

Ben je op zoek naar een goede partij om te beleggen in platina aandelen? Bekijk in het onderstaande overzicht direct bij welke brokers je terecht kunt:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Optie 2: actief speculeren op de koers van platina

Het is ook mogelijk om met een derivaat actief te speculeren op het koersverloop van platina. Je hebt dan de volgende twee opties:

  • Kopen: wanneer je koopt, speculeer je op een stijgende koers.
  • Short: wanneer je short gaat, speculeer je op een dalende koers.

Actieve speculatie is vooral geschikt voor de korte termijn. Wil je actief beleggen in platina zelf uitproberen? Open dan direct een demo bij een broker om de mogelijkheden te testen:

Optie 3: beleggen in platina ETF’s

Je kunter ook voor kiezen om te beleggen in platinum door gebruik te maken van een ETF of fonds. Dit kan bijvoorbeeld met de volgende ETF’s:

  • Physical Platinum Shares: de bekendste platina ETF die de koers nauwlettend volgt.
  • physical platinum euro hedged: beleg in euro’s in de grondstof platina.

beleggen in platinum

Optie 4: fysiek platinum kopen

Gezien de hoge waarde van platina, kan je er ook voor kiezen om het edelmetaal fysiek aan te kopen. Persoonlijk ben ik hier geen fan van. Je betaalt vaak relatief hoge premies wanneer je platina munten of baren opkoopt. Bovendien moet je het edelmetaal op een veilige manier opslaan.

Ook het verkopen kan in de praktijk een traag en onhandig proces zijn. Platinum kopen is dan ook meer iets voor de doemdenkers onder ons die denken dat het systeem uiteindelijk zal instorten.

Wat is platina?

Platina is een van de jongste edelmetalen van de wereld. Het edelmetaal werd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld goud, pas 250 jaar geleden voor het eerst gevonden. Van alle edelmetalen ter wereld, is platina het zeldzaamst.

Het aanbod van platina is klein, maar de vraag is erg groot. Dit komt doordat platina een belangrijke rol speelt in de moderne wetenschap en de industrie.

Wanneer kan beleggen in platina interessant zijn?

1. Bij een zwakke dollar

Wanneer de kracht van de dollar afneemt, kan platina interessanter worden. Platina wordt dan relatief gezien goedkoop voor ons.

2. Platina als veilige haven

Ook platina wordt net zoals goud en zilver nog vaak als een veilige haven gezien. Houd platina dan ook zeker in de gaten tijdens economisch zwakke tijden.

3. Zuid-Afrika & stabiliteit

Het grootste deel (2/3!) van alle platina bevindt zich in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is niet altijd even stabiel. Protesten en eisen voor hogere lonen zetten de productie dan ook onder druk. Wanneer het aanbod van platina afneemt, zal de koers toenemen. Houd de economische en politieke stabiliteit van dit land dan ook goed in de gaten wanneer je een belegging in platina overweegt.

4. Rijden op waterstof

Niet alle automerken zetten volledig in op elektrisch rijden. Volkswagen en Audi vertrouwen bijvoorbeeld op de kracht van waterstof. Voor het rijden op waterstof heb je veel platina nodig. Wanneer rijden op waterstof doorzet, kan de koers van platina dan ook fors stijgen.

5. Spreiding: meer dan één functie

Een groot voordeel van beleggen in platina, is het feit dat de grondstof veel verschillende toepassingen heeft. Platina wordt vooral in Japan veel gebruikt in sieraden.

Meer dan de helft van het edelmetaal wordt daarnaast in de industrie gebruikt. Platina wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van glasvezel, medicijnen, verf en katalysatoren.

Deze spreiding maakt het aantrekkelijker om in dit edelmetaal te beleggen.

6. Platina is zeldzaam

Wist je dat platina nog zeldzamer is dan goud? Doordat platina bovendien veel gebruikt wordt in de industrie, kan de koers van het edelmetaal in de toekomst stijgen.

De risico’s van beleggen in platina

Risico 1: Diesel is niet meer in

Platina wordt veel gebruikt voor katalysatoren in dieselauto’s. Platina kan helpen bij het verminderen van de schadelijke uitstoot. Na het emissieschandaal raakte de dieselmotor echter in het verdoemde hokje wat de prijs van platina geen goed heeft gedaan. Elektrische auto’s worden steeds populairder; hier is geen platina voor nodig. Dit kan de koers van platina in de toekomst dan ook verder onder druk zetten.

Risico 2: Dure dollar

Een dure dollar kan de prijs van platina en andere edelmetalen flink onder druk zetten. Dit komt doordat deze edelmetalen in dollars worden genoteerd op de beurs. Wanneer de dollar duur is, moeten mensen die andere valuta’s gebruiken meer geld neerleggen voor de grondstof. Dit kan de prijs van platina onder druk zetten.

Risico 3: afname van handel

Platinum wordt veel gebruikt voor industriële producten. Handelsconflicten en oorlogen hebben dan ook een negatieve invloed op de prijs van het edelmetaal. Let daarom goed op de handelsbalans van de verschillende landen die veel in de grondstof handelen.

In welke platina aandelen kan je beleggen?

Er zijn verschillende aandelen waarmee je exposure kunt hebben naar platina. In dit deel van het artikel geven we enkele suggesties van aandelen die je kunt kopen.

Vale SA

Vale SA is een Braziliaans bedrijf dat zich onder andere bezighoudt met ijzererts. Dit enorme mijnbouwbedrijf delft ook veel platina. Vale kwam slecht in het nieuws door een dambreuk waarvoor het bedrijf in 2019 een forse schadevergoeding heeft betaald.

Norilsk Nickel

Een Russisch bedrijf kan natuurlijk ook niet ontbreken binnen dit lijstje. Dit bedrijf produceert zowel platina als palladium. Met een investering in Norilsk Nickel beleg je dus direct in twee interessante grondstoffen.

Asahi Holdings

Dit Japanse bedrijf houdt zich bezig met het recyclen van alledaagse producten. In veel producten zitten herbruikbare metalen zoals platina verwerkt. Met een belegging in Asahi Holdings ben je nog eens maatschappelijk verantwoord bezig ook!

Lonmin aandelen kopen

Lonmin is een goed aandeel wanneer je een grote exposure tegenover het metaal wilt hebben. Het bedrijf haalt jaarlijks honderden kilo’s platina uit haar mijnen in Zuid-Afrika. De koers van het aandeel is sterk afhankelijk van de platina prijs. Wanneer de koers van platina daalt, dan maakt het bedrijf namelijk minder winst.

Anglo American Platinum

Het laatste aandeel in ons lijstje van platina aandelen is Anglo American Platinum . Ook dit bedrijf is actief in Zuid-Afrika en heeft daar maar liefst 11 mijnen. Ook bezit het bedrijf drie raffinaderijen die de ertsen direct verwerken.

Met een investering in Anglo American Platinum beleg je tegelijkertijd in palladium en rhodium: ook deze grondstoffen worden verwerkt in het bedrijf. Met een totale productie van meer dan 2 miljoen ounces is Anglo American Platinum de grootste platina producent van de wereld.

Prijsverloop van platina

De grondstof platina kent een interessant koersverloop. Net voor de kredietcrisis werd er een top behaald van ruim $ 2100. Deze prijs bleek echter niet houdbaar en de koers stortte in naar ongeveer $ 800. Tijdens de coronacrisis is er een nog lagere prijs bereikt.

Voor de beurscrash was platina nog meer waard dan goud. Het metaal was zeldzamer en dit leek dan ook niet meer dan logisch. De jaren na de crash liep de platina prijs nog aardig gelijk aan de prijs van goud, maar na een tijdje kon platina dit niet langer bijhouden.

De koers van platina is flink gekelderd, doordat dieselauto’s veel minder populair zijn. Als auto’s op waterstof populair worden, kan de koers weer een nieuwe rally meemaken.

platinum prijsontwikkeling

Het prijsverloop van platina over de periode 1992-2012

Strategie voor beleggingen in platina

Sommige mensen kopen platina om hun portfolio te hedgen. Wanneer het minder goed gaat met de economie, zie je doorgaans dat de aandeelkoersen dalen. Edelmetalen zoals goud, zilver en platina doen het dan vaak beter. Wanneer de aandeelkoersen het echter goed doen, kan je deze edelmetalen beter weer verkopen.

Platina is ook erg goed geschikt voor speculatie. Speculatie is het kopen en verkopen van een effect op de korte termijn om snel een mooie koerswinst te pakken. Doordat het edelmetaal relatief volatiel is, kan je een goed rendement behalen door actief te handelen in platina. Bij sommige brokers kan je zelfs een hefboom toepassen van 1:10 waardoor je met een kleine investering een grote positie kunt innemen. Je moet dan wel extra goed oppassen, aangezien de kans ook groter is dat je het bedrag van je investering verliest.

Platina kan ten slotte bescherming bieden tegen inflatie. Grondstoffen stijgen namelijk vaak mee met de inflatie.

Platina/goud ratio als indicator voor de economie

De koers van platina hangt sterk samen met de economische ontwikkelingen. Platina wordt namelijk minder gebruikt als veilige haven en meer als industrieel product.

Voor de economische crisis van 2008 was platina dan ook waardevoller dan goud. Na de crisis daalde de koers van platina echter sterk en goud is sindsdien een stuk duurder. Je kunt aan de platina/goud ratio doorgaans goed aflezen hoe het met de economie gaat.

Wat is de koers van platina?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van de grondstof platina? In de onderstaande grafiek zie je tegen welke prijs je CFD’s op platina kunt kopen.

Conclusie beleggen in platina

De koersontwikkeling van platina verschilt van de koersontwikkeling van goud en zilver. In tegenstelling tot de laatst genoemde edelmetalen, heeft platina vooral industriële toepassingen. De markt is een stuk kleiner waardoor de koers volatieler is. Dit maakt het interessant om actief te speculeren op het koersverloop van platina. Klik hier om gratis een demo te openen en probeer de mogelijkheden uit!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *