Beleggen in platinum

De meeste mensen die (een deel van) hun vermogen in edelmetalen investeren, kiezen ervoor in goud of zilver te beleggen. Deze beleggingen kunnen je veel geld opleveren, maar je kunt er ook voor kiezen in een andere soort edelmetaal te investeren. Zo investeren steeds meer mensen in het edelmetaal platina. Op deze pagina bespreken we hoe je kunt beleggen in platinum.

Hoe kan je beleggen in platina?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in platina. Je kan ervoor kiezen om met een CFD te speculeren op het prijsverloop van het edelmetaal.Je kan er daarnaast ook voor kiezen om aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in het exploiteren van platinum. Ten slotte kan je er ook voor kiezen om te beleggen in een fonds of ETF dat de koers van het metaal volgt.

Actief beleggen in platina

Beleggen in platina doe je bij een online broker. Door te beleggen in platina kan je speculeren op koersschommelingen in dit bijzondere edelmetaal. Hierbij heb je de volgende mogelijkheden:

  • Kopen: wanneer je koopt, speculeer je op een stijgende koers.
  • Short: wanneer je short gaat, speculeer je op een dalende koers.

Door gebruik te maken van een CFD, hoef je de grondstof gelukkig nooit zelf in handen te hebben. Het is verstandig om beleggingen in grondstoffen eerst uit te proberen met een demo: op die manier kom je niet in de problemen doordat je nog weinig beleggingservaring hebt!

Een goede partij om beleggen in platinum gratis uit te proberen met een demo is eToro. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demoaccount te openen bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Beleggen in platinum aandelen

Je kan ook op een meer indirecte manier beleggen in het edelmetaal platinum. Dit doe je door aandelen platina op te kopen. Er zijn niet veel bedrijven die zich exclusief met de grondstof bezighouden. Dit komt doordat platinum vaak in combinatie met andere grondstoffen wordt gedolven.

Ben je op zoek naar een goede partij om te beleggen in platinum aandelen? Bekijk in het onderstaande overzicht direct bij welke brokers je dan het beste terecht kunt:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies

Beleggen in platinum ETF’s

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in platinum door gebruik te maken van een ETF of fonds. Het bekendste fonds is de Physical Platinum Shares. Deze ETF volgt de prijs van platinum zo nauwlettend mogelijk. Een andere optie is de physical platinum euro hedged. Dit laatste fonds houdt de koers van platinum bij in euro’s. De grondstof wordt fysiek gekocht waardoor je op die manier daadwerkelijk investeert in de onderliggende grondstof.

Bij DEGIRO kan je tegen lage tarieven handelen in ETF’s. In veel gevallen betaal je zelfs helemaal geen aankoop- en verkoopkosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

beleggen in platinum

Fysiek platinum kopen

Gezien de hoge waarde van platina, kan je er ook voor kiezen om het edelmetaal fysiek aan te kopen. Persoonlijk ben ik hier geen fan van. Je betaalt vaak relatief hoge premies wanneer je platinum munten of baren opkoopt. Bovendien moet je het edelmetaal op een veilige manier opslaan. Ook het verkopen kan in de praktijk een traag en onhandig proces zijn. Platinum kopen is dan ook meer iets voor de doemdenkers onder ons die denken dat het systeem uiteindelijk zal instorten.

In welke aandelen kun je beleggen?

Er zijn verschillende aandelen waarmee je exposure kunt hebben naar platinum. In dit deel van het artikel geven we enkele suggesties van aandelen die je kunt kopen.

Vale SA aandelen kopen

Vale SA is een Braziliaans bedrijf dat zich onder andere bezighoudt met ijzererts. Dit enorme mijnbouwbedrijf haalt ook veel platinum op. Vale kwam slecht in het nieuws door een dambreuk waarvoor het bedrijf in 2019 een forse schadevergoeding heeft betaald. Een investering in Vale SA kan op het juiste moment zomaar goed uitpakken.

Norilsk Nickel

Een Russisch bedrijf kan natuurlijk ook niet ontbreken binnen dit lijstje. Dit bedrijf produceert zowel platinum als palladium. Met een investering in Norilsk Nickel beleg je dus direct in twee interessante grondstoffen.

Asahi Holdings

Ook Japan komt in dit overzicht voorbij. Dit bedrijf houdt zich bezig met het recyclen van allerlei alledaagse producten. In veel producten zitten metalen zoals platina verwerkt. Deze materialen kunnen goed worden hergebruikt. Met een belegging in Asahi Holdings ben je nog eens maatschappelijk verantwoord bezig ook!

Lonmin aandelen kopen

Lonmin is een goed aandeel wanneer je een grote exposure tegenover het metaal wilt hebben. Het bedrijf haalt jaarlijks honderden kilo’s platina uit haar mijnen in Zuid-Afrika. De koers van het aandeel is sterk afhankelijk van de platinum prijs. Wanneer de koers van platina daalt, dan maakt het bedrijf immers minder winst.

Anglo American Platinum

Het laatste aandeel in ons lijstje van platina aandelen is Anglo American Platinum. Ook dit bedrijf is actief in Zuid-Afrika en heeft daar maar liefst 11 mijnen. Ook bezit het bedrijf drie raffinaderijen die de ertsen direct verwerken. Met een investering in Anglo American Platinum beleg je tegelijkertijd in palladium en rhodium: ook deze grondstoffen worden verwerkt in het bedrijf. Met een totale productie van meer dan 2 miljoen ounces is Anglo American Platinum de grootste platina producent van de wereld.

Prijsverloop van platinum

De grondstof platinum kent een interessant koersverloop. Net voor de kredietcrisis werd er een top behaald van ruim 2100 dollar. Deze prijs bleek echter niet houdbaar en de koers stortte in naar ongeveer 800 dollar. Tijdens de coronacrisis is er een nog lagere prijs bereikt.

Voor de beurscrash was platinum nog meer waard dan goud. Het metaal was zeldzamer en dit leek dan ook niet meer dan logisch. De jaren na de crash liep de platina prijs nog aardig gelijk aan de prijs van goud, maar na een tijdje kon platina dit niet langer bijhouden.

Denk je dat er weer ruimte voor groei is? Dan kan het interessant zijn om een kleine positie in te nemen op het edelmetaal platinum. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de risico’s van beleggen in platina.

platinum prijsontwikkeling

Het prijsverloop van platina over de periode 1992-2012

De risico’s van beleggen in platina

Beleggen in platina komt niet zonder risico’s. De forse prijsdalingen in het verleden hebben dit duidelijk aangetoond.

Diesel is niet meer in

Platinum wordt veel gebruikt voor katalysatoren voor auto’s. Vooral voor dieselauto’s is veel platinum nodig. Platina kan helpen bij het verminderen van de schadelijke uitstoot. Na het emissieschandaal raakte de dieselmotor echter in het verdoemde hokje wat de prijs van platinum geen goed heeft gedaan. Nu groen en zuinig rijden steeds populairder worden, kan de prijs van platinum wel eens blijvend onder druk komen te staan.

Ook zien we dat elektrisch rijden juist steeds populairder wordt. Hiervoor zijn andere metalen zoals lithium nodig. Wanneer deze trend doorzet, kan het wellicht aantrekkelijker worden om in andere grondstoffen te beleggen.

Dure dollar

Een dure dollar kan de prijs van platina en andere edelmetalen flink onder druk zetten. Dit komt doordat deze edelmetalen in dollars worden genoteerd op de beurs. Wanneer de dollar duur is, moeten mensen die andere valuta’s gebruiken meer geld neerleggen voor de grondstof. Dit verhoogt de druk kans op een neerwaartse trend verder.

Afname van handel

Platinum wordt veel gebruikt voor industriële producten. Handelsconflicten en oorlogen hebben dan ook een negatieve invloed op de prijs van het edelmetaal. Let daarom goed op de handelsbalans van de verschillende landen die veel in de grondstof handelen.

Wanneer kan beleggen in platinum interessant zijn?

Op de lange termijn blijft er echter vraag naar het edelmetaal. Het kan dan ook nog steeds interessant zijn om platinum te kopen. Hieronder bespreken we enkele zaken die dit interessant kunnen maken.

Een zwakkere dollar

Wanneer de kracht van de dollar afneemt, kan platinum interessanter worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de FED de rente verlaagt. Ook platina wordt net zoals goud en zilver nog vaak als een veilige haven gezien. Houd platinum dan ook zeker in de gaten tijdens economisch zwakke tijden.

Zuid-Afrika & stabiliteit

Het grootste deel van alle platinum bevindt zich in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika staat niet direct bekend als het meest stabiele land. Protesten en eisen voor hogere lonen zetten de productie dan ook onder druk. Wanneer het aanbod van platina afneemt, zal de koers toenemen. Houd de economische en politieke stabiliteit van dit land dan ook goed in de gaten wanneer je een belegging in platinum overweegt.

Rijden op waterstof

Niet alle automerken zetten volledig in op elektrisch rijden. Volkswagen en Audi vertrouwen bijvoorbeeld op de kracht van waterstof. Voor het rijden op waterstof, heb je juist wel weer veel platina nodig. Wanneer waterstof relatief populairder wordt, kan de koers van platinum dan ook stijgen.

Meerdere toepassingen

Een groot voordeel van beleggen in platinum, is het feit dat de grondstof veel verschillende toepassingen heeft. Platina wordt veel gebruikt in sieraden. Vooral de Japanse markt voor sieraden met platina is erg groot. Meer dan de helft van het edelmetaal wordt daarnaast in de industrie gebruikt. Deze spreiding maakt het aantrekkelijker om in dit edelmetaal te beleggen.

Uitputting

Goud is een zeldzame grondstof. In de praktijk is platinum nog zeldzamer. Op de lange termijn zal de voorraad platina dan ook afnemen. Het kopen van platina kan dan ook zeker een interessante optie zijn.

Strategie voor beleggingen in platina

Sommige mensen kopen platinum om hun portfolio te hedgen. Wanneer het minder goed gaat met de economie, zie je doorgaans dat de aandeelkoersen dalen. Edelmetalen zoals goud, zilver en platinum doen het dan vaak beter. Wanneer de aandeelkoersen het echter goed doen, kan je deze edelmetalen beter weer verkopen.

Platina is ook erg goed geschikt voor speculatie. Speculatie is het kopen en verkopen van een effect op de korte termijn om snel een mooie koerswinst te pakken. Doordat het edelmetaal relatief volatiel is, kan je een goed rendement behalen door actief te handelen in platina. Bij sommige brokers kan je zelfs een hefboom toepassen van 1:10 waardoor je met een kleine investering een grote positie kunt innemen. Je moet dan wel extra goed oppassen, aangezien de kans ook groter is dat je het bedrag van je investering verliest.

Actuele koers platinum

Ben je benieuwd naar de actuele koers van de grondstof platina? In de onderstaande grafiek zie je tegen welke prijs je CFD’s op platina kunt kopen.

Wat is platina?

Platina is een van de jongste edelmetalen van de wereld. Het edelmetaal werd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld goud, pas 250 jaar geleden voor het eerst gevonden. Van alle edelmetalen ter wereld, is platina het meest zeldzaam. Dit wil simpelweg zeggen dat er meer goud en zilver wordt gedolven dan platina, onder andere omdat er minder platinabronnen op de wereld zijn.

Het aanbod van platina is klein, maar de vraag is erg groot. Dit komt doordat platina een belangrijke rol speelt in de moderne wetenschap en de industrie. Dit edelmetaal heeft meer wetenschappelijke en industriële toepassingen. Dit maakt de vraag naar platina groot.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *