Hoe kan je beleggen in palladium?
Palladium is een zeldzaam wit edelmetaal dat niet aantast en geen rhodiumlaag vereist en iets lichter is dan platina. Net zoals goud en zilver en platina is palladium een edelmetaal dat beperkt beschikbaar is en daarom flink kan stijgen in waarde. Het grootste deel van het palladium in de wereld komt uit Rusland en Zuid-Afrika. Het meeste wordt gewonnen als bijproduct bij de winning van andere metalen, meestal platina en nikkel. Maar hoe komt de waarde van palladium tot stand? En hoe kan je zelf beleggen in dit edelmetaal? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je gaat beleggen in palladium.
Hoe kan je beleggen in palladium?
Net als bij goud en zilver kun je er voor kiezen om fysiek palladium te kopen bij een gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon handelen in de palladium-markten. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden om te beleggen in palladium.
Manier 1: beleggen in palladiumaandelen
Je kunt er ook voor kiezen om in palladium aandelen te beleggen door aandelen te kopen in ontginningsbedrijven. Deze methode van beleggen in palladium kan wel lastig zijn omdat het grootste deel van het palladium ter wereld wordt geproduceerd in landen met primaire (rechtstreeks aan de aarde onttrokken) platinamijnen. Als gevolg hiervan is het moeilijk om puur aan palladium te worden blootgesteld bij het kopen van dit type aandelen. Norilsk Nickel uit Rusland en North America Palladium en Stillwater Mining, een Amerikaans en Canadees bedrijf, zijn voorbeelden van bedrijven waar je aandelen in kunt kopen.
Natuurlijk is de koers van een ontginningsbedrijf niet één op één verbonden met de prijs van palladium. Wanneer je in een bedrijf belegt, spelen ook andere factoren een rol. Een bepaald bedrijf kan het bijvoorbeeld operationeel gezien beter doen dan een ander bedrijf. Bestudeer daarom de fundamentele gegevens van het bedrijf eerst voordat je de aandelen koopt.
Ben je op zoek naar de beste broker om palladium aandelen te kopen? Bekijk dan de onderstaande tabel:
Broker | Informatie | Aanmelden |
---|---|---|
€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. |
Manier 2: Actief beleggen via derivaten
Eén van de populairste manieren om in palladium te handelen, is met CFD’s. Een contract for difference (CFD) is een contract tussen een belegger en een broker waarmee je kunt speculeren op koersdalingen & -stijgingen op het onderliggende effect.
Beleggen in palladium CFD’s bespaart je het ongemak van het fysiek kopen en bezitten van dit edelmetaal. Bovendien bieden CFD’s je de mogelijkheid om palladium in beide richtingen te verhandelen: je kunt namelijk orders plaatsen op stijgende en dalende koersen. Bij eToro kan je beleggen in CFD-palladium gratis uitproberen met een demo van 40.000 euro of met een kleine storting.
Wil je de mogelijkheden zonder risico uitproberen met een demo? Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demoaccount te openen bij eToro:
Manier 3: beleggen in opties
Het is ook mogelijk te beleggen in palladium met opties. Met opties koop je de mogelijkheid (maar niet de verplichting) om palladium tegen een bepaalde waarde te kopen of verkopen. Wanneer je opties goed inzet kan je een leuke koerswinst behalen met je investering in palladium. Het voordeel van het handelen in palladium opties is dat het de meest liquide beurs is met als centraal punt voor prijsvorming en prijstransparantie. Bij opties bepaal je ook altijd zelf de exacte looptijd. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan ons uitgebreide artikel over opties:
Manier 4: prijs volgen met trackers
Wanneer je op de lange termijn wilt beleggen in palladium, dan kan je er ook voor kiezen om dit te doen door middel van een tracker. Trackers zijn simpel gezegd index-volgers en worden in het Engels ETF’s genoemd: Exchange Traded Funds. Trackers zijn effecten die ontworpen zijn om de prijs van een onderliggend effect zoveel mogelijk te volgen. Een voorbeeld van een palladium tracker is de Aberdeen Standard Physical Palladium Shares ETF.
Ben je benieuwd bij welke brokers je de prijs van palladium kunt volgen via trackers? Bekijk dan het overzicht van brokers:
Manier 5: fysiek beleggen in palladium
Een andere manier om te beleggen in palladium is om dit fysiek te kopen. De fysieke aankoop van palladium neemt meestal de vorm aan van munten, verzamelmunten of staven afhankelijk van het gewicht dat je wilt kopen. De prijs hiervan is afhankelijk van de marktprijs van palladium. Daarnaast moet je er wel rekening mee moet houden dat de verkoper doorgaans een kleine premie toevoegt zodat de verkoper ook zelf wat winst kan maken.
Het voordeel van het kopen van fysiek palladium is dat je het ook effectief in je eigen handen hebt. Het nadeel hiervan is dat het niet makkelijk is om dit terug te verkopen. Een tweede groot nadeel van het kopen van fysiek palladium is dat er 21% BTW op wordt gerekend. Hierdoor behaal je al direct een flink verlies, aangezien je die BTW als particulier nooit terugkrijgt.
Bij fysieke beleggingen in palladium moet je opletten. Het is belangrijk dat je voor een goede verzekering of opslag zorgt. Met fysiek palladium behaal je doorgaans een lager rendement dan met derivaten omdat er extra kosten aan verbonden zijn. Koop daarom alleen fysiek palladium als je weet hoe dit goed op te slaan en het fysiek vasthouden van het metaal een belangrijk onderdeel uitmaakt van je belegging.
Hoe komt de vraag naar palladium tot stand?
De vraag naar palladium kun je in twee delen opsplitsen. Het eerste deel is de vraag naar palladium als veilige haven, en het tweede komt door de industriële vraag naar dit metaal.
De wereldwijde verkoop van palladium bedroeg 8,84 miljoen ounces in 2017, waarvan meer dan 86 procent werd gebruikt bij de productie van autokatalysatoren, gevolgd door industrieel gebruik, juwelen en investeringen. Uit statistieken blijkt dat het palladium verbruik wereldwijd voornamelijk wordt gedaan voor de uitlaatsystemen van auto’s. De laatste jaren waren de uitlaatsystemen voor auto’s goed voor de grootste hoeveelheid palladium die wereldwijd werd geconsumeerd.
Maar de rol als industrieel materiaal alleen verklaart de stijging van palladium de afgelopen jaren niet helemaal. Palladium investeerders zien het kopen van palladium als een veilige haven. Net zoals bij goud, beleggen mensen in zilver, platina en palladium om zich te beschermen in tijden van economische tegenspoed. Investeren in edelmetalen zoals palladium is daarom mogelijk een goede bescherming tegen bijvoorbeeld inflatie en het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank waar meer liquiditeit in de bankensector wordt gecreëerd door middel van geldcreatie.
Het kan daarom interessant zijn om een belegging in palladium te overwegen wanneer het minder goed gaat met de economie.
Beleggen in palladium als veilige haven
In 2020 steeg palladium 18 procent in waarde, maar dat was niet het hele verhaal. De effecten van de corona pandemie wogen al vroeg zwaar op edelmetalen, waarbij de palladiumprijzen volatiliteit vertoonden na de eerste lockdowns die in maart werden opgelegd. De prijsdaling in maart van 2020 was echter niet van lange duur. De prijs van goud en zilver herstelde zich vlug en ook platina en palladium volgden hierna. Edele metalen zoals goud, zilver, platina en palladium worden gezien als veilige haven tijdens een crisistijd, en dat heeft een positieve invloed op de prijs.
De prijs van palladium is hoger dan goud, platina en zeker dan zilver. Hier is natuurlijk een goede reden voor. Palladium is de meest waardevolle van de vier belangrijkste edelmetalen, met een acuut tekort dat de prijzen de laatste jaren naar recordhoogtes dreef. De status van palladium als bijproduct betekent dat producenten niet snel reageren op prijsveranderingen en als de vraag de hoogte in gaat, dan kan het aanbod niet meteen reageren. De enige manier om het onevenwicht tussen vraag en aanbod opnieuw in evenwicht te brengen is dus een hevige prijsstijging.
Industriële vraag naar palladium
Hoewel palladium net als goud en zilver wordt gebruikt in sieraden, wordt het vooral gebruikt als een industrieel metaal zoals voor katalysatoren – om de schadelijke uitstoot van motoren die nog aardolie gebruiken te verminderen. Een katalysator bevat katalysatoren die (vandaar de naam) de giftige stoffen in motoruitlaatgassen omzetten in minder giftige stoffen. Dit levert een schonere uitlaat op die voldoet aan de milieunormen. Het gebruik van palladium voor het omzetten van schadelijke stoffen wordt geschat op meer dan 85 procent.
Elektronische en chemische toepassingen spelen ook een sleutelrol in de palladiumindustrie. De toepassingen van palladium in de chemie en elektronica tonen aan dat de vraag naar dit edelmetaal nog hoger kan worden. Zo wordt ook onderzocht hoe palladium potentieel kan worden gebruikt in brandstofcellen en voor waterstofopslag. De vraag naar dit edelmetaal in de industrie zou dus nog hevig kunnen stijgen de volgende jaren als deze toepassingen ook in de praktijk worden omgezet.
4 redenen om in palladium te investeren
Overweeg je een investering in palladium? In dit deel van het artikel bespreken we vier redenen waarom dit weel eens aantrekkelijk kan zijn.
De vraag naar palladium stijgt
Een belangrijke reden om in palladium te investeren is omdat de vraag enorm aan het stijgen is. Een sterke reden om in palladium te investeren is op basis van een verwachte toename van de vraag in de automobielsector. Als je palladium gebruikt als een manier om op de stijgende autoverkopen in te spelen, investeer je in een groei in de automobielsector in China en de Verenigde Staten.
Zeker in China is de automobielsector nog steeds sterk aan het groeien en door de groeiende middenklasse wordt dit ook verwacht verder te stijgen in de volgende decennia. Wanneer de aandacht voor het milieu verder toeneemt, kan palladium nog verder in waarde stijgen. De vraag naar katalysatoren waar palladium voor wordt gebruikt zal dan naar verwachting toenemen.
Dit kan je goed zien aan de situatie na het dieselschandaal bij Volkswagen. De richtlijnen voor autobouwers werden toen strenger waarbij katalysatoren een belangrijke rol spelen. Dieselauto’s werden daarna in steeds meer steden verboden waardoor benzineauto’s de plaats overnemen. Dieselauto’s gebruiken voornamelijk platina terwijl de katalysatoren in benzineauto’s worden gemaakt van palladium.
Palladium wordt gebruikt Houdt de ontwikkelingen in deze sector dan ook in de gaten wanneer je een investering in palladium overweegt.
Het aanbod van palladium stijgt niet
Eén van de meest voor de hand liggende redenen om in iets te investeren is omdat het aanbod daalt. Een afnemend aanbod heeft dezelfde impact als een stijgende vraag: het zorgt ervoor dat de prijzen stijgen.
Als het gaat om landen die palladium produceren, is Rusland de grootste. Hoewel het land zelden open is over de hoeveelheid palladiumreserves, tonen betrouwbare schattingen aan dat de productie van het metaal in Rusland aan het afnemen is. De status van palladium als bijproduct betekent ook dat producenten niet snel reageren op prijsveranderingen en het aanbod niet vlug reageert op de vraag. Een dalend aanbod wordt voorspeld en dat dat is goed voor de prijs van het edelmetaal.
Het is tastbaar
De meeste beleggingen zijn tegenwoordig op papier. Geld, aandelen, obligaties en zelfs futures op obligaties zijn allemaal niet tastbaar. Wanneer je palladium fysiek koopt, dan kan je het met je meenemen en niemand heeft inzicht in wat je ermee doet. Mensen die hun privacy belangrijk vinden of die weinig vertrouwen hebben in het financiële systeem kunnen het kopen van palladium dan ook overwegen en fysieke munten of staven kopen.
Palladium is schaars
Je kan niet naar de supermarkt met een staaf palladium aangezien de echtheid ervan moeilijk te controleren is. Palladium is de minst bekende van de vier edelmetalen, maar is eigenlijk schaarser dan goud, zilver en platina. Volgens schattingen is palladium wel 30 keer schaarser dan goud. Palladium is daarom de duurste van de vier belangrijkste edelmetalen: goud, zilver en platina zijn de andere.
Ook heb je als voordeel dat er geen counter party risk of tegenpartijrisico is bij palladium. Je hebt geen andere partij nodig om een belofte na te komen. Wanneer je geld op je bank hebt staan, dan werkt dit anders. De bank en de Europese Centrale Bank moet het geld dan kunnen blijven garanderen. Bij een edelmetaal zoals palladium is er geen zo’n tegenpartijrisico en wordt de prijs volledig bepaald door vraag en aanbod.
Wat zijn de nadelen van beleggen in palladium?
Net zoals elke investering zijn er ook risico’s verbonden bij beleggen in palladium. In dit deel van het artikel bespreken we waar je voor moet oppassen wanneer je in palladium gaat beleggen.
Afhankelijkheid van de automobielsector
Er zijn natuurlijk ook risico’s verbonden aan het investeren in palladium. Het grootste risico is de afhankelijkheid van de automobielsector. Autofabrikanten zijn begonnen met het onderzoeken van opties om platina terug te brengen als een concurrerende katalysator en te gebruiken in plaats van palladium. Daarnaast schakelt de wereld meer en meer over van voertuigen op basis van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven. Binnen tien jaar zouden elektrische of op batterijen werkende voertuigen een dominant aandeel kunnen hebben en de vraag naar palladium doen afnemen.
Hier staat wel tegenover dat de grondstof kan worden gebruikt voor de opslag van waterstof. Dit milieuvriendelijke alternatief is nog volop in ontwikkeling en kan de prijs van palladium in de toekomst weer een boost geven.
Houdt wanneer je in palladium wilt beleggen, daarom in de gaten hoe de vraag naar het edelmetaal zich ontwikkeld.
Geen inkomen
Op een investering in palladium of andere edelmetalen ontvang je geen rendement in de vorm van dividend of rente. Als je bijvoorbeeld investeert in een aandeel kan je naast de waardestijging ook een rendement ontvangen in de vorm van een dividend op deze investering. Bij het investeren in obligaties ontvang je dan weer jaarlijkse rente. Bij palladium is dit niet het geval.
Daarom is palladium kopen een beetje zoals het kopen van een aandeel zonder dividend. Om te kunnen verdienen op palladium moet je er in slagen om het metaal voor een hogere prijs te kunnen verkopen dan de prijs die je er zelf voor betaald hebt. Je zult in ieder geval geen inkomen opbouwen met palladium dat op zolder licht te verstoffen.
Palladium in vergelijking met goud
Goud en zilver zijn vaak de eerste keuze voor beleggers die edelmetalen willen kopen, maar palladium heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Hoewel goud voor beleggers misschien wel het bekendste en populairste edelmetaal is, is palladium sinds enkele jaren meer waard dan goud. Palladium is net als zilver of platina een alternatief om te investeren in edelmetalen.
De platina- en palladiumproductie is minder dan 10% van de goudproductie, en de in de grond aanwezige reserves worden geschat op slechts 50% tot 65% van de goudreserves. Palladium alleen is 30 keer zeldzamer dan goud. In 2018 werd meer 200.000 ton palladium uit de grond gehaald. Rusland produceerde met 85.000 ton het meeste. Zuid-Afrika stond op de tweede plaats met 68.000 ton en Canada op de derde plaats met 17.000 ton.
Enkele laatste tips
Wanneer je in palladium gaat beleggen, is het belangrijk om op de geopolitieke situatie te letten. Het grootste deel van palladium is afkomstig uit Rusland en Zuid-Afrika. Wanneer er conflicten of problemen in deze regio’s zijn kan de prijs van palladium flink oplopen.
Ook de prijs van de dollar kan de koers van palladium beïnvloeden. Palladium wordt in Amerikaanse dollars gekocht bij leveranciers. Wanneer de dollar in waarde daalt, ondervinden leveranciers hier de nadelen van. Dit kan ertoe leiden dat de prijs van palladium stijgt.
Auteur: Steven
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!