Verband tussen risico en rendement

Risico en rendement zijn altijd met elkaar verbonden: hoe hoger het risico, hoe groter het (potentieel) rendement. Maar hoe snel neemt het risico nu eigenlijk toe en tot welk niveau durf jij te gaan?

Wat is het verband tussen risico en rendement?

risico rendement verhoudingZonder risico heb je ook geen (goed) rendement. Wanneer je geld op de bank zet ga je er eigenlijk altijd op achteruit, de rente weegt namelijk maar zelfden op tegen de inflatie. Zelfs wanneer dit wel het geval is gaat alsnog een groot deel van je vermogen verloren door de vervelende vermogensheffing die we in Nederland hebben. (box 3)

Dat je van sparen niet rijk wordt is wel duidelijk, hier staat echter wel een gering risico tegenover. De kans dat een bank omvalt is vrij klein, zelfs in tijden van crisis. En wanneer dit uiteindelijk toch gebeurt staat de Nederlandse staat klaar om onze inzet tot €100.000 terug te geven. Overigens geldt dit lage risico alleen voor Nederlandse banken: het garantiestelsel verschilt van land tot land en ontbreekt zelfs geheel in sommige landen.

Dan maar een deposito?

Wanneer je zonder risico toch een hoger rendement wilt behalen is het verstandig om in ieder geval een deposito te openen. Met een spaarrekening alleen ben je eigenlijk dief van je eigen portemonnee: met een deposito heb je op jaarbasis toch al snel één procent meer aan rente. Bedenk van tevoren wel goed hoeveel geld je wilt inzetten; je kan het geld namelijk niet zomaar weer onttrekken uit je deposito.

Obligaties: een stapje verder

Wanneer je een hoger rendement wilt behalen zonder al te hoge risico’s zijn obligaties wellicht wat voor jou. Met obligaties kan je wel is waar onderuitgaan door een sterk dalende koers. Gelukkig ontvang je in dat geval nog gewoon de rentebetalingen van het bedrijf. Zolang je de obligatie vasthoudt ga je er dus niet op achteruit.

Het enige echte risico van een obligatie is dan ook de mogelijkheid dat het bedrijf (of tegenwoordig eventueel zelfs de overheid) failliet gaat. In dat geval zal je naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval een deel van je vermogen verliezen. Door echter goed te letten op de kredietwaardigheid van de partij achter de obligatie die je gaat aankopen kan je een vergelijkbare situatie voorkomen.

Tip: bekijk onze cursus beleggen in obligaties voor meer informatie

Echt rendement met aandelen

Met aandelen kan je echt een hoog rendement behalen. Door aandelen op het juiste moment te kopen en verkopen kan je door te daytraden veel geld verdienen. Ook voor een lange termijn strategie kan je beleggen in aandelen. Door het dividend structureel te herinvesteren kan je op de lagere termijn enorme bedragen opbouwen.

Met dit hogere (potentiële) rendement komen natuurlijk risico’s: koersen bewegen sneller dan bij obligaties en kunnen dus ook eerder dalen. Daarnaast is het zo dat dividend geen zekerheid is, bij obligaties is het wel zeker dat je de rente iedere periode ontvangt. Bij het aanschaffen van aandelen op de lange termijn is het dan ook verstandig om eerst uitgebreide (markt)analyses toe te passen om teleurstellingen te voorkomen.

Opties & andere derivaten

Tot slot zijn er natuurlijk ook nog de opties en derivaten. Met beiden kan je enorme rendementen behalen (tot wel 45 procent op één belegging), dit kan echter ook de andere kant op gaan. Deze vormen van beleggen kunnen erg winstgevend zijn wanneer je je er echt in verdiept, maar het is belangrijk om niet al je vermogen in vergelijkbare beleggingen te stoppen.

Tip: bekijk CFD’s eens, beleggen in CFD's is een leuke manier om beleggen te proberen.
Soort (potentieel) rendement Risico
Sparen  0-3 procent Geen tot €100.000 bij een Nederlandse bank
Deposito  1-3 procent Geen mits je het geld niet plots nodig hebt
Obligaties 2-7 procent Afhankelijk van kredietwaardigheid
Aandelen 4-8 procent Kans op verlies waarde, dividend onzeker
Derivaten 8-100 procent Geheel afhankelijk van de vorm, vaak hoog

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!