Verband tussen risico en rendement

Risico en rendement zijn bij beleggen altijd met elkaar verbonden: hoe hoger het risico, hoe groter het (potentieel) rendement. Maar hoe snel neemt het risico nu eigenlijk toe en tot welk niveau durf jij te gaan? In dit artikel ontdek je hoe risicovol beleggen is.

Wat is rendement?

De betekenis van rendement is simpel. Het rendement op een belegging is het resultaat dat je behaalt in verhouding met de waarde. Wanneer je een aandeel voor €10 koopt en je behaalt € 1 aan koersstijging, dan bedraagt je rendement 1%.

Wat zijn beleggingsrisico’s?

Beleggingsrisico’s zijn alle dingen die de waarde van je belegging kunnen laten kelderen. Niet alle beleggingsproducten hebben hetzelfde risico. In dit artikel ontdek je wat het verband is tussen risico & rendement.

Wat is het verband tussen risico en rendement?

Zonder risico heb je ook geen (goed) rendement. Wanneer je geld op de bank zet, dan ga je er eigenlijk altijd op achteruit, de rente weegt namelijk maar zelfden op tegen de inflatie. Zelfs wanneer dit wel het geval is, dan gaat alsnog een groot deel van je vermogen verloren door de vervelende vermogensheffing die we in Nederland hebben.

Dat je van sparen niet rijk wordt is wel duidelijk. Wel heeft sparen het geringe risico als voordeel. De kans dat een bank omvalt is vrij klein, zelfs in tijden van crisis. En wanneer dit uiteindelijk toch gebeurt staat de Nederlandse staat klaar om onze inzet tot €100.000 terug te geven. In het buitenland kunnen de regels verschillen: het garantiestelsel verschilt van land tot land en ontbreekt zelfs geheel in sommige landen. Wanneer je meer uit je geld wilt halen, kan je beter gaan beleggen.

Als belegger wordt je betaald om risico’s te nemen. Mensen investeren niet zomaar hun zuurverdiende centen: er moet natuurlijk wel wat tegenover staan. In dit artikel bekijken we het verband tussen risico en rendement voor de meest populaire beleggingen.

Dan maar een deposito?

Wanneer je zonder risico toch een hoger rendement wilt behalen is het verstandig om in ieder geval een deposito te openen. Met een spaarrekening alleen ben je eigenlijk dief van je eigen portemonnee: met een deposito heb je op jaarbasis toch al snel één procent meer aan rente. Bedenk vooraf wel goed hoeveel geld je wilt inzetten; je kan het geld namelijk niet zomaar weer onttrekken uit je deposito.

Een goede partij waar je een deposito kunt openen, is Raisin. Bij deze partij vergelijk je direct de verschillende Europese deposito’s. Door via Rasin een deposito te kopen, ben je er zeker van dat je rekening onder het garantiestelsel valt. Gebruik de onderstaande knop om direct de website te bezoeken:

verband risico rendement

Hoe risicovol zijn obligaties?

Wanneer je een hogerer rendement wilt behalen zonder al te hoge risico’s dan zijn obligaties misschien wat voor jou. Met obligaties leen je geld uit aan een bedrijf of overheid. Je ontvangt dan periodiek een rentebetaling en aan het einde van de looptijd ontvang je het volledige bedrag terug.

Het enige echte risico van een obligatie is de mogelijkheid dat het bedrijf (of tegenwoordig eventueel zelfs de overheid) failliet gaat. In dat geval zul je naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval een deel van je inleg verliezen. Door goed te letten op de kredietwaardigheid van de partij achter de obligatie kan je de kans dat dit gebeurt verlagen.

Natuurlijk kan je investering ook minder gunstig uitpakken. Dit gebeurt wanneer de marktrente stijgt. Je ontvangt dan een lager rendement op de obligatie die je bezit in verhouding met de obligatie die je nu kan kopen. Je rentebetalingen zijn zeker, waar het is niet gegarandeerd dat je in de toekomst nog steeds blij bent met deze betalingen. Wil je meer weten over beleggen in obligaties? Lees dan onze cursus over het onderwerp:

Hoe zit het met risico & rendement bij aandelen?

Met aandelen kan je echt een hoog rendement behalen. Door aandelen op het juiste moment te kopen en verkopen kan je door te daytraden veel geld verdienen. Ook voor een lange termijn strategie kan je beleggen in aandelen. Door het dividend structureel te herinvesteren kan je op de lagere termijn groot vermogen opbouwen.

Met dit hogere (potentiële) rendement komen natuurlijk risico’s: koersen bewegen sneller dan bij obligaties en kunnen dus ook eerder dalen. Daarnaast is het zo dat dividend geen zekerheid is. Bij obligaties zijn deze uitbetalingen wel zeker. Bij het aanschaffen van aandelen op de lange termijn is het dan ook verstandig om eerst uitgebreide (markt)analyses toe te passen om teleurstellingen te voorkomen.

Vanzelfsprekend zijn er veel verschillen tussen het potentiële rendement & risico van verschillende aandelen. Sommige aandelen bewegen erg stabiel en worden gezien als veilig. Andere aandelen zijn juist speculatief en hangen meer samen met een toekomstdroom. De kans bestaat dat de aandelen van zulke bedrijven op een gegeven moment niets meer waard zijn. Ook bij aandelen meent het potentiële rendement toe wanneer je meer risico’s neemt.

Wil je weten hoe je het beste aandelen kunt kopen? In ons artikel over dit onderwerp ontdek je hoe je dit het beste kunt doen:

aandelen risico

Hoe zit het met het risico van vastgoed?

Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheid om te beleggen in vastgoed. Met een investering in vastgoed kan je op twee manieren geld verdienen: door het innen van huurinkomsten en door waardestijgingen. Doordat je ook direct een inkomen binnenhaalt met huurinkomsten, ligt het risico van vastgoed lager. Ook kan je vastgoed op ieder moment verkopen.

Toch is beleggen in vastgoed zeker niet volledig zonder risico. Je hebt vaak veel kapitaal nodig om een extra woning aan te schaffen. Over dit vreemde vermogen betaal je rente. Op de lange termijn moet je dit bedrag ook weer terugbetalen. Wanneer de waarde van het pand flink daalt kan je zelfs een fors verlies behalen.

Wil je weten hoe je op een verstandige manier kunt beleggen in vastgoed? Een manier waarop je een goede verhouding tussen het risico en rendement kunt behalen? Lees dan onze uitgebreide ‘investeren in vastgoed’ handleiding:

Opties & andere derivaten

Tot slot zijn er natuurlijk ook nog de opties en derivaten. Met beiden kan je enorme rendementen behalen (soms wel honderden procenten op één belegging). Derivaten brengen echter ook meer risico’s met zich mee.

Dit komt doordat je bij derivaten vaak gebruik maakt van een hefboom. Wanneer een aandeel een paar procent in waarde stijgt, kan je al snel tientallen procenten winnen of verliezen. Beleggen in derivaten is dan ook alleen weggelegd voor beleggers met stalen zenuwen.

Beleggen met derivaten kan erg winstgevend zijn, maar het is belangrijk om niet al je vermogen in vergelijkbare beleggingen te stoppen. Wil je leren of deze manier van beleggen wat voor jou is? Open dan een gratis demoaccount bij een broker en probeer de mogelijkheden geheel zonder risico:

Wat is een risicoprofiel?

Wanneer je gaat beleggen in bijvoorbeeld een fonds, dan moet je vaak een beleggingsprofiel selecteren. Deze profielen hebben vaak de volgende namen: zeer defensief, defensief, neutraal, offensief en zeer offensief.

Bij een defensief profiel wordt er vooral veel in beleggingsproducten met een relatief laag risico geïnvesteerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan obligaties. Offensieve profielen investeren juist meer in risicovolle aandelen.

Met een offensiever profiel behaal je op de lange termijn vaak een hoger rendement. Op de korte termijn kan je echter ook grotere verliezen verwachten. Beleg daarom alleen met een offensief profiel wanneer je een lange beleggingshorizon hebt. Op die manier heb je tijd voor herstel wanneer het toch misgaat.

Behaalt de beste belegger het hoogste rendement?

Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Door te gokken kan je ook de loterij winnen. Dit maakt je echter geen vaardige belegger. Het is belangrijk om altijd te beleggen volgens een goed plan.

Wanneer je kan kiezen tussen een 10% kans op een 80% rendement en een 90% kans op een -20% rendement of een 90% kans op een 12% rendement en een 10% kans op een -4% rendement dan is het tweede scenario een stuk stabieler.

Het is daarom belangrijk om ook rekening te houden met de volatiliteit van je beleggingen. Een goede beleggingsportfolio maakt niet continu enorme sprongen omlaag en omhoog. De meeste mensen vinden het prettiger om een stabiel, voorspelbaar rendement te behalen.

risiocprofiel

Hoe wil je dat jouw rendement groeit?

Hoe kan je het risico verkleinen?

Je weet na het lezen van het artikel dat er een duidelijk verband is tussen risico en rendement. Door slim om te gaan met je beleggingen kan je het risico verkleinen. Het is dan vooral belangrijk om voldoende te spreiden. Wanneer je investeert in verschillende beleggingsproducten en regio’s verlaag je de kans dat je door één slechte belegging een fors bedrag verliest.

Het is daarnaast natuurlijk ook verstandig om voldoende onderzoek te doen. Het maakt daarbij niet uit of je zelf belegt of via bijvoorbeeld een adviseur. Ook in het laatste geval is het belangrijk om in de gaten te houden wat er nu eigenlijk met je geld gebeurt.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *