fbpx

Gemiddeld rendement met beleggen

Wanneer je erover nadenkt om te gaan beleggen kan het interessant zijn om het gemiddelde rendement van beleggingen te weten. In dit artikel bekijken we aan de hand van historische cijfers het rendement van vroeger en we proberen aan de hand van deze gegevens een indicatie te geven van het gemiddelde rendement dat je kunt behalen met beleggingen. Tot slot verklappen we ook hoe je meer dan het gemiddelde rendement kunt behalen door slim te investeren.

Gemiddelde rendement op aandelen

Volgens Warren Buffett, een beroemde aandelenhandelaar, zou het gemiddelde rendement op aandelen tussen de zes en zeven procent moeten liggen. Volgens hem stijgt het binnenlands product met gemiddeld drie procent over de lange termijn en daar komt ongeveer twee procent inflatie bovenop. Hierdoor komt de nominale groei van de totale economie op vijf procent uit.

Bedrijven betalen echter ook dividend uit waardoor aandelen gemiddeld genomen met zes tot zeven procent zouden moeten stijgen. Deze toename in aandelenwaarde ontvang je vanzelfsprekend alleen over de lange termijn; wanneer je in 2008 zou instappen duurt het wel even voordat je weer op het gemiddelde rendement zit.

Zoals in de onderstaande grafiek van vanguard te zien is hebben aandelen inderdaad een gemiddeld hoog rendement behaald in de afgelopen periode; blijkbaar leveren aandelen dus zeker goed geld op!

gemiddelde rendement aandelen

Aandelen, obligaties of wat anders?

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om in iets anders te beleggen dan in aandelen; toch blijkt uit onderzoek dat aandelen gemiddeld genomen het hoogste rendement kennen. Professor Russell E. Palmer van de universiteit van Pennsylvania geeft bijvoorbeeld aan dat in de geschiedenis aandelen veel meer hebben opgeleverd dan obligaties.

Wanneer je één dollar zou investeren in 1802 zou dit door investeringen in aandelen in 2003 8,8 miljoen dollar waard zijn geweest! Het rendement op obligaties zou uitkomen op slechts $16.064, het rendement op staatsobligaties op $4.575 en het rendement op goud op slechts $19,75. Let er hierbij op dat dividenden worden geherinvesteerd.

Dus.. altijd in aandelen handelen?

Het is duidelijk dat het gemiddelde rendement op aandelen het hoogst ligt. Betekent dit dat het alleen maar verstandig is om in aandelen te handelen? Nee, dat is een beetje kort door de bocht! Alhoewel aandelen over het algemeen het beste rendement kennen, kennen ze vaak ook de grootste risico’s.

Wanneer je bijvoorbeeld in 2008 één dollar zou investeren in aandelen en wanneer je zou meten tot 2010 dan is er maar weinig van over. Wanneer je dus in plaats van een gemiddeld rendement een maximaal rendement wilt nastreven is het verstandig om te onthouden dan individuele effecten sterk kunnen afwijken van het gemiddelde. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je een zo hoog mogelijk rendement behaald?

Een zo hoog mogelijk rendement nastreven

Wanneer je een zo hoog mogelijk rendement wilt behalen is individuele analyse nodig. Op de lange termijn kan je dan kijken naar aandelen die het al langer goed doen en een stabiel rendement uitkeren. Investeer dan in een bedrijf als Royal Shell. Toch kan je een nog hoger rendement behalen door de focus ook te leggen op de korte termijn.

Op de korte termijn kan je namelijk extreem hoge rendementen behalen. Hierbij speelt massapsychologie een belangrijke rol; bij slecht nieuws raakt de massa vaak in paniek. Door hier slim op in te spelen kan je als belegger op een enkele belegging soms makkelijk honderd procent rendement behalen. Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande grafiek eens; dit was nog eens een goed moment om in te stappen!

Plus500 grafiek

Wanneer je op de korte termijn wilt profiteren van zulke enorme stijgers is het verstandig om dit bij een online broker te doen. Bij Plus500 kan je dit proberen door gebruik te maken van een hefboom; je kan natuurlijk ook eerst met een demo oefenen. Klik hier om de website van Plus500 te bekijken >>

Pagina in het Engels
Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!