Wat doet inflatie met het rendement

Er zijn diverse zaken die het rendement van jouw beleggingen beïnvloeden. Eén van de zaken die invloed heeft op jouw rendement, is de inflatie. In dit artikel lees je wat inflatie precies inhoudt, wat de invloed van inflatie is op jouw beleggingsrendement en hoe je jouw rendement kunt beschermen tegen inflatie.

Wat is inflatie?

Is er sprake van een hoge inflatie, dan is het prijspeil in een bepaald land hoger. Dit betekent dat de algemene prijzen in dat land iets hoger liggen, bijvoorbeeld in de supermarkt of in een restaurant. Bij een hoge inflatie kun je voor hetzelfde geld, bijvoorbeeld 20 euro, minder kopen. Door inflatie daalt de koopkracht. Omdat je geld minder waard wordt, kun je namelijk minder kopen.

Effect inflatie

Inflatie en het rendement van jouw beleggingen

De inflatie kan stijgen of dalen. Is de inflatie hoog, dan merk je dit niet alleen aan je koopkracht. Je ziet dit ook terug in het rendement van jouw beleggingen. Als er sprake is van een hoge inflatie, is je geld namelijk minder waard. Je kunt minder van hetzelfde geld kopen.

Is geld minder waard, dan is jouw vermogen ook minder waard. Het rendement dat je behaald hebt met jouw beleggingen, is dus in praktijk minder waardevol dan in theorie. Je hebt misschien wel 1000 euro rendement, maar hier kun je minder mee doen dan bij een lage inflatie. Kortom, een hoge inflatie zorgt voor een waardevermindering van geld en dus voor een minder hoog rendement.

Inflatie beleggen

Bescherming tegen een stijgende inflatie

Het is verstandig jouw beleggingsrendement te beschermen tegen een stijgende inflatie. Door jouw rendement tegen inflatie te beschermen, zorg je er namelijk voor dat er geen geld verloren gaat door een algehele stijging van het prijspeil.

Er zijn diverse beleggingsproducten die jouw rendement beschermen tegen een hoge inflatie. Deze producten worden hieronder kort beschreven. Wil je jouw rendement beschermen tegen inflatie, dan investeer je in één of meerdere van onderstaande beleggingsproducten.

Grondstoffen

Grondstoffen als metalen, olie en landbouwgoederen hebben een goede bescherming tegen inflatie. Het enige nadeel van het beleggen in grondstoffen, is dat veel grondstoffen lastig te waarderen zijn.

Vastgoed

Heb je wat meer budget voor jouw beleggingen, dan kun je er ook voor kiezen om in vastgoed te beleggen. Wel is het belangrijk in dit geval de hogere inflatie door te berekenen in jouw verkoopprijs of maandelijkse huurprijs. Wordt de inflatie hoger, dan moet je meer geld vragen voor jouw pand. Doe je dit niet, dan is vastgoed geen goede beschermer tegen een hoge inflatie.

Inflation linked bonds

Tot slot kun je er ook voor kiezen om jouw vermogen in inflation linked bonds te steken. Deze fondsen bieden een directe bescherming tegen een hoge inflatie, in tegenstelling tot andere beleggingsproducten. De uitgever van dit schuldpapier garandeert 100 procent bescherming bij een hogere inflatie en dit maakt dit beleggingsproduct de optimale beschermer tegen geldontwaarding.

Wat gebeurt er bij lage inflatie?

De ECB streeft naar een inflatiepercentage van twee procent op jaarbasis. Het komt echter voor dat de inflatie lager uitkomt dan dit percentage. Ook een lage inflatie heeft gevolgen voor je beleggingen. Een lage inflatie leidt namelijk tot lagere rentepercentages. Deze lagere rentepercentages leiden er weer toe dat mensen eerder beleggingen uitvoeren. Ze zijn dan immers niet tevreden met het rendement op obligaties en spaarrekeningen.

Wanneer mensen meer beleggingen uitvoeren, neemt de vraag naar effecten toe. Bij een gelijk aanbod zullen de koersen dan stijgen. Een lage inflatie leidt dan ook vaak tot stijgende aandeelprijzen. Wanneer dit het geval is, is het dus verstandig om aandelen te kopen

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!