Wat doet inflatie met het rendement op aandelen?

Er zijn diverse zaken die het rendement van jouw beleggingen beïnvloeden. Eén van de zaken die invloed heeft op jouw rendement, is de inflatie. In dit artikel lees je wat inflatie precies inhoudt, wat de invloed van inflatie is op jouw beleggingsrendement en hoe je jouw rendement kunt beschermen tegen inflatie.

Wat is inflatie?

Inflatie of geldontwaarding is het stijgen van het prijspeil in de economie. Je kunt dan minder kopen met dezelfde hoeveelheid geld. Waar je vroeger 10 eieren kon kopen voor € 10 kan je een paar jaren later misschien maar 9 eieren kopen. Bij een hoge inflatie daalt je koopkracht: je kunt dan minder producten kopen.

Het effect van inflatie op de economie

Een hogere inflatie is vaak niet goed voor de economie. De koopkracht van de inwoners neemt dan af, waardoor er minder producten worden gekocht. Hierdoor maken bedrijven minder winst waardoor de economie verder vertraagd.

Net zoals hoge rente is hoge inflatie dan ook niet iets waar beleggers een grote fan van zijn. Toch kan een aandeel een betere bescherming bieden tegen inflatie dan een gewone spaarrekening. De inkomsten van een bedrijf moeten in theorie namelijk op dezelfde manier meestijgen met de inflatie. De prijzen van de producten van het bedrijf moeten namelijk ook stijgen.

Toch gaat dit niet helemaal op: economieën zijn met elkaar verbonden en het kan lastig zijn voor een bedrijf om de prijzen te verhogen wanneer ze ook moeten concurreren van internationale partijen.

Wanneer bedrijven de kosten toch volledig kunnen doorrekenen dan laten de cijfers geen echte waarde zien: de tarieven zijn simpelweg meegestegen met de inflatie zonder dat het bedrijf erop vooruit is gegaan.

inflatie wereld

Inflatie in de wereld

Inflatie en het rendement op je beleggingen

De inflatie kan stijgen of dalen. Is de inflatie hoog, dan merk je dit niet alleen aan je koopkracht. Je ziet dit ook terug in het rendement van je beleggingen. Als er sprake is van een hoge inflatie, is je geld namelijk minder waard. Je kunt minder van hetzelfde geld kopen.

Is geld minder waard, dan is jouw vermogen ook minder waard. Het reële rendement dat je behaald hebt met jouw beleggingen, is dan minder waard dan het nominale rendement. Je hebt misschien wel 1000 euro rendement, maar hier kun je minder mee doen dan bij een lage inflatie. Kortom, een hoge inflatie zorgt voor een waardevermindering van geld en dus voor een minder hoog reëel rendement.

Een rendement van tien procent klinkt bijvoorbeeld erg goed. Wanneer de inflatie dat jaar echter tien procent bedroeg dan is je reële rendement nul procent. Je kunt met de uiteindelijke som namelijk net zoveel producten en diensten kopen als een jaar daarvoor.

inflatie eurozone

Inflatie ontwikkeling in de eurozone

Hoe kan je jezelf beschermen tegen inflatie?

Het is verstandig je beleggingsrendement te beschermen tegen een stijgende inflatie. Door jouw rendement tegen inflatie te beschermen, zorg je er namelijk voor dat er geen geld verloren gaat door een algehele stijging van het prijspeil.

Er zijn diverse beleggingsproducten die jouw rendement beschermen tegen een hoge inflatie. Deze producten worden hieronder kort beschreven. Wil je jouw rendement beschermen tegen inflatie, dan investeer je in één of meerdere van onderstaande beleggingsproducten.

Grondstoffen

Grondstoffen als metalen, olie en landbouwgoederen hebben een goede bescherming tegen inflatie. Bij inflatie stijgen ook de prijzen van de grondstoffen van producten. Wel is het nadelig dat je uit grondstoffen geen direct inkomen opbouwt.

Wil je meer leren over beleggen in grondstoffen? Lees dan onze special over beleggen in grondstoffen:

Vastgoed

Heb je wat meer budget voor jouw beleggingen, dan kun je er ook voor kiezen om in vastgoed te investeren. Wel is het belangrijk in dit geval de hogere inflatie door te berekenen in jouw verkoopprijs of maandelijkse huurprijs. Wordt de inflatie hoger, dan moet je meer geld vragen voor jouw pand. Doe je dit niet, dan is vastgoed geen goede beschermer tegen een hoge inflatie.

Wil je leren hoe je zelf kunt beginnen met investeren in vastgoed? Lees dan ons artikel over beleggen in vastgoed en ga direct aan de slag:

Inflation linked bonds

Normaal gesproken zijn obligaties geen goede investering om je te beschermen tegen inflatie. Een uitzondering hierop zijn aan inflatie gelinkte obligaties.

Deze fondsen bieden een directe bescherming tegen een hoge inflatie, in tegenstelling tot andere beleggingsproducten. De uitgever van dit schuldpapier garandeert 100 procent bescherming bij een hogere inflatie en dit maakt dit beleggingsproduct de optimale beschermer tegen geldontwaarding.

Sommige aandelen

Sommige aandelen kunnen ook een goede bescherming vormen tegen inflatie. Wanneer de inflatie oploopt, doen aandelen die een stabiel dividend uitkeren het vaak minder goed. Dit komt doordat, net zoals met obligaties, de reële uitbetaling van het dividend daalt.

Wanneer je een hedge wilt opbouwen met aandelen, dan moet je investeren in bedrijven die de hoge kosten kunnen doorbereken aan klanten. Het is belangrijk om te onthouden dat bedrijven zelden meer winst maken: ze betalen zelf ook meer geld voor de grondstoffen en diensten die ze nodig hebben.

Het is dan ook belangrijk om wanneer je in aandelen gaat beleggen, je onderzoekt of het bedrijf structureel winstgevend kan blijven opereren. Wil je leren hoe je aandelen kunt kopen? Lees dan onze special over het onderwerp:

Specifieke leningen

Je kunt ook investeren in leningen met speciale derivaten zoals MBS (mortage-backed securities) of CDOs (combinaties van hypotheken en consumenten leningen). De partijen achter deze leningen laten de rentepercentages vaak meestijgen met de inflatie. Onderzoek wel goed of de partijen achter de lening deze wel kunnen terugbetalen. In 2008 bleek dit lang niet altijd het geval te zijn.

Hoe kan inflatie verminderd worden?

Wanneer er veel geld op de markt is, dan stijgt de inflatie. Dezelfde hoeveelheid geld wordt immers gebruikt om een bepaalde hoeveelheid goederen te kopen.

Je kunt inflatie dan ook verminderen door de prijs van geld te verhogen: dit is mogelijk door een hogere rente te vragen over leningen. Op die manier wordt het minder aantrekkelijk om geld te lenen voor het kopen van een tv, huis of niet kantoorgebouw.

De Centrale Banken van landen proberen de inflatie binnen een land dan ook in balans te houden door te spelen met de rentetarieven. Dit is wel risicovol: wanneer de rentestand teveel oploopt kunnen veel consumenten en ondernemers met hoge schulden in de problemen raken.

hyperinflatie Zimwabwe

Wat gebeurt er bij lage inflatie?

De ECB streeft naar een inflatiepercentage van twee procent op jaarbasis. Het komt echter voor dat de inflatie lager uitkomt dan dit percentage. Ook een lage inflatie heeft gevolgen voor je beleggingen. Een lage inflatie leidt namelijk tot lagere rentepercentages. Deze lagere rentepercentages leiden er weer toe dat mensen eerder aandelen kopen. Ze zijn dan niet tevreden met het rendement op obligaties en spaarrekeningen.

Wanneer mensen meer beleggingen uitvoeren, neemt de vraag naar effecten toe. Bij een gelijk aanbod zullen de koersen dan stijgen. Een lage inflatie leidt dan ook vaak tot stijgende aandeelprijzen. Wanneer dit het geval is, kan het dus verstandig zijn om aandelen te kopen.

Dalende prijzen of deflatie, het andere uiterste, kunnen ook negatief uitpakken. Mensen stellen hun uitgaven dan gedeeltelijk uit omdat ze verwachten dat ze in de toekomst minder hoeven te betalen. Door een afname van de verkopen kan de winstgevendheid van bedrijven vervolgens onder druk komen te staan.

Wat is een slimme beleggingsstrategie met hoge inflatie?

Wanneer de inflatie hoog is, kan je het beste investeren in tastbare beleggingsproducten. Denk hierbij aan vastgoed of grondstoffen: de prijzen stijgen namelijk vaak mee met de inflatie.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

3 reacties


  • StudentVM

    Stel: Ik beleg als Nederlander in een pand in Zwitserland en de inflatie daar neemt toe. Is dit gunstig voor mij als belegger? Zo ja waarom?

    Ik zie met belangstelling de reacties tegemoet!

    Beantwoorden

    • Alex Mostert

      Hoi student,

      Hier is niet met zekerheid een antwoord op te geven. Kan je de inflatie bijvoorbeeld doorrekenen aan je huurder? Maak je zelf kosten die stijgen?

      Wanneer je inkomen meestijgt met de inflatie is je schuld in ieder geval makkelijker af te lossen. Vastgoed kan dan ook een goede hedge zijn tegen inflatie.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *