Hoe kan je short gaan bij DEGIRO?

Je kunt bij DEGIRO short gaan: je speculeert dan op een dalende aandelenkoers. In deze korte handleiding bespreken we hoe short gaan werkt bij DEGIRO.

Je hebt een account bij DEGIRO nodig om deze tutorial te volgen. Heb je nog geen account? Gebruik dan de onderstaande knop om direct een account te openen:

In het kort: wat is short gaan?

Wanneer je short gaat, speculeer je op een dalende koers. Je kunt bijvoorbeeld short gaan op een aandeel. Wanneer de koers van het aandeel vervolgens daalt, behaal je een positief resultaat. Wanneer de koers echter stijgt, verlies je geld.

Wil je in meer details lezen hoe short gaan werkt? Lees dan de uitgebreide short selling handleiding:

Hoe ga je short bij DEGIRO?

Voordat je een short positie kunt openen bij DEGIRO, moet je deze optie eerst inschakelen. Navigeer hiervoor naar de instellingen binnen je account.

Short gaan DEGIRO stap 1

Scroll vervolgens naar beneden en schakel debet effecten in.
Short gaan DEGIRO stap 2

Voordat je debet effecten (short gaan) kunt inschakelen, moet je eerst een kleine kennistoets maken. DEGIRO test hiermee of je voldoende kennis hebt om short posities te kunnen openen. Wanneer dit het geval is, kan je de optie inschakelen.

Short gaan DEGIRO stap 3

Nu short gaan is ingeschakeld, kan je een short positie openen door een effect te verkopen dat je nog niet bezit. Het is niet mogelijk om short te gaan op een effect dat je al bezit; je verkoopt dan eerst de effecten die je al bezit.

Het openen van een short positie werkt voor de rest hetzelfde als het openen van een normale aandelenpositie. Je vult simpelweg het aantal aandelen in waarop je een short positie wilt innemen. Druk vervolgens op plaats order om de order te versturen.

Het is aan te raden om gebruik te maken van een limiet order: met een limiet order stel je namelijk een prijs in die je bereid bent om te betalen. Met een marketorder kan je een minder gunstige prijs ontvangen, zeker wanneer er sprake is van veel volatiliteit.

Short positie DEGIRO stap 4

Waar moet je op letten bij short posities?

Short posities zijn risicovolle beleggingen. Je potentiële verlies is onbeperkt: een aandeel kan niet onbeperkt dalen, maar wel onbeperkt stijgen.

Wanneer de aandelenkoersen stijgen, kan je verlies toenemen. Wanneer het risico stijgt, kan DEGIRO vragen om geld bij te storten. Dit heet ook wel een margin call. Als je geen geld bijstort, kunnen je posities automatisch tegen een verlies worden gesloten.

Ook kan de tegenpartij de aandelen in zeldzame gevallen opeisen. DEGIRO kan dan direct of binnen een bepaalde deadline de positie sluiten. Je kunt hierdoor te maken krijgen met verliezen.

Hoeveel kost short gaan bij DEGIRO?

Short posities zijn risicovoller, ook voor de broker zelf. Je betaalt bij DEGIRO daarom extra kosten voor het openen van een short positie.

De hoogte van deze kosten hangt af van de risicocategorie van het aandeel. Op het moment bedragen de kosten:

  • Categorie A: 1%
  • Categorie B: 1,5%
  • Categorie C: 2%
  • Categorie D: niet mogelijk

Je betaalt daarnaast ook financieringskosten, dit heet ook wel de debetrente. De debetrente op euro, dollar en pond accounts bedraagt 3% en op alle andere valuta’s 4%.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *