Wat zijn aandelen?

Bekijk je ook met interesse de beurspagina in je favoriete krant? Ben je tevreden over het bedrijf dat je televisie in elkaar heeft gezet en zou je daar graag wat aandelen van willen hebben? Dat is allemaal mogelijk; maar voordat het zover is, is het verstandig om even te bedenken wat aandelen nu eigenlijk precies zijn.

Waar aandelen vandaan komen

Amsterdamse aandelenbeursHet leuke aan aandelen is het feit dat ze hun oorsprong kennen in Nederland. De VOC die werd opgericht in 1602 was al snel op zoek naar nieuwe tegoeden waarmee ze verschillende verre reizen konden uitvoeren. Hiervoor hadden ze veel kapitaal nodig en om dit te verkrijgen besloten ze om aandelen uit te geven. Deze aandelen gaven de houder overigens geen recht op dividend maar op goederen die met de reis werden verworven.

Wat is een aandeel nu precies?

Een aandeel is tegenwoordig een bewijs van eigendom in een andere onderneming. Het opstarten van een bedrijf vergt vaak veel kapitaal en door aandelen uit te geven kan een bedrijf aan geld komen. Het uitgeven van aandelen wordt ook wel een aandelenemissie genoemd. Het vermogen dat met het uitgeven van aandelen verkregen wordt is permanent waardoor de onderneming niet met een schuld blijft zitten, zoals bij een lening wel het geval is.

Wanneer je een aandeel zou kopen word je een zogenaamde aandeelhouder. Aandeelhouders zijn de eigenaren van het bedrijf en hebben inspraak op de aandeelhoudersvergadering.

Rendement op aandelen

De meeste mensen kopen aandelen om er uiteindelijk geld mee te verdienen, maar hoe kan je nu eigenlijk verdienen door aandelen te kopen? Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je kunt verdienen aan aandelen. De eerste manier is vrij vanzelfsprekend: aandelen zijn verhandelbaar en hierdoor ontstaat er automatisch vraag & aanbod naar het aandeel. De prijs of koers van het aandeel is de prijs waarvoor je het waardepapier kunt kopen en verkopen. Wanneer je een aandeel vervolgens een tijdje vasthoudt en de koers stijgt verdien je geld.

Dit is echter niet de enige manier waarop je geld kunt verdienen met aandelen. Veel bedrijven betalen namelijk ook met regelmaat dividend uit. Dividend is een zogenaamde winstuitkering, het bedrijf kan zelf vaststellen hoeveel procent van de winst als dividend wordt uitgekeerd. Sommige bedrijven betalen nooit dividend uit, terwijl er ook bedrijven zijn die meerdere procenten aan dividend uitbetalen op jaarbasis.

De risico’s van handel in aandelen

Vanzelfsprekend brengt het handelen in aandelen de nodige risico’s met zich mee. Nu je weet wat aandelen zijn ben je echter al een stapje verder en is de kans dat je er uiteindelijk geld mee kunt verdienen een stuk groter. Eén risico van aandelen is het zogenaamde koersrisico: er bestaat een kans dat het aandeel dat je vandaag koopt morgen minder waard is. Je zult in dat geval een verlies behalen wanneer je het aandeel weer verkoopt. Naast dit risico bestaat er ook een  kans dat het bedrijf failliet gaat, wanneer een bedrijf failliet gaat ontvang je vaak maar een fractie van de waarde van het aandeel terug.

Zelf aandelen kopen

Je kunt ook zelf geld verdienen met het kopen en verkopen van aandelen. Zelf vind ik de mogelijkheid om in CFD’s te beleggen een erg goede optie. Je kan dan eenvoudig alle bekende (Nederlandse) aandelen aanschaffen tegen lage transactiekosten en eventueel met een hefboom. Door de lage transactiekosten kan je een hogere winst behalen dan bij de traditionele aanbieders van effectenrekeningen. Het openen van een demo bij een broker is helemaal gratis.

Wanneer je aandelen wilt vasthouden en niet van plan bent om op de korte tot middellange termijn aandelen te kopen of verkopen is de ouderwetse effectenrekening wel de beste keuze. Je betaald dan hoge transactiekosten maar je kunt de aandelen zonder verdere kosten vasthouden op je rekening.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!