Wat zijn aandelen?

Veel mensen vragen zich af wat aandelen precies zijn. Wanneer je een aandeel koopt, dan word je direct een mede-eigenaar van het bedrijf. Je kan je aandeel vervolgens verhandelen op de beurs. Maar hoe verandert de prijs van een aandeel nu eigenlijk? Hoe kan je zelf handelen in aandelen? En wat is de oorsprong van het aandeel? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over aandelen!

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een bewijs van eigendom in een andere onderneming. Wanneer je een aandeel koopt, word je dus mede-eigenaar van het bedrijf. Een bedrijf geeft vaak aandelen uit om meer kapitaal op te halen. Wanneer een bedrijf aandelen uitgeeft, dan wordt dit ook wel een aandelenemissie genoemd.

Waarom moet je aandelen bezitten?

Na de uitleg over aandelen begrijp je beter wat aandelen zijn. Maar waarom is het verstandig om aandelen te bezitten? Het simpele antwoord hierop is dat het simpelweg veel geld kan opleveren. Gemiddeld genomen leveren aandelen zo’n 7 tot 8 procent op jaarbasis op. Sinds 1900 komt dit na inflatie neer op ongeveer 5 procent.

Wanneer je het geld op je spaarrekening parkeert dan ontvang je daar tegenwoordig een negatief reëel rendement over. Dit komt doordat de inflatie hoger ligt dan de rente die je ontvangt over je spaarrekening.

5 procent lijkt misschien niet heel spannend, maar door de kracht het samengestelde rendement kunnen je aandelen snel in waarde stijgen. Wanneer je het rendement steeds opnieuw investeert, ontvang je ook over je rendement weer rendement. Wanneer je jaarlijks $1.000 belegt voor 30 jaar tegen 7% dan bezit je aan het einde $101.073. Ook met kleine bedragen loont het dus zeker om te beleggen.

waarom aandelen bezitten

Hoe kan je winst maken met aandelen?

Wat aandelen zijn is nu duidelijk, maar hoe kan je winst behalen met aandelen? Er zijn twee manieren waarmee je winst kunt maken met aandelen: met koerswinst en dividend.

Manier 1: koerswinst

Aandelen zijn verhandelbaar op de beurs en hier ontstaat er door het spel van vraag en aanbod een prijs. De prijs of koers van het aandeel geeft aan voor hoeveel je het kunt kopen of verkopen. Wanneer je een aandeel vervolgens een tijdje vasthoudt en de koers stijgt, verdien je geld.

Manier 2: dividend

Dit is echter niet de enige manier waarop je geld kunt verdienen met aandelen. Veel bedrijven betalen namelijk ook met regelmaat dividend uit. Dividend is een  winstuitkering. Het bedrijf kan zelf vaststellen hoeveel procent van de winst als dividend wordt uitgekeerd. Sommige bedrijven betalen nooit dividend uit, terwijl er ook bedrijven zijn die meerdere procenten aan dividend uitbetalen op jaarbasis.

Wil je meer weten over dividend? In onze special over het onderwerp lees je alles wat je moet weten:

Hoe kan je zelf handelen in aandelen?

Nu je weet wat aandelen zijn, kan je actief handelen in aandelen. Er zijn twee manieren waarop je in aandelen kunt handelen.

Aandelen kopen voor de lange termijn

Een eerste mogelijkheid is het verhandelen van aandelen op de lange termijn. Je koopt dan aandelen op omdat je gelooft dat ze in de toekomst meer geld waard zullen worden. Wanneer mensen aandelen kopen, doen ze dit vaak met een lange tijdshorizon.

Wil je weten hoe en waar je het beste aandelen kunt kopen? In ons artikel over het kopen van aandelen lees je alles wat je moet weten:

Actief handelen in aandelen

Andere beleggers kiezen er juist voor om actief te speculeren op de prijzen van aandelen. Dee prijzen van aandelen kunnen op een dag wel meerdere procenten stijgen of dalen. Door hier slim op in te spelen kan je een mooi rendement behalen.

De basisstrategie voor het verhandelen van aandelen is duidelijk: wanneer je verwacht dat de koers gaat stijgen koop je het aandeel en wanneer je een daling verwacht verkoop je het aandeel. Je kan profiteren van dalende koersen door een short positie in te nemen. Met een short positie profiteer je van een dalende koers.

Wil je speculeren in aandelen geheel zonder risico uitproberen met een gratis demo? Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen voor de handel in aandelen:

Hoe kan je beleggen in aandelen?

Nu je de betekenis van aandelen begrijpt, wil je misschien wel weten hoe je zelf kunt beleggen in aandelen. Je kan beleggen in aandelen bij een online broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om de handelen in verschillende beleggingsproducten.

Iedereen kan tegenwoordig een account openen bij een broker. Wil je weten bij welke broker je het beste kunt beleggen? Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij een broker:

Wat beïnvloedt de prijs van een aandeel?

De prijs van een aandeel wordt helemaal bepaald door het aantal kopers en verkopers. Wanneer meer mensen een aandeel willen kopen, stijgt de prijs. Wanneer mensen het aandeel juist massaal dumpen, daalt de prijs. De verwachtingen over het toekomstperspectief van een aandeel kunnen de prijs van een aandeel sterk beïnvloeden. Laten we dit toelichten aan de hand van twee voorbeelden.

In het eerste voorbeeld wil je beleggen in een biomedisch bedrijf. Wanneer er een nieuwsbericht uitkomt dat dit bedrijf een erg bijzonder medicijn heeft ontdekt is het verstandig om het aandeel te kopen. De kans dat de vraag toeneemt is dan immers groot.

Het tegenovergestelde is echter ook mogelijk. Stel; je denkt erover na om in retailketens te beleggen. Wanneer er een nieuwsbericht uitkomt waarin staat dat de retailmarkt instort door de komst van online shoppen dan is het juist verstandig om te verkopen.

Wil je leren hoe je beter kunt beleggen in aandelen? Het is dan belangrijk om goede analyses uit te voeren. In onze artikelen over fundamentele en technische analyse leer je hoe je dit doet:

Wat zijn de risico’s van de handel in aandelen?

Vanzelfsprekend brengt het handelen in aandelen de nodige risico’s met zich mee. Nu je weet wat aandelen zijn ben je echter al een stapje verder en is de kans dat je er uiteindelijk geld mee kunt verdienen een stuk groter.

Risico op een lagere koers

Eén risico van aandelen is het zogenaamde koersrisico: er bestaat een kans dat het aandeel dat je vandaag koopt morgen minder waard is. Je zult in dat geval een verlies behalen wanneer je het aandeel weer verkoopt.

In sommige gevallen kan de gehele markt slecht presteren. Dit noemen we ook wel het marktrisico.

Risico op faillissement

Naast dit risico bestaat er ook een kans dat het bedrijf failliet gaat, wanneer een bedrijf failliet gaat ontvang je vaak maar een fractie van de waarde van het aandeel terug.

Gebrek aan liquiditeit

Wanneer je een aandeel koopt met een laag handelsvolume, dan bestaat er een kans dat niemand op je aandelen zit te wachten. Het kan dan lastig zijn om je aandelen te verkopen doordat er geen markt is. Met de grote aandelen die genoteerd staan aan de AEX is dit erg onwaarschijnlijk.

Wat zijn aandelen

Waarom geven bedrijven aandelen uit?

Het uitgeven van aandelen kan een aantrekkelijke manier zijn voor bedrijven om meer geld op te halen. Het geld dat wordt verkregen door aandelen uit te geven is permanent vermogen. Het bedrijf hoeft hier dus geen rente over te betalen.

Het geld dat wordt opgehaald met een aandelenemissie, wordt vaak gebruikt om verder te groeien. Zonder het kapitaal dat met de emissie wordt opgehaald zou het bedrijf minder snel kunnen uitbreiden.

Wat voor rechten heb je als aandeelhouder?

Op papier ben je vervolgens mede-eigenaar van het bedrijf. Dit betekent jammer genoeg niet dat je een parkeerplaats op het terrein krijgt en dat je het directeurskamertje in en uit kunt lopen. Toch krijg je als aandeelhouder wel degelijk de nodige extra rechten.

Als aandeelhouder mag je bijvoorbeeld de aandeelhoudersvergadering bezoeken. Op deze vergadering kunnen alle aandeelhouders stemmen over het beleid van het bedrijf. Ook heb je als aandeelhouder recht op een deel van de winstuitkering. Niet alle bedrijven keren hun winst uit aan de aandeelhouders.

Er zijn ook speciale aandelen. Prioriteitsaandelen geven de eigenaar bijvoorbeeld speciale privileges en oprichtersaandelen zijn aandelen zonder stemrecht.

Wat voor aandelen zijn er?

De definitie van wat aandelen zijn is 100% duidelijk. Toch vallen er onder deze definitie veel verschillende soorten aandelen. Je kan bijvoorbeeld zowel beleggen in bankaandelen als in toerisme aandelen.

Het is aan te raden om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden over verschillende sectoren. Er bestaat altijd het risico dat één sector het niet goed doet. Je kan het negatieve rendement in die sector dan opvangen met het positieve rendement uit een andere sector.

Zijn aandelen wat voor jou?

Na deze uitleg begrijp je de betekenis van aandelen. Toch is het voordat je gaat beleggen belangrijk dat je bepaalt of beleggen in aandelen wel echt iets voor jou is. Handelen in aandelen is aantrekkelijk wanneer je wilt meeprofiteren van de positieve resultaten van bedrijven. Tegelijkertijd moet je je realiseren dat je de inleg van je beleggingen gedeeltelijk of zelfs geheel kunt verliezen.

Wanneer je in aandelen wilt beleggen dan kan je dit al vanaf € 100 doen. Wanneer je een serieuze portfolio wilt opbouwen dan is het aan te raden om dit met minimaal € 5.000 te doen. Wanneer je met kleinere bedragen belegt is het spreiden van je risico’s lastig. Bovendien heb je dan te maken met relatief hoge transactiekosten.

wat zijn aandelen precies

Wat is het verschil tussen aandelen en beleggingsfondsen?

Je kan bij een broker zowel aandelen als participaties in beleggingsfondsen kopen. Het is belangrijk dat je de verschillen tussen deze twee beleggingsproducten goed begrijpt. Wanneer je een aandeel koopt dan doe je dit uit eigen beweging. Je kiest dus zelf in welk bedrijf je wilt investeren. Wanneer je een participatie in een fonds koopt, dan zit dit anders.

Een fonds bepaalt namelijk voor jou in welke aandelen je belegt. Je stort een bepaalt bedrag en daarmee beleg je automatisch in een mandje aandelen. Je hebt dan dus minder invloed op de samenstelling van je beleggingen. Wel kan je kiezen uit fondsen met verschillende smaakjes. Een Azië fonds zal je geld niet zomaar investeren in Europa.

Wat is het verschil tussen obligaties en aandelen?

Niet iedereen begrijpt het verschil tussen obligaties en aandelen goed. Laten we dit kort uitleggen. Met een aandeel word je mede-eigenaar van het bedrijf en deel je indirect mee met de resultaten. Wanneer je een obligatie koopt word je geen eigenaar van het bedrijf.

Een obligatie is een schuldbewijs. Met een obligatie heb je het recht op maandelijkse rentebetalingen. Wanneer het bedrijf onverhoopt failliet gaat, heb je voorrang op de aandeelhouders. Je hebt echter nooit recht op meer dan de rentebetalingen. Wil je meer weten over obligaties? Klik dan op de onderstaande knop:

Wat zijn de voor- & nadelen van aandelen?

Beleggen in aandelen brengt de nodige voor- en nadelen met zich mee. Een groot voordeel van aandelen is het hogere te verwachten rendement. De afgelopen 100 jaar hebben aandelen het een stuk beter gedaan dan andere beleggingsproducten. Er is momenteel geen reden om te verwachten dat dit de komende 100 jaar anders zal zijn.

Toch zijn er ook de nodige nadelen verbonden aan aandelen. Zo is beleggen in aandelen risicovol: je weet nooit of je op de korte termijn een positief resultaat behaalt. Ook zul je je de nodige tijd moeten investeren om te besluiten in welke aandelen je wilt beleggen.

Ten slotte kan in aandelen beleggen voor beleggers met een kleine beurs duur zijn. De kosten zijn dan relatief hoog. Wanneer je met erg kleine bedragen wilt handelen in aandelen, kan je een beleggingsfonds overwegen.

Waar komen aandelen eigenlijk vandaan?

Het leuke aan aandelen is het feit dat ze hun oorsprong kennen in Nederland. De VOC die werd opgericht in 1602 was al snel op zoek naar nieuwe tegoeden waarmee ze verschillende verre reizen konden uitvoeren. Hiervoor hadden ze veel kapitaal nodig en om dit te verkrijgen besloten ze om aandelen uit te geven. Deze aandelen gaven de houder overigens geen recht op dividend, maar op goederen die met de reis werden verworven.

Wil je meer weten over de geschiedenis van aandelen? In ons artikel over de geschiedenis van beleggen leer je hier meer over:

Nog een keer in het kort: wat zijn aandelen?

  • Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een bedrijf
  • Je kunt actief beleggen in aandelen door ze te kopen & verkopen.
  • Je kunt winst maken met aandelen via koerswinst & dividend.
  • De prijs van aandelen komt tot stand door vraag & aanbod.
  • Als belegger heb je koersrisico & het risico op faillissement.

Veelgestelde vragen over aandelen

In het laatste deel van het artikel behandelen we veelgestelde vragen over aandelen. Op die manier begrijp je de betekenis van aandelen beter.

Hebben aandelen een vaste looptijd?

Aandelen hebben geen vaste looptijd. Je aandelen zullen dus niet zomaar vervallen en zijn in theorie permanent geldig. Alleen wanneer het bedrijf failliet gaat, kan je je aandelen verliezen.

Voor wie zijn aandelen geschikt?

Aandelen zijn geschikt voor mensen die bereid zijn om risico’s te nemen. Het is aan te raden om alleen te beleggen in aandelen met geld dat je de komende tijd kunt missen. Op de lange termijn kan je goede resultaten behalen met aandelen, maar op de korte termijn is dit niet zeker.

Zijn aandelen altijd op naam?

Niet alle aandelen zijn per definitie op naam. De grote bedrijven die verhandeld worden op de beurs staan niet op naam. Je kan met een broker de aandelen vrij verhandelen en er is doorgaans geen duidelijk register waar je kan zien wie welke aandelen bezit.

Wanneer je zelf een BV opent met enkele familieleden dan staan de aandelen vaak op naam. Je weet dan precies wie alle aandeelhouders zijn.

Hoeveel aandelen zijn er?

Een bedrijf mag zelf besluiten hoeveel aandelen ze uitgeven en tegen welke prijs. Het is daarom verstandig om bedrijven te vergelijken op basis van de marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie geeft de totale waarde aan van alle openstaande aandelen.

Wat zijn preferente aandelen?

Preferente aandelen geven aandeelhouders enkele voorkeursrechten. Ze ontvangen bijvoorbeeld een vast dividend voor de andere aandeelhouders. Wil je meer weten over preferente aandelen? Lees dan dit artikel.

Wat zijn waardeaandelen?

Waardeaandelen zijn aandelen van bedrijven die vaak al een langere tijd bestaan. De aandelen betalen vaak een stabiel dividend uit en kennen een lage koers-winstverhouding. Voorbeelden van dit soort aandelen zijn Shell en Heineken.

Wat zijn ETF-aandelen?

ETF-aandelen zijn aandelen die binnen een fonds worden verhandeld. Je kan met een ETF direct een mandje fondsen volgen. ETF staat voor exchange traded fund.

Wat zijn CFD-aandelen?

Wanneer je in CFD’s handelt, beleg je niet direct in het aandeel zelf. CFD’s volgen wel de prijs van het aandeel. Wil je meer weten over CFD’s? Lees dan dit artikel.

Wat zijn cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn aandelen die meebewegen met de economie. Wanneer het goed gaat met de economie stijgen de koersen en wanneer het slecht gaat dalen de koersen. Wil je meer weten over cyclische aandelen? Lees dan dit artikel.

Wat is een certificaat van een aandeel?

Je kan ook indirect beleggen in de waarde van een aandeel met een certificaat van een aandeel. Een certificaat is een waardepapier dat de exacte waarde en opbrengsten van een aandeel volgt. Het product is te vergelijken met een beleggingsfonds, maar dan specifiek gericht op één aandeel.

Wat zijn aandelen aan toonders?

Aandelen aan toonder zijn aandelen waarop de eigenaar niet vermeld staan. Het overgrote deel van de aandelen die verhandeld worden zijn aan toonder. Je handelt op de beurs immers in aandelen die niet op de naam staan van een eigenaar.

Wat zijn de kosten bij verkoop aandelen?

Je betaalt normaal gesproken bij het kopen en verkopen van aandelen een zogenaamde spread. Dit is het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs. Daarnaast betaal je bij veel brokers ook nog een vaste commissie. In ons artikel over de kosten bij beleggen zie je precies hoeveel beleggen in aandelen kost.

Wat zijn aandelen op naam?

Aandelen op naam zijn de tegenhanger van de aandelen op toonder. De aandelen op naam kunnen niet zomaar verkocht worden aan iemand anders. Ze zijn specifiek aan jou gegeven en je bezit daarmee een deel van de onderneming. Dit type aandeel zie je bijvoorbeeld veel binnen familiebedrijven.

Wat zijn treasury aandelen?

Bedrijven kunnen besluiten om een deel van de aandelen terug te kopen. Dit kan een bedrijf doen wanneer de aandelenkoers bijvoorbeeld sterk is gedaald. Het opkopen van de eigen aandelen kan de koers stimuleren. De aandelen die worden teruggekocht worden ook wel treasury aandelen genoemd en kunnen op welk moment weer verkocht worden op de beurs.

Wat zijn gouden aandelen?

Een gouden aandeel is een aandeel met een bijzonder vetorecht. Een overheid kan bij sommige essentiële bedrijven bijvoorbeeld een gouden aandeel afdwingen. Ze kunnen hiermee een overname tegengaan of het terugdringen van de dienstverlening voorkomen.

Wat zijn large cap aandelen?

Een large cap aandeel is een aandeel met een hoge beurswaarde. Large cap staat dan ook voor large market capitalization. Bedrijven met een waarde van meer dan 10 miljard dollar of euro worden vaak aangeduid als large cap aandelen.

Wat zijn de beste aandelen?

Er is een simpel antwoord op deze vraag: de beste aandelen zijn de aandelen die de beste prestaties neerzetten. Dit is natuurlijk kort door de bocht. Het best presterende aandeel van vandaag kan morgen niet meer bestaan door een faillissement. Bovendien passen niet alle aandelen binnen iedereens beleggingsstrategie. Het is daarom belangrijk om je eigen onderzoek te doen.

Wat zijn blue chip aandelen?

Een blue chip aandeel is een aandeel dat hoog aangeschreven staat. Blue chip aandelen hebben een reputatie voor hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Mensen hebben veel vertrouwen in de toekomst van dit bedrijf.

Wat zijn A-klasse aandelen?

A-klasse aandelen hebben meer stemmen per aandeel. Hierdoor kan het management in controle blijven van het bedrijf. Wanneer alle aandelen een gelijk stemrecht zouden hebben dan zou een externe partij de controle makkelijker kunnen overnemen. De B-klasse aandelen kennen minder stemrechten.

Wat zijn AEX-aandelen?

AEX-aandelen zijn aandelen die genoteerd staan aan de AEX. De AEX is een index met de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Bedrijven kunnen regelmatig toetreden en verdwijnen binnen de AEX, aangezien de beurskoersen constant in beweging zijn.

Wat zijn shorts aandelen?

Wanneer je een short positie inneemt, zet je in op een koersdaling. Wanneer we gesproken wordt over een short aandeel, bedoelt men dan ook vaak een short positie op het aandeel.

Wat is de nominale waarde van een aandeel?

De nominale waarde van het aandeel is de prijs waarop deze oorspronkelijk naar de beurs is gebracht. De nominale waarde is niet belangrijk wanneer je in een aandeel gaat beleggen. De prijs van een aandeel wisselt immers constant. Een aandeel zal dan ook nooit (lang) op de nominale waarde verhandeld worden.

Wat is de intrinsieke waarde van een aandeel?

De intrinsieke waarde van een aandeel kan je berekenen door de schulden van het bedrijf af te trekken van de bezittingen. Vervolgens deel je het bedrag wat overblijft door het aantal aandelen. Los geeft dit cijfer weinig informatie. Het is belangrijk om ook onderzoek te doen naar de toekomstverwachtingen van het bedrijf.

Wat is een defensief aandeel?

Defensieve aandelen zijn minder gevoelig voor de ontwikkeling van de economie. Wanneer je defensieve aandelen opneemt in de portefeuille, dan zal je rendement minder snel dalen wanneer de algehele economie hapert. Een voorbeeld van een defensief aandeel is een supermarktaandeel.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *