Wat zijn aandelen en hoe werken ze?

Wil je weten wat aandelen zijn en hoe ze werken? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een bewijs van eigendom in een andere onderneming. Wanneer je een aandeel koopt, word je dus mede-eigenaar van het bedrijf. Een bedrijf geeft vaak aandelen uit om meer kapitaal op te halen. Wanneer een bedrijf aandelen uitgeeft, dan wordt dit ook wel een aandelenemissie genoemd. Je kunt aandelen verhandelen op de beurs via een broker.

De werking van aandelen

Bedrijven geven aandelen uit om kapitaal op te halen. In ruil voor de aandelen, ontvangt de aandeelhouder een claim op een deel van de inkomsten van een bedrijf.

Wanneer je aandelen koopt, ben je niet direct de eigenaar van het bedrijf. Naamloze vennootschappen zijn namelijk zelf een rechtspersoon. Dit betekent dat de ondernemer zelf de eigenaar is van bijvoorbeeld de merknaam en de bureaustoelen.

Deze scheiding is gunstig: je bent als aandeelhouder op die manier niet aansprakelijk voor de schulden van de onderneming.

Je rechten als aandeelhouder

Wanneer een bedrijf 1000 aandelen uitgeeft en je 100 aandelen koopt, bezit je 10% van de aandelen. Dit betekent niet dat je 10% van het bedrijf bezit, vanwege de scheiding van eigendom en controle.

Je hebt als aandeelhouder verschillende rechten:

  • Stemrecht: je kunt op de aandeelhoudersvergadering stemmen over belangrijke beslissingen.
  • Winst: je hebt recht op een deel van de winst wanneer er dividend uitgekeerd wordt.
  • Verkopen: je kunt je aandelen via de beurs weer verkopen tegen de geldende prijs.

Hoe kan je winst maken met aandelen?

Manier 1: koerswinst

Aandelen zijn verhandelbaar op de beurs. Door het spel van vraag en aanbod komt er een prijs tot stand. Wanneer je een aandeel koopt en deze in waarde stijgt, kan je deze voor meer geld verkopen.

Manier 2: dividend

Dividend is een winstuitkering. Het bedrijf kan zelf vaststellen hoeveel procent van de winst als dividend wordt uitgekeerd. Sommige bedrijven betalen nooit dividend uit, terwijl er ook bedrijven zijn die meerdere procenten aan dividend uitbetalen op jaarbasis. Klik hier om meer te lezen over dividend.

Hoe kan je zelf handelen in aandelen?

Optie 1: aandelen kopen voor de lange termijn

Een eerste mogelijkheid is het verhandelen van aandelen op de lange termijn. Je koopt dan aandelen op omdat je gelooft dat ze in de toekomst meer geld waard zullen worden. Wanneer mensen aandelen kopen, doen ze dit vaak met een lange tijdshorizon.

Wil je weten hoe en waar je het beste aandelen kunt kopen? In ons artikel over het kopen van aandelen lees je alles wat je moet weten:

Optie 2: actief handelen in aandelen

Andere beleggers kiezen er juist voor om actief te speculeren op de prijzen van aandelen. De prijzen van aandelen kunnen op een dag wel meerdere procenten stijgen of dalen.

De basisstrategie voor het verhandelen van aandelen is duidelijk: wanneer je verwacht dat de koers gaat stijgen koop je het aandeel en wanneer je een daling verwacht verkoop je het aandeel. Met een short positie is het ook mogelijk om te speculeren op dalende koersen.

Wil je speculeren in aandelen geheel zonder risico uitproberen met een gratis demo? Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen voor de handel in aandelen:

Optie 3: investeren in aandelen met een ETF

Lang niet iedereen heeft tijd om aandelen uitgebreid te analyseren. Voor de meeste beleggers zijn aandelen ETF’s dan ook een uitkomst. Een ETF of exchange traded fund maakt het mogelijk om in één keer in een mandje aandelen te investeren. Op die manier kan je met een klein bedrag toch een grote mate van spreiding toepassen. Klik hier om meer te lezen over ETF’s.

Wat beïnvloedt de prijs van een aandeel?

De prijs van een aandeel wordt bepaald door het aantal kopers en verkopers. Wanneer meer mensen een aandeel willen kopen, stijgt de prijs. Wanneer mensen het aandeel juist massaal verkopen, daalt de prijs.

De verwachtingen over het toekomstperspectief van een bedrijf kunnen de prijs van een aandeel sterk beïnvloeden. Dit zal ik toelichten met twee voorbeelden:

Voorbeeld 1

Wanneer er een nieuwsbericht uitkomt dat een bedrijf een erg bijzonder medicijn heeft ontdekt dan is de kans groot dat de koers stijgt.

Voorbeeld 2

Wanneer er een nieuwsbericht uitkomt waarin staat dat de retailmarkt instort door de komst van online shoppen dan kunnen de aandeelkoersen van retail winkels dalen.

Meer leren?

Wil je leren hoe je beter kunt beleggen in aandelen? Het is dan belangrijk om goede analyses uit te voeren. In onze artikelen over fundamentele en technische analyse leer je hoe je dit doet:

Wat zijn de risico’s van de handel in aandelen?

Risico op een lagere koers

Eén risico van aandelen is het zogenaamde koersrisico: er bestaat een kans dat het aandeel dat je vandaag koopt morgen minder waard is. Je zult in dat geval een verlies behalen wanneer je het aandeel weer verkoopt.

In sommige gevallen kan de gehele markt slecht presteren. Dit noemen we ook wel het marktrisico.

Risico op faillissement

Naast dit risico bestaat er ook een kans dat het bedrijf failliet gaat, wanneer een bedrijf failliet gaat ontvang je vaak maar een fractie van de waarde van het aandeel terug.

Gebrek aan liquiditeit

Wanneer je een aandeel koopt met een laag handelsvolume, dan bestaat er een kans dat niemand op je aandelen zit te wachten. Het kan dan lastig zijn om je aandelen te verkopen doordat er geen markt is. Met de grote aandelen die genoteerd staan aan de AEX is dit erg onwaarschijnlijk.

Wat zijn aandelen

Normale en preferente aandelen

  • Normale aandelen: dit zijn de vrij verhandelbare aandelen op de beurs
  • Preferente aandelen: deze aandeelhouders hebben vaak geen stemrecht, maar ontvangen eerder dividend en krijgen voorrang bij een faillissement. Lees er hier meer over.

Passen aandelen bij je?

Voordat je gaat beleggen in aandelen is het belangrijk dat je bepaalt of beleggen in aandelen wel echt iets voor jou is. Handelen in aandelen is aantrekkelijk wanneer je wilt meeprofiteren van de positieve resultaten van bedrijven. Vergeet echter niet dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen.

Je kunt al vanaf € 100 beleggen in aandelen. Wanneer je een serieuze portfolio wilt opbouwen dan is het aan te raden om dit met minimaal € 5000 te doen. Wanneer je met kleinere bedragen belegt is het spreiden van je risico’s lastig. Bovendien heb je dan te maken met relatief hoge transactiekosten.

wat zijn aandelen precies

Wat zijn de voor- & nadelen van aandelen?

Beleggen in aandelen brengt de nodige voor- en nadelen met zich mee. Een groot voordeel van aandelen is het vaak hoge rendement. De afgelopen 100 jaar hebben aandelen het een stuk beter gedaan dan andere beleggingsproducten.

Toch zijn er ook de nodige nadelen verbonden aan aandelen. Zo is beleggen in aandelen risicovol: je weet nooit of je op de korte termijn een positief resultaat behaalt. Ook zul je je de nodige tijd moeten investeren om te besluiten in welke aandelen je wilt beleggen.

Ten slotte kan in aandelen beleggen voor beleggers met een kleine beurs duur zijn. De kosten zijn dan relatief hoog.

Conclusie: is beleggen in aandelen slim?

Na de uitleg over aandelen begrijp je beter wat aandelen zijn. Maar waarom is het verstandig om aandelen te bezitten? Het simpele antwoord hierop is dat het simpelweg veel geld kan opleveren. Gemiddeld genomen leveren aandelen zo’n 7 tot 8 procent op jaarbasis op. Sinds 1900 komt dit na inflatie neer op ongeveer 5 procent.

Wanneer je het geld op je spaarrekening parkeert dan ontvang je daar tegenwoordig een negatief reëel rendement over. Dit komt doordat de inflatie hoger ligt dan de rente die je ontvangt over je spaarrekening.

5 procent lijkt misschien niet heel spannend, maar door de kracht het samengestelde rendement kunnen je aandelen snel in waarde stijgen. Wanneer je het rendement steeds opnieuw investeert, ontvang je ook over je rendement weer rendement. Wanneer je jaarlijks $1.000 belegt voor 30 jaar tegen 7% dan bezit je aan het einde $101.073. Ook met kleine bedragen loont het dus zeker om te beleggen. Met deze tool kan je zelf zien hoe je vermogen kan groeien met aandelen.

Veelgestelde vragen over aandelen

Je kan bij een broker zowel aandelen als participaties in beleggingsfondsen kopen. Het is belangrijk dat je de verschillen tussen deze twee beleggingsproducten goed begrijpt. Wanneer je een aandeel koopt dan doe je dit uit eigen beweging. Je kiest dus zelf in welk bedrijf je wilt investeren. Wanneer je een participatie in een fonds koopt, dan zit dit anders.

Een fonds bepaalt namelijk voor jou in welke aandelen je belegt. Je stort een bepaald bedrag en daarmee beleg je automatisch in een mandje aandelen. Je hebt dan minder invloed op de samenstelling van je beleggingen. Wel kan je kiezen uit fondsen met verschillende smaakjes: een Azië fonds zal je geld niet zomaar investeren in Europa.

Aandelen kennen hun oorsprong in Nederland. De VOC die werd opgericht in 1602 was al snel op zoek naar nieuwe tegoeden waarmee ze verschillende verre reizen konden uitvoeren. Hiervoor hadden ze veel kapitaal nodig en om dit te verkrijgen besloten ze om aandelen uit te geven. Deze aandelen gaven de houder overigens geen recht op dividend, maar op goederen die met de reis werden verworven. Lees hier meer over de geschiedenis van aandelen.

Met een aandeel word je mede-eigenaar van het bedrijf en deel je indirect mee met de resultaten. Wanneer je een obligatie koopt word je geen eigenaar van het bedrijf.

Een obligatie is een schuldbewijs. Met een obligatie heb je het recht op maandelijkse rentebetalingen. Wanneer het bedrijf onverhoopt failliet gaat, heb je voorrang op de aandeelhouders. Je hebt echter nooit recht op meer dan de rentebetalingen. Lees hier meer over obligaties.

Het uitgeven van aandelen kan een aantrekkelijke manier zijn voor bedrijven om meer geld op te halen. Het geld dat wordt verkregen door aandelen uit te geven is permanent vermogen. Het bedrijf hoeft hier dus geen rente over te betalen.

Het geld dat wordt opgehaald met een aandelenemissie, wordt vaak gebruikt om verder te groeien. Zonder het kapitaal dat met de emissie wordt opgehaald zou het bedrijf minder snel kunnen uitbreiden.

De definitie van wat aandelen zijn is 100% duidelijk. Toch vallen er onder deze definitie veel verschillende soorten aandelen. Je kan bijvoorbeeld zowel beleggen in bankaandelen als in toerisme aandelen.

Het is aan te raden om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden over verschillende sectoren. Er bestaat altijd het risico dat één sector het niet goed doet. Je kan het negatieve rendement in die sector dan opvangen met het positieve rendement uit een andere sector.

Aandelen hebben geen vaste looptijd. Je aandelen zullen dus niet zomaar vervallen en zijn in theorie permanent geldig. Alleen wanneer het bedrijf failliet gaat, kan je je aandelen verliezen.

Aandelen zijn geschikt voor mensen die bereid zijn om risico’s te nemen. Het is aan te raden om alleen te beleggen in aandelen met geld dat je de komende tijd kunt missen. Op de lange termijn kan je goede resultaten behalen met aandelen, maar op de korte termijn is dit niet zeker.

Niet alle aandelen zijn per definitie op naam. De grote bedrijven die verhandeld worden op de beurs staan niet op naam. Je kan met een broker de aandelen vrij verhandelen en er is doorgaans geen duidelijk register waar je kan zien wie welke aandelen bezit.

Wanneer je zelf een BV opent met enkele familieleden dan staan de aandelen vaak op naam. Je weet dan precies wie alle aandeelhouders zijn.

Een bedrijf mag zelf besluiten hoeveel aandelen ze uitgeven en tegen welke prijs. Het is daarom verstandig om bedrijven te vergelijken op basis van de marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie geeft de totale waarde aan van alle openstaande aandelen.

Preferente aandelen geven aandeelhouders enkele voorkeursrechten. Ze ontvangen bijvoorbeeld een vast dividend voor de andere aandeelhouders. Wil je meer weten over preferente aandelen? Lees dan dit artikel.

Waardeaandelen zijn aandelen van bedrijven die vaak al een langere tijd bestaan. De aandelen betalen vaak een stabiel dividend uit en kennen een lage koers-winstverhouding. Voorbeelden van dit soort aandelen zijn Shell en Heineken.

ETF-aandelen zijn aandelen die binnen een fonds worden verhandeld. Je kan met een ETF direct een mandje fondsen volgen. ETF staat voor exchange traded fund.

Wanneer je in CFD’s handelt, beleg je niet direct in het aandeel zelf. CFD’s volgen wel de prijs van het aandeel. Wil je meer weten over CFD’s? Lees dan dit artikel.

Cyclische aandelen zijn aandelen die meebewegen met de economie. Wanneer het goed gaat met de economie stijgen de koersen en wanneer het slecht gaat dalen de koersen. Wil je meer weten over cyclische aandelen? Lees dan dit artikel.

Je kan ook indirect beleggen in de waarde van een aandeel met een certificaat van een aandeel. Een certificaat is een waardepapier dat de exacte waarde en opbrengsten van een aandeel volgt. Het product is te vergelijken met een beleggingsfonds, maar dan specifiek gericht op één aandeel.

Aandelen aan toonder zijn aandelen waarop de eigenaar niet vermeld staan. Het overgrote deel van de aandelen die verhandeld worden zijn aan toonder.

Je betaalt normaal gesproken bij het kopen en verkopen van aandelen een zogenaamde spread. Dit is het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs. Daarnaast betaal je bij veel brokers ook nog een vaste commissie. In ons artikel over de kosten bij beleggen zie je precies hoeveel beleggen in aandelen kost.

Aandelen op naam zijn de tegenhanger van de aandelen op toonder. De aandelen op naam kunnen niet zomaar verkocht worden aan iemand anders. Ze zijn specifiek aan jou gegeven en je bezit daarmee een deel van de onderneming. Dit type aandeel zie je bijvoorbeeld veel binnen familiebedrijven.

Bedrijven kunnen besluiten om een deel van de aandelen terug te kopen. Dit kan een bedrijf doen wanneer de aandelenkoers bijvoorbeeld sterk is gedaald. Het opkopen van de eigen aandelen kan de koers stimuleren. De aandelen die worden teruggekocht worden ook wel treasury aandelen genoemd en kunnen op welk moment weer verkocht worden op de beurs.

Een gouden aandeel is een aandeel met een bijzonder vetorecht. Een overheid kan bij sommige essentiële bedrijven bijvoorbeeld een gouden aandeel afdwingen. Ze kunnen hiermee een overname tegengaan of het terugdringen van de dienstverlening voorkomen.

Een large cap aandeel is een aandeel met een hoge beurswaarde. Large cap staat dan ook voor large market capitalization. Bedrijven met een waarde van meer dan 10 miljard dollar of euro worden vaak aangeduid als large cap aandelen.

Er is een simpel antwoord op deze vraag: de beste aandelen zijn de aandelen die de beste prestaties neerzetten. Dit is natuurlijk kort door de bocht. Het best presterende aandeel van vandaag kan morgen niet meer bestaan door een faillissement. Bovendien passen niet alle aandelen binnen iedereens beleggingsstrategie. Het is daarom belangrijk om je eigen onderzoek te doen.

Een blue chip aandeel is een aandeel dat hoog aangeschreven staat. Blue chip aandelen hebben een reputatie voor hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Mensen hebben veel vertrouwen in de toekomst van dit bedrijf.

A-klasse aandelen hebben meer stemmen per aandeel. Hierdoor kan het management in controle blijven van het bedrijf. Wanneer alle aandelen een gelijk stemrecht zouden hebben dan zou een externe partij de controle makkelijker kunnen overnemen. De B-klasse aandelen kennen minder stemrechten.

AEX-aandelen zijn aandelen die genoteerd staan aan de AEX. De AEX is een index met de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Bedrijven kunnen regelmatig toetreden en verdwijnen binnen de AEX, aangezien de beurskoersen constant in beweging zijn.

Wanneer je een short positie inneemt, speculeer je op een koersdaling. Wanneer we gesproken wordt over een short aandeel, bedoelt men dan ook vaak een short positie op het aandeel.

De nominale waarde van het aandeel is de prijs waarop deze oorspronkelijk naar de beurs is gebracht. De nominale waarde is niet belangrijk wanneer je in een aandeel gaat beleggen. De prijs van een aandeel wisselt immers constant. Een aandeel zal dan ook nooit (lang) op de nominale waarde verhandeld worden.

De intrinsieke waarde van een aandeel kan je berekenen door de schulden van het bedrijf af te trekken van de bezittingen. Vervolgens deel je het bedrag wat overblijft door het aantal aandelen. Los geeft dit cijfer weinig informatie. Het is belangrijk om ook onderzoek te doen naar de toekomstverwachtingen van het bedrijf.

Defensieve aandelen zijn minder gevoelig voor de ontwikkeling van de economie. Wanneer je defensieve aandelen opneemt in de portefeuille, dan zal je rendement minder snel dalen wanneer de algehele economie hapert. Een voorbeeld van een defensief aandeel is een supermarktaandeel.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *