fbpx

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn eigendomsbewijzen in een bepaalde onderneming. Door aandelen te kopen, word je dus mede-eigenaar van het bedrijf. Aandelen kan je verhandelen op de beurs. Maar hoe verandert de prijs nu eigenlijk? Hoe kan je zelf beleggen in aandelen? En waar komt het aandeel nu eigenlijk vandaan?

Wat is een aandeel nu precies?

De vraag wat aandelen zijn is eenvoudig te beantwoorden. Een aandeel is een bewijs van eigendom in een andere onderneming. Het opstarten van een bedrijf vergt vaak veel kapitaal en door aandelen uit te geven kan een bedrijf aan geld komen. Het uitgeven van aandelen wordt ook wel een aandelenemissie genoemd.

Het vermogen dat met het uitgeven van aandelen verkregen wordt is permanent waardoor de onderneming niet met een schuld blijft zitten, zoals bij een lening wel het geval is.

Wanneer je een aandeel zou kopen word je een zogenaamde aandeelhouder. Aandeelhouders zijn de eigenaren van het bedrijf en hebben inspraak op de aandeelhoudersvergadering.

Er zijn ook speciale aandelen. Prioriteitsaandelen geven de eigenaar bijvoorbeeld speciale privileges en oprichtersaandelen zijn aandelen zonder stemrecht.

Hoe kan je zelf handelen in aandelen?

Nu je weet wat aandelen zijn, kan je actief handelen in aandelen. Er zijn twee manieren waarop je in aandelen kunt handelen.

Aandelen kopen voor de lange termijn

Een eerste mogelijkheid is het verhandelen van aandelen op de lange termijn. Je koopt dan aandelen op met als doel het opbouwen van een portefeuille. Voor deze strategie heb je een groter bedrag nodig. Lees het artikel aandelen kopen om meer te leren over deze manier van beleggen.

Actief handelen in aandelen

Voor veel beginnende beleggers kan het speculeren op de prijzen van aandelen interessanter zijn. Juist doordat de prijzen van aandelen op een dag wel meerdere procenten kunnen stijgen of dalen kan het ontzettend interessant zijn om actief te  beleggen en hier winst mee te behalen.

Je koopt dan een aandeel wanneer je verwacht dat deze spoedig gaat stijgen en je verkoopt het aandeel wanneer je een plotselinge daling verwacht.

Het handelen in aandelen doe je bij een zogenaamde brokerBekijk snel het overzicht van de beste brokers om te handelen in aandelen >>

Rendement op aandelen

Wat aandelen zijn is nu duidelijk, maar hoe kan je winst behalen met aandelen? Er zijn twee manieren waarmee je winst kunt maken met aandelen.

Manier 1: koerswinst

De eerste manier is vrij vanzelfsprekend: aandelen zijn verhandelbaar en hierdoor ontstaat er automatisch vraag & aanbod naar het aandeel. De prijs of koers van het aandeel is de prijs waarvoor je het waardepapier kunt kopen of verkopen. Wanneer je een aandeel vervolgens een tijdje vasthoudt en de koers stijgt verdien je geld.

Manier 2: dividend

Dit is echter niet de enige manier waarop je geld kunt verdienen met aandelen. Veel bedrijven betalen namelijk ook met regelmaat dividend uit. Dividend is een zogenaamde winstuitkering. Het bedrijf kan zelf vaststellen hoeveel procent van de winst als dividend wordt uitgekeerd. Sommige bedrijven betalen nooit dividend uit, terwijl er ook bedrijven zijn die meerdere procenten aan dividend uitbetalen op jaarbasis.

Je leest meer over dividend in het uitgebreide artikel over dividend.

Wat beïnvloedt de prijs van een aandeel

De prijs van een aandeel kan door allerlei factoren worden beïnvloedt. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de financiële positie van het bedrijf. Laten we een voorbeeld noemen; stel je bent van plan om te gaan beleggen in een aandeel van een bedrijf in de biomedische sector. Wanneer er een nieuwsbericht uitkomt dat dit bedrijf een erg bijzonder medicijn heeft ontdekt is het verstandig om te kopen. De kans dat de vraag toeneemt is dan immers groot.

Het tegenovergestelde is echter ook mogelijk. Stel; je denkt erover na om in retail ketens te beleggen. Wanneer er een nieuwsbericht uitkomt waarin staat dat de retail markt instort door de komst van online shoppen dan is het juist verstandig om te verkopen. Het mooie is dat het ook mogelijk is om winst te behalen bij dalende koersen. Dit kan je doen door short te gaan op het aandeel. Lees meer over short gaan in dit artikel.

Wil je leren hoe je beter kunt beleggen in aandelen? Het is dan belangrijk om goede analyses uit te voeren:

De risico’s van handel in aandelen

Vanzelfsprekend brengt het handelen in aandelen de nodige risico’s met zich mee. Nu je weet wat aandelen zijn ben je echter al een stapje verder en is de kans dat je er uiteindelijk geld mee kunt verdienen een stuk groter.

Eén risico van aandelen is het zogenaamde koersrisico: er bestaat een kans dat het aandeel dat je vandaag koopt morgen minder waard is. Je zult in dat geval een verlies behalen wanneer je het aandeel weer verkoopt.

Naast dit risico bestaat er ook een kans dat het bedrijf failliet gaat, wanneer een bedrijf failliet gaat ontvang je vaak maar een fractie van de waarde van het aandeel terug.

Wat zijn aandelen

Waar komen aandelen eigenlijk vandaan?

Het leuke aan aandelen is het feit dat ze hun oorsprong kennen in Nederland. De VOC die werd opgericht in 1602 was al snel op zoek naar nieuwe tegoeden waarmee ze verschillende verre reizen konden uitvoeren. Hiervoor hadden ze veel kapitaal nodig en om dit te verkrijgen besloten ze om aandelen uit te geven. Deze aandelen gaven de houder overigens geen recht op dividend maar op goederen die met de reis werden verworven.

In het artikel de geschiedenis van beleggen lees je in meer details hoe beleggen en aandelen zijn ontstaan.

Nog een keer in het kort: wat zijn aandelen?

  • Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een bedrijf
  • Je kunt actief beleggen in aandelen door ze te kopen & verkopen.
  • Je kunt winst maken met aandelen via koerswinst & dividend.
  • De prijs van aandelen komt tot stand door vraag & aanbod.
  • Als belegger heb je koersrisico & het risico op faillissement.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!