Beleggen in cyclische aandelen

Ook met cyclische aandelen kan je goede resultaten behalen. Maar wat zijn cyclische aandelen nu precies? En hoe kan je het beste beleggen in cyclische aandelen? Op deze pagina lees je er alles over!

Wat zijn cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn aandelen die mee bewegen met de economie als geheel. Wanneer het goed gaat met de economie, stijgen cyclische aandelen vaak mee. Wanneer het slechter gaat met de economie, dalen cyclische aandelen juist vaak. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste beleggen in cyclische aandelen?

Waar kan je beleggen in cyclische aandelen?

Je kan in cyclische aandelen beleggen bij een broker. Je kunt ervoor kiezen om cyclische aandelen op te nemen in je portefeuille voor de lange termijn. Het is dan wel belangrijk dat je de aandelen lang genoeg kunt vasthouden. Wanneer de markt niet goed presteert, nemen de aandelen namelijk in waarde af. Hierdoor kan je langere tijd een negatief resultaat behalen.

Je kunt er ook voor kiezen om actief te handelen in cyclische aandelen. Op die manier kan je volledig profiteren van de koersschommelingen van deze aandelen. Het is zelfs mogelijk om te speculeren op een koersdaling waardoor je er ook van kunt profiteren wanneer het minder goed gaat met de economie.

Wil je weten waar je het beste cyclische aandelen kunt kopen? Gebruik de onderstaande knop om direct de beste aandelen brokers te vergelijken:

Welke aandelen zijn cyclisch?

Cyclische aandelen zijn aandelen die sterk afhankelijk zijn van de economische prestaties. Een sector waar je veel van deze aandelen vindt, is de reissector. Mensen gaan alleen op vakantie wanneer ze voldoende inkomen hebben. Wanneer het beter gaat met de economie dan zie je dan ook dat de koersen van deze aandelen vaak stijgen.

Ook aandelen die bezig zijn met uitzendkrachten zijn erg cyclisch. Een bedrijf als Randstad verdient immers zijn geld aan arbeidskrachten. Alleen wanneer het economisch goed gaat, zal de vraag naar arbeid stijgen.

Ook meubelzaken, restaurants en kledingwinkels zijn vaak cyclisch. Vraag je je af of een aandeel cyclisch is? Bedenk dan of het vooral een luxe product is. Wanneer consumenten kunnen bezuinigen op het product of de dienst wanneer het economisch slecht gaat, dan is het bedrijf waarschijnlijk cyclisch.

Cyclisch aandeel reizen

Reis aandelen zijn vaak erg cyclisch

Bèta gebruiken: cyclisch of niet?

Bij beleggingen wordt er vaak gebruikgemaakt van Bèta. Met Bèta kan je goed vaststellen hoe het aandeel met de markt meebeweegt. De Bèta geeft de correlatie met de markt aan. We noemen deze waarde ook wel het systematische risico van de belegging.

Bij een Bèta van 1,2 daalt de aandelenprijs bijvoorbeeld 12 procent voor iedere 10 procent dat de economie daalt. Een Bèta boven de 1 beweegt dus sterker met de markt mee en is dus cyclisch.

Bij een Bèta van 0,8 daalt de aandelenprijs slechts 8 procent voor iedere 10 procent dat de economie daalt. Dit aandeel is dus niet erg cyclisch.

Beta en aandelen

In economisch slechte tijden presteren aandelen met een hoge bèta slechter

Zijn defensieve aandelen beter?

Sommige mensen kiezen ervoor om alleen maar in defensieve aandelen te beleggen. Defensieve aandelen zijn niet cyclisch. Defensieve aandelen zijn vaak stabieler en doen het ook relatief gezien goed tijdens een economisch mindere periode. Maar om wat voor aandelen gaat het hier?

Bij defensieve aandelen gaat het om bedrijven die diensten of producten leveren waar altijd vraag naar is. Denk hierbij aan bedrijven die voeding produceren. Ook bedrijven die genotsmiddelen zoals alcohol en sigaretten produceren vallen vaak onder defensieve aandelen.

Maakt dit defensieve aandelen een betere keuze dan cyclische aandelen? Niet per definitie! Defensieve aandelen bieden een meer voorspelbaar rendement. Dit uit zich onder andere in stabiele uitbetalingen van dividend. Toch presteren defensieve aandelen niet altijd beter: dit komt onder andere doordat ze concurrentie hebben van obligaties. Voor veel mensen kan het daarom interessant zijn om in een mix van cyclische en defensieve aandelen te beleggen.

Cyclisch of defensief beleggen?

Wanneer je de beste resultaten wilt neerzetten, moet je niet teveel nadruk leggen op het type belegging. Je kunt zowel bij cyclische als defensieve aandelen goede resultaten neerzetten. Het is bij beide type aandelen vooral belangrijk om na te gaan of de aandelen relatief gezien goedkoop worden aangeboden. Daar behaal je uiteindelijk immers de winst!

Wat zijn de voordelen van cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn erg volatiel. Wanneer het je lukt om het aankoopmoment goed te timen, dan kan je hier een goed resultaat mee behalen. Door actief te handelen en door de economie te blijven analyseren kan je dan ook betere resultaten behalen met cyclische aandelen.

Wat zijn de nadelen van cyclische aandelen?

Vanzelfsprekend komt dit ook met een keerzijde. Let je niet goed op? Dan kan je zomaar een groot deel van je vermogen zien verdampen. Wanneer een recessie start, presteren cyclische aandelen vaak het slechtst. Het is daarom verstandig om de cyclische aandelen in je portefeuille extra goed in de gaten te houden.

Cyclische aandelen herkennen

Wil je herkennen of een aandeel cyclisch is? Leg de grafiek van het aandeel dan eens naast de grafiek van bijvoorbeeld de AEX. Op die manier zie je in welke mate de koers van het aandeel meebeweegt met de gemiddelde ontwikkeling van de markt. Wanneer de koers van het aandeel sterker reageert op economische voor- & rampspoed, heb je waarschijnlijk te maken met een cyclisch aandeel.

Vraag beweegt in golven

De economie groeit niet in één sterke lijn: doorgaans zal de economie geleidelijk groeien met de nodige dalingen. Tijdens een gunstige economische situatie is er doorgaans sprake van een hoge vraag naar bepaalde producten, dit noemt men ook wel een hoogconjunctuur. Wanneer het economisch wat slechter gaat bevindt de economie zich juist in een laagconjunctuur.

Cyclische aandelen zijn aandelen die nauw samenhangen met deze golfbewegingen in de economie. Ze zijn vaak gevoeliger voor de economische ontwikkelingen en bewegen doorgaans sterker omlaag en omhoog. Voor het aanhouden van een stabiele aandelenportefeuille kunnen cyclische aandelen lastig zijn: door de juiste trucs te gebruiken kan je echter alsnog profiteren van deze sterke koersbewegingen.

cyclische aandelen

Informatief: anticyclische aandelen bewegen juist tegen de economische trend in.

Hoe kan je profiteren van een instabiele koers?

Je kunt profiteren van een instabiele koers door gebruik te maken van een online broker. Bij een online broker is het namelijk mogelijk om zowel long als short te gaan. Wanneer je long gaat profiteer je van de stijgingen en wanneer je short gaat verdien je van de dalingen.

Doordat de transactiekosten bij online brokers lager liggen, kan je snel posities op aandelen openen en sluiten waardoor je kan profiteren van de sterke bewegingen die cyclische aandelen doorgaans maken. Het is hierbij wel van belang om je beleggingen goed te timen.

Strategie bij cyclische aandelen

Cyclische aandelen bewegen behoorlijk onstuimig. Toch is het ook bij deze aandelen vaak mogelijk om een goede voorspelling te maken van de toekomstige koers. Op de lange termijn zal een cyclisch aandeel tijdens een economische neergang vooral dalen en tijdens een economische opleving vooral stijgen.

Op de korte termijn kan je binnen deze bewegingen vaak vaste patronen spotten. De koers van een aandeel beweegt bijvoorbeeld omlaag tussen bepaalde waarden en vindt steeds op dezelfde lijn weerstand. Door slim gebruik te maken van orders kan je vervolgens veel winst maken door te handelen in cyclische aandelen.

Wil je leren hoe je het beste kunt profiteren van de patronen van cyclische aandelen? In onze technische analyse cursus leer je op welke manier je je beleggingen het beste kunt timen. Gebruik de onderstaande knop om de gratis cursus te bekijken:

Waar kan je het beste beleggen?

Wanneer je in aandelen gaat beleggen die sterk bewegen, kan je ervoor kiezen om dit te doen met behulp van CFD’s. Door de aandelen te verhandelen via een online CFD broker kan je namelijk zowel speculeren op korte termijn stijgingen & dalingen.

Het is vrij eenvoudig om te beginnen met beleggen in aandelen bij een online broker. Vaak hoef je alleen maar enkele gegevens in te vullen en je kunt direct aan de slag. Mijn favoriete broker om in CFD-aandelen te handelen is nog steeds eToro omdat je hier als starter direct een demo van € 40.000 ontvangt: daarmee kan je direct de mogelijkheden van CFD beleggen in cyclische aandelen uitproberen!

Gebruik de onderstaande knop om gratis een account aan te maken bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Wil je liever aandelen direct kopen? Bekijk dan de tabel en vergelijk direct de meest aantrekkelijke brokers met elkaar:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies

Vroege en late cyclische aandelen

Je kunt cyclische aandelen opdelen in vroege en late cyclische aandelen. Vroege cyclische aandelen bewegen direct mee met de economische situatie. Wanneer de beurzen dalen, dan zal een vroeg cyclisch aandeel direct in waarde dalen. Een laat cyclisch aandeel beweegt pas later met de economie mee. Wanneer de economie daalt, dan duurt het even voordat de koers van het aandeel daalt.

Door te analyseren of aandelen vroege of late cyclische aandelen zijn, kan je bepalen wanneer het slim is om het aandeel te kopen of verkopen.

Kan je de marktbewegingen voorspellen?

Cyclische aandelen bewegen mee met de economie. Je zou dan ook denken dat het hierdoor relatief makkelijk is om de koersontwikkeling van cyclische aandelen te voorspellen. Achteraf gezien lijkt dit makkelijk: het probleem is echter dat het op het moment zelf erg lastig is om te voorspellen of de koers verder zal dalen of stijgen.

Voor de meeste beleggers is het dan ook slim om in een indexfonds te beleggen. Met een indexfonds kan je periodiek beleggen in een mandje aandelen. Op die manier hoef je niet te voorspellen of de economie zich op een dieptepunt of hoogtepunt bevindt. Wil je meer leren over beleggen in indexfondsen? Raadpleeg dan direct ons artikel over beleggen in indexfondsen:

Soorten cyclische aandelen

Je kunt cyclische aandelen in drie categorieën indelen: duurzame goederen, niet duurzame goederen en diensten.

Duurzame cyclische bedrijven produceren goederen met een lange levensduur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autofabrikanten. Wanneer mensen minder geld te besteden hebben, bezuinigen ze snel op dit soort grote uitgaven.

Een ander type cyclische aandeel zijn de niet duurzame goederen: denk hierbij bijvoorbeeld aan producenten van luxe sportschoenen. Wanneer mensen minder geld te besteden hebben, kiezen ze eerder voor voordelige alternatieven.

Er bestaan tenslotte ook diensten cyclische aandelen. Vooral veel bedrijven die actief zijn in de entertainment sector leiden zwaar onder een slechte economie. Mensen hebben dan minder geld te besteden voor leuke uitjes zoals een bezoek aan de bioscoop of een pretpark.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *