Cyclische aandelen: wat zijn het en hoe beleg je erin?

Met cyclische aandelen kan je de markt verslaan. Maar wat zijn cyclische aandelen nu eigenlijk en hoe kan je beleggen in cyclische aandelen? In dit artikel lees je er alles over!

Wat zijn cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn aandelen die mee bewegen met de economie als geheel. Wanneer het goed gaat met de economie, stijgen cyclische aandelen vaak mee. Wanneer het slechter gaat met de economie, dalen cyclische aandelen juist vaak.

Waar kan je beleggen in cyclische aandelen?

Je kan in cyclische aandelen beleggen bij een broker. Je kunt ervoor kiezen om cyclische aandelen op te nemen in je portefeuille voor de lange termijn. Het is dan wel belangrijk dat je de aandelen lang genoeg kunt vasthouden. Wanneer de markt niet goed presteert, nemen de aandelen namelijk in waarde af. Hierdoor kan je langere tijd een negatief resultaat behalen.

Je kunt er ook voor kiezen om actief te handelen in cyclische aandelen. Op die manier kan je volledig speculeren op de koersschommelingen van deze aandelen. Het is zelfs mogelijk om te speculeren op een koersdaling waardoor je er ook van kunt profiteren wanneer het minder goed gaat met de economie.

Bij de volgende brokers kan je tegen gunstige voorwaarden investeren in cyclische aandelen:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.

Welke aandelen zijn cyclisch?

  • Autofabrikanten: alleen wanneer het goed gaat met de economie, zijn mensen bereid om nieuwe auto’s te kopen. Autofabrikanten zijn dan ook erg cyclisch.
  • Reisaandelen: wanneer mensen minder te besteden hebben, reizen ze minder. Aandelen van hotels, luchtmaatschappijen en cruises zijn dan ook erg cyclisch.
  • Bankaandelen: ook bankaandelen zijn cyclisch. Tijdens economisch goede tijden geven mensen meer uit en lenen ze meer geld. Hierdoor kunnen banken meer winst maken.
  • Technologie: sommige technologieaandelen zijn cyclisch. Wanneer mensen minder te besteden hebben zullen ze bijvoorbeeld minder snel een Netflixabonnement afsluiten.
  • Grondstoffen: ook ondernemingen die grondstoffen verwerken zijn cyclisch. Bij een economische crisis is er minder vraag, waardoor de aandelen van deze bedrijven dan minder goed presteren.
Tip: houd ook rekening met de specifieke situatie! In de corona crisis waren technologieaandelen bijvoorbeeld extra in trek doordat mensen veel tijd binnen moesten besteden.

Cyclisch aandeel reizen

Reis aandelen zijn vaak erg cyclisch

Wat zijn de voordelen van cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn erg volatiel. Wanneer het je lukt om het aankoopmoment goed te timen, dan kan je hier een goed resultaat mee behalen. Cyclische aandelen zijn dan ook geschikt voor speculatie.

Een ander voordeel van cyclische aandelen, is dat je tijdens economisch voorspoedige tijden de markt kunt verslaan.

Wat zijn de nadelen van cyclische aandelen?

Wanneer een recessie start, presteren cyclische aandelen vaak het slechtst. Het is daarom verstandig om de cyclische aandelen in je portefeuille extra goed in de gaten te houden.

Ook is het lastig om de markt goed te timen. Wanneer je actief gaat handelen kan je dan ook verkeerd zitten, waardoor je een groter verlies maakt.

Hoog- & laagconjunctuur

De economie groeit niet in één sterke lijn: doorgaans zal de economie geleidelijk groeien met de nodige dalingen. Tijdens een gunstige economische situatie is er doorgaans sprake van een hoge vraag naar bepaalde producten, dit noemt men ook wel een hoogconjunctuur. Wanneer het economisch wat slechter gaat bevindt de economie zich juist in een laagconjunctuur.

Cyclische aandelen zijn aandelen die nauw samenhangen met deze golfbewegingen in de economie. Ze zijn gevoeliger voor de economische ontwikkelingen en bewegen doorgaans sterker omlaag en omhoog.

cyclische aandelen

Informatief: anticyclische aandelen bewegen juist tegen de economische trend in.

Strategie voor beleggingen in cyclische aandelen

Cyclische aandelen bewegen behoorlijk onstuimig. Toch is het ook bij deze aandelen vaak mogelijk om een goede voorspelling te maken van de toekomstige koers. Op de lange termijn zal een cyclisch aandeel tijdens een economische neergang vooral dalen en tijdens een economische opleving vooral stijgen.

Op de korte termijn kan je binnen deze bewegingen vaak vaste patronen spotten. De koers van een aandeel beweegt bijvoorbeeld omlaag tussen bepaalde waarden en vindt steeds op dezelfde lijn weerstand. Door slim gebruik te maken van orders kan je hier vervolgens op speculeren:

  • Long: je kunt speculeren op een stijgende koers met een long positie.
  • Short: je kunt speculeren op een dalende positie met een short positie.

Wil je leren hoe je het beste kunt profiteren van de patronen van cyclische aandelen? In de technische analyse cursus leer je op welke manier je je beleggingen het beste kunt timen. Gebruik de onderstaande knop om de gratis cursus te bekijken:

Vroege en late cyclische aandelen

Je kunt cyclische aandelen opdelen in vroege en late cyclische aandelen. Vroege cyclische aandelen bewegen direct mee met de economische situatie. Wanneer de beurzen dalen, dan zal een vroeg cyclisch aandeel direct in waarde dalen. Een laat cyclisch aandeel beweegt pas later met de economie mee. Wanneer de economie daalt, dan duurt het even voordat de koers van het aandeel daalt.

Door te analyseren of aandelen vroege of late cyclische aandelen zijn, kan je bepalen wanneer het slim is om het aandeel te kopen of verkopen.

Welke soorten cyclische aandelen bestaan er?

Je kunt cyclische aandelen in drie categorieën indelen: duurzame goederen, niet duurzame goederen en diensten.

Duurzame cyclische bedrijven

Duurzame cyclische bedrijven produceren goederen met een lange levensduur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autofabrikanten. Wanneer mensen minder geld te besteden hebben, bezuinigen ze snel op dit soort grote uitgaven. Denk hierbij aan bedrijven als Ford & Toyota.

Niet duurzame goederen

Een ander type cyclische aandeel zijn de niet duurzame goederen: denk hierbij bijvoorbeeld aan producenten van luxe sportschoenen. Wanneer mensen minder geld te besteden hebben, kiezen ze eerder voor voordelige alternatieven. Denk hierbij aan bedrijven als Nike & Apple.

Diensten cyclische aandelen

Er bestaan tenslotte ook diensten cyclische aandelen. Vooral bedrijven die actief zijn in de entertainment sector leiden zwaar onder een slechte economie. Mensen hebben dan minder geld te besteden voor leuke uitjes zoals een bezoek aan de bioscoop of een pretpark. Denk hierbij aan bedrijven als Netflix & Disney.

Met Bèta vaststellen of een aandeel cyclisch is

Bij beleggingen wordt er vaak gebruikgemaakt van Bèta. Met Bèta kan je goed vaststellen hoe het aandeel met de markt meebeweegt. De Bèta geeft de correlatie met de markt aan. We noemen deze waarde ook wel het systematische risico van de belegging.

Bij een Bèta van 1,2 daalt de aandelenprijs bijvoorbeeld 12% voor iedere 10% dat de economie daalt. Een Bèta boven de 1 beweegt dus sterker met de markt mee en is dus cyclisch.

Bij een Bèta van 0,8 daalt de aandelenprijs slechts 8% voor iedere 10% die de economie daalt. Dit aandeel is dus niet erg cyclisch.

Beta en aandelen

In economisch slechte tijden presteren aandelen met een hoge bèta slechter

Conclusie: is het slim om te beleggen in cyclische aandelen?

Cyclische aandelen bewegen mee met de economie. Je zou dan ook denken dat het hierdoor relatief makkelijk is om de koersontwikkeling van cyclische aandelen te voorspellen. Achteraf gezien lijkt dit makkelijk: het probleem is echter dat het op het moment zelf erg lastig is om te voorspellen of de koers verder zal dalen of stijgen.

Voor de meeste beleggers kan het dan ook verstandig zijn om in een indexfonds te beleggen. Met een indexfonds kan je periodiek beleggen in een mandje aandelen. Op die manier hoef je niet te voorspellen of de economie zich op een dieptepunt of hoogtepunt bevindt. Klik op de knop om meer te lezen over beleggen in indexfondsen:

Veelgestelde vragen over cyclische aandelen

Wanneer je de beste resultaten wilt neerzetten, moet je niet teveel nadruk leggen op het type belegging. Je kunt zowel bij cyclische als defensieve aandelen goede resultaten neerzetten. Het is bij beide typen aandelen vooral belangrijk om na te gaan of de aandelen relatief gezien goedkoop worden aangeboden. Daar behaal je uiteindelijk immers de winst!

Wil je herkennen of een aandeel cyclisch is? Leg de grafiek van het aandeel dan eens naast de grafiek van bijvoorbeeld de AEX. Op die manier zie je in welke mate de koers van het aandeel meebeweegt met de gemiddelde ontwikkeling van de markt. Wanneer de koers van het aandeel sterker reageert op economische voor- & rampspoed, heb je waarschijnlijk te maken met een cyclisch aandeel.

Sommige mensen kiezen ervoor om alleen maar in defensieve aandelen te beleggen. Defensieve aandelen zijn stabieler en doen het ook relatief gezien goed tijdens een economisch mindere periode. Maar om wat voor aandelen gaat het hier?

Bij defensieve aandelen gaat het om bedrijven die diensten of producten leveren waar altijd vraag naar is. Denk hierbij aan bedrijven die voeding of genotsmiddelen zoals alcohol en sigaretten produceren.

Maakt dit defensieve aandelen een betere keuze dan cyclische aandelen? Niet per definitie! Defensieve aandelen bieden een voorspelbaarder rendement, wat zich vaak uit in stabiele dividend uitbetalingen. Toch presteren defensieve aandelen niet altijd beter: dit komt onder andere doordat ze concurrentie hebben van obligaties. Voor veel mensen kan het daarom interessant zijn om in een mix van cyclische en defensieve aandelen te beleggen.

Cyclische aandelen zijn vooral geschikt voor beleggers die de koersbewegingen begrijpen en die het interessant vinden om de markten te verslaan. Cyclische aandelen zorgen voor meer volatiliteit binnen je beleggingen. Het is daarom belangrijk om te bepalen of dit binnen je risicoprofiel past.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *