De geschiedenis van beleggen

Beleggen: je hoort er steeds meer over. Enkele jaren geleden hielden alleen grote bedrijven zich bezig met beleggingen, maar tegenwoordig is dit wel anders. Steeds meer consumenten kiezen ervoor hun vermogen voor hen te laten werken door te starten met beleggen.

Omdat je pas sinds enkele jaren meer over beleggen hoort, denken veel mensen dat dit fenomeen nog helemaal niet zo oud is. Het tegendeel is waar: de geschiedenis van beleggen gaat enkele honderden jaren terug. Ben je benieuwd hoe deze geschiedenis er precies uit ziet? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over de geschiedenis van beleggen.

De eerste uitgifte van aandelen

Zoals al eerder vermeld, gaat de geschiedenis van beleggen enkele honderden jaren terug. Zo werden de eerste aandelen al in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) uitgegeven. Voor die tijd werden er al wel investeringen gedaan, maar nog niet zoals we nu gewend zijn. De eerste echte aandelen - die netjes genoteerd werden en een bepaald rendement met zich meenamen - werden dan ook uitgegeven in de tijd van de VOC.

De VOC had namelijk veel geld nodig om op handelsmissies te gaan. De handelscompagnie had zelf wel veel geld, maar niet voldoende om alle dure handelsmissies te kunnen betalen. Daarom werd er besloten aandelen uit te geven. Het publiek kreeg de kans in de VOC te investeren en een aantrekkelijk rendement te verdienen, de VOC verzamelde genoeg geld om met vele schepen op pad te gaan.

VOC aandelen geschiedenis

Voor het eerst beleggen op de beurs

De eerste aandelen werden uitgegeven in de tijd van de VOC, maar in deze tijd bestonden er nog geen beurzen. Toen er meer en meer gehandeld werd in aandelen en goederen, ontstond er de behoefte om een centrale handelsplaats op te richten. De eerste handelsplaats die in Nederland werd opgericht, kwam in 1611 in Amsterdam. Veel later pas, in het jaar 1851, werd de Amsterdamse Vereniging voor de Effectenhandel opgericht. Deze vereniging moest de aandelenhandel, die op dat moment al vrij groot was, reguleren.

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen werden beurzen opgericht. Zo lanceerde men in de Verenigde Staten de Dow Jones Industrial Average, in het jaar 1896. Dit is de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten. De Dow Jones is nog altijd erg belangrijk in de VS.

VOC aandelen koers

De ontwikkeling van de aandelenkoers van de VOC, het eerste aandeel.

Recente ontwikkelingen in de beleggingsmarkt

Door de jaren heen is de beleggingsmarkt flink doorontwikkeld. Ten eerste zijn er veel nieuwe beleggingsproducten ontstaan, waaronder opties, CFD’s en zelfs Bitcoins. Ook is het sinds enkele jaren mogelijk om online geld te beleggen. Door deze ontwikkeling op de beleggingsmarkt, is beleggen steeds populairder geworden onder de ‘gewone’ consument. Waar vroeger alleen de allerrijksten geld belegden, is dit nu voor iedereen mogelijk.

Wij zijn benieuwd wat de beleggingsmarkt in de toekomst gaat doen. Mogelijk ontstaan er nog meer beleggingsproducten en komen er nog meer manieren om je geld te investeren. Als we kijken naar de eerste uitgifte van aandelen en de beleggingsmarkt nu, is er in ieder geval erg veel veranderd.

Beurs van Berlage eerste beurs

Sinds de komst van de eerste beurs is er veel veranderd. Wat zal de toekomst ons brengen?

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!